ciasto z truskawkami i lekką masą serowo-śmietanową na zimno. Połączenie okazało się niesamowicie smaczne, nawet mój mąż sięgnął po dokładkę:) Truskawki już się kończą, ale można użyć dowolnych owoców, np. malin czy jagód albo jak ktoś lubi porzeczek. Ciasto: 4 jajka, 200g masła, 180g cukru, cukier waniliowy, 220g mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, 5 łyżek mleka(...)galaretkę, dokładnie wymieszać i wstawić na 15minut do lodówki. Następnie masę rozsmarować na owocach. Schładzać przez około 5 godzin. Przykryć drugim blatem ciasta, delikatnie docisnąć. Całość oprószyć cienko cukrem pudrem. Pokroić na kwadraty. Każdy kawałek udekorować porcją śmietany i posypać odrobiną startej czekolady
Z miłości do słodkościefektowny i smaczny torcik. ok. 30 dag herbatników lub dowolnych kruchych ciastek w czekoladzie (łatwych do połamania) 1/2 kg dobrego mielonego sera 1 szklanka cukru pudru 1 kostka masła lub margaryny 4 łyżki żelatyny ok. 1 szklanka mleka 1 opakowanie galaretki dowolne owoce, rodzynki kilka kropel olejku migdałowego Tortownicę o średnicy 21 cm wysmarować masłem, na dno wysypać
Praktyczna plKiedy chciałam połączyć ciasto kruche z owocami, zawsze miałam problem jakiego kremu powinnam użyć.Do dnia, kiedy spróbowałam połączenia mascarpone z czekoladą. W mojej opinii wszystkie pracochłonne kremy budyniowe czy ich eleganckie francuskie wersje creme patissiere, mogą się schować w kąt i długo nie wychodzić. Ale to moje zdanie i wiem, że ktoś może mieć zupełnie inne upodobania :) Czytaj
bistro mamaPołączenie czekolady i pomarańczy jest idealne, jak dla mnie, ale podejrzewam, że dla większości z Was również :) Czekoladowy i wilgotny spód wypełniony pomarańczową masą, a do
Kraina Miodem Płynącazaraz po wyciągnięciu z pieca, nie, nigdy nie bolał mnie od tego brzuch :) ) jak i na zimno. Jako nadzienie możecie użyć owoców ze słoika, porządnego babcinego dżemu (dobrze wysmażony i bez żelatyny) lub najprościej - Waszej ulubionej czekolady. Ja upiekłam świnki z orzechową Milką. W zależności od wielkości szklanki, którą będziemy wycinać świnki podane proporcje wystarczą na około
CiastkozercyLekki, nie mocno słodki mimo zawartości czekolady, z orzeźwiającym dodatkiem wiśni- mus czekoladowy. Z powodzeniem można go zrobić w formie deseru np. w pucharkach
Walijskie PichcenieCześć Wam! Truskawki Banany Brzoskwinie Jogurt naturalny Ciemna czekolada Smacznie i zdrowo! Miłej nocy!
Chocolate Stop TemptingJogurt miksujemy z cukrem waniliowym na puszystą masę. Pomarańczę obieramy, kroimy na małe kawałki. 2. Układamy na środku talerza owoce, dookoła nakładamy porcję jogurtu. 3. Podajemy z ciasteczkami belVita. Wierzch jogurtu można udekorować startą czekoladą :) Smacznego
Kraina Tysiąca SmakówDziś Miedzynarodowy Dzień Czekolady :) Dlatego też nie mogło zabraknąć łakoci z tym składnikiem Pavlova z musem czekoladowym i owocami. Słodycz bezy połączona z gorzkim smakiem musu , a do tego kwaskowaty smak owoców leśnych . Całość wspaniale się komponuje i przenika smakami. Polecam
Malinowa Kawiarenkamałych :) Nie chciało mi się odpalać piekarnika, a “chodziło” za mną coś słodkiego, a jednocześnie lekkiego. Z owocami - bo wstyd się przyznać, ale ostatnio jem mało owoców i warzyw :( Wypatrzyłam w warzywniaku piękne, duże brzoskwinie. No to siup do koszyka. Następny przystanek w spożywczaku po śmietanę i mascarpone i pędem do domu. Uprażyłam brzoskwinie z rozmarynem(...)pudru Do dekoracji: 50 g gorzkiej czekolady SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mus brzoskwiniowy: 1. Brzoskwinie obieramy ze skórki, przekrawamy na połówki, wyciągamy pestki, kroimy na mniejsze kawałki. 2. W rondelku na małym ogniu prażymy pokrojone brzoskwinie razem z sokiem wyciśniętym z jednej cytryny, łyżką cukru i gałązką rozmarynu. Należy cały czas mieszać owoce, aby się nie przypaliły. 3. Gdy brzoskwinie
W kuchni KatieAksamitne, serowe ciasto z chrupiącymi orzechami z dodatkiem orzeźwiającego sosu na bazie mango i pomarańczy to to, co tygryski lubią najbardziej :) Ciasto: 200
sama złodyczJakoś tak się przyjęło, że Panna Cotta przeważnie podawana jest z owocami i u nas też tak było. Lecz niedawno spróbowałam to zmienić i stworzyłam Pannę Cottę w wersji dla kawoszy:) Z dodatkiem pysznego sosu czekoladowego... Na pewno od tej pory znacznie częściej będę przyrządzać tę wersję:) Składniki: 600ml śmietany 18%, laska wanilii, 2 łyżeczki żelatyny, 60g brązowego cukru(...)śmietany, po czym wlać kawę do reszty śmietanki. Dokładnie wymieszać i rozlać do wysmarowanych olejem sześciu filiżanek. Wstawić na całą noc do lodówki. Sos czekoladowy: 55g mlecznej czekolady, 150ml śmietanki 12%. Czekoladę połamać na kawałki, połączyć ze śmietaną i stopić na parze. Przestudzić. Foremki na chwilę zanurzyć w gorącej wodzie, po czym delikatnie odwrócić
Z miłości do słodkościjajek 1 kostka margaryny 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka aromat śmietankowy + dowolne owoce (u mnie jabłka) Galaretka: 2 galaretki wiśniowe 750 ml wody Krem: 2 budynie śmietankowe 750 ml mleka 4 łyżki cukru 1 kostka masła / margaryny Wierzch: tarta czekolada lub polewa - wedle uznania Sposób przygotowania: 1. Robimy ciasto: margarynę ucieramy z cukrem na puch, dodajemy stopniowo(...)białek i mieszamy z ciastem. Połowę ciasta wykładamy do blaszki. Do drugiej połowy dodajemy kakao i mleko, mieszamy i wykładamy na jasne ciasto. Na wierzch układamy pokrojone na cząstki owoce. Całość pieczemy w 180 st. C przez 40 minut (do suchego patyczka). Studzimy. 2. Galaretkę rozpuszczamy w 750 ml wrzącej wody. Odstawiamy do lekkiego stężenia. 3. Z 750ml mleka
Kuchnia domowa AniMoglibyście zapytać po co ten sok? Maliny oprócz cennych kwasów organicznych, witamin, substancji mineralnych wpływających na układ odpornościowy, mają właściwości przeciwgorączkowe, napotne i rozgrzewające, jakie zapewnia zawarty w owocach malin kwas salicylowy pobudzający gruczoły potowe, oraz olejki eteryczne, które rozgrzewają. To sprawia, że sok jest najlepszą "pierwszą pomocą" w domowej apteczce, gdy porządnie przemarźniemy lub zacznie nas "łamać(...)dodatku jest pyszny! Gorąca herbata z cytryną i sokiem z malin jak dla mnie deklasuje kubek najlepszej gorącej czekolady :) Składniki: maliny cukier Wykonanie: Kupujemy kilka pojemników malin, warzymy je i przesypujemy do dużego, szklanego naczynia, najlepiej słoja. Owoce zasypujemy cukrem w proporcji 1:1, czyli na każdy kilogram malin dodajemy kilogram cukru. Wierzch słoja zakrywamy gazą (proponuję złożyć
Taste Of My Day