wołowiny, pokrojone w kostkę oliwa do smażenia sól 2 cebule, pokrojone w piórka 2 marchewki i pietruszka, obrane i pokrojone w talarki kawałeczek selera, pokrojonego w kosteczkę 1 czerwona papryka, pokrojona w paski po 1,5 łyżki papryki słodkiej zwykłej i wędzonej 2 ząbki czosnku listek laurowy szczypta płatków chili 4 łyżki przecieru pomidorowego 5 sporych ziemniaków, obranych i pokrojonych(...)patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy kawałki mięsa. Przekładamy je do garnka, zalewamy 2 l wody i solimy, zagotowujemy. Warzywa kroimy i obsmażamy krótko na patelni. Dorzucamy do mięsa. Dosmaczamy papryka w proszku, ząbkami czosnku, listkiem i chili. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok 2 godzin. Pod koniec gotowania dorzucamy przecier, solimy, dorzucamy majeranek. Ziemniaki gotujemy osobno w osolonej wodzie
Dzieje kuchennej Wiewiórypaprykowym Koktajl bananowy z kiwi Koktajl bananowo-brzoskwiniowo Koktajl jagodowy na maślance Koktajl jeżynowy Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Koktajl truskawkowy Truskawkowy koktajl z bananem i miodem Koktajl z papryki i cukinii na maślance Składniki: 1 l maślanki natka pietruszki 2 małe cukinie 3 czerwone papryki sól morska Przygotowanie: Warzywa myjmemy, osuszamy, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, z cukinii odcinamy
Moja smaczna kuchniaPrzedstawiam dziś przepis na bardzo przyjemne i łatwe danie kuchni tajskiej. Delikatna polędwiczka wieprzowa w sosie z mleczka kokosowego, masła orzechowego, chilli z fasolką szparagową i papryką. Idealne danie na te upalne dni! Podałam je z makaronem ryżowym, jednak równie dobrze danie to może być podane zwyczajnie z ryżem. Polecam wszystkim, nie tylko fanom dalekowschodnich smaków:) Scroll down for recipe(...)bulionu z kurczaka 250 ml mleka kokosowego 3 łyżki masła orzechowego sok z 1 i pół limonki 200 g fasolki szparagowej, z odciętymi końcami i pokrojonej na kawałki ½ czerwonej papryki, pokrojonej w grubszą kostkę sól, pieprz i cukier trzcinowy do smaku Do podania: garść posiekanych listków kolendry 1 czerwone chili, posiekane 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych kawałki limonki Przygotowanie
karmelowyletnie upały. Ilu kucharzy, tyle wersji tego hiszpańskiego przysmaku. Składniki 3 kromki czerstwego chleba 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka białego octu winnego sól 6 pomidorów 1 czerwona papryka 1 duży ogórek 1 jajko 2-3 ząbki czosnku pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Pomidory sparzamy, usuwamy gniazda nasienne i grubo kroimy. Podobnie robimy(...)ogórkiem i papryką (bez sparzania). Chleb kroimy w kostkę i moczymy w oliwie wymieszanej z ostem i solą. Pomidory, paprykę, ogórek, jajko (ugotowane na twardo), czosnek i chleb z oliwą miksujemy na gładki mus. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z grzankami i oliwą. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
R'n'G KitchenSmaczna i syta zapiekanka z ziemniakami, mięsem mielonym, papryką i cebulką. W środku smaczny ciągnący się ser. Zaspokoi każdego ,,głodomorka”. Zapiekankę podałam na talerzyku Jesień - Porcelana Bogucice . 400 g mięsa mielonego 1 czerwona papryka 1 duża cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego Sól Pieprz 200 g żółtego sera 1 kg ziemniaków Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy(...)miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy i ubijamy. Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na patelni. Gdy zmiękną dodajemy mięso mielone. Dusimy pod przykryciem. Dodajemy koncentrat pomidorowy rozmieszany z 3 łyżkami wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Okrągłe naczynie smarujemy dokładnie masłem. Na dnie wykładamy połowę ziemniaków. Następnie układamy
VioletoweKucharzeniewersje, niewiele się od siebie różnią, choć mają nieco inny smak, ale zapewniam, że obie są pyszne! Składniki: Wersja I: 1/4 główki kapusty 1 marchew 1/2 dużej czerwonej papryki 1/2 cebuli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka octu winnego sól siekany koperek Wersja II: 1/4 główki kapusty 2 marchewki 1 jabłko 1 czerwona papryka siekana natka pietruszki i selera sól(...)pieprz Sposób wykonania: 1. Kapustę drobno poszatkować, lekko posolić, odstawić na kwadrans. 2. W międzyczasie przygotować pozostałe składniki: marchew (i jabłko) zetrzeć na tarce, paprykę (i cebulę) drobno posiekać. 3. Cebulę odcisnąć z nadmiaru soku. Dodać pozostałe składniki, doprawić przyprawami, wymieszać. Schłodzić przed podaniem. Smacznego
Kuchnia domowa Anismażonych na patelni o średnicy 28 cm): 4 jajka 350 ml mleka 400 g mąki filet z piersi kurczaka około 400 g po strąku czerwonej i żółtej papryki średni por 2 cebule 2 łyżki masła pieprz, sól oregano, cząber szczypior do związania sakiewek (niestety mój okazał się zbyt delikatny i musiałam poszukać czegoś innego(...)trzepaczką do chwili, aż uzyskasz gładkie ciasto. Na nasmarowanej olejem patelni usmaż niezbyt cienkie naleśniki. Filet umyj i pokrój w kostkę. Przypraw solą, pieprzem, oregano i cząbrem. Papryki oczyść, usuń gniazda nasienne i pokrój w grubszą kostkę. Por oczyść, starannie opłucz, osącz i pokrój w talarki. Cebulę posiekaj dość grubo. Na patelni rozpuść masło
cucinareużyłam polnych) 2 duże cebule 10 łyżek octu jabłkowego 6% 10-15 łyżeczek cukru (ilość tak naprawdę uzależniona od gustu) szczypta gałki muszkatołowej (ok. 1/2 łyżeczki) 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku (dla lubiących ostrzejszy ketchup, można dodać paprykę ostrą lub chili) 6-7 łyżeczek soli szczypta pieprzu 6 łyżek oliwy z oliwek Wykonanie: Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę. Pokroić(...)pokroić w drobną kostkę i zeszklić, aż będzie miękka. Pomidory i cebulę włożyć do dużego garnka i gotować bez przykrycia. Jak się zagotuję dodać ocet, cukier, sól, gałkę muszkatołową, paprykę, pieprz i oliwę. Gotować tak długo, aż nabierze właściwej konsystencji. potrzeba trochę czasu, ponieważ pomidory mają w sobie sporo wody. Na koniec jeszcze ketchup przecieram przez sito, aby był idealnie
tojestpyszne.blogspot.comprzyprawą do grilla , tradycyjne kiszone ogórki, na korniszony w koncentracie oraz dżem z ogórka i melona . Dziś mam dla Was przepis na charakterną sałatkę z ogórków z dodatkiem papryki oraz sproszkowanego chilli. Składniki: 4 kg ogórków, 3 czerwone papryki, główka czosnku, 6 łyżek soli. Ogórki umyć i pokroić w słupki. Papryki umyć, usunąć
Z miłości do słodkościkilka minut a jeszcze szybciej, znika ona później z talerzy składniki dla czterech osób 4 jajka 150 g ugotowanej drobnej fasoli 150 g kukurydzy konserwowej 2 pomidory 1 niewielka papryka 150 g paluszków krabowych 1 łyżka majonezu 4 łyżki jogurtu pół pęczka drobnego szczypiorku garść pomidorków koktajlowych sól, pieprz sposób przygotowania Jajka gotujemy na twardo, pomidory zalewamy(...)minutę wrzątkiem, po czym obieramy je ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cząstki, z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w paski. Na sicie płuczemy i odcedzamy kukurydzę i fasolę, a następnie wrzucamy je do miski, dokładamy do nich obrane i pokrojone w kostkę jajka (zostawiając jedno, które pokrojone w cząstki będzie dekorowało każdą
Miód i pieprzsmaczne. Z tej proporcji wychodzi około 15 słoiczków po 500 ml. Składniki: 4 kg ogórków ( mogą być gruntowe, mogą być ze szklarniowe) 0,5 kg białej cebuli 3 czerwone papryki ( może dać np. 1 żółtą a dwie czerwone) na zalewę: 9 szklanek wody 1 łyżeczka ziela angielskiego 2 łyżeczki gorczycy 1,5 szklanki octu 2 i 3/4 szklanki cukru(...)łyżki soli Wykonanie: Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Z ogórków odciąć końce, cebulę obrać, z papryk usunąć gniazda nasienne. Ogórki pokroić w grube plastry, podobnie cebulę, natomiast paprykę w paseczki o długości 3- cm. Wszystko włożyć do dużego naczynia. Przygotować zalewę. Wszystkie składniki na zalewę włożyć do sporego garnka - około 4 litry ( jest tego troszkę). Zagotować. Zalewą zalać warzywa i odstawić
Poezja Smaków - blog kulinarnyzrobić szybki, bo rodzinka głodna. Składniki: 1 średni kalafior 6 średnich ziemniaków 3-4 pomidory 2 ząbki czosnku 2 szczypty gałki muszkatołowej 400 ml śmietany (dałam 18%) szczypta ostrej papryki 1/4 łyżeczki słodkiej papryki 6 plasterków sera żółtego sól pieprz Ziemniaki obrać i ugotować w posolonej wodzie ale tak żeby były lekko twarde. Pokroić w plasterki i ułożyć na dnie(...)mniejsze cząstki i rozłożyć na ziemniakach. Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować w posolonej na półtwardo. Rozłożyć na wierzch zapiekanki. Śmietanę wymieszać z rozdrobnionym czosnkiem,gałką muszkatołową, papryką słodką, ostrą, solą i pieprzem. Polać zapiekankę i ułożyć ser pokrojony w paseczki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30 minut. zapiekanka ziemniaczano-kalafiorowa
O kuchni z uczuciemwiększe kawałki, nie samą papkę. Kroimy szczypior, siekamy pietruszkę lub kolendrę. Mieszamy razem wszystko, co zielone. Już na tostach bardzo delikatnie solę guacamole i oprószam je ostrą, wędzoną papryką. Cudownie podbija smak. Idealnym dodatkiem na śniadanie będzie jajko w koszulce, mozarella i plaster pomidora. Albo to wszystko na raz. Na wieczór, do piwa, możecie porcję guacamole zjeść razem(...)Pilnujcie ich, bo lubią się przypalić- a mają być złotobrązowe i chrupkie. Przed pieczeniem można posypać je startym cheddarem lub parmezanem albo skropić oliwą wymieszaną z ziołami- bazylią, oregano, papryką, pieprzem cytrynowym. SKŁADNIKI dojrzałe awokado, 1 średnie sok wyciśnięty z połowy limonki szczypior gruby z cebulką, pokrojony, łyżka stołowa zielona pietruszka lub kolendra, posiekana, łyżka stołowa papryka ostra wędzona sól
Karo in the Kitchentemat tego co do gumbo wrzuci można, a czego kategorycznie nie. Gumbo kreolskie, nowoorleańskie, zagęszczane jest bardzo ciemną francuską zasmażką. Zrobimy ją. Ale najpierw… Umyjcie i pokrójcie drobno papryki, szczypior, 7 gałązek selera naciowego, jedną cebulę, czosnek. Odstawcie w misce. Naszykujcie sobie mieszankę przypraw, mieszając wszystkie potrzebne składniki. Odsypcie pełną łyżkę stołową (z lekkim czubkiem) a resztę zostawcie(...)wieprzowej kiełbasy wędzonej, jak najlepszej (u mnie delikatnie jałowcowa wieprzowa) 2 średnie cebule, 200g, jedna pokrojona drobno, druga na ćwiartki 9 gałązek selera naciowego 1 pęczek grubego szczypioru 2 papryki okrągłe, około 350g 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki czarnego grubo mielonego pieprzu 1 kostka bulionu wołowego/ drobiowego/warzywnego 3 liście laurowe 1 duża marchewka 1 pietruszka 2 łyżeczki suszonego tymianku
Karo in the Kitchenrondelku lub na patelni rozpuszczamy masło. W oryginale jest ono infuzowane na ostro papryczkami Aleppo. U nas bardzo ciężko je znaleźć, ale odrobina pieprzu kajeńskiego, chili i mielonej papryki świetnie je zastąpią. Dodajemy do masła paprykę, pieprz, odrobinę soli i kurkumę. Zagrzane masło z przyprawami można (ale nie trzeba) przecedzić przez filtr do kawy lub sitko – będzie pięknie złote(...)Albo raczej – z mocą wszystkich kubków smakowych. SKŁADNIKI 1 ząbek czosnku ¼ łyżeczki soli 400g jogurtu typu greckiego, bardzo gęstego 6-8 łyżek masła, może być klarowane ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki ½ łyżeczki kurkumy szczypta pieprzu cayenne albo płatków chili 4 jajka (po 2 na osobę) 4 kromki wiejskiego chleba oliwa extra vergine do posmarowania chleba 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
Karo in the Kitchen