Mój ulubiony lub z Piątnicy 1/3 szkl cukru 80 g masła 2 jajka kl M 3 łyżki budyniu bez cukru np. waniliowego 60 ml mleka masa z galaretki: 1/2 paczki galaretki truskawkowej (akurat taką miałam) 3-4 łyżeczki jogurtu naturalnego dodatkowo: kilkanaście herbatników około 100 g borówek Spód 1. Ciastka kruszymy i zalewamy roztopionym masłem. Całość mieszamy, aż utworzy się
Gotowanie...to proste !smalec wołowy do smażenia ( można zastąpić wieprzowym jeśli nie macie wyjścia ) 1 łyżka mąki kartoflanki , zmieszanej z wodą do zagęszczenia sosu ziemniaki : 0,6 kg młodych , małych ziemniaków 2 paczki sera topionego w plastrach , cheddar ( hohland , laktima lub inny ) sól do smaku Mięso kroimy na małe kawałki , boczek siekamy drobniutko , tak samo cebulę . Na teflonowej patelni wytapiamy boczek , do momentu
Ogrodnik w podróżykiedyś było szczytem naszych słodkich marzeń. Zapraszam! Przepis pochodzi ze strony Opolskie Dziouchy , zmieniłam jedynie trochę proporcje. Składniki: ok. 350-400 g mleka w proszku (niecała paczka) 200 g masła 100 g cukru pudru 1 kilka kropelek ekstraktu (olejku) migdałowego 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady Przygotowanie: Masło, cukier i kilka kropel olejku ucieramy na puszystą masę. Powoli
bistro mamaPrzepis jest bardzo prosty i łatwy, tym przepisem znikam na 2 tygodnie i widzimy się ponownie po urlopie we wrześniu. składniki 1 paczka biszkoptów 500 g sera z wiaderka 300 ml śmietany 36 % 2 galaretki – każdą z nich rozpuścić w 1 szklance przegotowanej wody ,ja miałam galaretkę o smaku leśnych owoców borówki 300 g 4 łyżki cukru pudru przygotowanie
Moje WyrobyAPLIKACJA FLAVIO SKŁADNIKI : 500 g marchewki 500 g pietruszki ćwiartka selera kawałek pora, biała część 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 1 spory pęczek lubczyku 1 pączek natki pietruszki 1 duża łyżka soli himalajskiej lub zwykłej 2 liście laurowe odrobina tymianku może być suszony kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu odrobina oleju
Kulinarne Fantazje Marioligrubości 2 cm. Za pomocą szklanki wykrawam koła. Jagody umyte i odsączone mieszam z kisielem.Układam na środek wyciętego koła po około 1 łyżce jagód i sklejam jak pączka. Układam na blaszce wysmarowanej tłuszczem w odstępach. Na każdej bułce układam kruszonkę. Odstawiam na 20 minut do wyrośnięcia. Blaszkę wkładam do nagrzanego piekarnika temp 170 stopni góra dół
wesoła kuchniaBardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu składniki 1 kostka Kasi 3/4 szklanki cukru kryształu szklanka śmietany 18 % 3 galaretki jagodowe 1 paczka wafli kwadratowych przygotowanie Margarynę z cukrem rozpuścić, potem wsypać galaretki i mieszać tak długo aż się rozpuszczą. Wlewamy śmietanę i zagotuj całość. Masę schłodzić, aż będzie zimna i wtedy dopiero można smarować wafle .Nie przejmujcie się
Moje Wyrobyjakieś fajnej knajpeczce. Jest przepyszne! KROK 1 CIECIERZYCA o ciecierzycy mówiłam i pisałam już parę razy, od zawsze zachęcam Was do jej samodzielnego gotowania, z kilku powodów. Ekonomiczny: za paczkę suszonej ciecierzycy zapłacicie około 4-5 zł, a otrzymacie ilość około 5 puszek jakby gotowej. Walory smakowe: ta ugotowana w domu jest po prostu smaczniejsza, bardziej kremowa. Nadmiar zawsze mrożę
SMYKWKUCHNIucierać masę, u mnie na stopniu 4 czas 3 minuty, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy ponownie robotem przez 3-4 minuty, tak aby masa była kremowa. spód: - 150 g paczka ciasteczek typu digestive - 80 g masła Masło rozpuść w mikrofali, ciastka zblenduj na pył, wymieszaj z masłem i wylep dno formy. Wstaw do nagrzanego do 160 stopni C piekarnika
SMYKWKUCHNItrochę mniej roboty). Zostawiam przepis poniżej. Do przetestowania najpierw na patelni a może kiedyś w woku? Składniki: na dwie porcje ok. 100-150 g makaronu chow main (pół paczki) 2 plastry schabu ok. 100 g pokrojonych pieczarek (1,5 szklanki) 1/2 czerwonej papryki 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka startego imbiru szczypiorek 2 łyżki oleju roślinnego
bistro mamaSmaczne, kruche, maślane ciastka bez pieczenia. Przygotowujemy je w zamrażarce. -- -- Paczkę herbatników 350-400 gr , kruszymy w misce i dodajemy 200 g roztopionego masła. -- Dokładnie mieszamy i nakładamy łyżką na blaszkę do babeczek, którą wcześniej zaklejamy folią spożywczą. Potem małą szklanką odciskamy zagłębienia. Tak przygotowane, wkładamy do zamrażarki na 25-35 minut. Następnie schłodzone maślane foremki wyjmujemy
chleba naszegomacie ochotę na coś słodkiego. A jeśli szukacie innych, szybkich przepisów na słodkości bez pieczenia, to mój blog kulinarny jest ich pełen. Polecam Wam również przepis na szybkie pączki bananowe . Zostawiam Was z przepisem na moje oponki serowe i… czekam na Wasze zdjęcia tego pysznego smażonego deseru. Miłego dnia moi drodzy. Składniki: 250 g mąki pszennej – u mnie
Słodkie okruszkiKlasyczne powidła śliwkowe. Zawsze, muszę je mieć, w swoich domowych zapasach. Świetne do nadziewania pączków, do przełożenia piernika, a także do naleśników, gofrów i pieczywa. Dużo bym musiała wymieniać :) W każdym bądź razie, warto poświęcić trochę czasu i mieć je w swojej spiżarni. Składniki: 3 kg śliwek 3,5 szklanki cukru Wykonanie: Śliwki umyć i wypestkować. Przełożyć do garnka
Agusiowe smakołykiczosnku 1 łyżeczka miodu 2 łyżki masła sól , pieprz do smaku słodka śmietana , około 100 ml 1 solidna szklanka rosołu drobiowego mąka rozrobiona z woda do zagęszczenia sosu 1 paczka makaronu muszelki ( lub innego ) Makaron gotujemy jak w przepisie na opakowaniu . Udka drobno kroimy . Cukinię kroimy w małe słupki lub jakiekolwiek inne kawałki . Cebulę obieramy i siekamy . Czosnek wyciskamy praską
Ogrodnik w podróżybędzie tak chętnie jedzone przez dzieci jak zwykłe wafelki ;-) Składniki: 250 g masła 1 szklanka cukru 4 łyżki kakao 2-3 łyżki kaszy manny lub mleka w proszku 1 paczka wafli Sposób przygotowania: 1. W rondelku rozpuścić masło z dodatkiem cukru - na bardzo małym ogniu, dodać kakao, a następnie mleko w proszku lub kaszę manną. Mieszać aż zgęstnieje. Nie gotować
Kuchnia domowa Ani