Ending is gone forever more I feel as if I'm wasting And I'm wasting every day" owsianka a la banoffee Przepis: własny / 1 porcja / 50 g płatków owsianych 100 ml wrzątku 200 ml mleka 2 łyżki kremu (takiego rzadszego) z daktyli* lub syrop klonowy, melasa 1/3 banana pokrojona w plasterki 3 łyżki gęstego jogurtu (ew. ubita śmietanka zwykła/kokosowa, gęsta śmietana) kakao do posypania Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 2-3 minuty. Zalewamy mlekiem, dodajemy szczyptę soli i na średnim ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, gotujemy owsiankę. Gotową owsiankę przelewamy do naczynka. Na (niech trochę przestygnie) owsiankę kładziemy kawałki banana, polewamy kremem (sosem), nakładamy jogurt i posypujemy kakao. Owsianka jest gotowa. smacznego. * tutaj znajdziecie
tost z dżememnajlepszą czekoladę, czyli taką, której zawartość kakao to minimum 70%, uwierzcie, że to naprawdę ma znaczenie w smaku! Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Składniki: 1 szklanka płatków owsianych, błyskawicznych 4 kostki gorzkiej czekolady, z zawartością kakao minimum 70% plus 2 szklanki mleka 4 łyżeczki nasion chia 1/2 szklanki łuskanych orzechów, u mnie włoskie cukier, miód do smaku dodatkowo(...)nasiona chia do posypania wiórki gorzkiej czekolady, minimum 70% Przygotowanie: Do garnka, najlepiej takiego, w którym gotujemy mleko, wsypujemy płatki owsiane, nasiona chia, zalewamy mlekiem i wrzucamy kostki czekolady. dodajemy do smaku cukier, miód lub np. ksylitol. Całość zagotowujemy, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy, aż masa zgęstnieje, nieustannie mieszamy. Podajemy zaraz po przygotowaniu, posypane nasionami chia, orzechami włoskimi i wiórkami
Moja smaczna kuchniasmak, przynajmniej dla mnie smakowały jakoś tak inaczej, jednak z dodatkami, czyli w postaci kanapki są jak najbardziej okej ! :) źródło : słodkie niebo Składniki na namaczankę: 1/2 szkl płatków owsianych (użyłam górskich) 1 łyżka miodu 3 łyżki oleju 1 szkl wrzątku płaska łyżeczka soli Składniki na ciasto właściwe : 20 g świeżych drożdży 1,5 szkl mąki pszennej 1szkl mąki(...)formujemy bułeczki i kładziemy je na natłuszczoną blachę. Odstawiamy na ok 20 min do podrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180st.C. Bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypujemy płatkami owsianymi. Pieczemy ok 20 min do czasu, aż zaczną nam się delikatnie rumienić. Studzimy na kratce. Smacznego
charlotte gotujemiało miejsce uroczyste otwarcie pracowni kulinarnej. Zostałam tam zaproszona do prowadzenia warsztatów kulinarnych razem z Panią Dorotą Dominiak z Restauracji „Dom Bawarski” . Na warsztatach piekłam razem z dziećmi ciasteczka owsiane , zaś Pani Dorota zdradziła im tajniki pysznej dyniowej zupy i placuszków z musem jabłkowym. Jestem pełna podziwu i uznania dla wszystkich uczniów, biorących udział w warsztatach. Spisali się świetnie(...)będę długo i mile wspominać. Na zakończenie zapraszam do obejrzenia fotorelacji z warsztatów, która znajduje się na stronie szkoły , oraz do przeczytania artykułu w Dzienniku Zachodnim. Przepis na ciasteczka owsiane znajduje się tutaj. Ps. W poście użyłam zdjęć ze Szkoły nr 9 i z Dziennika Zachodniego autorstwa Jolanty Pierończyk. R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Smakowy Rajzdrowa i bardzo szybko się gotuje. Bardzo smakowały mojej rodzinie. Składniki: Burgery: 1 szklanka ekologicznej kaszy jaglanej Eco Blik Puszka ciecierzycy 1 cebula 5 łyżek otrąb owsianych 1 jajko Słodka papryka mielona Eco Blik Chili mielone Eco Blik Czosnek mielony Eco Blik Sól himalajska Olej do smażenia Bułki żytnie: Zaczyn: 250 gram mąki pszennej(...)sicie. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Ciecierzycę odsączamy z zalewy, przekładamy do miski, miksujemy za pomocą blendera, dodajemy ostudzoną kaszę jaglaną, podsmażoną cebulę, otręby owsiane, wbijamy jajko, doprawiamy do smaku solą, słodką papryką, chili i czosnkiem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, formujemy okrągłe płaskie burgery, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron. Składniki sosu
Bajeczna Kuchniadyniowy z cynamonowym jabłuszkiem (na mące ryżowej). Ananasowy kisiel owsiano-jęczmienny z mandarynkami. Nocna owsianka z chia, ziarenkami i owocami. Kokosowe chia z owocowym musem i migdałowymi ziarenkami Otrębowo-owsiane śniadanie (na jogurcie) w migdałowo-owocowej odsłonie Owsianka pod musem z kiwi - idealna na śniadanie Zapiekana kokosowa owsianka z gruszką w kokosowo-otrębowej posypce Zapiekana karobowo(...)sosie, czyli porcja witamin na start Sałatka z pomarańczą w kokosowo-miodowym sosie Wiosenna lekka sałatka w jogurtowym sosie musztardowo-czosnkowym Obiad - lżejsze propozycje : Bezmięsne ryżowo-owsiane kotleciki z rzodkiewką. Lekkie i syte, bez dodatku jajka. Makaronowe kokardki pieczarkowym sosem na bazie mleczka kokosowego (light) Lekkie makaronowe miseczki w kokosowo-cynamonowym sosie z soczystym jabłuszkiem
Słodkie okruszkiszklanka świeżego mleka 5 dkg rodzynek 3 dkg płatków migdałowych 2 łyżki oleju sól Przygotuj również : 1 całe jajko roztrzepane z 2 łyżkami mleka do posmarowania chlebka płatki owsiane, ziarno słonecznika Sposób wykonania : D rożdże wymieszaj z 1/2 szklanki mleka, miodem, 6 łyżkami mąki i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka zmiksuj z cukrem, połącz z resztą(...)wysmarowanych tłuszczem foremek keksowych. Ciasto powinno wypełnić foremkę do około 1/2 wysokości. Odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut. Wyrośnięte ciasto posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem ( możesz posypać płatkami owsianym lub ziarnami słonecznika), włóż do nagrzanego piekarnika 210 C i piec około 45 minut. Taki domowy chlebek jest bardzo zdrowy i smaczny. Polecam
Przepisy i porady kulinarneszklanka mąki graham typ 1850 2 1/2 szklanki wody 40g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soli 1 płaska łyżeczka kminku rodzynki + mąką do obtoczenia płatki owsiane do posypania blachy Sposób przygotowania: Do miseczki wrzucamy rozkruszone drożdże wraz z cukrem. Zalewamy ciepłą wodą i czekamy, aż drożdże urosną. Do dużej miski wsypujemy wszystkie rodzaje mąk, kminek, sól(...)obtoczone w mące rodzynki. Kolejno wlewamy wyrośnięte drożdże i wodę. Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką (ok.5 minut). Ciasto powinno być gęste. Następnie masę przekładamy do natłuszczonej i wyspanej płatkami owsianymi blachy. Odstawiamy ciasto, aż do wyrośnięcia. Pieczemy przez 1 godzinę w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa Fiestabardzo smacznym posiłkiem. Taka owsianka na start daje mnóstwo energii na resztę dnia. Spróbujcie. Nocna owsianka chia z dodatkami i... ukochany urwis :) Składniki: 6 1/2 łyżki płatków owsianych górskich 1/2 łyżki nasion chia 1 łyżeczka miodu 1/2 szklanki mleka około 1 1/3 łyżki ziarenek "Cynamonowy Raj" 3 łyżeczki jagód * 1 łyżeczka żurawiny * jagody można zastąpić innymi małymi owocami Przygotowanie(...)Wieczorem mieszamy w miseczce płatki owsiane górskie, nasiona chia, miód i mleko. Miseczkę przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na noc do lodówki. Rano wyciągamy naszą owsiankę z lodówki. Jeśli lubimy cieplejsze śniadania możemy ją lekko podgrzać np. w mikrofalówce. Na wierzch owsianki sypiemy cynamonowe ziarenka. Układamy suszoną żurawinę oraz ulubione owoce (u mnie jagody, które zamroziłam w sezonie i zostawiłam
Słodkie okruszkiWiem może nie jest to najpiękniejsze ciasto na świecie, ale dajcie mu szansę, ponieważ smakuje wyśmienicie, spód jest na bazie płatków owsianych i orzechów, a na wierzchu są jabłka, które możecie po prostu położyć na wierzch tak jak ja lub wcześniej podpróżyć na patelni (wtedy ciasto będzie bardziej jabłkowe), ciasto idealnie nadaje się na piątkowy wieczór z kawą lub mlekiem(...)tego nie muście się martwić, że jest niezdrowo lub kalorycznie :) Składniki : 3 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki orzechów (ja użyłam brazylijskich i laskowych) szczypta soli płaska łyżeczka proszku do pieczenia lub sody 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika 1-2 łyżeczki ksylitolu (można użyć cukru lub w ogóle pominąć) 100ml oleju roślinnego
zdrowa vege kuchniajest woda, ale jeśli chcemy uczynić koktajl słodszym/bardziej pożywnym warto użyć jogurtu lub kefiru wybierz ulubione zboża - niewiele, tak by zagęścić koktajl ; to mogą być płatki lub otręby owsiane, czy ugotowana wcześniej kasza dla wzmocnienia smaku dodaj odrobinę soku z cytryny, miód, cynamon (jeśli koktajl jest na słodko) dodaj niewielką ilość oleju lub orzechów, dzięki którym łatwiej(...)przyswoisz witaminy zblenduj wszystkie składniki Moje propozycje to : koktajl bananowy : 2 banany, szklanka jogurtu, łyżka otrębów owsianych, garść migdałów zielony koktajl : 1 banan, 1 jabłko, 2 garście świeżego szpinaku, 1 szklanka wody, 1 łyżka siemienia lnianego, odrobina soku z cytryny pomarańczowy napój : 1/2 pomarańczy, łyżka rodzynek, szklanka maślanki, łyżka nasion słonecznika
Kuchnia EllieSkładniki mąka pszenna, 500g woda ciepła, 500ml otręby pszenne lub owsiane, 1/2 szklanki drożdże świeże, 50g cukier, 1/2 łyżeczki sól, 2 łyżeczki płatki owsiane, 1 kopiasta łyżka mieszanka nasion typu len złoty, siemie lniane, sezam, słonecznik,czarnuszka itp.(wg uznania), 3 kopiaste łyżki Przygotowanie Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style
Gotowanie moimi oczamiSkładniki mąka pszenna typ 500, 500g drożdże suszone, 5g płatki owsiane, 150g woda wrząca, 450g masło, 2 łyżki sól, 2 1 1/4 łyżeczki miód, 1 i 1/2 łyżeczki mleko, 175ml biały sezam, 1 łyżka czarnuszka, 1 łyżka Przygotowanie W sporej misce mieszamy wodę, płatki owsiane, masło, miód i sól do połączenia składników. Dolewamy letnie mleko, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia
Gotowanie moimi oczamiskładniki: 1 kg mąki 3 szklanki wody 6 łyżek mąki żytniej 5 łyżek płatków owsianych 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 5 dag drożdży Sposób wykonania: Drożdże pokruszyłam, rozpuściłam w 1/4 szklanki letniej wody z dodatkiem cukru, pozostawiłam na kilka minut. Do mąki dodałam sól,mąkę żytnią, płatki owsiane, wlałam wodę i rozczyn, zagniotłam. Ciasto dobrze wyrobiłam, odstawiłam do wyrośnięcia
Darcia w kuchnipodczas podróży do Asyżu. To tam w malutkim sklepiku, wypełnionym po brzegi cudownymi słodkościami,w wysokim słoju były równiutko ułożone ciastka z olbrzymią ilością orzechów, wyglądem przypominały mi ciasteczka owsiane, kupiłam więc 2 sztuki na spróbowanie. Dostałam zapakowane w papierowej torebeczce. Podziękowałam i wyszłam. Nie sądziłam, że smak mnie zaskoczy. I jak się bardzo zaskoczyłam, ciastka zupełnie nie przypominały tych(...)tradycyjnych owsianych! Po otwarciu tej torebeczki uniósł się niesamowity aromat czekolady, to tak jakby nagle ktoś odkręcił słoik z czekoladą i orzechami. Ciastka były idealnie kruche, ale nie suche, miały grubo posiekane orzechy włoskie, pistacje i laskowe. Bardzo, ale to bardzo mi smakowały. I właśnie ten smak próbowałam dzisiaj odtworzyć! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 400 g mąki włoskiej
SMYKWKUCHNI