ciasteczko korzenne teraz czas na rozgrzewający budyń :) Jestem pewna, że go pokochacie! Składniki: 1 szklanka mleka 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka miodu (niekoniecznie) 2 łyżki mielonych płatków owsianych 3/4 szklanki mleka zagotować, wsypać przyprawę i gotować na małym ogniu ok 5 minut. W pozostałej ilości mleka rozmieszać płatki. Dodać do gotującego się mleka i gotować na małym ogniu
Chocolate Muffin Blogjedynie do otworzenia się na większy wachlarz kulinarnych możliwości :) Pulpety wegetariańskie z dyni, tofu i ciecierzycy Składniki: puszka ciecierzycy 200 gram dyni hokkaido 60 gram tofu 6 łyżek płatków owsianych łyżeczka curry łyżeczka tandoori masala (czerwona mieszanka indyjskich przypraw) sól, pieprz Pulpety wegetariańskie z dyni, tofu i ciecierzycy Wykonanie: Całą dynię kroimy na kawałki (jak na zdjęciu powyżej) i pieczemy
Pyza i SurówkaNajlepsze najprostsze śniadanie/deser/ musli Ever! Składniki: jogurt naturalny płatki owsiane miód dżem z kwaśnej porzeczki Wykonanie: Na dno szklanki/pucharka wyłożyć dżem, posypać płatkami, na płatki wylać jogurt całość przybrać miodem
PychotkaaaPalą się na stosie moje ideały Jutro będę duży, dzisiaj jestem mały" owsianka chałwowa (z tahini i miodem) Przepis: / 1 porcja / własny 200 ml mleka 40 g płatków owsianych łyżka tahini (pasty sezamowej) łyżeczka miodu sezam i miód do podania Owsiankę ugotować na mleku, pod koniec gotowania dodać tahini i miód. Podawać z podprażonym na suchej patelni sezamem
tost z dżememidealną do słodkich potraw deserów. SKŁADNIKI: 1/2 szkl suchej kaszy jaglanej z gruszkami EcoBlik 300 ml wrzątku 2 łyżki miodu 2 jajka 1 łyżka cukru brązowego 2 łyżki otrąb owsianych 2 łyżki mąki ziemniaczanej (jeśli kasza jest ugotowana na sypko wystarczy jedna łyżka) 1 płaska łyżeczka cynamonu EcoBlik olej do smażenia Dodatkowo: 1 gruszka 1 łyżeczka miodu 1. Kaszę
Kto ugości moich gości?podzieliłam na mniejsze kawałki, zrobiłam kolację. Tak podpieczoną dynię zajadałam z sosem balsamicznym. Połowę porcji zostawiłam na dzisiaj i powstała pasta. Dyniowe przepisy: Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pesto z pieczonej dyni Spaghetti z pesto z pieczonej dyni Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka
Moja smaczna kuchniakanapki z liśćmi botwinki Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką Zgrzewane kanapki z ricotta, rukolą i szynką Zielone babeczki z pecorino Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi
Moja smaczna kuchniawieczorem. Składniki (na formę tzw. "keksówkę"): 250 gram puree z upieczonej dyni 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 1850 1/2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka płatków orkiszowych (lub owsianych) 5 łyżek cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 125 ml oleju rzepakowego 1/3 szklanki syropu z agawy 2 jajka 2 rozgniecione banany 1-2 świeże figi
Mango PapajaDoskonałe dietetyczne śniadanie Składniki banan, 1 duża sztuka jajko, 1 sztuka płatki owsiane, 50 g szczypta soli słodzik w płynie, 2-4 krople cynamon, 1/3 łyżeczki Przygotowanie W miseczce rozgniatamy widelcem banana, dodajemy resztę składników, mieszamy. Odstawiamy na 15 minut. W międzyczasie rozgrzewamy patelnię. Wykładamy po łyżce masy, formujemy małe placuszki. Smażymy z każdej strony po 2 minuty
Gotowanie moimi oczamiSkładniki zakwas żytni, 350g mąka razowa żytnia, 200g mąka pszenna chlebowa, 600g woda, 650ml sól, 2 łyżeczki płatki owsiane, 2 łyżki Przygotowanie Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 godzin do wyrośnięcia. Po tym czasie przygotowujemy dwie keksówki (około 23x10cm), smarujemy masłem. Zwilżonymi dłońmi przekładamy ciasto, wyrównujemy. Posypujemy wierzch płatkami
Gotowanie moimi oczamiSkładniki mąka pszenna, 2 szklanki drożdże, 50g mleko ciepłe, 1 szklanka cukier, 1 łyżeczka sól, 1 łyżeczka jajko, 1 szt otręby pszenne, 1/2 szkl płatki owsiane, 1/2 szkl Przygotowanie Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy jedną łyżkę mąki i kilka łyżek ciepłego mleka. Odstawiamy rozczyn na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól, jajko, płatki, otręby, wyrośnięty
Gotowanie moimi oczamiSkładniki mleko, 300g woda, 150g zakwas żytni (młody), 200g mąka pszenna chlebowa, 600g mąka żytnia jasna, 50g płatki owsiane, 100g sól, 15g cukier lub miód, 1 łyżka Przygotowanie Z podanych składników zagniatamy ciasto. Można to zrobić ręcznie, ale polecam mikser z hakami, do momentu połączenia składników, potem ręczne zagniatanie, aż ciasto będzie elastyczne, gładkie i nie będzie się kleiło
Gotowanie moimi oczamiSkładniki mąka pszenna pełnoziarnista, 110g mąka pszenna, 50g otręby pszenne lub owsiane, 50g margaryna, 85g cukier, 6 łyżek jajko, 1 szt Przygotowanie Margarynę ucieramy z cukrem na puch, dodajemy jajko i chwilę ucieramy do połączenia się składników. Do masy dodajemy obie mąki i otręby. Wyrabiamy ręcznie. Formujemy małe kuleczki wielkości śliwek Mirabelek. Układamy kuleczki na blasze wyłożonej papierem
Gotowanie moimi oczami