mąki pszennej (np. tortowej lub chlebowej) 150 gr mąki gryczanej 150 gr mąki żytniej typ 720 400 gr mąki pszennej razowej (typ 2000) 3/4 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki siemienia lnianego 3/4 szklanki słonecznika lub pestek dyni 3/4 szklanki otrębów pszennych lub innych 2 płaskie łyżeczki soli 1 łyżka miodu 1 litr ciepłej przegotowanej wody (ok 40 st.C) 1 szklanki
moj przepis napopularnym sklepie na B natknęłam się na mieszankę do wypieku chleba nazwaną Czystoziarnisty. Jako że lubię eksperymenty zakupiłam ową mieszankę. Jak się później okazało skład miała zacny: Płatki owsiane, ziarno słonecznika, nasiona lnu, płatki sojowe, błonnik, pestki dyni, sezam, preparowane ziarno żyta, preparowane ziarno orkiszu, kleiki żytnie słodowane, przyprawa mielona. Na pierwszy rzut oka widać że zdrowy, bez drożdży, bogaty
moj przepis naktórych żal było nie kupić na promocji? – czas na ciasto bananowe , które będzie o niebo zdrowsze od sklepowych słodkości. Płatki owsiane/gryczane/jęczmienne – baza do wielu zdrowych wypieków i ciasteczek owsianych . Mogą przydać się w przypadku chęci wykorzystania długo już zalegających owoców, mleka czy jogurtu naturalnego. Makaron/kasza/ryż – idealnie komponują się z rozmaitymi warzywami oraz owocami, których często kupujemy za dużo
moj przepis napodwojenia wielkości na 1,5 godziny w ciepłe miejsce (ja wstawiam do piekarnika ustawionego na minimalną temperaturę, tj. 30 st na 40 – 50 min). Formę wysmarować olejem, wysypać płatkami owsianymi, przełożyć ciasto chlebowe, przekroić wzdłuż, tak żeby nóż prawie dotykał dna formy, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia. Piekarnik nagrzać do 230 st. bez termoobiegu. Chleb położyć
moj przepis naZiemniaki przepuścić przez praskę, umieścić w misce, dodać ser biały, kaszę, mięso, śmietanę, jajka, przyprawy. Dokładnie wyrobić, tak aby wszystkie składniki się dobrze połączyły. Formę wysmarować masłem, wysypać płatkami owsianymi lub otrębami. Ciasto rozdzielić na dwie formy, ugnieść, wyrównać. Piec 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. Wyjąć z piekarnika, na 20 min pozostawić w formie, po czym
moj przepis nadwie pizze, na dość cienkim cieście, wielkości blaszki od piekarnika. Składniki na 18 pizzerinek: 500 gr mąki pszennej tortowej 310 gr mleka tj. 1 i 1/4 szklanki (u mnie owsiane) 50 gr oleju (u mnie lniany) 1 duże jajko 20 gr świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli W dużej misce umieścić olej, mleko, sól, cukier, drożdże, jajko, dokładnie
moj przepis naszczerze, że niektóre propozycje były na prawdę kuszące i miałam dylemat co wybrać. Niestety zwycięzca może być tylko jeden :( Nagroda trafia do Pani Julity , która zaproponowała Ciastka owsiane z orzechami, marcepanem i anyżem. Ta propozycja skusiła mnie najbardziej :) Bardzo proszę o przesłanie danych do wysyłki na adres kloss.katarzyna@gmail.com Chciałabym również podziękować Pani Adriannie
Niezły MłynekSkładniki: 1 banan 1/2 pomarańczy Płaska łyżka otrębów owsianych 100 ml jogurtu naturalnego gęstego Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i mieszamy. Wspaniały pomysł na podwieczorek. Smacznego
Moje-pitraszenieSkładniki(3 porcje): 3 bułki owsiane 250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 3 plastry sera 3 liście sałaty masłowej 1 pomidor 100 ml jogurtu naturalnego gęstego 2 łyżki ketchupu sól, pieprz, czosnek granulowany bułka tarta Mięso mieszamy z bułką tartą, przyprawami i jajkiem (tak abyśmy mogli uformować kotlety). Formujemy 3 płaskie (grubość około 1 cm) kotlety, smażymy na patelni
Moje-pitraszenieSkładniki: 500 g mięsa mielonego kilka ziemniaków zioła prowansalskie, papryka ostra mielona, pieprz, czosnek granulowany kilka plastrów żółtego sera 3 łyżki otrębów owsianych 1 jajko Mięso mielone mieszamy z przyprawami (doprawiamy według uznania - ja lubię intensywne smaki). Dodajemy jajko i otręby - mieszamy wszystko dokładnie. Ziemniaki obieramy i gotujemy w całości aż troszkę zmiękną. Odcedzamy i kroimy w plastry
Moje-pitraszenieSkładniki: 3 łyżki płatków owsianych 4 łyżki płatków żytnich 3 łyżeczki kakao 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżka migdałów 1,5 szklanki mleka (szklanka 250 ml) Mleko podgrzewamy, kiedy zacznie się gotować wsypujemy płatki - kiedy zmiękną dosypujemy kakao cały czas mieszając. Wszystko przelewamy do blendera i dodajemy migdały oraz miód - miksujemy. Z tylu składników wyszły mniej więcej 2 porcje. Można jeść
Moje-pitraszenieSkładniki: 2 łyżki otrębów owsianych 4 czubate łyżki mąki razowej żytniej 2 łyżki serka wiejskiego light 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżka oliwy 1/2 szklanki mleka 1 jajko Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy (mąki dosypujemy aż w cieście podczas miksowania będzie widoczna malutka dziurka - powinno być lejące, jak do zwykłych naleśników). Na rozgrzaną patelnię wylewamy ciasto, tak żeby naleśniczki
Moje-pitraszenieSkładniki: 450 g szpinaku mrożonego 100 g kaszy jęczmiennej sól, pieprz, 1 łyżeczka - czosnek granulowany, oregano 1 jajko 70 g płatków owsianych błyskawicznych (7 łyżek) 1 cebula Szpinak rozmrażamy, odciskamy z wody. Cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie, kiedy się zeszkli dodajemy szpinak i doprawiamy solą, pieprzem, oregano i czosnkiem - mieszamy i chwilę smażymy
Moje-pitraszenieSkładniki: 2 jajka 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych sól, chili cayenne Jajka roztrzepujemy razem z przyprawami, dodajemy płatki i dokładnie mieszamy. Smażymy z obu stron na odrobinie oliwy. Smacznego
Moje-pitraszeniedrugi, trzeci... i się uzależniłam :) Jest idealne! Obiecuję, że nawet ten kto nie przepada za masłem orzechowym będzie zachwycony tym przepisem. SKŁADNIKI (25x20 cm) 200g herbatników/ciasteczek owsianych/ lub innych kruchych ciasteczek 2 kopiaste łyżki masła orzechowego 1 kopiasta łyżka masła 200g gorzkiej czekolady ( lub 100g gorzkiej i 100g mlecznej) 1 kopiasta łyżka masła orzechowego 50g białej czekolady 1 płaska
DefinicjaSmaku