bardzo wiosenna sałatka, przynajmniej dla mnie tak się kojarzy. Sporo rożnych składników rozłożonych na dużym, głębszym półmisku. Podstawą są brokuły, ale również mamy: jajka , pomidory, paprykę, ser fetta. Sałatka bardzo dobrze smakuje polana sosem curry. SKŁADNIKI: 1 obgotowany brokuł ( nie za miękki) 1/2 papryki czerwonej i żółtej 3-4 jajka ugotowane na twardo 3 małe(...)łyżki majonezu 2 łyżeczki curry sól pieprz do smaku opcjonalnie 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę WYKONANIE: Na dnie półmiska układamy rozdrobniony brokuł. Następnie posypujemy skrojoną w kostkę papryką. Na to układamy jajka pokrojone w ósemki, można jeszcze przekroić ósemki na połówki. Pomiędzy jajka układamy pomidory również pokrojone w ósemki. Cebulę kroimy w piórka i posypujemy całość
W kuchennym oknie Ewyśledziami w roli głównej. Do wykorzystania w okresie Wielkiego Postu i nie tylko. Składniki: 3 ziemniaki 3 płaty śledziowe 3 ogórki konserwowe 3 łodygi selera naciowego 1/4 czerwonej papryki (dla koloru) 1/2 słodkiego i soczystego jabłka garść kiełków słonecznika kilka grzybków marynowanych 2 łyżki majonezu sól, pieprz Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, wypłukać i ugotować w posolonej wodzie(...)Odstawić do wystygnięcia. Ogórki, jabłko i paprykę pokroić w drobną kostkę. Obrać seler obieraczką z zewnętrznej skórki i pokroić. Płaty śledziowe opłukać i pokroić w kostkę trochę większą niż ogórki i papryka. Do sałatki dodać grzybki marynowane (jeśli są większe, pokroić drobniej) i kiełki słonecznika. Całość wymieszać z majonezem i doprawić do smaku pieprzem. Sałatek z rybami nigdy nie solę
Weekendy w domu i ogrodziegotowanego, by się rozgrzać w zimowe wieczory. Dziś wydanie wegańskie, bo z myślą o środzie popielcowej. Składniki: szklanka ciecierzycy duża marchewka pietruszka kawałek selera korzeniowego pół cebuli pół czerwonej papryki 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego łyżka lub dwie przecieru pomidorowego sól, pieprz Zalać ciecierzycę wodą i odstawić na noc. Następnego dnia wypłukać ciecierzycę kilka razy. Wlać(...)pół lub na trzy kawałki. Wrzucić do ciecierzycy i włączyć palnik. Do garnka wrzucić liście laurowe i ziele angielskie. Cebulę przekroić na pół i podsmażyć na gorącym palniku gazowym. Paprykę pokroić na drobno. Cebulę, paprykę i przecier pomidorowy dodać do garnka, gdy zmięknie marchew. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gulasz z ciecierzycy
Weekendy w domu i ogrodziewodzie, mogłam zająć się dodatkami. Składniki: pół szklanki pęczaku 2 suszone podgrzybki 2 szklanki wody 2 liście laurowe 200 g surowej szynki 2 łodygi selera naciowego pół czerwonej papryki mała cebula papryczka chili łyżka suszonych żurawin 2 czubate łyżki rozdrobnionych mielonych kurek ząbek czosnku sól, pieprz olej Pęczak wypłukać w kilku wodach, a następnie gotować do miękkości z liśćmi laurowymi(...)rozdrobnionymi suszonymi podgrzybkami. Cebulę i paprykę pokroić w grubszą kostkę. Łodygi selera obrać i pokroić na kawałki. Z papryczki usunąć gniazda nasienne i pokroić ją na kawałki. Mięso zmielić z chili, selerem, papryką i cebulą. Rozgrzać olej na patelni. Podsmażyć kurki, by nabrały mocniejszego aromatu. Dorzucić mięso z warzywami. Podsmażyć. Do pęczaku ugotowanego al dente dodać żurawiny oraz mięso
Weekendy w domu i ogrodziejako przystawkę lub przegryzkę bez mięsa. Składniki : 100 g zmielonej gotowanej ciecierzycy 10 zblanszowanych młodych listków jarmużu (u mnie fioletowy) 100 g rozmrożonego rozdrobnionego szpinaku ćwiartka drobno pokrojonej czerwonej papryki 100 g startej dyni 2 jajka kilka suszonych śliwek łyżeczka mielonego kminku płaska łyżeczka suszonego czosnku łyżeczka słodkiej papryki w proszku pół łyżeczki ostrej papryki w proszku gałka muszkatołowa sól
Weekendy w domu i ogrodziesojowego 2 łyżki cukru brązowego 4 łyżki wody Marynata: 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki sosu worcestershire 1 łyżka brązowego cukru sól, pieprz 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka kolendry mielonej ½ łyżeczka imbiru 1/3 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki kardamonu oliwa Marchewka: 4-5 średnich marchewek sól, pieprz ¼ łyżeczki ostrej papryki
Mania Gotowaniapyszną sałatkę śledziową. To doskonała przekąska dla całej rodziny, w sam raz na dzisiejszy post. SKŁADNIKI: 1/2 kg śledzi matiasów, 1 słoiczek marynowanych pieczarek,, po 2 strąki papryki marynowanej żółtej i czerwonej, 1 por, 1 czerwona cebula, 4 łyżki majonezu, 1 cytryna, pieprz. PRZYGOTOWANIE: Śledzie moczę kilka godzin we wodzie. Następnie wyjmuję z wody, osuszam i skrapiam obficie sokiem(...)cytryny. Pora kroję w plasterki. Zaparzam około 10 minut w osolonym wrzątku. Odcedzam. Paprykę kroję w kostkę. Pieczarki wyjmuję z zalewy, większe sztuki przekrawam na pół. Cebulę obieram i drobno siekam. Śledzie kroję w paski. Przekładam do salaterki. Dodaję pora, paprykę, pieczarki, cebulę oraz majonez. Dokładnie mieszam wszystkie składniki. Sałatkę doprawiam do smaku pieprzem
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki: karkówka 80 dag, papryka wędzona Royal Brand 2 łyżeczki, seler ziarenka Royal Brand 1 łyżeczka, pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka, sól morska różowa Royal Brand 1,5 łyżeczki, żelatyna 1 łyżka, papryczka chilli suszona Royal Brand 1 mała suszona karkówkę bez kości w całości opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym - obsypać papryką wędzoną Royal Brand, solą morską różową Royal(...)minut - nie gotować - gotowe wyjąć z garnka i wystudzone schować do lodówki najlepiej na całą noc mięsko jest pyszne, kruche, dobrze się kroi i jest bez soli peklującej, dzięki papryce wędzonej ma delikatny posmak wędzenia..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiękrólik 3-4 fileta z kurczaka 1 puszka groszku konserwowego 2 jajka 2 łyżki maki ziemniaczanej przyprawy do królika: 2 ząbki czosnku, majeranek, tymianek, sól, świeżo zmielony pieprz, papryka słodka, papryka ostra, gałka muszkatołowa, przyprawa do kurczaka : rozmaryn, tymianek, sól, świeżo zmielony pieprz, papryka słodka wędzona Wykonanie: Królika myjemy obieramy z kości, mięso mielimy mieszamy z przyprawami, oraz z przeciśniętym
kgwjanczewocebulą". SKŁADNIKI: 8 białych surowych kiełbas, 3 jabłka- najlepiej szara reneta, 3cebule, 2 ząbki czosnku, łyżka majeranku roztartego w dłoniach, pieprz świeżo mielony, sól, olej, 2 łyżki chrzanu, papryka słodka czerwona, WYKONANIE: Kiełbasę nacinamy nożem w kilku miejscach, Jabłka myjemy, kroimy w półćwiartki, usuwamy gniazdka nasienne, cebulę obieramy i kroimy w piórka, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, naczynie żaroodporne(...)smarujemy cienko masłem, rozkładamy jabłka, cebulę,posypujemy calość majerankiem, czerwoną papryką, solą i pieprzem, kładziemy kiełbaski, każdą smarujemy chrzanem z czosnkiem, posypujemy czerwoną papryką, kładziemy na wierzch wiórki masła, przykrywamy folią aluminiową, wstawiamy do piekarnika na około 60-70 min., przed końcem zdejmujemy folię, żeby kiełbaski się zrumieniły. Danie można przyrządzić dzień wcześniej i tylko podgrzać przed podaniem
Kuchnia Beatypyszna i świetnie nadaje się nie tylko na spotkanie z bliskimi ale również jako przekąska do pracy. Sałatka z tortellini Skład: opakowanie tortellini z szynką, 4 jajka, czerwona papryka, puszka kukurydzy, puszka groszku, puszka czerwonej fasoli, majonez, sól, pieprz. Wykonanie: Tortellini gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jajka gotujemy na twardo. Paprykę i jajka kroimy w większą kosteczkę(...)Makaron, paprykę i jajka wrzucamy do miseczki, dodajemy groszek, czerwoną fasolę, kukurydzę i majonez. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego
paapilotkaanadaje się jako posiłek po treningu, np w formie koktajlu. Makaron Tagliatelle z warzywami i Tofu Składniki: 100 g makaronu Pełne Ziarno Lubella Tagliatelle; 20 g Tofu (sól, pieprz, papryka wędzona); 150 g pieczarek; 50 g papryki czerwonej; 1 cebula; 100 g fasoli czerwonej z puszki; 10 listków bazylii; tymianek świeży; pieprz cayenne; 1 łyżka oliwy z oliwek. Zaczynamy(...)początku duszę na patelni z odrobiną wody cebulę pokrojoną w piórka, pieczarki w plastry a paprykę w kostkę, do czasu aż warzywa będą miękkie. Następnie dodaję opłukaną czerwona fasolę i chwilę jeszcze trzymam na ogniu. Na oddzielnej suchej patelni przypiekam pokrojone w kostkę Tofu obtoczone przyprawami. Makaron gotuję al'dente (jest bardzo smaczny, nie skleja
Życie na widelcuokoło 6 naleśników o grubości około 1-2 mm. Jeśli posiadasz większe naczynie, musisz podwoić proporcje podane w przepisie. Farsz: 1/2 średniej wielkości cukinii 5 pomidorków koktajlowych pół czerwonej papryki 250 g sera 1/2 brokuła 4 łyżki śmietany 36% szczypta kolendry szczypta tymianku kilka kropel oleju sezamowego Sos porowy: 20 g pora garść posiekanego szczypiorku 2 liście laurowe 3 szczypty(...)naleśniki na małym ogniu na niewielkiej ilości oliwy. Farsz: 1. Brokuły włożyć do garnuszka i zalać wrzątkiem- zblanszować; trzymać we wrzątku około 30-45 minut, po czym odcedzić. 2. Paprykę posiekać w kostkę, pomidorki przekroić na pół a cukinię pokroić wzdłuż - w paski. 3. Grillować warzywa na patelni grillowej na odrobinie oleju sezamowego, bądź podsmażyć na zwykłej patelni
KreatywnePinySkładniki: Główka sałaty,1-2 małe marchewki,1 mała czerwona papryka,1 zielona mała papryka,(może być konserwowa),oliwki,pomidor,50g kukurydzy z puszki,100 g solonego śledzia,2-3 łyżki majonezu,1 łyżka śmietany,2 – 3 jajka ugotowane na twardo,natka pietruszki. Przygotowanie: Sałatę porwać na małe kawałki,dodać obie pokrojone papryki,marchewkę startą na drobnych oczkach,oliwki,pokrojonego
kulinarnajamka.blogspot.comczosnku 4 łyżki soku z cytryny 6 łyżek oleju rzepakowego 5 łyżek bułki tartej 5 łyżek drobno startego sera typu Bursztyn 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki 2 szczypty pieprzu szczypta ostrej papryki Piekarnik z termoobiegiem rozgrzać do 180 ° C (bez termoobiegu 200 ° C). Filety umyć, osuszyć czystą ściereczką, oczyścić z pozostałych ości, płetw. Ułożyć płasko(...)pieprzu, 2 łyżki oleju rzepakowego. Wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Zapiekać 15 minut. Do ryby dolać olej rzepakowy. W drugim naczyniu wymieszać bułkę tartą, starty ser, słodką paprykę, pieprz i resztę soli. W tej mieszance panierować rybę. Jeżeli trzeba, docisnąć. Panierowanego dorsza ułożyć na podpieczonych pomidorach, skropić olejem. Piec 18-20 minut. Podawać z ziemniakami zapiekanymi z czosnkiem
Pełny talerz