możemy komponować według swoich smaków. Jednak nieodzownym składnikiem jest sok jabłkowy bez cukru. Ja użyłam z Ogrody Sabinu i szczerze polecam bo soki są pyszne. Składniki: 300 g płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych) 50 g otrębów żytnich 50 g siemienia lnianego 50 g czarnego sezamu 50 g migdałów w płatkach 50 g ziaren słonecznika 100 g orzechów włoskich(...)miodu wielokwiatowego z cynamonem 50 g oleju kokosowego Extra Virgin 100 ml soku jabłkowego Ogrody Sabinu Dodatkowo 100 g wiórek kokosu 100 g rodzynek Przygotowanie: Płatki owsiane, otręby, siemię lniane, sezam, migdały, słonecznik, orzechy włoskie i nerkowca wymieszać w misce. Olej kokosowy i miód podgrzać aż zrobią się płynne. Ciepłe wlać razem z sokiem jabłkowym do mieszanki i dokładnie
Ala piecze i gotujednia. składniki na jedną porcję 2 jajka 60 ml mleka 1 niewielki banan 1 łyżka miodu ( ja użyłem lipowego) 1 łyżka masła 2 łyżeczki kakao 2 łyżki płatków owsianych sposób przygotowania Do miski wsypujemy owsiane płatki, zalewamy je letnim mlekiem i pozostawiamy na dziesięć minut. Następnie do płatków dodajemy kakao, oraz jajka, mieszając dokładnie całość trzepaczką lub widelcem
Miód i pieprzwody PASZTET: 3 cebule – średnie 3 marchewki – średnie 3 łodygi selera naciowego ¼ szkl. oleju rzepakowego - do duszenia cebuli, marchewki i selera 4 ząbki czosnku 3 łyżki koperku ½ szkl. płatków owsianych 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej - płaska 2/3 łyżki majeranku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego ¼ łyżeczki pieprzu czarnego 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki Vegety ½ łyżeczki soli 3 jajka(...)masę warzywną przepuścić raz przez maszynkę do mielenia – sitko o drobnych oczkach . Uwaga! Przed mieleniem wyjąć liście laurowe. Zmielić również ząbki czosnku. Doprawić pasztet do smaku przyprawami. Dodać płatki owsiane, żółtka jaj i wyrobić dobrze ręką. Gdyby konsystencja pasztetu była za gęsta, dolać trochę przegotowanej, ostudzonej wody oraz 2-3 łyżki oleju. Ubić piankę z białek ze szczyptą soli – wspomaga
Grunt to przepis!odpornościowy oraz wpływa korzystnie na regulacje ciśnienia tętniczego krwi, dzięki dużej ilości potasu, magnezu i wapnia. Z przepisu wychodzi ok. 6-7 naleśników. Składniki na ciasto naleśnikowe: - 130g mąki owsianej (lub płatków owsianych zmielonych na mąkę) - 125ml mleka - 125ml wody - 70g szpinaku baby - 2 jajka - 1 łyżka sezamu *opcjonalnie: olej do smażenia (najlepiej bez jego użycia - jeśli mamy dobrą patelnię
Be Fit Be StrongKolejny pomysł na szybkie dziecięce drugie śniadanie. Smakowity mus z wykorzystaniem ugotowanych płatków owsianych górskich, kaszy jaglanej, z dodatkiem siemienia lnianego i czerwonej porzeczki - może być mrożona, u nas była w postaci dżemu (galaretki). Dzieciom bardzo smakują takie słodkie śniadanka, czasami robię je w formie koktajli, dziś była wersja nieco gęstsza, do wyjadania łyżką. 1 szklanka ugotowanych płatków owsianych górskich
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieWitajcie kochani :) Zapraszam dzisiaj na kolejne pyszne ciasteczka Anny Starmach z książki " Pyszne na słodko ". Tym razem proponuję ciasteczka z płatków owsianych , migdałów , orzechów i żurawiny .Do ciasteczek użyłam wyśmienitej Mąki tradycyjnej z Młyna zbożowego w Szadku Pysznie i zdrowo :) Zapraszam :) Składniki : 50 g mielonych migdałów 50 g mielonych orzechów laskowych 50 g płatków owsianych 100 brązowego
Sama słodycz i szczypta chiliEnding is gone forever more I feel as if I'm wasting And I'm wasting every day" owsianka a la banoffee Przepis: własny / 1 porcja / 50 g płatków owsianych 100 ml wrzątku 200 ml mleka 2 łyżki kremu (takiego rzadszego) z daktyli* lub syrop klonowy, melasa 1/3 banana pokrojona w plasterki 3 łyżki gęstego jogurtu (ew. ubita śmietanka zwykła/kokosowa, gęsta śmietana) kakao do posypania Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 2-3 minuty. Zalewamy mlekiem, dodajemy szczyptę soli i na średnim ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, gotujemy owsiankę. Gotową owsiankę przelewamy do naczynka. Na (niech trochę przestygnie) owsiankę kładziemy kawałki banana, polewamy kremem (sosem), nakładamy jogurt i posypujemy kakao. Owsianka jest gotowa. smacznego. * tutaj znajdziecie
tost z dżememnajlepszą czekoladę, czyli taką, której zawartość kakao to minimum 70%, uwierzcie, że to naprawdę ma znaczenie w smaku! Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Składniki: 1 szklanka płatków owsianych, błyskawicznych 4 kostki gorzkiej czekolady, z zawartością kakao minimum 70% plus 2 szklanki mleka 4 łyżeczki nasion chia 1/2 szklanki łuskanych orzechów, u mnie włoskie cukier, miód do smaku dodatkowo(...)nasiona chia do posypania wiórki gorzkiej czekolady, minimum 70% Przygotowanie: Do garnka, najlepiej takiego, w którym gotujemy mleko, wsypujemy płatki owsiane, nasiona chia, zalewamy mlekiem i wrzucamy kostki czekolady. dodajemy do smaku cukier, miód lub np. ksylitol. Całość zagotowujemy, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy, aż masa zgęstnieje, nieustannie mieszamy. Podajemy zaraz po przygotowaniu, posypane nasionami chia, orzechami włoskimi i wiórkami
Moja smaczna kuchniasmak, przynajmniej dla mnie smakowały jakoś tak inaczej, jednak z dodatkami, czyli w postaci kanapki są jak najbardziej okej ! :) źródło : słodkie niebo Składniki na namaczankę: 1/2 szkl płatków owsianych (użyłam górskich) 1 łyżka miodu 3 łyżki oleju 1 szkl wrzątku płaska łyżeczka soli Składniki na ciasto właściwe : 20 g świeżych drożdży 1,5 szkl mąki pszennej 1szkl mąki(...)formujemy bułeczki i kładziemy je na natłuszczoną blachę. Odstawiamy na ok 20 min do podrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180st.C. Bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypujemy płatkami owsianymi. Pieczemy ok 20 min do czasu, aż zaczną nam się delikatnie rumienić. Studzimy na kratce. Smacznego
charlotte gotujemiało miejsce uroczyste otwarcie pracowni kulinarnej. Zostałam tam zaproszona do prowadzenia warsztatów kulinarnych razem z Panią Dorotą Dominiak z Restauracji „Dom Bawarski” . Na warsztatach piekłam razem z dziećmi ciasteczka owsiane , zaś Pani Dorota zdradziła im tajniki pysznej dyniowej zupy i placuszków z musem jabłkowym. Jestem pełna podziwu i uznania dla wszystkich uczniów, biorących udział w warsztatach. Spisali się świetnie(...)będę długo i mile wspominać. Na zakończenie zapraszam do obejrzenia fotorelacji z warsztatów, która znajduje się na stronie szkoły , oraz do przeczytania artykułu w Dzienniku Zachodnim. Przepis na ciasteczka owsiane znajduje się tutaj. Ps. W poście użyłam zdjęć ze Szkoły nr 9 i z Dziennika Zachodniego autorstwa Jolanty Pierończyk. R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Smakowy Rajzdrowa i bardzo szybko się gotuje. Bardzo smakowały mojej rodzinie. Składniki: Burgery: 1 szklanka ekologicznej kaszy jaglanej Eco Blik Puszka ciecierzycy 1 cebula 5 łyżek otrąb owsianych 1 jajko Słodka papryka mielona Eco Blik Chili mielone Eco Blik Czosnek mielony Eco Blik Sól himalajska Olej do smażenia Bułki żytnie: Zaczyn: 250 gram mąki pszennej(...)sicie. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Ciecierzycę odsączamy z zalewy, przekładamy do miski, miksujemy za pomocą blendera, dodajemy ostudzoną kaszę jaglaną, podsmażoną cebulę, otręby owsiane, wbijamy jajko, doprawiamy do smaku solą, słodką papryką, chili i czosnkiem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, formujemy okrągłe płaskie burgery, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron. Składniki sosu
Bajeczna Kuchniadyniowy z cynamonowym jabłuszkiem (na mące ryżowej). Ananasowy kisiel owsiano-jęczmienny z mandarynkami. Nocna owsianka z chia, ziarenkami i owocami. Kokosowe chia z owocowym musem i migdałowymi ziarenkami Otrębowo-owsiane śniadanie (na jogurcie) w migdałowo-owocowej odsłonie Owsianka pod musem z kiwi - idealna na śniadanie Zapiekana kokosowa owsianka z gruszką w kokosowo-otrębowej posypce Zapiekana karobowo(...)sosie, czyli porcja witamin na start Sałatka z pomarańczą w kokosowo-miodowym sosie Wiosenna lekka sałatka w jogurtowym sosie musztardowo-czosnkowym Obiad - lżejsze propozycje : Bezmięsne ryżowo-owsiane kotleciki z rzodkiewką. Lekkie i syte, bez dodatku jajka. Makaronowe kokardki pieczarkowym sosem na bazie mleczka kokosowego (light) Lekkie makaronowe miseczki w kokosowo-cynamonowym sosie z soczystym jabłuszkiem
Słodkie okruszkiszklanka świeżego mleka 5 dkg rodzynek 3 dkg płatków migdałowych 2 łyżki oleju sól Przygotuj również : 1 całe jajko roztrzepane z 2 łyżkami mleka do posmarowania chlebka płatki owsiane, ziarno słonecznika Sposób wykonania : D rożdże wymieszaj z 1/2 szklanki mleka, miodem, 6 łyżkami mąki i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka zmiksuj z cukrem, połącz z resztą(...)wysmarowanych tłuszczem foremek keksowych. Ciasto powinno wypełnić foremkę do około 1/2 wysokości. Odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut. Wyrośnięte ciasto posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem ( możesz posypać płatkami owsianym lub ziarnami słonecznika), włóż do nagrzanego piekarnika 210 C i piec około 45 minut. Taki domowy chlebek jest bardzo zdrowy i smaczny. Polecam
Przepisy i porady kulinarneszklanka mąki graham typ 1850 2 1/2 szklanki wody 40g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soli 1 płaska łyżeczka kminku rodzynki + mąką do obtoczenia płatki owsiane do posypania blachy Sposób przygotowania: Do miseczki wrzucamy rozkruszone drożdże wraz z cukrem. Zalewamy ciepłą wodą i czekamy, aż drożdże urosną. Do dużej miski wsypujemy wszystkie rodzaje mąk, kminek, sól(...)obtoczone w mące rodzynki. Kolejno wlewamy wyrośnięte drożdże i wodę. Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką (ok.5 minut). Ciasto powinno być gęste. Następnie masę przekładamy do natłuszczonej i wyspanej płatkami owsianymi blachy. Odstawiamy ciasto, aż do wyrośnięcia. Pieczemy przez 1 godzinę w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa Fiestabardzo smacznym posiłkiem. Taka owsianka na start daje mnóstwo energii na resztę dnia. Spróbujcie. Nocna owsianka chia z dodatkami i... ukochany urwis :) Składniki: 6 1/2 łyżki płatków owsianych górskich 1/2 łyżki nasion chia 1 łyżeczka miodu 1/2 szklanki mleka około 1 1/3 łyżki ziarenek "Cynamonowy Raj" 3 łyżeczki jagód * 1 łyżeczka żurawiny * jagody można zastąpić innymi małymi owocami Przygotowanie(...)Wieczorem mieszamy w miseczce płatki owsiane górskie, nasiona chia, miód i mleko. Miseczkę przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na noc do lodówki. Rano wyciągamy naszą owsiankę z lodówki. Jeśli lubimy cieplejsze śniadania możemy ją lekko podgrzać np. w mikrofalówce. Na wierzch owsianki sypiemy cynamonowe ziarenka. Układamy suszoną żurawinę oraz ulubione owoce (u mnie jagody, które zamroziłam w sezonie i zostawiłam
Słodkie okruszki