gminie Rutka-Tartak, kilkaset metrów od granicy z Litwą. 7 zarejestrowanych produktów to wyroby wędliniarskie produkowane przez Pana Tadeusza Protasiewicza . Ósmy to Makowiec z Ejszeryszek . Produkuje go zakład ciastkarski Pani Celiny Glińskiej , oczywiście w Ejszeryszkach. Zakład Pani Glińskiej istnieje 22 lata. Chociaż makowiec i nie tylko, pieczono tu już wiele lat wcześniej. Na ministerialną listę został wpisany w 2011 roku(...)piernika przekładanego marmoladą, pierniczki, grzybki oraz faworki. Później, z pełnymi brzuchami zwiedzaliśmy zakład. Nie jest to wielki zmechanizowany zakład produkcyjny raczej niewielka manufaktura, w której wszystkiego można dopilnować. I Pani Celina ma na wszystko „ oko” prawie dosłownie. Mieści się on na podwórku przy domu. Akurat trafiliśmy na wypiek sękacza, ciasta które wypiekane już było w średniowieczu przez Jaćwingów, plemię bałtyckie
królestwo garówdokładnym ubiciu rozsmarowujemy ją delikatnie na porzeczkach. Ciasto wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut w temperaturze 140 stopni Celsjusza. Aż beza dobrze się wysuszy. Za przepis dziękuję Pani Kasi. I zachęcam wszystkich do jego wypróbowania. Ciasto to daje nam niesamowite wrażenia smakowe, ślicznie wygląda i pysznie pachnie! Smacznego
Kuchnia Pani Wiosnypowtórki. Dzięki temu mogłam obejrzeć „Be active” Chodakowskiej, oraz „Zupa” Kingi Paruzel. Nie wiem, które wzruszyło mnie bardziej. Od razu mówię, że absolutnie nie podważam wiedzy oraz zasług tych pań. Napisze tylko o tym co widziałam, bo może źle widziałam albo to wszystko to jakaś szeroka akcja marketingowa. Tak więc hipsterskie bąbelki, dziś wam odpuszczę, macie wolne, ciocia idzie robić(...)telewizji. Jako pierwszy – „Be activ”. Na początek wystąpiła bardzo miła pani dietetyk, która mówiła z sensem i której co chwilę przerywało monotonne buczenie prowadzącej. Pani prowadząca oświadczyła, że będzie walczyć oraz nie ma lipy i trzeba zapier**lać. Ujęła to bardziej literacko. Potem wystąpił kucharz z zacięciem na hipstera oraz Pan Kokos w postaci lodów. Mieliśmy wiórki z kokosa
ladykitchenoctowej albo w oleju nigdy w oliwie z oliwek, ale pół na pół- oliwa i olej, bądz sam olej. Ja zrobiłam tak jak robiła to pewna staruszka z Avoli, pani Gina. Na pytanie dlaczego ona to robi w occie ,a nie w oleju ,odpowiedziała- „Bo jest mniej zachodu, i mniej babraniny”. Idąc za jej wieloletnim doświadczeniem ,poczyniłam takowe mieszkając(...)tylko wokół sałatek warzywnych … Ja zrobiłam dwa rodzaje , w zalewie octowej rzecz jasna. Gdyby nie CC Major Kenwood, który mi sporo pomógł, to bym chyba wyzionęła ducha tradycyjnie. Sałatka Pani Giny nr 1 Składniki -cukinia baby, idąc do sklepu lub na targ ,wybierajcie zawsze najmniejszą, gładką, nie uszkodzoną, gdyż się jej nie obiera. Im większa tym bardziej „wyrośnięta”. Oto praktyczna
Z Kuchni Do Kuchnipodobno kobiet idealnych, zaś te które są swoje wady przysłoniły biustem. To doskonale tyczy się jednej pani na zlocie food trucków, ale po kolei. Wyjdę na marudną, czepialską i upierdliwą księżniczkę , której nic nie pasuje, ale trudno, raz w miesiącu może mi się skumulować i mogę ponarzekać. Jest mało prawdopodobne, że zostanę ładną blondynką i na dodatek ekspertem od broni(...)jedzenia. Nie będziemy podawać nazw food trucków, bo było, minęło, a jak naród ciekawy to sobie sam znajdzie lokalnego przedstawiciela żarcia z wózka i dokona obserwacji. Urzekła nas urocza pani w koronie na głowie, sprawiająca wrażenie dopiero co obudzonej śpiącej królewny. I to nas zmyliło. Jak ryknęła numer nieszczęśnika oczekującego na swoją kolej, to milknął gwar, zamierał ruch samochodowy
ladykitchenKolejny mój debiut z mąką bezglutenową. Dopiero poznaję kuchnię bez mąki
Pan i Pani Smith w kuchniJuż dawno na naszym blogu powinien znaleźć się dział z przepisami na
Pan i Pani Smith w kuchniLektura jednej książki a zmiany duże. Dostałam w prezencie od męża książkę
Pan i Pani Smith w kuchniNie ma piękniejszego przywitania dnia, od przepysznego śniadania przygotowanego
Pan i Pani Smith w kuchniCzy jest ktoś kto nie lubi sernika? Prawie każdy z chęcią po niego
Pan i Pani Smith w kuchniJeszcze takiego przepisu u nas nie było. Dzisiaj
Pan i Pani Smith w kuchniKiedy pierwszy raz miałam styczność z soczewicą nie przypadła mi ona do gustu. Przed świętami koleżanka przygotowała
Pan i Pani Smith w kuchniMacie swoje ulubione Wigilijne danie? Takie, którego nie odważacie się jeść przez cały rok, żeby nie zepsuć sobie tej tęsknoty za tym właśnie smakiem "całorocznym przejedzeniem
Kuchnia Pani WiosnyWspaniałych Świąt spędzonych w gronie najbliższych Wam osób. Magicznej atmosfery, chwili refleksji i wyciszenia, pyszności na Wigilijnym stole, pachnącej choinki, prawdziwego przeżywania cudu Bożego Narodzenia, dużo
Kuchnia Pani WiosnyJeśli lubisz bezę, to te ciasteczka są dedykowane właśnie dla Ciebie. Ja uwielbiam! Doskonałe z gorącą i gorzką kawą, na zakończenie Wigilijnej Kolacji. Polecam! Składniki
Kuchnia Pani Wiosny