chłodne jesienne i zimowe popołudnia, lubię zjeść coś ciepłego i treściwego. Gulasz z papryką jest na ten czas najlepszy! Przeważnie robię go z szynki, ale można zrobić też z mięsa oferowanego w sklepach jako te typowo "na gulasz". Składniki: 600 g szynki wieprzowej 2 duże papryki 2 duże cebule 2 łyżki masła kierowanego 2 łyżki mąki + woda(...)małym ogniu przez około 20 minut. W między czasie możemy dodać trochę wody gotowanej jeśli uznamy że jest jej za mało. Na koniec dodajemy pokrojoną w dużą kostkę paprykę oraz doprawiamy do smaku. Dusimy przez kolejne 10 minut aż papryka zmięknie a mięso będzie bardzo miękkie. Zaprawiamy mąka lub zasmażką z mąki. Najlepiej smakuje z pampuchami
Lena GotujeAromatyczna, słodko - pikantna. Najlepiej smakuje podana z łyżką śmietany i mini sucharkami. Składniki: 1 udo z kurczaka, 1 kostka rosołowa, 3 średniej wielkości marchewki, duża czerwona papryka, pół bakłażana, łyżeczka koncentratu pomidorowego łyżeczka słodkiej papryki w proszku, pół łyżeczki ostrej papryczki w proszku sól, pieprz do smaku, Przygotowanie: Udo z kurczaka gotujemy w około 1250 ml wody. Dodajemy kostkę rosołową(...)czasie obieramy marchewkę, kroimy w kostkę. Bakłażana dokładnie myjemy i też kroimy w kostkę. Paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w większe kawałki. Udko wyjmujemy i dodajemy warzywa wraz z paprykami słodką i ostrą. Gotujemy do miękkości - około 25 minut. Całość blendujemy - doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Lena GotujeSkładniki: 500 g ziemniaków, duża czerwona papryka, 2 kiełbasy śląskie, duża cebula, 500 ml bulionu warzywnego, łyżka przecieru pomidorowego, łyżka słodkiej papryki w proszku, łyżczka papryczki chili, łyżeczka majeranku, łyżka masła Przygotowanie: Cebulę kroimy w piórka, kiebasę w plastry, paprykę w paski. Podsmażamy chwilę na maśle. Ziemniaki obieramy i kroimy w talarki. Do bulionu dodajemy papryczki oraz majeranek - zalewamy ziemniaki(...)kiełbasę, cebulę, paprykę. Gotujemy na mały ogniu pod przyktyciem do miękkności ziemniaków
Lena Gotujesoczystym mango (nie tylko dobrej jakości mango, ale duży wybór świeżych owoców egzotycznych znajdziecie w halach Makro ), które wprowadza egzotyczny akcent do pieczonej ryby, do tego wszystkiego jeszcze tylko papryka, cebula i trochę przypraw. Bardzo prosto, niezwykle kolorowo i smacznie, a do tego lekko, zdrowo i dietetycznie, czyli idealnie również dla wszystkich, którzy dbają o linię. Zatem może(...)takim oryginalnym daniem? Składniki (porcja dla 2 osób): 500 g filetów z dorsza 2 dojrzałe mango 1 nieduża cebula (może być czerwona, będzie ładniej się prezentować) 1 czerwona papryka 1 łyżeczka świeżo startego imbiru natka pietruszki (użyłam suszonej) sól, pieprz szczypta chili zioła prowansalskie czosnek 2 łyżki miodu 2 łyżki soku z limonki 2 łyżki białego octu winnego
Cynamonowe szczęściemakaronu czy ryżu, a na zimno może być świetnym dodatkiem do kanapek. Składniki (na 6-7 słoików 400ml): 2 kg cukinii (najlepiej młodej, cienkiej) 0,5 kg czerwonej papryki 0,5 kg cebuli 1 łyżka soli zalewa: 0,5 szklanki octu 0,5 szklanki cukru 1/3 szklanki wody sos pomidorowy: 3 ząbki czosnku 200ml koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)łyżeczki wędzonej papryki (może być ostra, jeśli lubicie pikantne smaki) 0,5 łyżeczki curry kilka gałązek tymianku garść liści bazylii Cukinie umyć, pokroić w ćwiartki, a następnie w 1cm kawałki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w krótkie paski. Cebulę obrać, pokroić w większą kostkę. Warzywa wyłożyć do miski, wymieszać z solą, odstawić na 5-7 godzin. Po tym czasie
Obiad gotowymogłoby nie być, a i tak by było smacznie;) Warzywa podałam z kurczakiem z patelni . kilka małych, młodych ziemniaków (ilość należy dostosować wg potrzeb) 2-3 cukinie 1 czerwona papryka 200 g fasolki szparagowej 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka ostrej papryki w proszku 1/2 łyżeczki tymianku zioła prowansalskie 4 łyżki oliwy z oliwek czarnuszka sól Ziemniaki dokładnie szorujemy(...)końcach (możemy jeszcze przekroić ją na pół). Fasolkę wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy na półtwardo. Odcedzamy. Cukinię wraz ze skórką kroimy na grubsze półplasterki. Pozbawioną gniazd nasiennych paprykę kroimy na większe kawałki. Na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę. Dodajemy ostrą paprykę, zioła prowansalskie, tymianek oraz sól i mieszamy. Następnie dokładamy warzywa oraz pokrojony na mniejsze kawałki czosnek
Smaki Na Talerzutrzeba, bo jeszcze całe dwa wolne dni! Chyba że ktoś idzie do pracy, to może sobie wziąć do pudełka… Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 marchewka 1/2 czerwonej papryki 1/2 cukinii 1 cebula 100 g kaszy orkiszowej tymianek słodka papryka trawa cytrynowa sól oliwa z oliwej Kurczaka kroicie na porcje, solicie, posypujecie tymiankiem i słodką papryką, smażycie na mocno(...)żeby odpoczął. Kaszę gotujecie 10-12 minut w posolonej wodzie, odcedzacie i wysypujecie na miseczkę, żeby odparowała. W rondelku podsmażacie pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajecie równie równo pokrojoną marchewkę, paprykę i cukinię. Dolewacie kilka łyżek wody, solicie, dosypujecie kilka szczypt zmielonej trawy cytrynowej i dusicie 5-7 minut. Gotowe. Można zjeść, odpocząć i harcować dalej
GRUBY WAŁEKzdrowe i pożywne śniadanie - w dodatku jest to danie, w którym naprawdę możemy szaleć z dodatkami (podstawowy przepis znajdziecie tutaj KLIK! KLIK! ) Dzisiaj wersja z cukinią i papryką - koniecznie do wypróbowania :) SKŁADNIKI (dla 1 osoby - 297 kcal) 2-3 jajka - u mnie 3 bo maleńkie były :) 1/3 cebuli 1 ząbek czosnku 3 średnie pomidory - najlepiej malinowe(...)cukinii (ok. 1/3 sztuki) 1/3 czerwonej papryki 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól, pieprz, kurkuma, kumin, chili świeże listki bazylii PRZYGOTOWANIE Cebulę i czosnek siekamy, cukinię, paprykę i pomidory (wcześniej sparzone i obrane) kroimy w kostkę. Na średniej patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy cukinię i paprykę. Doprawiamy solą, szczyptą chili, 1/4 łyżeczki kurkumy oraz kuminu. Smażymy razem kilka minut. Dodajemy
Moje Kuchenne Rewelacjegwarantuję, że jeśli ktoś raz spróbuje tej pasty, to już nie sięgnie po gotowy ketchup! Pasta paprykowa przepis: Składniki Składniki na około 2 słoiki po 250 ml: Czerwona papryka – 1 kg 4 papryczki chilli 1 średnia czerwona cebula 5 ząbków czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soli 1 łyżka pieprzu 1 łyżka cukru Garść liści bazyli(...)Przygotowanie Dokładnie myjemy czerwone papryki i papryczki chilli, układamy na blasze i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy aż skórka się pomarszczy i zrobi się czarna. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Następnie zdejmujemy skórkę z papryki i papryczek chilli, kroimy na kawałki i oczyszczamy z nasion. Jeśli chcesz, żeby pasta była ostrzejsza zostaw nasiona z papryczek chilli
ale PysznieDziś przepis na prostą sałatkę z makaronem, wędliną, sałatą i papryką. Do tego bardzo szybka do zrobienia, zajmie tylko tyle czasu co ugotowanie makaronu. Do sałatki dodałam jogurt naturalny, by była lekka, ale śmiało możecie dodać majonez, też będzie pysznie, polecam. Składniki: 250 g makaronu 250g szynki 1/3 główki sałaty lodowej 1 ogórek zielony 1 czerwona papryka(...)zielona papryka 1 puszka kukurydzy 1 czerwona cebula jogurt naturalny sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, przelać wodą, odcedzić. Sałatę porwać na małe kawałki, kukurydzę osączyć z zalewy. Cebulę i ogórka obrać, pokroić w półplasterki. Wędlinę i papryki pokroić w kostkę. Do miski wrzucić wszystkie składniki, dodać jogurt, wymieszać. Na konieć doprawić do smaku solą
magiczna kuchnia Kasijest bardzo smaczna. Można ją podawać samodzielnie jako danie wegetariańskie lub jako jarzynkę do obiadu. składniki: ok 800 g żółtej fasolki szparagowej 3 marchewki 1 mały seler korzeniowy 1 papryka 1 cebula 2 łyżki oleju 1 szklanka wody 300 ml przecieru 1 słoik pomidorów krojonych ( o pojemności 500 ml ) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki tymianku(...)kawałki i ugotować we wrzątku z dodatkiem soli i cukru. Ugotowaną fasolkę dobrze osączyć na sicie. Przygotować sos. Marchewkę i selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w drobna kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Następnie dodać startą marchewkę i selera. Chwilę
Monia miesza i gotujesosem szpinakowym Drukuj przepis Ilość porcji: 4 Czas gotowania: 30 Składniki -1 mała pierś z kurczaka (około 350 g) -marynata: szklanka maślanki, 2 łyżeczki curry, sól, pieprz, ostra papryka -4 placki tortilla, przepis znajdziecie tutaj -4 ogórki małosolne, mogą być również świeże -pół czerwonej papryki -serek śmietankowy do posmarowania placków -listki świeżej bazylii Sos szpinakowy: -1 szklanka świeżego szpinaku(...)maślanki) z każdej strony na rumiany kolor. Odkładamy. --> Sos szpinakowy: --> Do kielicha blendera przekładamy szpinak, serek, czosnek, listki bazylii (opcjonalnie) oraz sól i pieprz. Miksujemy na jednolitą masę. --> Wykonanie: --> Paprykę i ogórki kroimy w cienkie paseczki. Tortillę przekładamy na deskę, smarujemy serkiem, na całej powierzchni układamy listki świeżego szpinaku. Na brzegu placka układamy wzdłuż, na całej długości kawałki kurczaka, ogórka
Marta Gotujepolecam sprawdzić mój przepis. Świetnie smakuje na ciepło, ale można także spakować i zabrać ze sobą na wynos. Składniki 1 woreczek ryżu 1 podwójna pierś z kurczaka 1/2 zielonej papryki 1/2 białej papryki 1/2 czerwonej papryki 1 pomidor 1 mała cebula 1 łyżeczka oliwy z oliwek Sól, pieprz, przyprawa do kurczaka Przygotowanie Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pierś
Programista w kuchniskładzie pojawiają się różne dodatki. Podana ilość składników starcza na 3 quesadille. SKŁADNIKI 600 g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki 6 ząbków czosnku 1 duża czerwona papryka oliwa 300 g rozdrobnionego szpinaku 1 łyżka masła 6 sztuk dużych tortilli (u mnie pszenne) 160 g żółtego sera 2 kulki mozzarelli sól, pieprz, chilli opcjonalnie można dodać 1/2 drobno posiekanej papryczki chilli(...)patelnie, skropić oliwą, dodać 4 obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, po czym całość wymieszać i chwilę smażyć. Następnie dodać umytą, pozbawioną gniazd nasiennych i drobno posiekaną paprykę (na tym etapie można również dodać papryczkę chilli). Całość doprawić solą, pieprzem i chilli. Smażyć do momentu, aż mięso nie będzie surowe, a papryka lekko zmięknie. Na osobnej patelni rozpuścić masło
Passions hobbies lifemój chrzestny przygotował dla nas krewetki. Były tak pyszne, że nie mogliśmy się nimi najeść. Do przygotowania potrzebujemy: 500 g krewetek 2 cebulki szalotki 100 g masla 1 lyżeczka papryki slodkiej 1 papryka szpiczasta czerwona 2 ząbki czosnku w plasterkach 100 ml białego wytrawnego wina Szalotki drobno siekamy, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z masłem – dusimy ok 10 minut. Dodajemy(...)plastry czosnku, słodką paprykę i podsmażamy kolejne 5-10 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną paprykę i krewetki. Chwilę smażymy (jakieś 10 minut) i zalewamy winem. Gotujemy aż powstanie trochę gęstego sosu. Podajemy gorące z chlebem (najlepiej smakuje gdy będzie maczany w tym sosie!). Smacznego
Szybko Tanio Smacznie