kawałki. Dodajemy do bułki tartek i mieszamy. Rybę panierujemy najpierw w jajku, potem w bułce z migdałami. Przekładamy na papier do pieczenia. Pieczemy filety około 20-25 minut, aż panierka będzie rumiana. Czas pieczenia zależy od grubości. Rybę podajemy z wcześniej przygotowanym sosem. Jako dodatek do dania podałam pieczone ziemniaczki przyprawione solą, pieprzem, skórką pomarańczową otartą z ½ pomarańczy i rozmarynem
Mania Gotowaniawątróbek Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Rybna pasta twarożkowa Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Wędliny Schab z pończochy, czyli domowa wędlina Domowy baleron Schab ze słoika w pikantnej panierce Schab w majeranku nadziewany śliwką Domowa biała kiełbasa Szynka pieczona w ziołach Polędwica z szynkowara Schab z warkoczem pieczony w majeranku Domowa kiełbasa drobiowo-wieprzowa Wędzona domowa pasztetowa Terrina
Kulinarne przygody Gatityspędzić Sylwestra myjąc naczynia, przygotowałam więc listę przepisów na dania, które można złapać w rękę bez potrzeby brudzenia sztućców czy talerzy. Zapraszam do przygotowań! Roladki z łososia Krewetki w panierce Czosnkowe kanapeczki z prosciutto i mozzarellą Koreczki z pomidorków i mozzarelli Libańskie pierożki drożdżowe Klasyczne burgery w wersji MINI Minipizze z tortilli Miniserniczki tahini Szybkie ciasteczka cynamonowe
My Culinary Artkurczaka (lub zwykłą przyprawą do kurczaka) oraz solą i pieprzem. Jajko robełtać, wlać do kurczaka, wymieszać. Bułkę tartą wymieszać z sezamem. Paluszki z kurczaka panierować w tak przygotowanej panierce. Smażyć drobiowe paluszki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Następnie kłaść usmażone kawałki kurczaka na ręczniku papierowym, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Podawać z ulubionymi sosami
Kulinarne Przebojekontrolować stopień uprażenia, ale można zrobić to w piekarniku- a następnie mieli, by na końcu zatopić w niej umoczoną w oliwie bagietkę.Ta kompozycja przypraw nadaje się również jako panierka do mięs czy warzyw, wzbogaca smak zup, z dodatkiem serka naturalnego urozmaici najzwyklejszą kanapkę (uwielbiam!), jak również fantastycznie przyprawi sałatki, czy pięknie ozdobi tort.Na pierwszą przygodę z Dukkah proponuję moje
Kraina Miodem PłynącaZawsze w takim sosie przygotowywałam śledzie, pomyślałam sobie a może zrobię rybkę, no i zrobiłam. Rybka wyszła znakomicie Rybka w miodzie SKŁADNIKI: panga- 1,20 kg mąka do panierki bułka tarta jajka tłuszcz do smażenia SOS SŁODKO-KWAŚNY duże cebule - 4 szt miód prawdziwy- 2 łyżki koncentrat pomidorowy - 200 g olej - 1 kieliszek listki laurowe - 4 szt sok z cytryny
Kuchnia DanusiRyba z ketchupem? nigdy bym nie wpadła na takie połączanie ryby, ale sos słodko-kwaśny idealnie pasuje. Od paru lat ta ryba gości na naszym świątecznym
Garnkowe fanaberieBajka "Ratatuj" - przepiękna, za każdym razem na niej płaczę ;) Pamiętam, że w dzieciństwie zajadałam się patisonami z działki. Ale tata, tylko smażył je w panierce. Po tak długiej przerwie postanowiłam wrócić do smaków z dzieciństwa i patisona zrobić nieźle nadzianego :) Na początku chciałam go zrobić z tradycyjnym Ratatuj ale, że z obiadu został mi kurczak i ziemniaki więc
Bon Appetit MałgorzatyPierwsza próba przedświąteczna :) Nie lubię krokietów, a dokładniej panierki, dlatego zawszę robię jedynie naleśniki z farszem z kapusty :) Składniki na ciasto:250 g mąki1 jajko250 ml mleka50 ml wody gazowanej1/2 łyżeczki olejuszczypta soliolej dosmażeniaSkładniki na Farsz:kilogram kiszonej kapusty10 suszonych grzybów1 cebulaolej do smażeniasól, pieprz, cukierNaleśniki: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać lub zmiksować. Patelnię bardzo dobrze rozgrzać i lekko
Bon Appetit Małgorzatyserca od pierwszego kęsa. Gorąco polecam - kęski z sosem są przepyszne!!! Składniki: Mięso: 2 pojedyncze piersi z kurczaka przyprawa do drobiu 1 ząbek czosnku sól, pieprz 1 łyżka oleju Panierka: mąka ziemniaczana 2 jajka olej do smażenia Sos żurawinowy: 4 łyżki majonezu 2-3 łyżki gęstej śmietany 18% 3-4 łyżki pikantnego keczupu 2 łyżki dżemu żurawinowego (np. do serów
Kuchnia domowa Anitrzeba przedstawiać. Składniki: 4 piersi z kurczaka olej wykałaczki Masło ziołowe: 60 g masła 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łyżka siekanej pietruszki sok z cytryny sól, pieprz Panierka: mąka bułka tarta roztrzepane jajko + odrobina mleka Sposób przygotowania: 1. Składniki na masło ziołowe wymieszać i uformować 4 wałeczki. 2. Piersi z kurczaka delikatnie rozbić na kotlety. 3. Na każdą porcję
Kuchnia domowa Aniobdarte z dwóch udek gotowanych w rosole 100 g pieczarek marchewka gotowana w rosole 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku sól, pieprz 1 surowe jajko dowolne przyprawy, np. majeranek Panierka: jajko mleko bułka tarta Sposób wykonania: 1. Składniki na naleśniki miksujemy, odstawiamy na 15minut. Smażymy naleśniki. 2. Robimy farsz: Mięso, marchewkę, obraną cebulę i czosnek przepuścić przez maszynkę do mięsa
Kuchnia domowa AniRoladki schabowe to jedno z moich ulubionych dań :) Przygotowane w ten sposób mięso nie jest bardzo kaloryczne, głownie dlatego, że nie ma panierki. A smakuje naprawdę dobrze! Składniki: 500 g schabu bez kości 1 cebula 150 g pieczarek 3-4 ogórki kiszone (mogą być też korniszony) sól, pieprz olej Sposób wykonania: 1. Mięso umyć, osuszyć. Podzielić na 10 kotletów. Rozbić
Kuchnia domowa AniCzyli coś specjalnego dla naszych facetów :) Składniki: 4 plastry karkówki sól, pieprz słodka mielona papryka czosnek granulowany Panierka: jajko + odrobina mleka mąka bułka tarta olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Umyte i osuszone kotlety rozbić dość cienko. Oprószyć solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem granulowanym. Włożyć do lodówki minimum na 1 godzinę. 2. Jajko roztrzepać z mlekiem. 3. Panierować kotlety
Kuchnia domowa Aniwigilijnym stole w większości polskich domów nie może zabraknąć karpia. Jest to jednak ryba ciężka do strawienia, a jeśli dorzucimy do tego panierkę i smażenie to nasz żołądek i wątroba ma co robić. Jeśli chcemy im oszczędzić nieco pracy lub po prostu jesteśmy na diecie sięgnijmy po rybę przygotowaną parze. Gwarantujemy, ze karp nic nie traci na swoim smaku
Kolizje Smaków