Zdrowe śniadanko to podstawa! Owsianka z płatków pszennych: - 50 ml mleka -100 ml wody - borówki - mango - mieszanka żurawiny, orzechów laskowych, nerkowca, migdałów, ziaren słonecznika i dyni - 3 łyżki płatków owsianych Smacznego
SMYKWKUCHNIKolejny przepis na wykorzystanie nadmiaru cukinii oraz sezonowych owoców. Muffiny są miękkie, wilgotne i przepyszne. Idealne na lato, polecam! Składniki (na 8 dużych muffinek): 1 szklanka mąki (ja użyłam owsianej) 5 łyżek mąki kukurydzianej 3 łyżki miodu, stewii lub cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 5 łyżek rozpuszczonego masła 250 gram musu z cukinii (cukinię pieczemy w piekarniku
Mango Papajasycąca, czego chcieć więcej? Owoce leśne już są, więc chyba więcej nie trzeba! (wiem, że granat nie należy do owoców leśnych) :) Składniki na spód: - 300g jogurtu naturalnego - 85g otrębów owsianych - 85g otrębów gryczanych - 2 jajka - 1 łyżka ksylitolu/cukru/syropu - 1 łyżka oleju kokosowego/rzepakowego Wszystko dokładnie mieszamy, wylewamy na formę do tarty i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut
Be Fit Be Strongmuffiny. Wyszły obłędne, pyszne i bardzo czekoladowe! W ogóle nie czuć w nich cukinii, nadaje jedynie odpowiedniej wilgotności ciastu. Składniki (na 8 dużych muffinek): 1 szklanka mąki (ja użyłam owsianej) 1/2 szklanki cukru (lub mniej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 czubate łyżki kakao 2 jajka 1/3 szklanki rozpuszczonego masła 200 gram startej cukinii (bez skórki, na dużych
Mango PapajaSkładniki: - 325 gram mąki ryżowej - 2 jajka - 1/2 szklanki mleka - 1/2 szklanki oleju lub rozpuszczonego masła klarowanego - 1 łyżeczka cukru wanilinowego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki mąki owsianej - 120 gram cukru brązowego - szczypta soli - aromat pomarańczowy lub sok i skórka z jednej pomarańczy Przygotowanie: Jajka roztrzepujemy. Dodajemy mleko, olej (lub masło), sól, cukry, proszek do pieczenia, aromat
Życie zamknięte w smakuwindow,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); OWSIANKA NA SZYBKO Z JOGURTEM NATURALNYM, MIODEM I SŁONECZNIKIEM Składniki: - 1 szklanka płatków owsianych extra górskich - 1 mały jogurt - 1 łyżki miodu - garść nasion słonecznika Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na chwilę, pozwalając płatkom nasiąknąć. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuwindow,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); OWSIANKA NA SZYBKO Z KONFITURĄ RENKLODOWĄ I PRAŻONYMI PESTKAMI DYNI Składniki: - 1 szklanka płatków owsianych extra górskich - 1 mały jogurt - 2 łyżeczki konfitury renklodowej - garść prażonych pestek dyni Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na chwilę, pozwalając płatkom nasiąknąć. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakum.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); MUFFINY Z MASŁEM ORZECHOWYM Składniki: - 200 gramów mąki ryżowej - 150 gramów mąki owsianej - 150 gramów brązowego cukru - 1/2 szklanki tłuszczu - 1/2 szklanki mleka - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 3-4 łyżki masła orzechowego - 2-3 łyżki jogurtu naturalnego - 2 jajka Przygotowanie
Życie zamknięte w smakugram bardzo ciepłej wody 70 gram oleju 1 ½ opakowania suszonych drożdży lub 50 gram świeżych 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonego czosnku 3-4 łyżki płatków owsianych Olej do formy Wykonanie: Z podanych składników zagniatamy i wyrabiamy ciasto. Formę smarujemy olejemy. Wkładamy ciasto do formy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku
Smaki Ewyteż usmazyć - obsypujemy lekko z obu stron mąką/bułką tartą i smażymy na rozgrzanym oleju :) W tym czasie przygotowujemy sos. ~150g kurek ~80ml mleka roślinnego (u mnie owsiane) ~łyżeczka mąki z tapioki (lub ziemniaczanej) ~łyżka oleju ~sól i pieprz do smaku ~2 łyżki posiekanego koperku Kurki oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kurki i dusimy
chili & sugarślicznie rumiana, pachnąca i bardzo kokosowa. Wprost idealna na niedzielne śniadanie, także takie po męczącym, koncertowym wieczorze i kawałku nieprzespanej nocy. Bardzo kokosowa granola 300 g płatków owsianych 100 g innych płatków np. jęczmiennych, u mnie pół na pół orkiszowych i gryczanych 50 g siemienia lnianego 50 g migdałów 50 g płatków migdałowych 50 g orzechów nerkowca
Dzieje kuchennej Wiewióryłyżeczki soku z cytryny – 200 ml kwaśnej śmietany 18% -1 cukier z prawdziwą wanilią albo 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii dodatkowo: – 280 g ciasteczek owsianych/ digestive, ewentualnie petit beurre – 150 g masła ponadto: – 220 ml kwaśnej śmietany 18% – 1 łyżka cukru drobnego do wypieków – 2 łyżeczki soku z cytryny Wykonanie: Ciasteczka dokładnie pokruszyć
Pociąg Do KuchniDzieci oczywiście pomagały przy przyrządzaniu a potem zjadły ze smakiem. 2 szklanki ugotowanej fasoli typu jaś pół cebuli ząbek czosnku 4 łyżki ugotowanych płatków ryżowych (równie dobrze mogą być owsiane, kasza jaglana lub ryż) 1 żółtko 1 łyżka posiekanego koperku sól pieprz majeranek suszony lub świeży (u nas świeży z parapetu) bułka tarta (opcjonalnie) Ugotowaną fasolę razem z cebulą
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemuffiny. Wyszły obłędne, pyszne i bardzo czekoladowe! W ogóle nie czuć w nich cukinii, nadaje jedynie odpowiedniej wilgotności ciastu. Składniki (na 8 dużych muffinek): 1 szklanka mąki (ja użyłam owsianej) 1/2 szklanki cukru (lub mniej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 czubate łyżki kakao 2 jajka 1/3 szklanki rozpuszczonego masła 200 gram startej cukinii (bez skórki, na dużych
Mango PapajaPodane w przepisie składniki wystarczą na 10 sztuk, będziemy zatem potrzebować 10 plastikowych kubeczków oraz tyle samo patyczków do lodów. Składniki: 100 gramów dowolnych ciasteczek (digestive, korzenne, owsiane, bezglutenowe) 405 gramów mleka skondensowanego light 500 gramów jogurtu naturalnego typu greckiego 500 gramów czerwonych oraz czarnych owoców sezonowych (ja użyłam truskawek, czerwonych porzeczek, jagód oraz jeżyn) 30 gramów cukru waniliowego
Garniec Magalie