Kremowa cebulowa! 188Przez ostatni deszczowy tydzień sierpnia, poczułam jesienny klimat i od razu pomyślałam o zupie cebulowej! Cebula jest naszym polskim bardzo popularnym warzywem i w naszych ogrodach
Kuchnia Pani Wiosny
Chrupiące paluszki z kurczaka w towarzystwie świeżego szpinaku i pakiecików z cukinii! 226Pamiętam, kiedy dwa lata temu pierwszy raz zrobiłam kurczaka w płatkach kukurydzianych. Chciałam wtedy wyczarować coś dobrego, niebanalnego i zachwycić osobę, której zaserwowałam to danie. Od
Kuchnia Pani Wiosny
Babka ziemniaczana! 181Z babką ziemniaczaną spotkałam się pierwszy raz około trzech lata temu. Do tej pory uwielbiałam placki ziemniaczane i nie zdawałam sobie sprawy, że z ziemniaków można
Kuchnia Pani Wiosny
Jesienna herbata z sokiem malinowym... 157Późnym latem ogród jest jeszcze pełen słodkich malin... U mnie co roku jest ich bardzo dużo i nie wyobrażam sobie żeby jesienią i zimą zabrakło mi
Kuchnia Pani Wiosny
Krem z cukinii i czosnku! 169Z jesiennego chłodu i dwóch ślicznych, średnich cukinii powstała kolejna kremowa zupa. Mam nadzieję, że przez te warzywne przeciery jedynym moim miejscem zatrudnienia w przyszłości nie
Kuchnia Pani Wiosny
Grzybowa! 178Lubicie? Ja bardzo! We wrześniu grzyby są świeże i aromatyczne, a razem z nim przynosimy w koszyku przecudny, orzeźwiający zapach lasu. Uwielbiam te poranki, kiedy budzi
Kuchnia Pani Wiosny
Sałatka z włoskim fenkułem i smażoną dynią. 240Składniki na 4 porcje: 1 duży koper włoski (fenkuł) 200g dyni 1 średnia sałata lodowa 4 pomidory 100g białego sera z mleka owczo-krowiego szczypiorek orzechy
Kuchnia Pani Wiosny
Cesarski strudel! 264Strudel z jabłkami to specjał kuchni wiedeńskiej, a na stoły cieszyńskie trafił po 1526r., kiedy to austriaccy Habsburgowie zostali władcami Księstwa Cieszyńskiego, a samo miast nabrało
Kuchnia Pani Wiosny
Pomarańczowa zupa z dyni! 154Nigdy nie byłam fanką dyni, nie licząc chlebka dyniowego z pestkami z tegoż właśnie warzywa na wierzchu przypieczonej skórki. W tym roku w ogrodzie urosło nam
Kuchnia Pani Wiosny
Tort śmietankowy. 166Biszkopt! Upieczenie biszkoptu zawsze kojarzyło mi się z czymś niewykonalnym. Bałam się, że nie wyrośnie albo opadnie po wyjęciu z piekarnika i zmarnuję olbrzymią ilość jajek
Kuchnia Pani Wiosny
Szarlotka na kruchym spodzie i kawa z żółtkiem. 191Słysząc słowo szarlotka, już wszystko zostaje wypowiedziane. Za tym wypiekiem przepada prawie każdy. Można też go kupić w każdej cukierni, kawiarni, a nawet w McDonaldzie. Nic
Kuchnia Pani Wiosny
Sałatka z granatem i kurczakiem. 196Udało mi się jeszcze przed zimowym mrozem zerwać ostatnie kwiaty z ogrodu. Przypominają teraz ciepłą jesień, która do niedawna nas rozpieszczała. By przywołać siłę koloru proponuję
Kuchnia Pani Wiosny
Dzik w kuchni i purée z selera! 180Podziwiam ludzi z pierwotnym instynktem zdobywania pokarmu. Myśliwych, którzy tropią i ścigają wypatrzone przez siebie zwierzę. Nigdy nie byłam na żadnym polowaniu i trudno wyobrazić mi
Kuchnia Pani Wiosny
Pasztet myśliwski. 174Najbardziej w domowej kuchni cieszy mnie fakt, że znamy każdy składnik, wiemy skąd pochodzi i jak wygląda. Dzięki temu unikamy niespodzianek jakie czyhają na nas w
Kuchnia Pani Wiosny
Cieszyńskie ciasteczka na Boże Narodzenie! 240Tradycja! Uwielbiam ten coroczny rytuał i przedświąteczne krzątanie się w kuchni. Już od dziecka razem z siostrą pomagałyśmy mamie przy malutkich ciasteczkach. Na Śląsku Cieszyńskim są
Kuchnia Pani Wiosny