jesienią, pyszną kawą i ciepłym domem. Jesień to w Polsce sezon na pyszne jabłka, pełne witamin, dlatego dziś przedstawię przepis na szarlotkę, która jest wykonana na cieście z mąki owsianej, jest bardzo kruchutka, delikatna i rozpływa się w ustach, a zamiast klasycznej bitej śmietany domowa konfitura z czerwonej porzeczki. Składniki na ciasto: 220 gram mąki owsianej 150 gram masła
Pause Gotowanie!dostarczają wolno uwalnianej energii, ale także cennego błonnika. To mogą być : pełnoziarniste pieczywo kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna ryż brązowy ryż parboiled makaron pełnoziarnisty płatki zbożowe, np. owsiane, żytnie, orkiszowe itd. Osobiście najchętniej sięgam po pieczywo w postaci moich ulubionych bułek - grahamek, ale jeśli zostaję dłużej poza domem w ramach urozmaicenia wybieram kaszę lub makaron. Zazwyczaj(...)znudzą. Ja mam kilka swoich ulubionych, które czasem zabieram na wynos. Najchętniej wybieram pieczywo, ale jeśli zostaję gdzieś dłużej lub chcę zjeść coś innego przygotowuję sobie m. in: Bananowo-owsiane pancakes Idealne jako śniadanie na wynos. Kiedy mam wcześniej zajęcia i wolę sobie rano dłużej pospać, to dzień wcześniej przygotowuję sobie właśnie takie placuszki. Rano tylko podgrzewam i pakuję
Kuchnia Ellieprzed próbą wypróbowania chociaż malutkiej części tego ogromu. Dlatego znów dziś u mnie muffiny. Tym razem w zdrowszej wersji ale tak pysznej, że... musicie spróbować!!! Muffinki szarlotkowe z płatkami owsianymi ok 12 sztuk 30 minut Składniki: Suche 1 i 1/2 szklanki mąki pól szklanki płatków owsianych szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody płaska łyżeczka kakao
sierotka maRysia w kuchniDziś funduję post o czymś, czego dawno już nie ma. Nie ma, ponieważ domowe owsiane ciasteczka znikają zaraz po tym jak ostygną. Na szczęście ich wykonanie jest tak szybkie i tak łatwe,… Czytaj dalej
Mam To Na WidelcuOwoce pod kruszonką to dla nas najłatwiejszy deser. W sezonie na gruszki będą gruszki pod kruszonką:) Smak zniewala... Składniki; 1/2 szklanki płatków owsianych, 1 szklanka maki, 100 g masła, 1/4 szklanki cukru gruszki Wykonanie; Mieszamy razem mąkę i płatki owsiane. Dodajemy masło.Zagniatamy palcami tak aby powstały duże okruchy. Gruszki obieramy i kroimy w kostkę, lub jak wolicie
Anioły w kuchniokazały się pyszne. Długo świeże i bardzo pachnące :) Nasz hit sprzed dwóch weekendów. Podpatrzone u Anny , tam też znajdziecie dodatkowe wskazówki dotyczące tych ciastek. Owsiane ciastka z rodzynkami z nowojorskiej piekarni Sadelle's 150 g rodzynek 150 g mąki 4 łyżeczki zmielonego cynamonu 2 łyżeczki sody 1 ½ łyżeczki soli 150 g masła w temperaturze(...)pokojowej 200 g jasnego cukru trzcinowego 6 łyżek cukru 200 g płatków owsianych górskich 1 jajko 1 ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Po pół godziny odsączamy na sitku, ja moje zblendowałam. W misce łączymy mąkę, cynamon, sodę i sól. Masło ucieramy z cukrem. Zmniejszamy obroty i dodajemy mąkę. Miksujemy na wolnych obrotach, dodajemy płatki, rodzynki, jajko i ekstrakt. Formujemy
Dzieje kuchennej WiewióryKawowe doładowanie na poniedziałek - po owsiance cappuccino ( przepis - klik) i cafe latte ( klik ) przyszła pora na mokkę (mocha). Przepis: własny / 1 porcja / 50 g płatków owsianych górskich 100 ml wrzątku 40 ml kawy 60 ml mleka pasek mlecznej lub gorzkiej czekolady (+/- ok. 20 g) Płatki zalać wrzątkiem, przykryć talerzykiem, kawę zaparzyć. Czekoladę rozpuścić w mleku (np. w kąpieli wodnej, kuchence(...)mikrofalowej). Napęczniałe płatki owsiane zalać powstałym sosem czekoladowym i kawą. Owsianka Mokka gotowa! Polecam owsiankę odstawić na ok. 10 minut, wtedy płatki bardziej zmiękną, a kawa z czekoladą bardziej zgęstnieją. smacznego
tost z dżememsobotę - moje pierwsze (i na pewno nieostatnie) wegańskie placki. owsiane bananowe placki (pancakes) podane z bananem i syropem klonowym Przepis: własny / 1 porcja / 50 g zmielonych płatków owsianych 1/2 banana 1/4-1/5 łyżeczki cynamonu 40-60 ml (do konsystencji) mleka roślinnego (np. sojowego) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia olej do natłuszczenia patelni Wszystkie składniki (prócz oleju zmiksować na gładką masę
tost z dżememwypieku chleba 1 litr wody 5 dag świeżych drożdży 1,5 łyżki soli 2 łyżki cukru 1 szklanka otrąb żytnich/pszennych/owsianych firmy Kupiec i/lub szklanka płatków np.jęczmiennych lub owsianych 6 łyżek siemienia lnianego złocistego 3 łyżki sezamu 3 łyżki łuskanego słonecznika 2 łyżki pestek łuskanej dyni Mąkę, sól, cukier i pokruszone drożdże wsypałam do miski(...)Kolej na ziarna i płatki. Wsypywałam kolejno: płatki jęczmienne, siemię lniane złociste, otręby owsiane, sezam, ziarna słonecznika i dyni. Wszystkie składniki wymieszałam. Zalałam je ciepłą wodą i wyrobiłam w robocie. Ciasto powinno mieć luźną konsystencję. Przykryłam je ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na 20 minut. Ponownie przemieszałam drewnianą łyżką i przełożyłam
potrawyregionalnePiekłam ciasteczka przez około 15 minut. Pachniało w całej kuchni ;-) Smacznego! Zapraszam do pieczenia innych ciasteczek: owsiane ciasteczka z jagodami goji muffiny czekoladowe z kawałkami czekolady czekoladowe kruche ciasteczka ciasteczka serowe z rabarbarem rożki maślano serowe z jabłkami paluchy drożdżowe z czosnkiem ziołami i parmezanem ciasteczka orkiszowo kakaowe owsiane czekoladowo orzechowe oponki serowe
potrawyregionalneprzynajmniej wiem, co piję :) To na zdrowie Kochani !! Podsumowując i zamykając jednocześnie sagę o mlekach roślinnych powiem, że moim faworytem jest kokosowe. Najprostsze do zrobienia także kokosowe oraz owsiane. Smakowo najbardziej kokosowe i migdałowe, chociaż i sojowe doprawione cukrem z wanilią też smaczne. Na pewno na dłużej zostanie ze mną owsiane, kokosowe i sojowe. A które Wam najbardziej smakuje
apetytnapieczenieobłędny. Olej z orzeszków ziemnych swobodnie możecie zastąpić innym albo użyć stopionego masła. (3 porcje) 1 duży banan 2 owoce kiwi 3 łyżki soku z cytryny Kruszonka: 30g płatków owsianych 10g wiórek kokosowych 50g mąki pszennej 40g cukru 7 łyżek oleju z orzeszków ziemnych Dodatkowo (opcjonalnie): cukier puder świeże owoce bita śmietana Płatki owsiane z wiórkami kokosowymi zmielić
Di gotujestopionego masła. (4 porcje) 280-300g dyni (po obraniu) 3-4 łyżki soku z cytryny 2 łyżki miodu 1 łyżka starego imbiru 3 goździki Kruszonka: 50g płatków owsianych 10g pestek z dyni 40g mąki pszennej 40g cukru (zwykłego, białego) 10g cukru cynamonowego (lub 5g zwykłego i odrobina cynamonu) 7-8 łyżek oleju z orzeszków ziemnych Dodatkowo: pestki(...)pokroić i przełożyć do garnuszka z odrobiną wody. Dodać miód, sok z cytryny, imbir i goździki. Wszystko razem wymieszać i poddusić (na małym ogniu) przez około 5 minut. Płatki owsiane oraz pestki z dyni zmielić (niedokładnie) w blenderze i wymieszać z cukrami oraz mąką. Całość połączyć z olejem i dokładnie wyrobić (powinna powstać grudkowata kruszonka). Dynię przełożyć do formy
Di gotujezdjęcia kroiłam jeszcze ciepły, dlatego jest taki poszarpany, ale rodzinka tak lubi domowe pieczywo, że nigdy nie da mu wystygnąć. Składniki: 500 g mąki 10 łyżek płatków owsianych (mogą być błyskawiczne) + trochę do posypania 450 ml mleka 2 małe łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 30 g świeżych drożdży 2 łyżeczki czarnuszki + trochę do posypania łyżka oleju Mleko podgrzać, żeby(...)było dość ciepłe, dodać cukier i płatki owsiane, odstawić na chwilę, żeby mleko trochę przestygło. Mąkę przesiać, dodać sól i czarnuszkę. Do letniego mleka z płatkami dodać drożdże i wymieszać. Wlać do mąki, wymieszać i wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleić. Odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut. Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki lub zrobić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakojarzą mi się z ciastkami weselnymi. Można je długo przechowywać, najlepiej w lodówce żeby nie były miękkie. Składniki na około 40 sztuk: 100 g masła 8 łyżek płatków owsianych 10 biszkoptów 3 łyżki orzechów włoskich zmielonych 2 łyżki kremu typu nutella 1/3 szklanki rodzynek 70 g cukru pudru kieliszek rumu 1/2 szklanki zmielonych orzechów do obtoczenia Rodzynki zalać rumem(...)odstawić. Płatki owsiane i biszkopty zmielić blenderem na proszek. Masło utrzeć z cukrem pudrem i kremem czekoladowym. Dodać pozostałe składniki i wymieszać dokładnie. Wstawić ciasto na pół godziny do lodówki żeby było twardsze, wtedy lepiej będzie się formować. Wilgotnymi rękami formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w orzechach
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia