rozpuszczoną w wodzie). Studzimy. Ubijamy śmietanę na sztywno i dodajemy ją delikatnie do rabarbaru, mieszając łyżką. Masa czekoladowa: Składniki: 2 tabliczki białej czekolady 2/3 kubeczka śmietanki 30 % dodatkowo - paczka okrągłych biszkoptów Wykonanie: Podgrzewamy śmietankę prawie do jej zagotowania, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy, aż czekolada zupełnie się rozpuści. Masę wstawiamy do lodówki, by troszkę stężała, ale nadal była półpłynna. Składamy
Kronika Piekarnikataki wypiek, do krojenia, smarowania serkiem, miodem, powidłem. Lekki pomimo bakalii, bo zawiera bardzo mało tłuszczu. Bardzo słodki pomimo małej ilości cukru, ponieważ słodkości dodają mu daktyle ( dostałam paczkę od pewnej pani z Telawiwu i okazało się, że nie zdawałam sobie sprawy, jak daktyl może być pyszny). Bardzo aromatyczny i chrupiący dzięki orzechom, koniecznie włoskim. Dla mnie to przyjemny akcent
Kronika Piekarnikadać 1 łyżeczkę sody, 1 proszku - ja nie przepadam za posmakiem sody) 100 gram miodu 1 duże jajko 1/2 kostki masła 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1/2 paczki przyprawy piernikowej wybrane bakalie lub dodatki Wykonanie: Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem i cukrem. Składniki mieszamy dokładnie. W garnku podgrzewamy masło, miód, przyprawę piernikowa i kawę, mieszamy do rozpuszczenia
Kronika Piekarnikapracochłonnie, niepewnie do samego finału. Przepis skonstruowany naprędce, po otwarciu jednej z gazet z przepisami sprzed trzech lat. Jedyne, czego nie zabrakło - czekolada. I to ile! Składniki chaotycznie skompletowane: Paczka biszkopcików w wersji mini 6 batoników Daim ( nie tłumaczę się, dlaczego pozostawałam w posiadaniu batonów sztuk 6 ) I jeszcze krem o smaku ciasteczek korzennych. Zakamuflowany w szufladzie, by czasem zanurzać
Kronika Piekarnikagarść posiekanych orzechów włoskich 4 kostki białej czekolady, do starcia i posypania wierzchu ciasta. Masa jabłkowa: 5 średnich jabłek 2 opakowania galaretki cytrynowej 3 łyżki soku z cytryny 1 paczka biszkoptów 1 łyżka cukru Dodatkowo: 1 szklanka posłodzonej wody z sokiem cytrynowym - na poncz Wykonanie: Ciasto: Jajka ucieramy z cukrami, na białą masę, przez około 10 minut. Przesiewamy mąkę
Kronika Piekarnikagładko. Dodatkowo: 1 puszka kajmaku kakaowego 1/2 kostki miękkiego masła 1/3 słoika konfitury wiśniowej łyżka galaretki wiśniowej 1 szklanka mocnej, słodkiej kawy do nasączenia biszkoptów i biszkopta kakaowego 1 paczka biszkoptów - okrągłych Czekolada deserowa - 4 kostki, do starcia na wierzch ciasta. Wykonanie: Konfiturę rozpuszczamy w rondelku z galaretką, odstawiamy na chwilę do lodówki, by zaczęła tężeć. Miękkie masło ucieramy
Kronika Piekarnikakakao 1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej lub zbożowej 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/3 szklanki oleju 1/3 szklanki mleka 2 jajka L szczypta soli paczka małych biszkopcików Wykonanie: Do miski wbijamy całe jajka, wsypujemy cukier i ubijamy trzepaczką - wystarczy minuta, by cukier połączył się z jajkami i rozpuścił. Nadal ubijając trzepaczką, wlewamy olej i mleko
Kronika Piekarnikatylko blender i dwie miski. Składniki: ( w temperaturze pokojowej ) 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej ( u mnie - 1 szklanka pszennej tortowej, 1/2 szklanki krupczatki ) 1/3 szklanki cukru 1 paczka cukru waniliowego 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju 1 jajko 2 bardzo dojrzałe banany 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 szklanka posiekanych orzechów lub innych ulubionych bakalii Wykonanie
Kronika Piekarnikapowideł śliwkowych 1 łyżka galaretki cytrynowej Powidła wkładamy do rondelka i mocno podgrzewamy, wsypujemy galaretkę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Studzimy w lodówce, aż powidło delikatnie stężeje. Dodatkowo : 1 paczka okrągłych biszkoptów Składanie tortu: Z czekoladowego biszkopta odcinamy cieniutko wierzch ( przypieczoną skórkę, tak z 2 mm wystarczy ), by ciasto było równe i lepiej poddało się ponczowaniu. Ścięty fragment ścieramy
Kronika Piekarnikapiekę go ponownie. Wczoraj małą tortowniczkę opróżniliśmy w 6 osób - całą. Składniki: na małą tortownicę - 18 cm, około 8 porcji - Gotowa mieszanka do wypieku biszkopta firmy Delecta ( wykorzystujemy 1/2 paczki ) Pieczemy biszkopt zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu, wykorzystując tylko połowę jego zawartości. Do ciasta pieczonego w tortownicy o średnicy 18 cm wystarczy ta ilość. Pieczemy około pół godziny
Kronika Piekarnikawracam do malinowego, demonstracyjnie przekoloryzowanego różu odcieniami torcika. Składniki: na małą tortownicę - 18 cm, około 8 porcji Biszkopt: - Gotowa mieszanka do wypieku biszkopta firmy Delecta ( wykorzystujemy 1/2 paczki ) - Kisiel malinowy z kawałkami owoców Pieczemy biszkopt zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu, wykorzystując tylko połowę jego zawartości. Do gotowej mieszanki po przesypaniu jej do miski, dodajemy jeszcze
Kronika Piekarnikanawet to te bardziej tradycyjne- rosół, pomidorowa czy krupnik są tymi, które chłopaki zjedzą i nie kręcą nosem. Ostatnio jednak zamarzyłam o takiej treściwszej, z cieciorką, którą kupiłam w paczce chyba z pół roku wcześniej ;) No i wszystko byłoby pięknie, tylko że jak jest jakaś zupa, to zaraz każdy rozgląda się za "drugim" daniem. Tym razem postanowiłam niejako połączyć
Kuchnia w czekoladzienapoleonka w 15 minut ! We wcześniejszym wpisie możecie znaleźć przepis na napoleonkę na herbatnikach . NAPOLEONKA NA KRAKERSACH – PRZEPIS Składniki *na dużą blachę 4 żółtka 1 szklanka mąki 2 paczki słonych krakersów 5 szklanki mleka 250 g masła 3/4 szklanki cukru 2 cukry waniliowe 2 budynie śmietankowe *u mnie szklanka ma 250 ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Blaszkę wyłożyć krakersami
Przepiski.plłyżeczki rozmarynu pół łyżeczki mielonego cynamonu Przepis na mieszankę orzechową Ciecierzyca ze szpinakiem Składniki: cebula – obrana i pokrojona w piórka 2 ząbki czosnku – obranego i przetartego przez praskę pół paczki szpinaku puszka ciecierzycy 6 filecików anchois po dużej szczypcie kuminu, pieprzu, słodkiej papryki i zataru łyżka octu jabłkowego łyżka sosu sojowego Przepis na ciecierzycę z anchois i szpinakiem Pasta
Ugotowane pozamiataneŚwięta i muszę przyznać że to trudna decyzja-wszystkie są smaczne. To przepis na kolejny sernik z 1kg sera z wiaderka i dodatkowo jeszcze 250g twarogu mielonego :). Zapraszam :) !! SKŁADNIKI paczka herbatników 1kg sera z wiaderka 250g twarogu mielonego 8 jaj szczypta soli 200 ml śmietanki 30% 2 budynie śmietankowe aromat cytrynowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki cukru Polewa
Mała w garnku miesza