można dodać zamiast róży inną konfiturę czy owoce, byle nie bardzo mokre. A.. dlaczego inne pączki ? bo dzięki róży i kolorze uzyskanym z mieszanki mąk wyglądają troszkę jak pączki, ciasto zresztą w środku też wygląda podobnie. Muffiny z różą ( 12 sztuk ) suche składniki 140 gram cukru 200 gram mąki ( u mnie mieszanka maki pszennej, żytnej i pełnoziarnistej(...)muffinek smarujemy masłem. Do każdego gniazdka z formy dajemy łyżkę ciasta, potem łyżeczkę nadzienia i znowu łyżkę ciasta. Wstawiamy formę do nagrzanego do 190 C piekarnika i pieczemy muffiny przez 18 minut. Po tym czasie wyjmujemy muffiny, odstawiamy w formie do ostudzenia. Posypujemy cukrem pudrem i gotowe. * nie jestem w stanie podać w jakich proporcjach miałam
Kuchnia na wzgórzuformujemy okrągłe bułeczki (proces wygląda tak samo jak przy wyrabianiu pączków). Formę (tortownicę o średnicy 26-28 cm lub blachę o wymiarach 24x28 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a na nim w równych odległościach układamy bułeczki. Formę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozmąconym żółtkiem
Rozpustne gotowaniePiękna pogoda, piękne słoneczko za oknem i od razu jest chęć do działania. Chcąc zrobić dzieciom i mężowi niespodziankę upiekłam donaty czyli pączki z dziurką. Wyszły pulchne i smaczne. Zrobiłam lukier w dwóch kolorach. I wiecie, które pierwsze zniknęły? Właśnie te z białym lukrem. Może i Wy upieczecie? Składniki: 600 g mąki 200 ml mleka(...)Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 10 minut. Jednak proponuję obserwować czy ten czas nie jest zbyt krótki. Studzić na kratce. Lukier: 1,5 szklanki cukru pudru 3 łyżki ciepłej wody 1 łyżka soku z cytryny Wszystkie składniki utrzeć podzielić na dwie części. Do drugiej dodać barwnik spożywczy dowolnego koloru. i wymieszać. Każdego pączka zanurzyć z jednej
O kuchni z uczuciemprzygotowanym cieście, smażyć na rozgrzanym oleju tak jak pączki. Mięso mielone razem połączyć, lekko posolić i poddusić na smalcu z drobno pokrojoną cebulą. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, mięso układać na przemian z kalafiorem. Śmietanę wymieszać z jajkiem i solą do smaku, po czym zalać potrawę. Włożyć do nagrzanego piekarnika, zapiec złociście przez około 20 minut. Potrawę możemy podawać
Tradycyjna Kuchniajajkiem. Piekarnik nagrzać do 180 st. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 25-30 min bez termoobiegu, do złotego koloru, nie warto piec dłużej bo ciasto będzie bardziej suche. Po upieczeniu lekko przestudzić i pałaszować z sosem. Sos jogurtowy koperkowo-szczypiorkowo-czosnkowy 400 gr jogurtu greckiego 1/2 pęczka koperku 1/2 pączku szczypiorku 1 ząbek czosnku sól pieprz Koperek i szczypiorek posiekać
moj przepis napochodzi z bloga Kulinarne Szaleństwa Margarytki. Pączki wychodzą z niego bardzo smaczne, puszyste i co najważniejsze nie chłoną oleju. Zapraszam!!! Składniki na około 25 -30 pączków (mnie wyszło 25 dużych) 4 szkl. mąki pszennej, 6 żółtek ( z dużych jaj), 3 czubate łyżki cukru, 50 g masła, 50 g drożdży, 250 ml ciepłego mleka(...)zmieni ono swoją temperaturę), dodajemy łyżkę cukru, jogurt i drożdże. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jeżeli w pomieszczeniu jest niska temperatura można wstawić miskę do piekarnika nagrzanego do 40C. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę, wyrośnięte drożdże, letnie mleko, spirytus i wyrabiamy ciasto. Można je wyrobić za pomocą drewnianej łyżki lub wspomóc się mikserem
Passion of Cookingrozgrzanego do 120 st. piekarnika. Później wyjmuje, odwracam do góry dnem, przykrywam kocem, odstawiam do całkowitego osuszenia, następnie przenoszę do spiżarni, na wszelki wypadek ustawiam słoiki w pojemniku, na wypadek gdyby jakiś pękł. Puree z dyni idealnie nadaje się do zupy dyniowej, robiłam też z niego niby pączki z lukrem pomarańczowym , sernik dyniowy i ciasto drożdżowe. Do dyni fajnie pasują
moj przepis najest to wg mnie smak chrustu, ani pączków, coś bliżej gofrów o innej konsystencji. Wg mnie najlepszy jest cienki i mocno wypieczony - wtedy jest chrupiący, gdy zbyt krótko go posmażycie może być "gumowaty". Chyba najfajniejsze jest to wyciskanie wzorków na gorący tłuszcz :). Szybki w wykonaniu. Spróbujcie sami! Dla kogo: dla mających zepsuty piekarnik dla fanów nowości dla chcących zaskoczyć swoich
Mania Wypiekanialekkie, że z łatwością dało się je obracać w czasie smażenia patyczkiem do szaszłyków i nadziewałam pączki na patyczek, żeby je wyjąć z tłuszczu. Po ściśnięciu między palcami pączki wracały do swojego kształtu! Nawet nie powiem jak szybko zniknęły, bo mi wstyd…;)! Przepis zdecydowanie do wielokrotnego użytku :)! Wypróbujcie bo naprawdę warto!!!PączkiSkładniki (na około 25 sztuk):4 szklanki(...)łyżki koniaku albo innego mocnego alkoholutłuszcz do smażenia (olej, smalec, planta)konfitura do nadzianiacukier puder albo lukierWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej a mąkę można lekko ogrzać w piekarniku przy temperaturze 30 stopni.1. Mleko dobrze podgrzać. Kilka łyżek mleka rozrobić z drożdżami, łyżką cukru, jogurtem. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.2. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę
UgotujmyTo.plKwestia smaku , ale też w nieco innej formie przekazany mi przez mamę koleżanki jeszcze za czasów liceum. Racuszki są przepyszne, bardzo puchate i jak to stwierdził M. wyglądają jak pączki, a zatem wpisują się też idealnie w klimat karnawału (a na marginesie mówiąc, wiecie że w tym roku mamy najdłuższy od ośmiu lat karnawał?). Polecam je gorąco szczególnie tym, którzy(...)Przez około 5-10 minut mieszać ciasto drewnianą łyżką, aż powstanie gładka i nieco lepka masa. Odstawić ją na 1 godzinę w ciepłe miejsce (bądź na 30 minut do piekarnika nastawionego na ~40 C). W tym czasie obrać jabłka, pokroić w ćwiartki, a następnie w poprzek na niezbyt grube plasterki. Podsmażyć je na patelni, bez tłuszczu, mieszając co jakiś czas
Przepysznik - BLW i nie tylkomiesiąca, piekarnika zamieniła się w małą fabrykę najróżniejszych świątecznych ciasteczek. Są tradycyjne duńskie pebernødder , brunkager i vaniljekranser, krojone ciasteczka z lukrecją, nugatem oraz czekoladą, oblane czekoladą pierniczkowe serca i krajanka miodowa. Do tego klejner i berliner - te pierwsze wyglądają jak chrust, tyle, że z ciasta drożdżowego z domieszką korzennych przypraw; a berlinki to po prostu pączki. W tygodniu
Pożeraczka, czyli raz adobrzezimnego piekarnika. Włączyć grzanie na 150 stopni, piec 1 godzinę, pod przykryciem. Po tym czasie, zlać tłuszcz. Wlać około 200 ml wody, włożyć pozostałe kasztany i piec 1,5 godziny, pod przykryciem. Po tym czasie, zdjąć pokrywkę, włączyć grzanie na 180 stopni, polać pozostałym miodem i piec, aż kaczka ładnie się zrumieni . Podałam z gotowanymi pączkami. zastawa
królestwo garówskoro pączki już były, to dziś będą maślane bułeczki. Idealnie pasują do porannej szklanki kakao. Nie tylko w tłusty czwartek. Składniki (na ok. 10 bułeczek): 75 g masła 250 ml mleka 30 g świeżych drożdży 75 g cukru 500 g mąki szczypta soli 1 żółtko 1 jajko Sposób przygotowania: Mąkę przesiać i wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego
W SMAKPączki: Ciasto należy rozwałkować i wycinać z niego kółka szklanką, kubkiem, filiżanką o średnicy ok. 9 cm. Na każde kółeczko nałożyć odrobinę nadzienia (u nas konfitura z róży) i ukulać kulkę ;) Każdą kulkę smarujemy roztrzepanym jajem. W naczyniu żaroodpornym bądź jakiejś formie, układamy papilotki (takie do muffinek) i wkładamy po jednej kulce do każdej. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika
Symfonia Smakówsuchą. Przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia . Wyrośnięte ciasto wyłożyć na silikonową stolnicę , następnie zrobić wałek i odcinać około 3,4 cm kawałki , następnie formujemy w kształcie pączka i rozpłaszczamy , nakładamy po 1, 2 łyżeczki powideł i dobrze zlepiamy . Białą grubą nić do zawijania mięsa moczymy w oliwie i delikatnie obwiązujemy bułeczkę . I tak do wykończenia(...)Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy bułeczki . Przykrywamy ściereczką i odstawiam na około 10 minut do podrośnięcia. Następnie bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni i pieczemy na złoty kolor. Po upieczeniu i przestygnięciu delikatnie ściągamy nić. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilipiekarnika z termmobiegiem nastawionego na 200 C i piec przez około 20 minut. Wyjać i ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać namoczoną w 1/4 szklanki wrzątku przestudzona żelatynę i ajerkoniak. Wszystko połączyć za pomoca miksera i odstawić do lodówki na 10 minut. Po tym czasie masę przełożyć do szprycy z długą końcówka ( taką do napełniania pączków
Gosia gotujeChoć dziś tłusty czwartek, ja już prezentowałem pączki i faworki. Dziś chciałbym wam zaproponować coś już na walentynki, przecież do nich zaledwie 2 dni Składniki: 4 białka 200 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 8 żółtek 50 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1/2 l śmietany kremówki 5 łyżek soku z cytryny skórka otarta(...)wyparzonej cytryny 2 łyżki cukru pudru szczypta soli Piekarnik nagrzać do 200 st C , blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę ze 100 g cukru, solą i cukrem waniliowym, poczym żółtka połączyć z pianą. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszając trzepaczką rózgową połączyć z masą jajeczną. Ciasto wylać na blachę, równomiernie rozprowadzić i piec
Konrad Gotujepiekarnika, lekko przestudzić.W czasie pieczenia przygotować glazurę: cukier, sok z cytryny i wodę podgrzewać w garnuszku na średnim ogniu. Gotować około 10 minut, aż syrop nieco zgęstnieje. Lekko przestudzić.Ciepłym, ale jeszcze nie gęstniejącym syropem posmarować ciepłe bułeczki. Zostawić do całkowitego ostudzenia.Smacznego!Ciemno, zimno... Pogoda coraz bardziej mnie zniechęca. Ale na parapecie moje orchidee wypuściły nowe pączki
Pożeraczka, czyli raz adobrze