Trochę roboty było trzeba ale wyszła pysznaaaaa <3 Składniki (na około 3 porcje)/całość około 1251 kcal/: 400g mielonej piersi z kurczaka 400g czerwonej papryki 100g makaronu niskowęglowodanowego świderki 200g zielonej fasoli mrożonej 200g koncentratu pomidorowego cebula sól, pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie wg. smaku na wierzch: jajko + serek wiejski + ulubione przyprawy Sposób przygotowania: Makaron(...)zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstawiamy kurczaka wrzucamy na rozgrzaną teflonową patelnię cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do kurczaka, smażymy, aż mięso nie będzie surowe dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i koncentrat, dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając, aż papryka zmięknie na sam koniec dodajemy fasolkę i makaron, przyprawiamy wg. smaku przekładamy wszystko do żaroodpornego naczynia, a na wierzch
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćzdjęciu, ale zapewniam Was, że jest bardzo smaczne. Składniki: 700 g karkówki bez kości 1 szklanka śmietany 1 łyżka soku z cytryny 1 cebula 1,5 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz 1 łyżeczka mąki Wykonanie: Mięso opłukać, osuszyć i pokroić na plastry o grubości 0,5 cm. Każdy kawałek skropić sokiem(...)wody i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. W przypadku wyparowania wody uzupełniać ją. W kubeczku mieszamy mąkę z trzema łyżkami wody,jak nie będzie już grudek dodać śmietanę , paprykę słodką i ostrą i wymieszać. Kiedy mięso będzie już miękkie zalewamy śmietaną i chwilę gotujemy. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. karkówka w sosie paprykowym
O kuchni z uczuciemRoladki schabowe, lekko musztardowe, z papryką i ogóreczkiem w środku, otulone szynką i upieczone. Bardzo ciekawy sposób na smaczne mięsko :) SKŁADNIKI: ok. 50 dag schabu 5 dużych plastrów szynki /boczku (szynka nie może być za chuda) 25 dag pieczarek (można pominąć) po 5 paseczków papryki czerwonej i ogórka konserwowego musztarda (u mnie Primavika ) sól, pieprz 1 szkl bulionu śmietanka(...)mąka 1. Schab rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Posmarować z 1 strony musztardą. Na brzegu ułożyć paprykę i ogórka. Zwinąć w roladkę. 2. Każdą roladke zawinąć duży w plaster szynki lub w boczek. Spiąć wykałaczkami. 3. Roladki przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dołożyć surowe pieczarki. Podlać bulionem. 4. Piec pod przykryciem do miękkości mięsa - ok 60 minut
Kto ugości moich gości?wykorzystać kiełbasę taką jak w przepisie, to poniżej znajdziecie odpowiedź Jak samemu przygotować pikantną domową kiełbasę? Składniki 5 liści młodej kapusty 5 sztuk parzonej domowej białej kiełbasy pikantnej (z papryką i sosem sweet chilli) lub 5 sztuk kupnej parzonej białej kiełbasy 1 op. (500 ml) passaty pomidorowej 1 cebula 1 łyżka oliwy 1 łyżka mąki sól i pieprz do smaku(...)układamy na blaszce, zalewamy sosem i podpiekamy w piekarniku w sosie pomidorowym ok. 15 minut. Pikantna domowa kiełbasa: 500 g zmielonej łopatki ok. 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 1 łyżka oregano 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżka sosu sweet chilli 100 ml chłodnej, przegotowanej wody Mieszamy dokładnie wszystkie składniki, napełniamy masą mięsną jelita
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsprawnie, z patelni. Smakują z każdym dobrym winem i we wspaniałym towarzystwie. Nieskomplikowanie. Radośnie. Kolorowo. Zdrowo! Szybko! I z sycylijską tradycją! Składniki na patelnię 4 jaja pół czerwonej papryki pół zielonej papryki 2 ząbki czosnku 1 szalotka 3 pomidory suszone, w zalewie pieprz ziołowy Skworcu garść tartego parmezanu oliwa z oliwek lub olej ze słoika , wktórym znajdowały się pomidory(...)często rośliną młodości - duża ilość zawartych w nim przeciwutleniaczy opóźnia procesy starzenia i przeciwdziała chorobom cywilizacyjnym. Ugotować zielonego brokuła na parze. Na patelni rozgrzac oliwę, wrzucić pokrojone w paseczki papryki czerwoną i zieloną, naszą szalotkę , czosnek. Poddać szybkiej obróbce termicznej, maja być chrupiące. Dosmaczyc solą oraz pieprzem ziołowym.Dodać brokuły.Dodać pomidory suszone. Jaja zmiksować na piankę.Do masy
Z Kuchni Do Kuchniostygnięciu kroi się ją na dowolne kawałki, a następnie grilluje z każdej strony. Składniki: - 2 szklanki kaszy kukurydzianej* - 6 szklanek wody * - sól morska - 1 łyżka masła - papryka czerwona i zielona - 1 cebula - szczypiorek - 1 łyżeczka oregano - chilli w płatkach - 3 – 4 ząbki czosnku - olej lub oliwa do smażenia * szklanka – miarka o pojemności 250ml Na rozgrzanym oleju(...)podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy tak samo pokrojone obie, wydrążone i pozbawione gniazd nasiennych papryki oraz szczypiorek (połowę) – chwilę podsmażamy. W garnku z grubym dnem zagotowujemy połowę ilości (3 szklanki) posolonej wody. Kaszę zalewamy 3 szklankami zimnej wody. Gdy woda się zagotuje, mieszając wlewamy kaszę wymieszaną z wodą. Gdy sie zagotuje obniżamy temperaturę i gotujemy na małym ogniu przez
mojewypiekiinietylkoskładniki: 200 g mięsa rosołowego 200 g ugotowanej kaszy jaglanej 20 g cebuli białej 1 jajo 1 czerwona papryka 1 pęczek zielonej cebulki 1 łyżeczka cząbru olej do smażenia bułka tarta sól, pieprz wykonanie: Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie, przelewamy na sicie wrzątkiem i gotujemy ok. 20 min. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w drobną kostkę. Cebulę(...)białą obieramy, kroimy w drobną kostkę. Cebulę zieloną kroimy. Mięso rosołowe mielimy, dodajemy ugotowaną kaszę, jajo, zieloną i białą cebulę, cząber , czerwoną paprykę, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Formujemy owalne kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor
Domowy Smak Jedzeniasurowo, ale w wersji gotowanej też jest super! :) Jeśli lubicie smak gołąbków, to to danie powinno przypaść Wam do gustu. Składniki: 4 szt. kalarepek 400g mięsa mielonego cebula papryka czerwona 500g przecieru pomidorowego 1 torebka ryżu (u mnie brązowy, ale biały też się nada) sól, pieprz, bazylia i oregano kilka plasterków sera żółtego Kalarepki umieszczamy w garnku i zalewamy(...)prostu powinny być miękkie, najlepiej sprawdzać widelcem ;) Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na maśle. Dodajemy mięso mielone i smażymy na rumiano. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i posiekaną w kostkę paprykę. Dusimy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano. Można też dodać odrobinę ketchupu, ale nie jest to konieczne. Ryż gotujemy 2 minuty krócej niż jest podane na opakowaniu
Czerwona PorzeczkaArborio (200 g) - 1 szklanka - bulion drobiowy - 2 szklanki - cebula - 1 sztuka - pierś z kurczaka - 2 sztuki - brokuł - 1 sztuka - pomidor - 2 sztuki - papryka czerwona - 1 sztuka - papryka żółta - 1 sztuka - kukurydza - 3 łyżki - marchew - 2 sztuki - ser Mozzarella (120 g) - 1 sztuka - czosnek - 2 ząbki - oliwa - 3 łyżki(...)część bulionu. Dusić do czas wchłonięcia bulionu (około 10 minut). Dodać drugą porcję bulionu. Gdy bulion zostanie wchłonięty dodać podgotowanego w wodzie lub na parze brokuła, pokrojone w paski papryki, tartą na grubych oczkach marchew oraz obranego ze skórki, pokrojonego w kostkę pomidora i kukurydzę. Całość zalać ostatnią częścią bulionu, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i szczyptę soli. Dusić
Fit-aminarazem będziemy się delektować smakiem bycia razem ....i osmiornicy w sałatce oczywiście. Celowo pominęłam pomidory czy też ogórek bo chodzi o umiarkowanie.I zieleń ogórka zastąpiła zielonym solirodkiem a pomidora papryką wzbogacając o owoce kaparów,które uwielbiam. Gadu sobie o grillowaniu a ja musze tymczasem do pracy :) SKŁADNIKI: 1 ośmiornica (mrożona lub świeża) 2-3 listki laurowe 1 cebula w całości(...)sałatkę: kawałek białego sera typu feta garść czarnych oliwek bez pestki kilka dużych ząbków czosnku nie obranych z łupiny kilka ostrych papryczek w całości 1/2 czerwonej cebuli 1/2 czerwonej papryki garść owoców kaparów garść pędów solirodka 4 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu sól i pieprz do smaku Wykonanie: Nastawić wodę w dużym garnku z ziarnami
Sztuka gotowania w/g Samirypołączenie smaków kwaśnych i słodkich, co nie jest do końca klasycznym podejściem. Zapisz przepis Drukuj Składniki (4 porcje) 450g polędwicy wieprzowej, cielęcej lub wołowej 300g pieczarek 1 średnia zielona papryka 1 średnia biała cebula 300ml bulionu wołowego 100ml porto lub innego wzmacnianego słodkiego wina 100ml słodkiej śmietany 1 łodyga selera naciowego 2 łyżki łagodnej musztardy 3 łyżki przecieru pomidorowego(...)mieszamy całość. Zawartość garnka dusimy powoli na małym ogniu pod przykryciem przez 40 minut, co pewien czas dokładnie mieszając. W razie potrzeby można dolać gorącej wody. W międzyczasie paprykę rozcinamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją na paski o szerokości ok. 1 cm. Z łodygi selera naciowego odcinamy potencjalnie łykowatą białą część, a następnie kroimy go na plasterki o grubości
Kulinarna Pokusapomidorów z puszki 1-2 ząbki czosnku 1 mała lub 1/2 dużej cebuli 1 płaska łyżeczka tymianku 1 płaska łyżeczka oregano 1 płaska łyżeczka bazylii 1 łyżka mielonej słodkiej papryki szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oliwy Instrukcje Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Na średnim ogniu rozgrzewamy(...)rondlu (najlepiej z nieprzywierająca powłoką) 1 łyżkę oliwy. Wrzucamy cebulę i czosnek, podsmażamy przez 2-3 minuty do zeszklenia. Dolewamy pomidory, dodajemy zioła, paprykę, sól i pieprz (ostrożnie, nawet niewielka ilość pieprzu uczyni sos nieco pikantnym). Dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Na małym ogniu, powoli pod przykryciem dusimy przez 25 minut od czasu do czasu mieszając. Po upływie tego czasu
Kulinarna Pokusaśrodku wyjątkowo soczyste, aromatyczne i kruche. Tak przygotowane kotlety mielone najlepiej spożywać na ciepło, np. z ziemniakami lub pieczywem z dodatkiem czegoś kwaśnego (kiszony ogórek, marynowane grzyby, patisony lub papryka). Można ich jednak użyć także na zimno np. w charakterze dodatku do chleba. Kotlety mielone z szynki i wędzonego boczku 2015-05-04 22:30:29 Tradycyjne kotlety mielone(...)płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego kilka łyżek bułki tartej ok. 30-40ml oleju rzepakowego Do podania gotowane ziemniaki kiszone ogórki marynowane patisony, grzyby lub papryka Instrukcje Boczek kroimy na mniejsze kawałki i mielimy lub tniemy w blenderze na dość gładką masę. Z jajka odlewamy samo żółtko. Szalotki obieramy i drobno siekamy. Szynkę, boczek, żółtko oraz
Kulinarna Pokusadwie łyżki oliwy (polecam użyć łyżkę oliwy truflowej- cudownie imituje zapach prawdziwych serów łyżeczka soli łyżka syropu z agawy (lub łyżeczka cukru) Sos: puszka pomidorów w całości oregano, bazylia, papryka, sól 200 g wegańskiego sera pieczarki, papryka, kukurydza Przygotowanie: W wodzie z syropem lub cukrem rozpuszczamy drożdże i wstawiamy ciepłe miejsce na 15 minut aż się obudzą. Do mąki dodajemy(...)wszystkich składników razem Gdy ciasto wyrosło dzielimy je na 3 części, formujemy cieniutki (max 3 mm)placek za pomocą dłoni lub wałka. Smarujemy sosem, troszkę posypujemy serem, układamy pieczarki, paprykę i co tam jeszcze sobie wymarzymy, na to znowu trochę sera- moja rada- wegański ser typy mozarella bardzo szybko się topi więc radzę dopiero w połowie czasu pieczenia dodać drugą
greenscarfdużych kawałkach papryczki chilli- może być świeża szczypta suszonej bazylii Dekoracja: opakowanie 125 ml Apetina kremowa smak: India Papaja i Curry opakowanie 125 ml Apetina kremowa smak: Tapas Grillowana papryka i oliwki garstka listków bazylii szczypta curry szczypta czerwonej papryki ostrej Dodatkowo potrzebne będą: misa z wysokimi ściankami mikser łyżka do nakładania masy papilotki foremki do babeczek szpryca cukiernicza(...)rękawa cukierniczego z końcówką o kształcie gwiazdki. Wierzch udekorować listkami świeżej bazylii, Kosteczki ze smakiem India oprószyć delikatnie sypaną curry, zaś o smaku Tapas oprószyć sypką czerwoną papryką Smacznego:) Uwaga: Warzywna kosteczka mimo swojego wyglądu oraz formy w jakiej ją podaję, nie jest babeczką, ma ona bardziej zbitą warzywną konsystencję, jest wilgotna, nie jest puszysta ponieważ
KreatywnePiny