Ciambelline to po włosku pączki - jednak te precelki to raczej ciasteczka - ale bardzo smaczne. Popularne we Włoszech szczególnie w okresie karnawału, jak nasze pączki czy faworki :) Można je robić w kształcie precli lub okrągłe jak oponki. Są szybkie i proste w wykonaniu. Spróbujcie, jak smakuje karnawał w Italii :) SKŁADNIKI (2 blachy - około 40 sztuk) 500 g mąki pszennej(...)krótko miksujemy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Rolujemy wałeczki i zawijamy w precelki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy na 12-15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) - do zrumienienia. Studzimy na kratce i oprószamy cukrem pudrem. Smacznego
Moje Kuchenne RewelacjeTłusty czwartek już tuż, tuż. Proponuje Wam dzisiaj gniazdka poznańskie, trochę się bałam czy wyjdą. Nie robiłam ich nigdy, mam ten przepis od dawna ale nigdy
Kuchnia PokoleńMak jest jednym ze składników, które bardzo chętnie dodaję do różnych wypieków - zarówno jako nadzienie, jak i dekorację. Lubię wszelkie makowce, ale wymagają one mielenia maku
Smakołyki Berenikiteż anielskim ciastem. Anielskim, gdyż jest bardzo lekkie i delikatne, prawie o konsystencji pianki. Jest łatwe w przygotowaniu, a co więcej, można spożytkować wszystkie białka jakie pozostały po pieczeniu pączków Podobne przedstawiłam już tutaj z sosem truskawkowym , tym razem przedstawiam je jednak w wersji czekoladowej, z czekoladową polewą i prażonymi orzechami. Polecam! Scroll down for recipe in English Anielskie ciasto(...)orzechów laskowych (lub innych), posiekanych i uprażonych na suchej patelni 220 g gorzkiej czekolady z minimum 50% zawartością kakao, posiekanej 2 łyżki miodu 1/2 szklanki śmietanki 36% Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 140 oC. Przesiej 1/4 szklanki cukru wraz z mąką i kakao i bardzo dokładnie wymieszaj. W misce miksera zacznij ubijać białka z solą i gdy zaczną
karmelowypieczeniu pączków, faworków czy oponek zostają nam białka. Możemy je zamrozić i wykorzystać za jakiś czas lub od razu zrobić takie pyszne i proste ciasteczka kokosowe. Chrupiące na zewnątrz a w środku pełne kokosu. Bardzo smakowały nawet mojej córeczce, która kokosu ponoć nie lubi. składniki: 4 białka (ok 150 ml) szczypta soli 200 g drobnego cukru 200-250 g wiórek(...)rozpuści się poprzednia. Następnie dodać wiórki kokosowe (ja dałam 200 g) i wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać małe małe porcje masy. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 C i piec do zarumienienia ok 15 minut
Monia miesza i gotujeDziś wszędzie gdzie się nie spojrzy pączki, faworki, a u mnie? U mnie sernik, tak na przekór wszystkim. Choć nie powiem, na pączka też się skusiłam, tyle że z cukierni. Sernik szybki i prosty w wykonaniu. Do tego mocno serowy, wilgotny i zbity. Nie będę się rozpisywać na jego temat, sami spróbujcie. Sernik cytrynowy składniki: 750 g twarogu śmietankowego(...)białka na sztywną pianę. Dodajemy je do masy serowej. Delikatnie mieszamy. Gotową masę serową wykładamy do tortownicy. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 200 ° C, po wyłączeniu piekarnika pozostawiamy w nim ciasto jeszcze przez 15 minut. Sernik po wystudzeniu wkładamy do lodówki i chłodzimy go minimum 4 godziny. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
Przysmaki Karolkitylko w Tłusty Czwartek , ale i każdego dnia np. do popołudniowej kawy , na drugie śniadanie czy też przekąskę w pracy.Muffinki łatwe , szybkie , które swoim smakiem i wyglądem przypominają poniekąd pączki ;)A czekać na wyrastanie ciasta absolutnie nie musimy!Robi się je błyskawicznie i tak samo błyskawicznie znikają!Polecam! SKŁADNIKI:* mleko – 90 ml* olej – 60 ml* duże jajko(...)momentu połączenia składników.Foremki ( ja używam silikonowych ) wypełniamy odrobiną! ciasta.Dodajemy łyżeczkę marmolady i przykrywamy resztą ciasta ( tak , by sięgało do 3/4 wysokości foremki ).Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 20 minut.Lekko studzimy po upieczeniu a następnie moczymy w roztopionym maśle i cukrze.Odstawiamy!Smacznego
Ostra na SłodkoJako przeciwwaga dla wielu postów dotyczących pączków i faworków, tłuściutkich, pysznych, przesłodkich i idealnych na Tłusty Czwartek, postanowiłam pokazać Wam dzisiaj przepis na coś lekkiego, kremowego i bajecznie smacznego. Plan na upieczenie sernika kawowego wisiał nade mną już od miesiąca, ponieważ mam w domu szczęściarza, urodzonego 29 lutego i chciałam, żeby poczuł się jeszcze bardziej wyjątkowo i zapomniał, że właściwie(...)poniedziałek. Spód wyszedł pyszny, masa serowa jeszcze lepsza, delikatna, kremowa, słodziutka, ale w przyjemny, łaskoczący w podniebienie sposób. Byłam bardzo zadowolona z siebie. Niestety po wstawieniu tortownicy do piekarnika, dosłownie po paru minutach, tortownica zaczęła przeciekać... Dym buchnął na całe mieszkanie, ponieważ tortownica stała na kratce, nie na blasze, więc ta pyszna masa serowa ściekała prosto na dno piekarnika. Byłam
Przepysznik - BLW i nie tylkoKolejna pyszna puszysta babeczka z aromatem pomarańczowym. Dobry przepis na wykorzystanie białek po pieczeniu pączków czy mazurków.składniki:100 g masła lub margaryny 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 3/5 szklanki mleka ok 150 ml 6 dużych białek (prawie szklanka) 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli skórka otarta z połówki pomarańczy 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej polewa czekoladowa(...)proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać je w ciasto. Foremkę na babkę natłuścić i posypać mąką. Przełożyć ciasto, foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 40 minut. Po wystudzeniu babkę udekorować polewą czekoladową i pozostałą kandyzowaną skórką
Monia miesza i gotujeTrafiłam na nie przypadkiem. Piekąc pączki w karnawale zostało mi dużo białek, więc chciałam je wykorzystać. Wybór padł na kokosanki. Upiekłam .. i przepadłam.. Są tak wspaniałe w smaku, że nie można nie wrócić do nich ponownie. Przepis znalazłam na stronie Kotlet.TV Składniki : 200 g wiórków kokosowych 50 g masła 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mleka 2 białka(...)połączyć z wystudzoną masą kokosową. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną, ponownie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i formować na niej małe porcje masy kokosowej. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 – 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Smacznego
Na słodko lub wytrawniePoczątkowo na Tłusty Czwartek nastawiałam się na smażenie pączków. Potem, błądząc po czeluściach internetu znalazłam przepis na ultra szybkie muffiny w smaku przypominające ciasto pączkowe - z tym że pomijamy etap smażenia w głębokim tłuszczu, podczas którego cellulit sam wpełza nam na uda. Cóż, może dietetyczne nie są, szczególnie z dodatkiem nutelli, ale zawsze odrobinę lżejsze :) Składniki: 250 g mąki(...)łączymy z suchymi składnikami. 2/3 masy przekładamy do papilotek, do każdej foremki nakładamy na środek po łyżeczce nutelli, przykrywamy pozostałym ciastem. Wierzch babeczek posypujemy skórką pomarańczową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni - pieczemy maksymalnie 25 minut. Pachnie cudownie, smakuje jeszcze lepiej - szczególnie po północy, kiedy jeszcze ciepłe muffinki wyjmujemy z piekarnika :) Nowy początek w nowym
sama złodyczjuż znany bo bardzo podobny używałam do nadziewania pączków z ziemniakami . Krem na ptysie jest trochę lżejszy, zawiera ubitą śmietanę kremówkę, jest mniej stabilny niż krem do nadziewania pączków. Łabędzie robiłam pierwszy raz, więc proszę się ze mnie nie śmiać za głośno ;). Krem najlepiej przygotować dzień wcześniej. Inspiracja na ciasto i krem pochodzi z strony Moje wypieki. [:Listonic] Składniki(...)jednym jajku cały czas miksując, ma powstać gęste , jednolite ciasto. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylko w kształcie wciętej, dużej gwiazdki (Wilton 1 M). Dwie blachy od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na pierwszą blachę wycisnąć szyje (zakończone główkami), robimy to poprzez wyciskanie wzoru na kształt cyfry dwa lub litery „S”. Wycisnąć 12 szyjek. Na drugą blachę
moj przepis nasporo cukrów prostych, dlatego od razu dodają energii. Potas i magnez regulują pracę serca- amerykański Instytut Żywności i Leków poleca je jako naturalny lek na regulację ciśnienia krwi. Nagrzejcie piekarnik na 180⁰C, blachę do pieczenia wyłóżcie papierem. Dwa średnie bardzo dojrzałe banany włóżcie do miski, rozgniećcie dokładnie widelcem i wsypcie płatki owsiane. Płatki pomieszajcie z bananami bardzo dokładnie, widelcem(...)kolei wzmocnią ‘nasercowe’ działanie potasu i magnezu z bananów. Możemy wsypać garść posiekanych włoskich orzechów lub migdałów. Same w sobie będą miały prawie tyle kalorii co mały pączek, ale dostarczymy organizmowi dodatkowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym Omega-3 i jeszcze więcej dobroczynnego magnezu i potasu. Garstka rodzynek czy żurawiny wielkoowocowej podniesie słodkość i kaloryczność, bo obie zawierają
Karo in the Kitchenkakaowe, bardzo łatwe do wykonania, szybkie w wykonaniu, na 100 % wszystkim się uda. Polecam ! Zobaczcie też na inne przepisy z jabłkami: kruche babeczki z jabłkami kakaowy jabłecznik z budyniem pączki z jabłkami jabłka w cieście francuskim Składniki (na małą formę keksową): ½ szklanki cukru trzcinowego 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka płatków orkiszowych ½ kostki masła 3 łyżki kakao(...)masy jajecznej mieszając łyżką. Wlewamy rozpuszczone masło, mieszamy. Na końcu dodajemy pokrojone jabłka, delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C i pieczemy ok. 45 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone, jeżeli tak, to jeszcze chwilkę trzymamy ciasto w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwypiekiem jestem zaskoczona, oczywiście pozytywnie. Babkę zrobiłam przez przypadek - zostało mi sporo białek po pączkach i kremie brulee , więc poszukałam przepisu na ich wykorzystanie. Prostszego nie mogłam znaleźć :) Babka wyszła baaardzo smaczna - puszysta, wilgotna i mięciutka o orzeźwiającym cytrynowym smaku. Polecam serdecznie. Składniki: 1 szklanka białek (8 szt.) 1,5 szklanki cukru 3 szklanki przesianej mąki 1 łyżeczka proszku(...)stopniowo na przemian: olej, mleko i mieszankę mąki. Na koniec dodać sok z cytryny, wymieszać. 4. Masę przelać do formy wysmarowanej masłem i piec przez ok. 45 min. w piekarniku nagrzanym do 180° C (na najniższym poziomie). 5. Ostudzoną babkę polać lukrem: cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny/ wodą. Jeśli będzie zbyt gęsty dodać trochę więcej soku/ wody
Domowa Cookierenka Agi