Pomarańcze, choć to słoneczne owoce, mi zawsze kojarzą się z grudniem. Jestem z pokolenia kiedy cytrusy nie były dostępne przez cały okrągły rok. Pomarańcze dostawałam w przedszkolu w paczce świątecznej, albo stało się po nie w kolejce, bo "rzucili do sklepu". Pamiętam, że nawet zza lady nie wystawałam, ale w kolejce stałam, bo przydział był "na głowę". Może dlatego
Pełny talerznależy całkowicie pominąć. Zapraszamy na przepis i mamy nadzieję, że zainteresujesz się naszą propozycją i z powodzeniem przygotujesz sałatkę śledziową. Polecamy! Sałatka śledziowa na krakersach – warstwowa Składniki krakersy: paczka 175 g filety śledziowe a’la matias: 5 – 6 szt. kukurydza konserwowa: 0,5 puszki ogórek konserwowy: 3 – 4 szt. cebula: 1 szt. jajka
Kuchnia Na WypasieTorta della Nonna , czyli Ciasto Babci – to krucha tarta, którą po upieczeniu wypełnia się budyniowym kremem i posypuje piniowymi orzeszkami i cukrem pudrem. 9. Bomboloni – to włoskie pączki z nadzieniem. Zazwyczaj wypełnia się je kremem budyniowym lub czekoladowym, a także dżemem. Bombolini najlepiej smakują jeszcze ciepłe podane z filiżanką kawy. 10. Cantuccini Toscani – twarde i kruche migdałowe
Tajemnice SmakuSzarlotka to bardzo uniwersalne ciasto, które sprawdzi się zarówno na dużych przyjęciach, jak i na niewielkich spotkaniach. Składniki: Na jedną blachę: 500g mąki kostka masła pół paczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru żółtko mała śmietana kwaśna jabłka ( ja daję tak 6/7 średnich) 3 łyżeczki cynamonu Sposób przygotowania: Mąkę i proszek przesiewam do miski. Dodaje żółtko i cukier. Rozpuszczam masło
Wasze PrzepisyORZECHAMI I HERBATNIKAMI Składniki 2 andruty 15 dag mleka w proszku 25 dag margaryny 1/3 szklanki mleka 1 cukier wanilinowy 3 łyżki kakao 2/3 szklanki posiekanych orzechów 1 paczka herbatników 1/3 szklanki cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Mleko, cukier i margarynę przełożyć do garnka i zagotować, mieszać do momentu połączenia składników. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Do lekko ostudzonego
Przepiski.plokolicznych znajomych. A później kompletnie nielegalnym dostarczaniem do domów, połączonym z minutkowymi ploteczkami na schodkach... :) A teraz mamy za pasem równie nieoczekiwane i raczej nietypowe Boże Narodzenie, więc paczka domowych słodkości dla ulubionego sąsiada, czy koleżanki z pracy może okazać się miłą niespodzianką. Na zdjęciu powyżej: daktyle nadziewane marcepanem i połówkami orzechów i polane ciemną czekladą - wegańskie
Lejdi of the houseUrocze bezowe choinki ozdobione cukrowymi posypkami. Świetne do dekoracji świątecznych wypieków i nie tylko. Sprawdzą się również jako dodatek do prezentowej paczki dla najmłodszych. 4 białka jajek 200 gramów drobnego cukru szczypta soli barwnik użyłam w proszku posypka cukrowa Białka ubijać ze szczyptą soli gdy zacznie się robić piana dodawać stopniowo łyżka po łyżce cukier cały czas miksując do momentu
Andzia Pichciwięc Wam pierniczki z niewielką, symboliczną ilością miodu. Świąteczne pierniczki - przepis na 2 blaszki Do przygotowania pierniczków będziesz potrzebować: 250g mąki żytniej typ 720, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, paczkę suchych drożdży, łyżkę miodu, pół szklanki ksylitolu, 2 jajka, 40g masła, 2 łyżki soku z pomarańczy, łyżkę jogurtu naturalnego. 1. W rondelku rozpuść masło z miodem i lekko przestudź
Z notatnika dietetykafasola czerwona – 1 puszka sałata lodowa – 0,5 główki cebula – 2 sztuki pomidory cherry – ok. 20 sztuk ser żółty – 150 g nachos – 1 paczka ( u mnie smak chilli) jogurt naturalny – 500 ml majonez – 7 łyżek masło – łyżka miód – łyżka sól, pieprz, chilli, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Mięso doprawiamy pieprzem, solą
Przepiski.pltuńczykiem i krakersami nie tylko ładnie wygląda, ale również dobrze smakuje. Sałatka idealna na święta i inne uroczystości. Na pewno wszyscy będą zachwyceni. Składniki: 1 duża i 1 mała paczka krakersów litrowy słoik ogórków kiszonych 20 dag sera żółtego w kawałku puszka kukurydzy 2-3 puszki tuńczyka w sosie własnym 5 jajek szczypiorek sól pieprz Sposób przygotowania: Sałatkę układamy warstwowo
Wasze Przepisykotletów, pieczeni, i takich oto zapiekanych ciekawostek. Schab ze śliwką jest pyszny i na ciepło i na zimno jako wędlina! Co nam trzeba? 1 kg schabu bez kości 1 paczka suszonych śliwek około 200g. Dowolne przyprawy (ja mieszam sól, pieprz, paprykę czerwoną słodką i ostrą, trochę majeranku). Wykałaczki Trochę oleju rzepakowego-2 łyżki folia aluminiowa (lub brytfanka) Robimy! Schab myjemy
Latosiowydomkutię z kaszy gryczanej z tymi suszonymi owocami, czekoladą i owocami liofilizowanymi, a przegotowywaliśmy czekoladki, tak, tak, czekoladki z kaszą gryczaną. Dodam jeszcze, że dwa dni wcześniej otrzymałam sporą paczkę produktów i życzenia świąteczne. Na początku było przywitanie wszystkich uczestników. Warsztaty poprowadzili kucharz Piotr Kucharski i dietetyk Ewa Ceborska-Scheiterbauer. Pan Piotr rozwalił system na tych warsztatach
Izabelawkuchniwarstwa – masa karpatkowa (ja dałam gotową, więc przygotowana zgodnie z przepisem z opakowania) Na to warstwa powideł z ciemnych owoców, na powidła warstwa biszkoptów białych (także z paczki) II warstwa – śmietanka 36%, o ile dobrze pamiętam był to mały kartonik 200ml + paczuszka śmietanfix, aby się lepiej trzymała Na górę posypałam jagódki Wszystko wstawiamy do lodówki
Wasze PrzepisyPyszne czekoladki ferrero rocher, które rozpływają się w ustach. Idealne dla wszystkich czekoladowych łasuchów! Składniki: 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego 1 duża paczka herbatników czekoladowych odrobina rozpuszczonego masła wiórki kokosowe orzechy włoskie bądź inne Sposób przygotowania: Herbatniki kruszymy drobno do miski, wlewamy mleczko i masło dodajemy rozdrobnione orzechy i wyrabiamy jednolitą masę. Formujemy kuleczki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych
Wasze Przepisy