papryka - 32566 przepisów (strona:205/2172)

NADZIEWANE POMIDORKI 121

Super szybka przekąska na kolację lub imprezę z przyjaciółmi. Pomidory nadziewane twarożkiem z dodatkiem papryki, łososia wędzonego i koperku. Robi się je błyskawicznie i świetnie smakują. Składniki: 4 pomidory 200 g sera białego 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 50 g łososia wędzonego pęczek koperku 1/3 papryki czerwonej sól, pieprz Wykonanie: Pomidory myjemy, osuszamy, odcinamy wierzch i wydrążamy w środku. Paprykę(...)myjemy i kroimy na drobną kostkę. Umyty pęczek koperku drobno siekamy. Łososia wędzonego kroimy na mniejsze kawałki. Twaróg mieszamy z jogurtem naturalnym. Dodajemy pokrojonego łososia, paprykę oraz koperek. Mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wydrążone pomidory napełniamy masą serową. Udekorować listkiem bazylii, pietruszki lub innej zieleniny

Kuchnia MagdaLeny
Jarmuż duszony w mleku kokosowym z papryką i frankfurterkami 156

wiele osób porównuje oba warzywa. Niestety obróbka cieplna jarmużu może zająć nawet 45 minut, ale jak smakuje! Dziś jarmuż (zielony i ciemnofioletowy) duszony w mleku kokosowym z dodatkiem czerwonej papryki. Na koniec podgrzałam w jarmużu frankfurterki, choć możesz je spokojnie pominąć, a otrzymasz smaczne danie wegeteriańskie. Jarmuż tak przygotowany jest pyszny! Dokładka murowana! Składniki: 2-3 gałązki jarmużu 1 czerwona(...)papryka 1 puszka mleka kokosowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego 4-5 cm kawałek imbiru sól, pieprz 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka octu ryżowego frankfurterki - opcjonalnie Wykonanie: jarmuż dokładnie umyć w dużej ilości wody. Odsączyć i odkroić liście od grubych łodyg. Zblanszować w gorącej wodzie przez kilka minut. Odcedzić na durszlaku obrać cebulę, czosnek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tort chlebowy z twarożkiem 288

może tylko herbatkę :) Składniki: twaróg 3 szt. (każde op. po 250 g) jogurt naturalny 1 op. (390 g) u mnie Bakoma gęsty pęczek szczypiorku ogórek konserwowy 5-6 szt. papryka czerwona 1 szt. chleb tostowy 12 kromek  szynka kilka plasterków lub parówki ok 3 szt. do dekoracji: ogórek świeży i serek śmietankowy naturalny (u mnie łaciaty) sól i pieprz(...)dużej misce rozgniatam twarożek z jogurtem prawie na pastę, dodaję drobno pokrojony szczypiorek, sól, pieprz i wszystko mieszam.  Paprykę, ogórka konserwowego i szynkę lub parówkę (albo jedno i drugie :) ) kroję w drobną kosteczkę. Na talerzu układam 4 kromki chleba tak żeby powstał kwadrat (gdy kromki są nie równe lepiej przyciąć je troszkę) następnie wykładam 1/3 twarożku i rozsmarowuje równo

Kuchnia Viki
Jajecznica z papryką i tuńczykiem z mikrofali 172

TRUDNOŚĆ: łatwe          -CZAS: 1-30 min       -PORCJE: 3   Jajecznica z papryką i tuńczykiem z mikrofali 3 jajka pół puszki tuńczyka 1/3 papryki czerwonej 1/3 papryki żółtej sól pęczek szczypiorku Do misek, w których będziemy robić jajecznicę włożyć po łyżce tuńczyka. Papryki pokroić w niewielką kosteczkę

Gotuję Testuję
Rolada z mięsa mielonego z omletem i warzywami 274

Składniki: 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe, z łopatki); 6 łyżek bułki tartej; 2 duże jaja; 300 g pieczarek; 2 średnie cebule; 1 średnia, czerwona papryka; 1 średnia, żółta papryka; Sól; Pieprz; Olej. Omlet: 100 g żółtego sera (u mnie edamski); 2 duże jaja; 2 czubate łyżki majonezu; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Przygotować omlet.  Żółty ser zetrzeć(...)Omlet wstawić do piekarnika nagrzanego do  200 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 10 - 12 minut, aż stanie się złocisty.  Upieczony omlet wystudzić. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z błon i nasion, pokroić w drobną kostkę. Cebule pokroić w drobną kostkę. Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Na rozgrzany

Gospodyni Miejska
Papryki faszerowane makaronem i indykiem 137

Papryki faszerowane przygotowałam na kolację, wyszły bardzo smaczne i sycące, po upieczeniu ładnie się prezentują. Możemy je przyrządzić na obiad lub imprezę rodzinną, doskonale smakują na ciepło polane ketchupem. Do dania użyłam makaronu od firmy Malma .  Składniki: 5 papryk czerwonych 300 gram piersi z indyka 5 gniazd makaronu Malma-capellini nidi  200 gram pieczarek 200 gram sera żółtego(...)ścieramy na tarce o grubych oczkach, część sera odkładamy do posypania wierzchu, resztę łączymy razem z makaronem, podsmażonym mięsem, pieczarkami i odsączoną kukurydzą, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Papryki myjemy, ścinamy wierzchnią część z ogonkiem, ze środka usuwamy gniazda nasienne. Papryki napełniamy przygotowanym farszem, wierzch posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika, zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni

Bajeczna Kuchnia
Najlepsze leczo 135

Składniki:   1 czerwona papryka pokrojona w dużą kostkę   2 zielone papryki również w kostk ę   2 cebule 5 młodych marchewek pokrojone w plast ry 3 cukinie większe lub 4 mniejsze pokrojone w gru bs zą kostkę 40 dag wędliny ( miałam krakowską i zwyczajną kiełbasę) pokrojonej w kostkę 3 duże pomidory - spa rzone , pozbawione skórki i pokrojone(...)kostkę spora garść czerwonej so czewic y    5  łyżeczek koncentratu pomidorowego nat ka pietruszki, koperek   słodka czer wona papryka   pieprz    sól   pi eprz ziołowy oregano   tymianek lubczyk bazylia cząber   3 łyżki oleju Do garnka wlewamy olej i podsma żyć pokrojoną cebulę. Kiedy zmiękni e wrzucać paprykę i cukinię. Kiedy cukinia

Gotuj z Agnes
Placki warzywne 160

Składniki: czerwona papryka ok. 170g ziemniaki ok. 50dag cukinia ok. 35 dag jajko 2 ząbki czosnku mała cebula 2 łyżeczki siemienia lnianego 4 łyżki płatków owsianych kasza manna - (wg wyczucia, kiedy masa będzie zbyt luźna to stopniowo dosypujemy) sól, pieprz 5 listków świeżej bazylii pieprz ziołowy  posiekana natka pietruszki papryka ostra Paprykę myjemy, usuwamy nasionka, kroimy w kostkę. Ziemniaki(...)tarce o dużych oczkach. Odstawiamy. Cukinię myjemy i również ścieramy na tych samych oczkach. lekko solimy i również odstawiamy. Z ziemniaków odciskamy wodę i wrzucamy je do miski z papryką. Z cukinią robimy to samo. Dodajemy resztę składników. Posiekaną bazylię, natkę oraz resztę przypraw. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju. Nakładamy łyżkę masy i smażymy na rumiano. Dobrze smakują

Gotuj z Agnes
Gołąbki z papryką i natką pietruszki czyli z dużą dawką witaminy C. 107

wzbogaconym nadzieniem, ale  także z sosem na bazie cukinii, gęstym, pysznym i aromatycznym. Nadzienie: 0,5 kg mielonej łopatki szklanka ryżu ugotowanego al dente cebula łyżka masła papryka 0,5 szklanki natki pietruszki jajko łyżeczka majeranku sól i pieprz do smaku Sos: cukinia duże jabłko 2 ząbki czosnku cebula 2 szklanki przecieru pomidorowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego liść laurowy(...)kulki ziela angielskiego łyżka oregano 2 łyżki skórki otartej z cytryny 2 łyżki oleju 2 łyżki słodkiej papryki w proszku sól i pieprz do smaku 1/3 łyżeczki pieprzy cayenne 1/3 łyżeczki imbiru Oraz: główka włoskiej kapusty 3 łyżki oleju szklanka rosołu Zaczynamy od sosu,  cukinię, jabłko, cebulę koimy w kostkę. Na oleju podsmażamy paprykę, gdy zacznie pachnieć, dodajemy składniki

Dieta moja pasja
Paella z warzywami (wegańska) 160

potrawa pochodząca z Walencji, oparta przede wszystkim na ryżu z dodatkiem szafranu. Proponuję paellę w wersji wegańskiej z warzywami. Składniki: około 500 ml bulionu warzywnego szklanka ryżu arborio czerwona papryka 5-6 pieczarek por 2 ząbki czosnku cebula garść oliwek zielonych puszka pomidorów krojonych szczypta szafranu papryka słodka, papryka wędzona sól, pieprz Przygotowanie Cebulę i porę kroimy w kostkę. Podsmażamy(...)oleju, następnie dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i smażymy, aż odparuje z nich woda. Dodajemy paprykę pokrojoną w paski, czosnek przeciśnięty przez praskę i pomidory. Dusimy przez chwilę, następnie dodajemy ryż i cały czas mieszając, smażymy kilka minut. Następnie wlewamy na patelnię gorący bulion z szafranem, dodajemy przyprawy i oliwki. Wszystko zagotowujemy już bez mieszania i zmniejszamy ogień do minimum

e-PrzepisyKulinarne
Tradycyjna Shakshuka 294

potrawa, która jest niezwykle popularna w Turcji oraz Izraelu.  Banalnie prosta - niezwykle smaczna. Tradycyjna wersja, czyli ta, którą podaje niżej składa się jedynie z cebuli, jajek, pomidorów, papryki i przypraw. Najlepiej smakuje prosto z patelni w towarzystwie świeżej bazylii i chrupiącej bagietki lub chleba. Prostota wygrywa? Myślę, że tak :) Składniki: 2 jajka 1/2 pomidorów z puszki 1/4 papryki(...)cebuli 1 czosnek 1 łyżeczka oleju kokosowego Papryka ostra Bazylia Sól Pieprz Świeża bazylia Przygotowanie: Do rozgrzanego oleju wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty czosnek. Smażymy ok. 3-4 min. Dodajemy pomidory, paprykę pokrojoną w kostkę i doprawiamy całość. Dusimy ok. 3 minuty. Wbijamy 2 jajka i smażymy ok. 3 minuty pod przykrywką aż do ścięcia się białek. Podajemy

Czarnawisienka
Filet z mintaja po węgiersku 204

mintaja,postanowiłam go użyć i reaktywować ten stary przepis. Potrawa bardzo smaczna,warta kontynuacji i godna polecenia na zbliżające się Święta.  400 g mrożonego filetu z mintaja 1 papryka 1 cebula 200 g pieczarek 50 g rodzynek 1 mała puszka kukurydzy 3 łyżki pikantnego ketchupu 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól świeżo mielony pieprz 1/4 łyżeczki ostrej mielonej papryki olej(...)Usmażone kawałki ryby ułożyć na półmisku. Pieczarki oczyścić,pokroić w półplasterki i obsmażyć na oleju. Na patelnię do pieczarek dodać pokrojoną w piórka cebulę  i pokrojoną w kosteczkę paprykę . Smażyć kilka minut. Następnie dodać ketchup,przecier,rodzynki i kukurydzę. Doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem,solą i mieloną papryką. Patelnię przykryć pokrywą i dusić wszystko około 10 minut

Kolorowa kuchnia Elki
Sałata rzymska z papryką i kukurydzą 593

Sałata rzymska z papryką i kukurydzą w sosie czosnkowym Sałatka ta, może być dodatkiem do obiadu lub po prostu można jeść ją samą. Jest tak smaczna że aż brak mi słów. :) Sałatek u mnie na blogu mało, bo jak już raz spróbujemy jakiejś, moglibyśmy tą samą robić bez przerwy. :) Tak mało składników a można zjeść coś na prawdę dobrego(...)Więcej o sałace rzymskiej możecie przeczytać tutaj:  Sałata rzymska  Spróbujcie koniecznie tego przepisu. Przepis: Składniki: 2 serca sałaty rzymskiej 1 czerwona papryka  mała puszka kukurydzy (150 g ) 250 g creme fraiche 38% lub gęsta śmietana  opakowanie sosu sałatkowego cezar o smaku czosnkowym  sól, pieprz Wykonanie: 1. Sałatę i paprykę myjemy i kroimy drobno, lub grubiej

Mój pomysł na
Gulasz z indyka i dyni 159

Aromatyczny i rozgrzewający posiłek na chłodne jesienne dni. Gulasz zrobiłam z mięsa indyka i dyni,z dodatkiem papryki i świeżego imbiru który dodał mu właściwości rozgrzewających i nieco pikanterii. 400 g filetu z piersi indyka  300 g obranej dyni 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki szczypta chili cayenne(...)natka pietruszki Filet pokroić w kostkę i obsmażyć na oleju. Kiedy mięso będzie rumiane,dodać posiekaną cebulę i czosnek. Chwilę przyrumienić,zalać bulionem,przykryć patelnię i dusić 10 minut. Paprykę pozbawić nasion,pokroić w kostkę i dodać do mięsa,dusić kolejne 10 minut. Po tym czasie dodać pokrojoną w kostkę dynię,starty imbir,doprawić do smaku przyprawami. Gotować kilka minut

Kolorowa kuchnia Elki
Jednogarnkowe danie z mięsem i warzywami 120

mamy góry naczyń do zmywania. Składniki: 300g ryżu 500g mięsa mielonego 2 puszki pomidorów pelatti lub 6 dużych pomidorów bez skórki 2 marchewki 1 pietruszka 1 por pół selera papryka czerwona sól, pieprz, ostra papryka Sposób przygotowania: R yż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni szklimy posiekany w półplasterki por. Dodajemy mięso doprawiając solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem(...)ostrą papryką. Kiedy mięso się zetnie dodajemy pokrojone na drobną kartkę warzywa: marchew, pietruszkę seler i czerwoną paprykę. Całość podlewamy pomidorkami pelatti i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Doprawiamy do smaku. Serwujemy z ryżem, posypane świeżymi ziołami

Pyry na Gaz

Proponowane wyszukiwania