papryka - 32566 przepisów (strona:547/2172)

Azjatycka zupa pak choi 161

kapusty pak choi - 2 duże obrane marchewki - 3 białe części pora - 3 szalotki - 4 ząbki czosnku - imbir świeży lub suszony (2 łyżeczki lub 3 cm kawałek) - 1 czerwona papryka słodka - trawa cytrynowa (2 łyżeczki) - chilli suszone (1 łyżeczka – można więcej) - sok z ½ limonki - skórka starta z limonki - 3 łyżki sosu sojowego - 3 łyżki sosu ostrygowego - 3 łyżki sosu rybnego(...)Odkrajamy białe twarde części, kroimy je w paski. Części zielone, również pokrojone w paski, podsmażymy osobno i dodamy na końcu. Marchew kroimy w talarki, szalotki w półtalarki, por i paprykę w paski. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy, wrzucamy kolejno – marchew, podsmażamy – dodajemy szalotkę, por, czosnek, białe części kapusty, paprykę. Chwilę dusimy pod pokrywką – warzywa nie mogą być rozgotowane. Przekładamy całą

mojewypiekiinietylko
Sałatka z bobem 121

talerza:) Tym razem jednak postanowiłam coś pokombinować i zrobiłam sałatkę. I wyszła całkiem, całkiem:) Warto spróbować tych smaków, polecam Wam:) Składniki: 600 g bobu; 300 g szynki gotowanej; 1 papryka czerwona; 1 papryka żółta; 1 czerwona cebula; 1 puszka kukurydzy; 2 małe słoiki marynowanych pieczarek; zielony koper; majonez; sól, pieprz; Wykonanie: Bób przepłukać, zalać zimną wodą, lekko posolić (płaska łyżka(...)około 5-10 minut (trzeba uważać, żeby bób się nie rozgotował). Ugotowany bób przelać na sicie zimną wodą, lekko przestudzić i wyłuskać ze skórek. Pieczarki posiekać w grubszą kostkę, paprykę, cebulę  i szynkę również pokroić w kostkę, koper posiekać. Kukurydzę odsączyć z zalewy.  Wszystkie składniki wymieszać z majonezem, przyprawić do smaku solą i pieprzem

In my kitchen
Kotlety drobiowe inaczej 213

Może dzisiaj z innej beczki:) Nie na słodko, ale wytrawnie i obiadowo:) Piersi z kurczaka w innej odsłonie, bo znajdziesz tam i szynkę i serek żółty i paprykę... Polecam na niedzielny obiad i nie tylko:) Dla 4 osób: 4 pojedyncze piersi z kurczaka; 4 plastry szynki gotowanej; 4 plastry sera żółtego; 1 mała czerwona papryka (może być konserwowa); 2 jajka(...)robiłam w woreczku foliowym). Rozbite piersi skropić sokiem z cytryny i natrzeć solą, pieprzem i ziołami. Następnie na mięsie układać plaster szynki, plaster sera żółtego i cieniutkie paseczki papryki. Pierś z kurczaka złożyć na pół i spiąć brzegi wykałaczką. Jajka lekko rozbełtać (można dodać trochę mleka). Przygotowane piersi moczyć w jajku, następnie w bułce tartej wymieszanej z sezamem. Smażyć

In my kitchen
Burrito 139

Składniki na 4 porcje: 4 placki tortilli; 300 g mięsa mielonego; 1 puszka czerwonej fasoli; 0,5 puszki kukurydzy; 1 cebula; 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego; 2 konserwowe papryki; sól i pieprz; 0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku; 1 łyżeczka majeranku; 1 łyżeczka czosnku granulowanego; 2 łyżki oleju; ser żółty (jeżeli lubimy); Wykonanie: Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić(...)oleju, dodać mięso i usmażyć. Pod koniec smażenia mięsa dodać odcedzoną kukurydzę i fasolę, paprykę pokrojoną w kostkę i koncentrat pomidorowy wymieszany z 0,5 szklanki wody. Całość doprawić do smaku przyprawami i jeszcze przez chwilkę dusić wszystko razem. Farsz nakładać na placki tortilli, zwinąć w rulon, posypać startym żółtym serem (jeżeli lubimy) i zapiec w piekarniku lub kuchence mikrofalowej

In my kitchen
Gulasz z fasolki szparagowej 134

też możecie zobaczyć filmik autorki przepisu, na którym podglądniecie jak taki gulasz przygotować. Polecam! Składniki: 700 g fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej); 500 g dobrej kiełbasy; około 700 g papryki (żółta, zielona, czerwona); 1 duża cebula; 300 g pomidorów; 6 łyżek oliwy z oliwek lub oleju; 5 łyżek śmietany kwaśnej; sól, pieprz, pieprz cayenne do smaku; Fasolkę szparagową oczyścić, odciąć(...)wody i gotować około 3 minut. Następnie odcedzić i przelać zimną wodą. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w nie za dużą kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Umytą paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i białe błonki i pokroić w paski o długości około 5 cm. Kiełbasę obrać ze skórki, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półplasterki

In my kitchen
WIOSENNA TARTA CIECIORKOWO- OWSIANA Z WARZYWAMI I ŁOSOSIEM 200

idealną kruchość. Doprawiłam go odrobiną cayenne i kurkumy i zyskał ciekawy i wyrazisty smak. Nadzienie zaś to smaczne warzywa: marchewka, zielony groszek i żółta fasolka z dodatkiem odrobiny czerwonej papryki i cebulki oraz doskonałego łososia, gotowanego w mleku z czosnkiem. Łosoś, dzięki takiemu przygotowaniu, pozostał soczysty i rozpływał się w ustach. Całość zatopiona w śmietanowo-jajecznym sosie z dodatkiem tymianku(...)chili) NADZIENIE: 1 opakowanie warzyw mrożonych: groszku, marchewki i żółtej fasolki - użyłam mieszanki "Steam a la French Mix" Bonduelle) 1 średnia cebula 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 czerwonej papryki 250-300 g filetu z łososia 1 szklanka mleka (użyłam 3,2 %) 2 ząbki czosnku niecałe 3/4 łyżeczki soli 3/4 szklanki śmietany kremówki 30% lub 36% 3 jajka 1/2 łyżeczki

Słodko-Słony Świat Ilony
Pasztet lub babeczki jaglano-grzybowe 156

ewentualny nadmiar masy na pasztet można przełożyć do foremek i upiec wytrawne babeczki. Składniki : 300 ml kaszy jaglanej ok. 200 g mrożonych grzybów 3 jajka cebula ćwierć żółtej papryki duża garść suszonych żurawin łyżeczka czosnku niedźwiedziego pół gałki muszkatołowej kilka liści laurowych sól, pieprz tłuszcz do wysmarowania formy ewentualnie liście jarmużu Kaszę jaglaną opłukać w kilku wodach i ugotować(...)wcześniej). Obgotować grzyby, odcedzić i odłożyć do ostygnięcia. Dno i boki natłuszczonej keksówki wyłożyć wypukanymi liśćmi jarmużu. Ułożyć na nich kilka liści laurowych. Cebulę obrać i pokroić na kawałki. Paprykę opłukać i te pokroić na kawałki. W malakserze zmielić grzyby, cebulę, paprykę i czosnek niedźwiedzi. Wyłożyć do miski. Kaszę zmielić z jajkami. Wyłożyć do miski. Wymieszać masę grzybową z kaszą

Weekendy w domu i ogrodzie
Korma (kuruma) - kuchnia indyjska 180

papryczka chili drobno pokrojona   3 łyżki rozdrobnionych orzechów nerkowca   200 g przecieru pomidorow ego 1 szklanka zielonego groszku (na jlepiej mrożonego)   1 mała zielon a papryk a pokrojona w paski 1 mała czerwon a papryk a pokrojona w paski 1 szklanka śmietany kremówki (lub gęstego jogurtu naturalnego) 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia 1 łyżeczka soli(...)mięso z kurczaka jesli chcemy przygotować zupę) Doprawić solą i curry . Gotować   mieszając około 10 minut do czasu, aż ziemniaki będą prawie miękkie . Dodać groszek , zieloną i czerwoną paprykę oraz śmietanę lub jogurt. Zmniejszyć ogień do minimum , przykryć i gotować na wolnym ogniu 15 minut .   Udekorować listkami świeżej kolendry Podawać do kurczaka z ryżem lub jako zupę Zdjęcie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ras el hanout - przyprawa marokańska 168

szczególnie popularnym w Maroku gulaszu tajine ko ńcząc. Ja czasami dodaję ją do masła, któremu nadaje niepowtarzalny smak :) Ras el hanout – wersja pierwsza 2 łyżeczki czerwonej ostrej papryki  2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżeczki mielonego kardamonu 2 łyżeczki mielonego imbiru  1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego  1 łyżeczka mielonego czerwonego pieprzu,   1 łyżeczka(...)hanout –  wersja druga 2 łyżeczki zmielonego kuminu 2 łyżeczki mielonego imbiru  2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka czerwonej ostrej papryki  1 łyżeczka pieprzu cayenne  1 łyżeczka kwiatu muszkatołowca  1 łyżeczka mielonej prażonej cebuli 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/2 łyżeczki mielonych goździków

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Boczek pieczony - multicooker Redmond w akcji 178

łyżki oleju do marynaty oraz kilka łyżek do smażenia. 1-2 liście laurowe lub 1/2 łyżeczki mielonych liści laurowych 1-2 łyżki stołowe majeranku 1 łyżeczka ostrej papryki (my użyliśmy papryki wędzonej) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka soli  1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu (można użyć więcej) 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki cukru brązowego 1/3 łyżeczki mielonego ziela

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka z brokułem, papryką, serem fetta .....i sosem curry 245

bardzo wiosenna sałatka, przynajmniej dla mnie tak  się kojarzy. Sporo rożnych składników rozłożonych na dużym, głębszym  półmisku. Podstawą są brokuły, ale również  mamy: jajka , pomidory, paprykę, ser fetta. Sałatka bardzo dobrze smakuje polana sosem curry. SKŁADNIKI: 1 obgotowany brokuł ( nie za miękki)  1/2 papryki czerwonej  i żółtej 3-4 jajka ugotowane na twardo 3 małe(...)łyżki majonezu 2 łyżeczki curry sól pieprz do smaku opcjonalnie 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę WYKONANIE: Na dnie półmiska  układamy rozdrobniony brokuł. Następnie posypujemy skrojoną w kostkę papryką.  Na to układamy jajka pokrojone w ósemki, można jeszcze przekroić ósemki na połówki. Pomiędzy jajka układamy pomidory również pokrojone w  ósemki. Cebulę kroimy w piórka i posypujemy całość

W kuchennym oknie Ewy
Sałatka z ziemniaków i śledzi 200

śledziami w roli głównej. Do wykorzystania w okresie Wielkiego Postu i nie tylko. Składniki: 3 ziemniaki 3 płaty śledziowe 3 ogórki konserwowe 3 łodygi selera naciowego 1/4 czerwonej papryki (dla koloru)  1/2 słodkiego i soczystego jabłka garść kiełków słonecznika kilka grzybków marynowanych 2 łyżki majonezu sól, pieprz   Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, wypłukać i ugotować w posolonej wodzie(...)Odstawić do wystygnięcia. Ogórki, jabłko i paprykę pokroić w drobną kostkę. Obrać seler obieraczką z zewnętrznej skórki i pokroić. Płaty śledziowe opłukać i pokroić w kostkę trochę większą niż ogórki i papryka. Do sałatki dodać grzybki marynowane (jeśli są większe, pokroić drobniej) i kiełki słonecznika. Całość wymieszać z majonezem i doprawić do smaku pieprzem. Sałatek z rybami nigdy nie solę

Weekendy w domu i ogrodzie
Gulasz z ciecierzycy - sposób na obiad do odgrzewania 100

gotowanego, by się rozgrzać w zimowe wieczory. Dziś wydanie wegańskie, bo z myślą o środzie popielcowej. Składniki: szklanka ciecierzycy duża marchewka pietruszka kawałek selera korzeniowego pół cebuli pół czerwonej papryki 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego łyżka lub dwie przecieru pomidorowego sól, pieprz Zalać ciecierzycę wodą i odstawić na noc. Następnego dnia wypłukać ciecierzycę kilka razy. Wlać(...)pół lub na trzy kawałki. Wrzucić do ciecierzycy i włączyć palnik. Do garnka wrzucić liście laurowe i ziele angielskie. Cebulę przekroić na pół i podsmażyć na gorącym palniku gazowym. Paprykę pokroić na drobno. Cebulę, paprykę i przecier pomidorowy dodać do garnka, gdy zmięknie marchew. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gulasz z ciecierzycy

Weekendy w domu i ogrodzie
Pęczakotto z mięsem mielonym i kurkami 96

wodzie, mogłam zająć się dodatkami. Składniki: pół szklanki pęczaku 2 suszone podgrzybki 2 szklanki wody 2 liście laurowe 200 g surowej szynki 2 łodygi selera naciowego pół czerwonej papryki mała cebula papryczka chili łyżka suszonych żurawin 2 czubate łyżki rozdrobnionych mielonych kurek ząbek czosnku sól, pieprz olej Pęczak wypłukać w kilku wodach, a następnie gotować do miękkości z liśćmi laurowymi(...)rozdrobnionymi suszonymi podgrzybkami. Cebulę i paprykę pokroić w grubszą kostkę. Łodygi selera obrać i pokroić na kawałki. Z papryczki usunąć gniazda nasienne i pokroić ją na kawałki. Mięso zmielić z chili, selerem, papryką i cebulą. Rozgrzać olej na patelni. Podsmażyć kurki, by nabrały mocniejszego aromatu. Dorzucić mięso z warzywami. Podsmażyć. Do pęczaku ugotowanego al dente dodać żurawiny oraz mięso

Weekendy w domu i ogrodzie
Pieczeń mielonka z ciecierzycy i dyni (bez glutenu) 112

jako przystawkę lub przegryzkę bez mięsa. Składniki : 100 g zmielonej gotowanej ciecierzycy 10 zblanszowanych młodych listków jarmużu (u mnie fioletowy) 100 g rozmrożonego rozdrobnionego szpinaku ćwiartka drobno pokrojonej czerwonej papryki 100 g startej dyni 2 jajka kilka suszonych śliwek łyżeczka mielonego kminku płaska łyżeczka suszonego czosnku łyżeczka słodkiej papryki w proszku pół łyżeczki ostrej papryki w proszku gałka muszkatołowa sól

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania