papryka - 32566 przepisów (strona:189/2172)

Przyprawianie steków – nie tylko sól i pieprz 145

lodówki (na max 2 godziny) wchłoną one w tym czasie idealnie wszystkie smaki. Poniżej przedstawiamy wam kilka suchych marynat z różnych rejonów świata Teksańsko-Meksykańska: 1 szklanka papryki 1/3 szklanki wędzonej papryki 3 łyżki suszonego oregano 3 łyżki musztardy w proszku 3 łyżki suszonej kolendry 1 łyżka kminku 1 łyżka soli 1 łyżka czarnego pieprzu starta skórka z 2 limonek(...)Hiszpańska: 2 łyżki soli morskiej 1 łyżka papryki wędzonej sok z dwóch pomarańczy i starta z nich skórka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki   Chińska: 2 łyżki sosu Hoisin 1 ½ łyżki sosu sriracha 1 łyżeczka oleju sezamowego 2 wyciśnięte ząbki czosnku pęczek drobno posiekanego szczypiorku 1 łyżka octu   Brazylijska: 6 wyciśniętych ząbków czosnku 1 pokruszona papryczka chili 2 łyżki

naRuszcie
ajvar sos 115

wszechstronne zastosowanie: nadaje się jako dodatek na kanapki, do pieczonych i grillowanych mięs i warzyw i czego jeszcze dusza zapragnie ;) ----AJVAR ------ 3kg czerwonej papryki, 1 duży bakłażan, 1 duża cebula, 3 ząbki czosnku, 2 dojrzałe pomidory, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki octu balsamico, sól i pieprz, ewentualnie chili w proszku Cebulę obrać, papryki i bakłażana umyć. Wszystko umieścić na blasze(...)wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach. Bakłażana i paprykę wyjąć, gdy będą miękkie, a papryki, gdy skórka sczernieje. Pomidory sparzyć wrzątkiem przekroić, usunąć pestki, a miąższ pokroić. Upieczone papryki oczyścić ze skórki i gniazd nasiennych. Wszystkie warzywa pokroić i włożyć do garnka. Dodać posiekany czosnek, pomidory, oliwę i ocet balsamiczny. Całość dusić na niewielkim ogniu, aż woda nieco

w mojej kuchni
AJVAR 178

wszechstronne zastosowanie: nadaje się jako dodatek na kanapki, do pieczonych i grillowanych mięs i warzyw i czego jeszcze dusza zapragnie ;) ----AJVAR ------ 3kg czerwonej papryki, 1 duży bakłażan, 1 duża cebula, 3 ząbki czosnku, 2 dojrzałe pomidory, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki octu balsamico, sól i pieprz, ewentualnie chili w proszku Cebulę obrać, papryki i bakłażana umyć. Wszystko umieścić na blasze(...)wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach. Bakłażana i paprykę wyjąć, gdy będą miękkie, a papryki, gdy skórka sczernieje. Pomidory sparzyć wrzątkiem przekroić, usunąć pestki, a miąższ pokroić. Upieczone papryki oczyścić ze skórki i gniazd nasiennych. Wszystkie warzywa pokroić i włożyć do garnka. Dodać posiekany czosnek, pomidory, oliwę i ocet balsamiczny. Całość dusić na niewielkim ogniu, aż woda nieco

w mojej kuchni
SOS SALSA 118

przepis Składniki 2 cebule 3 papryki czerwone 3 małe papryczki chili 4 ząbki czosnku 1 i 1/2 kg pomidorów lima 6 łyżek octu z czerwonego wina 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu 1 i 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżka cukru 2 płaskie łyżeczki soli Przygotować warzywa. Cebule drobno pokroić. Papryki oczyścić(...)patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy. Dodać cebulę i dusić kilka minut. Wycisnąć czosnek i dodać pokrojone papryczki chili. Chwilę smażyć. Odstawić. W dużym garnku umieścić pokrojone pomidory i papryki. Dodać usmażoną cebulę, ocet oraz cukier. Gotować bez przykrycia przez około 1 godzinę, co jakiś czas mieszając. Sos powinien się zredukować i być gęsty. Jeśli nadal jest za gęsty, gotować kolejne

w mojej kuchni
ROGALIKI Z WODY 148

pieczenia. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 °C............ SOS ....Składniki (na 5-6 słoików): 2 cebule 3 papryki czerwone 3 małe papryczki chili 4 ząbki czosnku 1 i 1/2 kg pomidorów lima 6 łyżek octu z czerwonego wina 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka słodkiej papryki w proszku(...)łyżeczki pieprzu 1 i 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżka cukru 2 płaskie łyżeczki soli Przygotować warzywa. Cebule drobno pokroić. Papryki oczyścić i pokroić w kosteczkę. Papryczki chili oczyścić z pestek (w zależności od stopnia ostrości jaką chcemy uzyskać, część pestek możemy zachować do sosu). Pomidorom naciąć delikatnie skórkę na krzyż, sparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki i usunąć twarde

w mojej kuchni
Papryka po grecku 120

duże czerwone lub żółte papryki 3 kromki razowego chleba 2 pomidory 20 dag fety ¼ pęczka bazylii sól, pieprz, czosnek Paprykę myjemy, odkrawamy wierzchy. Myjemy, drążymy. Wierzchy papryki , fetę  i pomidory kroimy w kostkę. Chleb kroimy w kostkę i podsmażamy. Bazylię siekamy. Wszystko mieszamy i doprawiamy. Napełniamy papryki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C. Pieczemy około 25 minut

Humanistka w kuchni
Sakiewki z mięsem mielonym 294

opakowanie ciasta filo 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 puszka pomidorów w kawałkach pół średniej czerwonej papryki 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki kukukurydzy z puszki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki masła świeża bazylia sól, pieprz, ostra papryka oliwa z oliwek Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na łyżce masła. Na drugiej łyżce masła(...)podsmażyć pokrojoną w kostkę paprykę do uzyskania miękkości. Na pozostałym maśle podsmażyć mięso. Pomidory zagrzać, odparować nadmiar wody. Dodać mięso, paprykę, cebulę i czosnek. Gotować ok. 5 min. Dodać kukurydzę. Przyprawić solą, pieprzem, ostrą papryką i posiekaną świeżą bazylią. W razie potrzeby farsz zagęścić mąką ziemniaczaną. Płaty ciasta smarować z obu stron oliwą z oliwek, składać 2 razy. Na środku

Konrad Gotuje
ZIEMNIAKI FASZEROWANE WARZYWAMI 107

urlopie powinno się odpoczywać. Ja jednak zdecydowanie należę do tych, których "nicnierobienie" bardzo męczy. W ramach kolacji, faszerowane ziemniaczki. SKŁADNIKI: 8 średniej wielkości ziemniaków 1 szalotka 1/2 strąka czerwonej papryki 1/2 strąka żółtej papryki 1/2 strąka białej papryki 1/2 średniej cukinii 1 mały pomidor 1 ząbek czosnku żółty ser 1 łyżka pokrojonego szczypiorku sól ziołowa pieprz kolorowy papryka słodka mielona(...)kostkę i delikatnie poddusić na rozgrzanej oliwie, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiając solą i pieprzem. Wydrążone ziemniaki napełnić przygotowanym farszem, na wierzchu ułożyć żółty ser, posypać słodką papryką i zapiec w piekarniku 10 minut, 170 stopni

Kuchnia w opałach
FASZEROWANA PAPRYKA 90

Faszerowana papryka, to zamiennik dla tradycyjnych gołąbków. Myślę, że taka forma jest wygodniejsza i szybsza w przygotowaniu. A smak, mmmmm pycha.  Cały farsz nabiera aromatu papryki. SKŁADNIKI: 7-8 strąków białej papryki 500g mielonego mięsa 2 woreczki ryżu 1 duża cebula 400 g pieczarek 2 ząbki czosnku sól pieprz olej 2 łyżeczki przecieru pomidorowego A jak to zrobić: Papryki(...)był lekko twardy. Wszystkie składniki czyli ugotowany ryż, cebulę z pieczarkami, mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek dokładnie mieszamy, doprawiając solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem, wypełnić wydrążone papryki i ułożyć je w garnku. Zalać wodą wymieszaną z przecierem. Gotować około 1 godzinę

Kuchnia w opałach
Zupa gulaszowa cygańska 115

Składniki: ugotowany wywar z warzyw (ok. 2 l) ok. 1 kg mięsa wieprzowego pokrojonego w paski 1 łyżka papryki słodkiej 1/4-1 łyżki papryki ostrej (w zależności od preferowanej ostrości) 1 słoik papryki konserwowej 3 cebule pokrojone w piórka(...)sól, pieprz Ciasto na kluseczki: 1 jajko ok. 100-200 g maki (na oko) Wykonanie: Mięso przesmażamy na oleju, dodajemy cebulę i dusimy 20 min. Pod koniec duszenia dodajemy paprykę w proszku, sól i pieprz Do wrzącego wywaru wrzucamy mięso z cebulą. Gotujemy do chwili aż mięso będzie miękkie Paprykę kroimy w paski i dodajemy do zupy razem z zalewą

IMPRESJA SMAKU
Słodko-kwaśny sos z cukinii do słoika 199

Przepis pochodzi z książeczki "przyślij przepis" z tym, że ja zmniejszyłam ilość cukru do 1/2 kg bo wcześniej sos był dla mnie za słodki. Składniki: 1 kg czerwonej papryki 1 kg cebuli 3 kg cukinii 1,5 szkl. octu 1/2 kg cukru 4 słoiczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka ostrej papryki 1 łyżka curry sól, pieprz(...)łyżki przyprawy do spaghetti 1 łyżka suszonej bazylii Dodatkowo: ok. 9 słoików o pojemności 1l Wykonanie: Z papryk i cukinii usuwamy gniazda nasienne. Cukinię kroimy w kostkę (ok. 2 cm) zaś paprykę i cebulę w paski (piórka). Skórę na cukinii oczywiście pozostawiamy. Wszystkie warzywa mieszamy i zasypujemy 1,5 łyżki soli. Odstawiamy na noc, zaś następnego dnia odcedzamy. Warzywa przekładamy

IMPRESJA SMAKU
Papryka faszerowana 188

Często nie wiemy co przygotować z mięsa mielonego. A może proste danie - faszerowana papryka . Faszerowane warzywa są ciekawym pomysłem na obiad. Farsz jest cały czas wilgotny, a dzięki pieczarkom i ryżowi danie jest sycące i nie wymaga innych dodatków. Składniki: 4 papryki 0,5 kg mięsa mielonego torebka ryżu 0,25 kg pieczarek bulion warzywny sól pieprz pół cebuli Ścinamy(...)górę papryki, wydrążamy środek i oczyszczamy. Cebulę drobno kroimy, przesmażamy na oleju, dodajemy mielone mięso. Mięso równomiernie obsmażamy, aż zmieni kolor. Stopniowo dodajemy bulion warzywny. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy wcześniej ugotowany ryż. Wszystko mieszamy i nadziewamy tym farszem papryki. Przykrywamy ściętą górą papryki. Wstawiamy je do piekarniku. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 45 minut. Smacznego

Salonik smaków
Chilli con carne 258

Chili con carne jest potrawą szczególnie lubianą przez moich domowników. W standardowym wykonaniu nie ma w składnikach papryki i kukurydzy, ale akurat miałam, więc dodałam, a że wyszło smacznie, to właśnie ten poszerzony przepis podaję. Najważniejsze jest to, żeby potrawa była dobrze doprawiona chili. Danie dla 4 osób (w moim przypadku było dla dwóch na dwa dni ;-) ) SKŁADNIKI(...)duże cebule 3 ząbki czosnku 5 dużych pomidorów lub 1 duża puszka pomidorów obranych ze skórki 1 puszka fasoli czerwonej mały sok z pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 papryka 1 puszka kukurydzy 4 torebki ryżu do smaku: sól, pieprz, chili (ponadto można dodać nieco oregano i bazylii) ponadto: oliwa PRZYGOTOWANIE: Do garnka/brytfanny nalać nieco oliwy i rozgrzać ją. Dodać

Passions hobbies life
Risotto z kurczakiem 1419

Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI 2 piersi z kurczaka 4 torebki ryżu (całe opakowanie) 3 duże cebule 1 puszka kukurydzy 250-300 g. pieczarek 3 ząbki czosnku  1 papryka 1 kostka rosołowa 50 g masła 2 łyżki oliwy do smaku: pieprz, sól, zioła prowansalskie, papryka  WYKONANIE   Piersi z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Dodać nieco oliwy(...)oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawić pieprzem, solą, papryką, ziołami prowansalskimi (można też dodać nieco ostrej papryki), na koniec wymieszać, przykryć folią i wstawić do lodówki na 30 min. Na patelni rozpuścić masło, dodać cebule pokrojone w kostkę i pieczarki. Smażyć 7 minut mieszając co jakiś czas. Ryż gotować we wrzątku 8 minut, następnie wylać wodę, ryż wysypać

Passions hobbies life
Chińska potrawa 259

muszę przyznać, że smak słodki i pikantny ciekawie się połączyły i danie zyskało tylko na smaku. Porcja dla 3-4 osób. SKŁADNIKI 450 g mrożonej mieszanki chińskiej 1 czerwona papryka 2 piersi z kurczaka 1 puszka ananasa ryż (ilość torebek według uznania) przyprawy: sól, pieprz biały, papryka słodka, kurkuma oliwa do smażenia SKŁADNIKI DO SOSU 1 puszka pomidorów 1 mała(...)Wrocławskiej) sól, pieprz biały, chilli, kurkuma, zioła prowansalskie WYKONANIE Chińską mieszankę odmrozić. Do brytfanny lub na dużą patelnię wlać nieco oliwy i włączyć pal nik (na mały ogień). Paprykę umyć, wyci ąć biały miąższ i wyciągną ć nasiona, następnie pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię. Piersi z kurczaka umyć , pokroić w kostkę , przełożyć na talerz i dobrze przyprawić solą

Passions hobbies life

Proponowane wyszukiwania