ziołowy ketchup domowy. W ramach eksperymentu zrobiłam tylko z kilograma pomidorów i pożałowałam :-). Ketchup wyszedł przepyszny i radzę Wam zrobić go z podwójnej ilości. Mój ketchup zrobiłam z dodatkiem papryki czerwonej i ziół prowansalskich. Taki ketchup jest o wiele zdrowszy niż ze sklepu i zawiera dużo likopenu, który jest przeciwutleniaczem zmniejszającym ryzyko rozwoju nowotworów oraz chroniącym przed rozwojem chorób serca(...)weekendu. Pozdrawiam. ZIOŁOWY KETCHUP DOMOWY. Składniki: 1 kg podłużnych dojrzałych pomidorów 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 3 strąki czerwonej papryki 3 liście laurowe 15 ziarenek ziela angielskiego 15 ziarenek czarnego pieprzu 1 czubata łyżeczka soli 1 łyżka miodu 1 czubata łyżka ziół prowansalskich pieprz ziołowy 2 łyżeczki octu winnego
Zakątek rozkoszy kulinarnychmięso i ''odgrzewam'' na patelni. Wtedy najczęściej jem z makaronem- szybciej się robi niż ryż czy kasza. Pierś z kurczaka w przyprawie ''kurczak po węgiersku'' podane w pieczonej papryce. Pierś kurczaka w ''przyprawie po węgiersku'' + ryż z przyprawami oraz przecierem pomidorowym podany w pomidorku. Szaszłyki (było 5 :D): pierś z kurczaka w curry, papryka, cebula i cukinia + 4 wafle(...)ryżowe posmarowane przecierem pomidorowym podane z sałatką i pomidorem. Sałatka: sałata rzymska, ogórek, cebula, pomidor, papryka, kurczak + wafle ryżowe z masłem orzechowym
fitolarun.blogspot.comzrobić większą ilość na zimę. Przepis własny. Składniki: 3 kg cukinii ( waga po obraniu i wydrążeniu środka - zużyłam 3 średnie cukinie) 1 kg dojrzałych pomidorów 1 kg słodkiej papryki kukurydza konserwowa, słoik 900 ml ( waga samej kukurydzy po odsączeniu 610 g) dobrej jakości koncentrat pomidorowy - 300 g 1 łyżka soli 1 czubata łyżka majeranku suszonego 1 łyżka bazylii suszonej(...)płaska łyżeczka pieprzu ziołowego płaska łyżeczka ostrej czerwonej papryki 2 łyżki octu 2/3 szklanki cukru około 1 szklanka przegotowanej wody. Wykonanie: Cukinię obrać ze skórki, wydrylować, pokroić na mniejsze kawałki i poszatkować na tarce o średnich oczkach - jak do buraków. Jak ktoś ma elektryczną szatkownicę, to potrwa to zaledwie chwilkę. Można też pokroić w drobniutką kostkę, będzie to szybsze
Poezja Smaków - blog kulinarnymamy syty i z głowy :) A mi pomógł zająć pierwsze miejsce :) Składniki: Sajgonki: 20 sztuk dużych makaronów świderek (Makarony Polskie) 150g pieczarek 300g mielonej piersi z kurczaka 1/2 dużej papryki czerwonej świeżej 1/2 dużej papryki zielonej 1/2 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 płaska łyżeczka suszonej lub świeżej bazylii Dodatkowo: 1 łyżka oleju+ 1 łyżeczka soli do gotowania makaronu(...)Sposób przygotowania: 1. Sajgonki: Makaron wrzucamy na wrzącą, posoloną wodę z dodatkiem oleju. Mieszamy i wyciągamy po 5 minutach. Przelewamy obficie zimną wodą i pozostawiamy do obeschnięcia. 2. Pieczarki, paprykę czerwoną oraz zieloną bardzo drobno siekamy, np przy pomocy rozdrabniacza. Dorzucamy do mięsa mielonego i doprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią. Przygotowanym farszem obtaczamy dokładnie każdy świderek. Odkładamy na posypaną mąką
Kuchnia w czekoladziepotrawy, których zapach podczas gotowania uwielbiam. Jedną z nich jest leczo. Składniki: 250g fasolki szparagowej, 300g kiełbasy, 350g pieczarek, 2 średnie cebule, 3 duże czerwone papryki, 2 duże pomidory, puszka pomidorów, pół tubki ( 100g) przecieru pomidorowego, sól, pieprz, czerwona papryka ( słodka i ostra), suszona natka pietruszki. Przygotowanie: Pieczarki umyć, pokroić. Cebulę obrać i pokroić. Lekko posolić i popieprzyć. Podsmażyć(...)Fasolkę umyć, odciąć końcówki i pokroić na trzy części. Papryki umyć, przekroić i oczyścić. Pokroić w paski. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić. Wszystkie składniki wrzucić do garnka, zalać wodą ( gdzieś do 3/4 gdzie sięgają składniki). Dodać przyprawy. Gdy się zagotuje spróbować wodę czy nie trzeba jeszcze doprawić. Od czasu do czasu zamieszać. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu
W kuchni u Monikidania. Dziś powstała a'la zapiekanka z makaronem nadziewanym mięsem mielonym. Danie bardzo syte, ale tak smaczne, że warte odpuszczenia sobie diety :) Składniki: Kilka sztuk makaronu Canneloni, 3 świeże papryki (czerwona, żółta, zielona), 6 średnich pomidorów, 1 duża cebula, 8 ząbków czosnku, 360g mięsa mielonego, jajko, bułka tarta, mleko - mniej niż pół szklanki, olej lub oliwa z oliwek, bazylia(...)miałam w kostkach - dałam dwie), sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, 4 duże plastry sera żółtego. Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 230stopni. Papryki oczyścić, położyć na blaszkę skórką do góry i włożyć do piekarnika na ok.20min. Gdy skórka zacznie nabierać ciemne bąble wyciągnąć i włożyć do garnka, przykryć szczelnie pokrywką. Po ostudzeniu obrać ze skórki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać
W kuchni u MonikiPrzepis na tę sałatkę dostałam kiedyś od mojej siostry. Robiłam ją wiele razy od tamtej pory. Jest to sałatka, do której zawsze wracam. Składniki: 1 kapusta pekińska, 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta, 1 cebula, słoik ogórków konserwowych, mała śmietana 18%, 4 czubate łyżki majonezu, 2 czubate łyżki ketchupu, przyprawa do gyrosa, 550g piersi z kurczaka, 4 łyżki oliwy(...)małą kostkę. Dodać jako kolejną warstwę . Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Kapustę pekińską pokroić, lekko posolić i wymieszać. Wyłożyć na cebulę. Dodać drugą połowę sosu. Papryki, umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Wyłożyć na wierzch . Sałatka prezentuję się tak jak na zdjęciu poniżej: Może się wydawać, że jest za mało sosu. Jednak po wymieszaniu wcale go mało
W kuchni u MonikiSkładniki: 550g kiełbasy, 1 duża cukinia, 2 cebule, 500g pieczarek, 5 dużych pomidorów , 4 czerwone papryki, 500g zielonej fasolki, słoiczek przecieru pomidorowego (200g), olej do smażenia, sól, vegeta (jarzynka lub przyprawa uniwersalna), pieprz, papryka czerwona słodka. Przygotowanie: Fasolkę umyć, pokroić na trzy części i gotować w osolonej wodzie. Gotować w dużym garnku gdyż reszta składników będzie później do niej dodana(...)pokrojoną cebulą. Dodać przyprawy do cebuli i pieczarek. Cukinię przekroić i wydrążyć środek. Pokroić w większą kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w większą kostkę. Paprykę oczyścić i pokroić w paski. Gdy fasolka będzie na pół miękka, dodać do niej wszystkie składniki i dusić. Gdy jest za mało wody, dolać. Po kilkunastu minutach spróbować wodę, doprawić
W kuchni u Monikistałe w naszym domowym menu. Składniki: (na 8 naleśników) Farsz: 1/2kg piersi z kurczaka ( jedna podwójna pierś), łyżka przyprawy do gyrosa, 1 średnia cebula, 350g pieczarek, 2 świeże papryki (czerwona i żółta), sól, pieprz, 200g startego sera żółtego. Naleśniki: (mi wyszło z tych proporcji 11 cienkich naleśników) 1 jajko, 1 i 3/4 szklanki mąki (ja używam tortowej), 2 szklanki(...)swój ) Przygotowanie: Farsz: Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć z łyżką przyprawy do gyrosa. Pieczarki i cebulę, pokrojone w kostkę podsmażyć razem z pieprzem i odrobiną soli. Papryki oczyścić i pokroić w kostkę, dodać do podsmażonych pieczarek, dodać również piersi z kurczaki. Podlać wodą i dusić pod przykryciem do momentu, aż papryka zmięknie. Odkryć i chwilę jeszcze zostawić
W kuchni u MonikiSkładniki: ok. 1/2 szklanki ryżu pełnoziarnistego, pojedyncza pierś z kurczaka (240g), 2 ząbki czosnku, 3 świeże papryki, 2 świeże pomidory (mniejsze), kilka suszonych pomidorów, sól, pieprz, mix ziół: tymianek, bazylia, majeranek, pietruszka i oregano. Przygotowanie: Pierś z kurczaka zmielić przez maszynkę. Do mięsa dodać wyciśnięty czosnek i przyprawy oraz pokrojone pomidory (świeże - sparzyć i obrać ze skórki; suszone - odsączyć(...)Wymieszać z ugotowanym ryżem. Papryki przekroić wzdłuż i nafaszerować. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez minimum 45 minut - do momentu aż papryka będzie miękka. Piec przykryte folią aluminiową, dopiero pod koniec odkryć i piec jeszcze przez jakieś 15minut. Smacznego
W kuchni u MonikiSkładniki: 470g piersi kurczaka, 2 łyżki przyprawy do gyrosa, 2 cebule, 1 łyżka masła, 2 ząbki czosnku, 1 szklanka ryżu (225g), 350g pieczarek, 2 świeże papryki ( żółta i czerwona), 230g startego sera żółtego, sól, pieprz, olej, 4 łyżki majonezu, 4 łyżki ketchupu. Przygotowanie: Pierś kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z dwiema łyżkami oleju i dwiema łyżkami przyprawy do gyrosa. Podsmażyć(...)czasu do czasu zamieszać. Pieczarki i cebulę pokroić w półksiężyce, podsmażyć na bardzo małej ilości oleju z solą i pieprzem ( delikatnie przyprawić, nie za mocno). Dodać pokrojone w paski papryki i chwilę razem poddusić. 4 łyżki majonezu wymieszać razem z 4 łyżkami ketchupu. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: - połowa ryżu, - majonez z ketchupem, - mięso, - połowa sera żółtego, - druga połowa
W kuchni u MonikiSkładniki: 250g makaronu w kształcie ryżu, 330g piersi z kurczaka, 1 łyżka oleju, 1 łyżka przyprawy do gyrosa, 170g papryki konserwowej, 170g ogórków konserwowych, 2 łyżki ketchupu, 6 łyżek majonezu, 3 ząbki czosnku, pieprz, puszka kukurydzy. Przygotowanie: Przygotować odpowiednio składniki: 1. Makaron ugotować do miękkości z odrobiną oleju i soli. Przelać zimną wodą i dobrze odsączyć. 2. Czerwoną paprykę konserwową(...)makaronu. 2. Dwie łyżki sosu rozsmarować po makaronie. 3. Położyć podsmażone piersi z kurczaka. 4. Dwie łyżki makarony, tak by z kurczakiem tworzyły płaską powierzchnię. 5. Wyłożyć ogórki i paprykę. 6. Dwoma łyżkami sosu posmarować poprzednią warstwę. 7. Wyłożyć kukurydzę. 8. Wyłożyć pozostały makaron. 9. Wierzch sałatki posmarować resztą sosu. Smacznego
W kuchni u MonikiSkładniki: 8 plastrów schabu, 1 cebula, 125g boczku lub bekonu, 1 papryka konserwowa, 1l bulionu, 350g pieczarek, łyżka masła, musztarda, sól, pieprz, garść posiekanego koperku, olej, 140g serka topionego (typu Hochland) - ja używałam trójkącików. dodatkowo, jeżeli zajdzie taka potrzeba: mąka i zimna woda, do zawiesiny. Przygotowanie: Boczek lub bekon pokroić w kostkę lub paski. Cebulę i paprykę pokroić(...)paski. Plastry schabu rozbić tłuczkiem, posolić, popieprzyć i posmarować musztardą. Następnie na mięso położyć cebulę, boczek i paprykę. Zawinąć i zabezpieczyć przed rozpadnięciem się wykałaczkami lub specjalnymi nićmi. Każdą roladkę obtoczyć w mące i podsmażyć z każdej strony do dość mocnego zarumienienia. Zalać bulionem i na małym ogniu dusić pod przykryciem do momentu, aż mięso będzie miękkie. Gdy mięso
W kuchni u MonikiSkładniki: 1 kapusta pekińska, 1 por, 1 średniej wielkości marchew, 1 świeża czerwona papryka, 1 puszka kukurydzy, 1 puszka groszku, 155g papryki konserwowej, kilka ogórków kiszonych (8-10sztuk), majonez, 1-2 porządne garście świeżego koperku, sól, pieprz. Przygotowanie: Groszek i kukurydzę odsączyć. Marchew zetrzeć na tarce, na grubych oczkach, Por, kapustę pekińską, paprykę świeżą i konserwową i ogórki kiszone
W kuchni u MonikiSkładniki: 2 piersi z kurczaka, 400g pieczarek, 1 cebula, 250g startego sera żółtego, 3 jajka, 2-3 kawałki papryki czerwonej konserwowej, 1-2 ogórki kiszone, 1/4 szklanki majonezu, olej, sól, pieprz. Przygotowanie: Ser żółty i majonez wymieszać z roztrzepanymi jajkami. Przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wylać na nią masę, rozprowadzić równomiernie po całej powierzchni. Włożyć do piekarnika nagrzanego(...)piec ok.20min. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do ostygnięcia, a następnie zdjąć papier. Piersi kurczaka przekroić wzdłuż na trzy części, rozbić, posolić i popieprzyć. Ogórki i paprykę pokroić w paseczki. Pieczarki pokroić w plastry, a cebulę pokroić w paseczki. Pieczarki i cebulę podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu z odrobiną soli i pieprzu. Pozostawić do ostygnięcia. Masę serową położyć
W kuchni u Moniki