się zalegających w szafce płatków kukurydzianych, które skryły się przed wcześniejszym spałaszowaniem. NUGGETSY W PANIERCE KUKURYDZIANEJ Składniki: - dowolna ilość piersi kurczaka - mleko - mąka kukurydziana - 2 jajka - olej - płatki kukurydziane - papryka ostra - papryka łagodna - pieprz - sól Przygotowanie: Płatki kukurydziane rozdrabniamy - nie na proszek, ale wyraźne kuleczki. Pierś kurczaka oczyszczamy z błon, myjemy, kroimy na grubszą kostkę. Mięso zalewamy mlekiem i odstawiamy(...)minut. Po tym czasie pierś osuszamy i doprawiamy paprykami, pieprzem i solą. Obtaczamy najpierw w mące, potem w jajku i na koniec w płatkach. Smażymy na rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Osączamy na ręczniku papierowym. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce! ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Życie zamknięte w smakum.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); PLACEK PO CYGAŃSKU Składniki na gulasz: - około 1 kilograma mięsa wołowego - 1 papryka zielona - 1 papryka czerwona - 1 puszka pomidorów bez skóry - 2 cebule - 100 mililitrów czerwonego wina wytrawnego - woda - 3-4 ząbki czosnku - mąka - ziele angielskie - liść laurowy - owoce jałowca - pieprz(...)garnka. Dodajemy wody tak, aby płyn przykrył mięso. Dorzucamy 1-2 owoce jałowca, 2-3 liście laurowe, 2-3 kulki ziela angielskiego i kilka ziarenek pieprzu. Dusimy pod przykryciem. Paprykę opalamy (opcjonalnie), pozbawiamy skóry, kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Podobnie pomidory z puszki. Dusimy aż mięso zmięknie. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i sól. Składniki
Życie zamknięte w smakua.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); KURCZAK Z ROŻNA Składniki: - 1 kurczak - papryka słodka - papryka ostra - kurkuma - kolendra mielona - kmin rzymski - pieprz - sól - cukier - woda Przygotowanie: Kurczaka myjemy i osuszamy. Doprawiamy paprykami, odrobiną kurkumy, kolendry i kminu; pieprzem i solą. Zostawiamy do zamarynowania na kilka
Życie zamknięte w smakugramów pieczarek - 1 puszka groszku lub 400 gramów świeżego, wyłuskanego i lekko ugotowanego - 1 puszka krojonych pomidorów lub 3-4 świeże, sparzone, obrane i pokrojone - kilka plasterków sera - czerwona papryka ostra - czerwona papryka słodka - suszona bazylia - pieprz - sól Przygotowanie: Cukinię obieramy, drążymy i kroimy w dość grube półplastry. Grillujemy bez tłuszczu i wykładamy do żaroodpornego naczynia. Pieczarki kroimy w plasterki(...)podsmażamy na patelni z odrobiną tłuszczu. Wykładamy do miseczki. Na tej samej patelni podsmażamy mięso mielone, dodajemy do niego pomidory. Gotujemy chwilę i doprawiamy wyraźnie paprykami, bazylią, pieprzem i solą. Mięso z sosem wykładamy na cukinię. Na tym umieszczamy: osączony groszek, pieczarki oraz ser. Podpiekamy około 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Voila! Smacznego i do napisania
Życie zamknięte w smakuNajważniejszą sprawą jest nie uszkodzić skóry kurczaka. Składniki: 1 wyluzowany kurczak 500 gram mielonego mięsa ( użyłam wieprzowo – wołowego ) Pęczek pietruszki Mały słoiczek suszonych pomidorów w oleju Vegeta Sól, pieprz Papryka 1 jajko ½ szklanki bułki tartej Igła, nitka Wykonanie: Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy do niego poszatkowaną pietruszkę, pomidory w paski, jajko i bułkę tartą oraz pokrojoną, wyciętą z kurczaka(...)pierś. Całość mieszamy. Wyluzowanego kurczaka kładziemy na desce, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, vegetą. Kurczaka zszywamy i formujemy z niego kieszeń, faszerujemy przygotowanym mięsem mielonym, zszywamy do końca i przyprawiamy zewnętrzną część solą, pieprzem, papryką. Pieczemy w piekarniku przez ok. 1 ½ godz. W temp. 185 o C-190 o C. Gdy skórka z obu stron będzie zarumieniona przykrywamy kurczaka folią aluminiową
Smaki Ewydałam czerwoną ) Pęczek pietruszki Puszka pomidorów lub świeże bez skóry 1 kiełbasa typu podwawelska lub inna albo różne ( można zrobić wersję bezmięsną ) 1 pojedyncza pierś z kurczaka Kilka pieczarek papryka mielona Sól, pieprz ewentualnie vegeta Czosnek ( może być granulowany ) odrobina oleju Wykonanie: Cukinię i bakłażana kroimy w większą kostkę ( 2 cm ) wrzucamy do garnka z odrobiną oleju, podsmażamy(...)dalej dusimy. Następnie dodajemy kolejno pokrojoną marchewkę, cebulę, pieczarki, pierś z kurczaka, kiełbasę, pomidory. Całość doprawiamy solą, pieprzem, papryką, czosnkiem. Na koniec dodajemy poszatkowaną pietruszkę. Dusimy około 30 minut. SMACZNEGO Leczo możemy poddać pewnym modyfikacjom, a mianowicie zrobić z samej cukinii i dodać pokrojoną paprykę a jeżeli nie dodamy mięsa i kiełbasy, całość możemy umieścić w słoikach, pasteryzować
Smaki Ewyoleju ale koniecznie trzeba później odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. A teraz żartując – nie wiem jak do tej pory mogłam żyć bez naleśnikarki. Składniki: Mała cukinia 1 ogórek ½ papryki czerwonej ½ papryki zielonej 1 cebula 2 jajka Mleko Mąka Sól Wykonanie: Cukinię, obrany ogórek ścieramy na tarce do warzyw ( duże oczka ), dodajemy bardzo drobno pokrojone papryki i cebulę. Całość solimy
Smaki Ewyelektrycznym, w domu i poza nim. Oczywiście podajemy je z sosem. Poniżej zaproponowałam sos majonezowo - pomidorowy, który polecam. Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka Ananasy z puszki Vegeta Sól Papryka słodka - mielona Papryka ostra – mielona 1 łyżka oleju Patyki do szaszłyków Wykonanie: Piersi z kurczaka kroimy na kawałki ok. 3 / 3 cm, wkładamy do miski i przyprawiamy, łyżeczką vegety, ½ łyżeczki(...)soli, 1 łyżeczką słodkiej papryki i ½ łyżeczki ostrej. Dodajemy do całości ½ soku z puszki z ananasami i łyżkę oleju. Całość mieszamy. Przykrywamy folią i pozostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia na patyki nadziewamy naprzemiennie mięso, ananasy i grillujemy. Można podawać z sosem majonezowo – pomidorowym ( przepis znajduje się na blogu ). SMACZNEGO
Smaki Ewysałatki nie brakuje. Znika z prędkością błyskawicy. Zresztą sami spróbujcie. Składniki: 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach 200 ml majonezu 100 śmietany słodkiej Przyprawa do ziemniaków Szczypiorek Szczypta ostrej papryki ¼ łyżeczki słodkiej papryki Sól Pieprz Wykonanie: Z majonezu, śmietany, papryk, pieprzu i soli (do smaku) przygotowujemy sos. Całość dokładnie mieszamy. Ugotowane, ostudzone ziemniaki obieramy ze skórki. Kroimy na plastry
Smaki Ewyprzednie goloneczki 1 ½ kg żeberek Suszone grzyby leśne 2 marchewki Kawałek selera Cebula 1 mały por Liście selera Natka pietruszki Sól Pieprz Rozmaryn suszony Liść laurowy Ziele angielskie Papryka słodka Papryka ostra Kostka bulionowa 500 ml piwa olej Wykonanie: Goloneczki i żeberka przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i rozmarynem oraz pokrojoną cebulą. Pozostawiamy do zamarynowania ( minimum 30 minut ).Garść suszonych grzybów
Smaki Ewyznajomej, trochę go zmieniłam i tak powstała wersja którą dzisiaj przedstawiam. Sos można wykorzystywać na wiele sposobów, podobnie jak ketchup, do mięs, sałatek itd. Składniki: 3 kg czerwonej papryki 400 gram cukru 80 gram soli ½ l oliwy 1 ½ szklanki octu 600 gram przecieru pomidorowego 4 główki czosnku 1 łyżeczka pieprzu cayen 1 łyżeczka pieprzu czarnego Kilka listków laurowych Wykonanie(...)Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i mielimy maszynką do mięsa, ( o najmniejszych otworach ). Do zmielonej papryki dodajemy sól, cukier, oliwę, pieprz cayen, pieprz czarny, liść laurowy. Gotujemy 15 minut. Po tym czasie dodajemy ocet, przecier pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy 10 minut. Gorący sos wlewamy do słoików, zamykamy i gotowe. SMACZNEGO
Smaki Ewyspróbować. Składniki: Ok. 600 gram żołądków i serc drobiowych ( razem ) 300 gram pieczarek 1 cebula Ok. 200 ml sosu paprykowego 1 łyżeczka vegety 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki ¼ łyżeczki ostrej papryki ¼ łyżeczki pieprzu olej 50 ml słodkiej śmietany 18% Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki. Podsmażamy. Żołądki i serca kroimy na mniejsze kawałki przyprawiamy, vegetą, solą(...)papryką i pieprzem. Dodajemy do podsmażonej cebuli i pieczarek wraz z sosem paprykowym. Dolewamy ok 100 ml wody. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Na koniec dodajemy śmietanę. Zagotowujemy i gotowe. SMACZNEGO
Smaki Ewytylko na śniadanie ale i na kolację a składniki do niej nie są wymyślne. Składniki: 1 szklanka makaronu typu kokardki 100 gram wędzonego łososia 2 ogórki kiszone ½ słoika papryki konserwowej 1 czerwona cebula 1 puszka białej fasoli 4 jajka 1 ostra mała papryka ( świeża ) Kilka gałązek pietruszki Majonez Sól, pieprz Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy. Cebulę kroimy(...)plasterki, ogórki i papryki w kostkę. Fasolę odsączamy i przepłukujemy wodą. Pietruszkę siekamy. Jajka gotujemy na twardo, kroimy w kostkę. Łososia kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko razem łączymy, dodajemy majonez, mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. SMACZNEGO
Smaki Ewywykonaniu i nie czasochłonne. Bardzo dobrze smakuje podane z ryżem. Składniki: Dowolna ilość piersi z kurczaka Opakowanie mrożonki mieszanki chińskiej Słodko -pikantny sos tajski Sól 1 łyżeczka słodkiej papryki ¼ łyżeczki ostrej papryki Olej Ryż Prażona cebulka Wykonanie: Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą, papryką oraz 3 - 4 łyżkami sosu tajskiego. Pozostawiamy do zamarynowania na około 15 minut
Smaki EwyPropozycja na smaczne śniadanie, bądź na kolację. Sałatka delikatna w smaku z paluszkami surimi, makaronem, kolorową papryką. Polecam. Składniki: 250 gram surimi 2 opakowania makaronu z zupek ( rosół ) 3-4 ogórki korniszony Po 1/3 papryki czerwonej, żółtej, zielonej ½ czerwonej cebuli 3 jaka ugotowane na twardo Majonez Sól pieprz Wykonanie: Lekko rozdrobniony makaron zalewamy wrzątkiem z przyprawami z jednego opakowania(...)wystudzeniu dodajemy, drobno pokrojone papryki, czerwoną cebule i ogórki korniszony. Jajka kroimy w większą kostkę i również dodajemy do sałatki. Na koniec dodajemy pokrojone surimi. Przyprawiamy solą i pieprzem i dwiema łyżkami majonezu. Mieszamy. I gotowe. SMACZNEGO
Smaki Ewy