blogu: Truskawkowy koktajl na maślance Truskawkowy koktajl z bananem i miodem Koktajl bananowy z kiwi Koktajl bananowo-brzoskwiniowo Koktajl jagodowy na maślance Koktajl jeżynowy Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Koktajl truskawkowy Koktajl warzywny na maślance Koktajl jeżynowy z chrupiącą granolą owocową Koktajl z jeżyn na maślance Koktajl ananasowo - bananowy Składniki: szklanka kefiru 1/4 świeżego ananasa 1/2 banana Przygotowanie: Do blendera
Moja smaczna kuchniapotraw w zestawienie obejmuje TOP 10: 10. Beztłuszczowe placuszki o smaku jabłuszka i granatu. 9. Świderki w sosie koperkowo-warzywnym. 8. Ananasowy kisiel owsiano-jęczmienny z mandarynkami. 7. Owsiane ciasto twarogowe z migdałowymi ziarenkami i owocami 6. Jesienny omlet dyniowy z cynamonowym jabłuszkiem (na mące ryżowej) 5. Waniliowa babka z rodzynkami. Szybka i bez miksera. 4. Nocna owsianka
Słodkie okruszkikoktajl, który pomoż e w walce ze zbędnymi kilogramami SKŁADNIKI 200 ml ma ś lanki 1/2 awokado 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka otrębów owsianych PRZYGOTOWANIE Awokado przekrawamy na pół. Usuwamy pestkę i obieramy połówkę owocu ze sk órki i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki miksujemy razem i od razu wypijamy . Koktajl powinie
Moje Kuchenne Rewelacjeokoło 5 szklanki). Nie radzę dodawać samej żytniej, bo chleb będzie zbity i nie będzie puszysty, radzę zrobić pół na pół z pszenną (typ 2000). 3/4 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki siemienia lnianego 3/4 szklanki słonecznika lub pestek dyni 3/4 szklanki otrębów pszennych lub innych 3 płaskie łyżeczki soli 1 łyżka miodu 1 litr ciepłej przegotowanej wody
moj przepis namąki pszennej (np. tortowej lub chlebowej) 150 gr mąki gryczanej 150 gr mąki żytniej typ 720 400 gr mąki pszennej razowej (typ 2000) 3/4 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki siemienia lnianego 3/4 szklanki słonecznika lub pestek dyni 3/4 szklanki otrębów pszennych lub innych 2 płaskie łyżeczki soli 1 łyżka miodu 1 litr ciepłej przegotowanej wody (ok 40 st.C) 1 szklanki
moj przepis napopularnym sklepie na B natknęłam się na mieszankę do wypieku chleba nazwaną Czystoziarnisty. Jako że lubię eksperymenty zakupiłam ową mieszankę. Jak się później okazało skład miała zacny: Płatki owsiane, ziarno słonecznika, nasiona lnu, płatki sojowe, błonnik, pestki dyni, sezam, preparowane ziarno żyta, preparowane ziarno orkiszu, kleiki żytnie słodowane, przyprawa mielona. Na pierwszy rzut oka widać że zdrowy, bez drożdży, bogaty
moj przepis naktórych żal było nie kupić na promocji? – czas na ciasto bananowe , które będzie o niebo zdrowsze od sklepowych słodkości. Płatki owsiane/gryczane/jęczmienne – baza do wielu zdrowych wypieków i ciasteczek owsianych . Mogą przydać się w przypadku chęci wykorzystania długo już zalegających owoców, mleka czy jogurtu naturalnego. Makaron/kasza/ryż – idealnie komponują się z rozmaitymi warzywami oraz owocami, których często kupujemy za dużo
moj przepis napodwojenia wielkości na 1,5 godziny w ciepłe miejsce (ja wstawiam do piekarnika ustawionego na minimalną temperaturę, tj. 30 st na 40 – 50 min). Formę wysmarować olejem, wysypać płatkami owsianymi, przełożyć ciasto chlebowe, przekroić wzdłuż, tak żeby nóż prawie dotykał dna formy, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia. Piekarnik nagrzać do 230 st. bez termoobiegu. Chleb położyć
moj przepis naZiemniaki przepuścić przez praskę, umieścić w misce, dodać ser biały, kaszę, mięso, śmietanę, jajka, przyprawy. Dokładnie wyrobić, tak aby wszystkie składniki się dobrze połączyły. Formę wysmarować masłem, wysypać płatkami owsianymi lub otrębami. Ciasto rozdzielić na dwie formy, ugnieść, wyrównać. Piec 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. Wyjąć z piekarnika, na 20 min pozostawić w formie, po czym
moj przepis nadwie pizze, na dość cienkim cieście, wielkości blaszki od piekarnika. Składniki na 18 pizzerinek: 500 gr mąki pszennej tortowej 310 gr mleka tj. 1 i 1/4 szklanki (u mnie owsiane) 50 gr oleju (u mnie lniany) 1 duże jajko 20 gr świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli W dużej misce umieścić olej, mleko, sól, cukier, drożdże, jajko, dokładnie
moj przepis naszczerze, że niektóre propozycje były na prawdę kuszące i miałam dylemat co wybrać. Niestety zwycięzca może być tylko jeden :( Nagroda trafia do Pani Julity , która zaproponowała Ciastka owsiane z orzechami, marcepanem i anyżem. Ta propozycja skusiła mnie najbardziej :) Bardzo proszę o przesłanie danych do wysyłki na adres kloss.katarzyna@gmail.com Chciałabym również podziękować Pani Adriannie
Niezły MłynekSkładniki: 1 banan 1/2 pomarańczy Płaska łyżka otrębów owsianych 100 ml jogurtu naturalnego gęstego Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i mieszamy. Wspaniały pomysł na podwieczorek. Smacznego
Moje-pitraszenieSkładniki(3 porcje): 3 bułki owsiane 250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 3 plastry sera 3 liście sałaty masłowej 1 pomidor 100 ml jogurtu naturalnego gęstego 2 łyżki ketchupu sól, pieprz, czosnek granulowany bułka tarta Mięso mieszamy z bułką tartą, przyprawami i jajkiem (tak abyśmy mogli uformować kotlety). Formujemy 3 płaskie (grubość około 1 cm) kotlety, smażymy na patelni
Moje-pitraszenieSkładniki: 500 g mięsa mielonego kilka ziemniaków zioła prowansalskie, papryka ostra mielona, pieprz, czosnek granulowany kilka plastrów żółtego sera 3 łyżki otrębów owsianych 1 jajko Mięso mielone mieszamy z przyprawami (doprawiamy według uznania - ja lubię intensywne smaki). Dodajemy jajko i otręby - mieszamy wszystko dokładnie. Ziemniaki obieramy i gotujemy w całości aż troszkę zmiękną. Odcedzamy i kroimy w plastry
Moje-pitraszenieSkładniki: 3 łyżki płatków owsianych 4 łyżki płatków żytnich 3 łyżeczki kakao 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżka migdałów 1,5 szklanki mleka (szklanka 250 ml) Mleko podgrzewamy, kiedy zacznie się gotować wsypujemy płatki - kiedy zmiękną dosypujemy kakao cały czas mieszając. Wszystko przelewamy do blendera i dodajemy migdały oraz miód - miksujemy. Z tylu składników wyszły mniej więcej 2 porcje. Można jeść
Moje-pitraszenie