żurawiny. Mus owocowy: średniej wielkości gruszka; średniej wielkości, słodkie jabłko; 5 g miodu; płaska łyżeczka masła śmietankowego; goździki; odrobina szafranu. Gorąca czekolada: 1/2 opakowania gorzkiej czekolady ; 250 ml mleka; 10 g kakao; jedna suszona papryczka chili. Zaczynamy tworzyć. Do garnka wlewam mleko z cynamonem oraz startym imbirem i zaczynam podgrzewać. Kiedy mleko zacznie się lekko(...)Podczas gotowania kaszy obieram, kroję w kostkę owoce, podsmażam na masełku, dodaję dwa goździki. Czekam aż owoce zmiękną i będę mogła rozbić je widelcem. Po uzyskaniu jednolitej masy dodaję miód oraz szafran, mieszam, chwilę jeszcze podsmażając. CZEKOLADA Rozpuszczam pół tabliczki czekolady w garnku z mlekiem i kakaem w kąpieli wodnej ciągle mieszając. Po uzyskaniu jednolitej
Życie na widelcuNie od dziś wiadomo, że jaglanka to jedna z najzdrowszych kasz. Lekkostrawna, pożywna, bogata w witaminy i cenne składniki odżywcze, a przy tym niezwykle smaczna i
peanutbuttermonsterwydrążone jabłko Polewamy po wierzchu miodem Zapiekamy około 10- 15 min. w piekarniku Układamy na talerzu i dowolnie dekorujemy np. czekoladą, konfiturą. To może być świetny deser, szczególnie dla tych osób , które nie mogą jeść surowych owoców.Trzeba podglądać , by jabłka się nie rozpadły
Proste PotrawyDiabelsko czekoladowe babeczki dla prawdziwych fanów czekolady. Do tego przepyszny krem z nutelli. Ja do nadziania użyłam śliwek ale możecie wykorzystać dowolne owoce, albo z nich zrezygnować. Babeczki są mięciutkie, mocno czekoladowe i wilgotne. Naprawdę polecam !! Devil's Food Cupcakes z kremem orzechowym z nutellą Składniki: 1/2 szklanki kakao 1 łyżka ekstraktu z wanilii 3/4 szklanki mąki 3/4 łyżeczki
Mania GotowaniaPost Oliwkowiec z czereśniami i delicjami pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne PrzebojeSkładniki: Pół dużej gruszki 1 małe jabłko 10 truskawek rozmrożonych bądź świeżych 30-40 gram czekolady białej 1 kiwi Pół różowego grejpfruta Kilkanaście kulek granata Sok z limonki Przygotowanie: 1/ Obieramy grejprfruta kroimy na małe kawałki, to samo robimy z gruszką. Przekładamy owoce do pojemnika dodajemy ksylitol i miksujemy na mus 2/ Do drugiego pojemnika przekładamy obrane i pokrojone(...)kiwi, sok z limonki i obrane i pokrojone jabłko. Dodajemy ksylitolu i miksujemy na mus 3/ W trzecim pojemniku miksujemy truskawki z kawałkami czekolady i odrobiną ksylitolu. 4/ Nakładamy mus z grejpfrutem i gruszką do pojemnika, następnie na niego mus z kiwi, jabłka i limonki. Na końcu nakładamy mus z czekoladą i truskawką i dekorujemy kulkami granata 5/ SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaPankejki na polskie stoły przywędrowały zza oceanu i z amerykańską pewnością siebie podbijają nasze podniebienia. Są pysznie złociste i puszyste, a w dodatku bardzo sycące. Sprawdzają
Taste Of My Daykawy, a przy tym taniego, smacznego i szybkiego. Postanowiłam upiec śmietankowe ciasto z jeżynami i michałkami w białej czekoladzie. To kolejne ciasto które piekę, gdy potrzebuję upiec coś błyskawicznie. To kolejne moje błyskawiczne ciasto po murzynku z owocami. Ciasto z jeżynami i michałkami robi się bardzo szybko, a do przygotowania można wykorzystać różne owoce sezonowe. Całość przygotowania włącznie(...)szklanki mąki 1 jajko 1/3 szklanki oleju 1/3 szklanki śmietany 18 % 1/3 szklanki wody gazowanej 5 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia jeżyny cukierki Michałki w białej czekoladzie Przygotowanie: Jajko wbijamy do misy robota, dodajemy cukier i miksujemy na puszystą masę. Do szklanki o poj. 250 ml wlewamy olej, śmietanę i wodę gazowaną, dodajemy do masy jajecznej i miksujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięlepsze. Bajaderki Składniki: (na 16 sztuk po 35 g ) 250 g suchego ciasta (babka, biszkopt - bez owoców) 40 g rodzynek 40 g orzechów laskowych 3 łyżki rumu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczy 100 g mlecznej czekolady 100 ml śmietany kremówki (38%) Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, następnie dobrze odcisnąć. Orzechy posiekać i podprażyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzemiód – 1 łyżka *czekolada mleczna – 150 g * masło – 15 g GANACHE: * czekolada gorzka – 110 g * śmietana kremówka 30% – 90 ml DODATKOWO: * papier do pieczenia PACLAN SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Zaczynamy od frużeliny!!! FRUŻELINA: Owoce myjemy , suszymy, a następnie podgrzewamy z cukrem mieszając od czasu do czasu. Kiedy cukier rozpuści się dodajemy sok cytrynowy oraz(...)mąkę rozrobioną w 1 łyżce wody. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku, dodajemy do owoców i dokładnie! mieszamy. Przekładamy do wyparzonego słoiczka , mocno zakręcamy i zostawiamy do góry dnem do wystygnięcia. CIASTO: Żółtka ucieramy z połową cukru na puszystą masę. Białka ubijamy z resztą cukru na sztywną pianę. Mąkę przesiewamy z kakao , dodajemy posiekane orzechy i delikatnie mieszając łączymy
Ostra na Słodkomurzynki ale w sezonie letnim warto wzbogacić je o owoce. Moja dzisiejsza wersja zawiera brzoskwinie. Ciasto ładnie wyrasta i długo zachowuje świeżość Składniki: 3 jajka 1 szkl cukru cukier waniliowy 1 szkl mleka 3 szkl mąki 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao rodzynki kawałeczki czekolady 1/2 szkl oleju brzoskwinie Jajka zmiksować z cukrem
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniadosłownie kilka sekund a czekoladowy posmak pozostaje w ustach jeszcze długo po odstawieniu szklanki i zmusza do myślenia: jaka to czekolada? Biała? Mleczna? Fantastyczne doznania. :-) Idealna, rozgrzewająca herbata na zimowe wieczory. 3. Herbata Mexican Dream - "efektowna kompozycja owoców, hibiskusa, płatków dzikiej róży i korzennych przypraw" Spróbowałam ją w jeden z przedświątecznych wieczorów. Choinka, zapach pieczonego ciasta. I brakujący element
Szefowa kuchnischłodzić i na tym kończy się nasza praca :) Taki sernik można zrobić z serków homogenizowanych, z jogurtu czy kremówki, z owocami lub bez, z galaretką- co kto lubi :) Mój sernik jest na spodzie z płatków owsianych z czekoladą, z kremową i mocno waniliową chmurką z borówkami- lekki, puszysty i pyszny! Polecam! Spód*: * płatki owsiane- 300g * masło- 100g * czekolada
Kraina Miodem Płynącajednak tego produktu więc postanowiłam go "podrasować" czymś zdrowym i tak powstał Makowiec japoński. Zdrowe są tu jabłka, orzechy, suszone owoce... Postanowiłam zrezygnować z biszkoptu czy kruchego spodu i ograniczyć się jedynie do polania całości rozpuszczoną gorzką czekoladą. Mniam! Składniki: 900 gram gotowej masy makowej z bakaliami i "miodem" 6 jaj 6 łyżek kaszy manny 2 duże jabłka
Mango PapajaNajpierw mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz kakao przesiewamy do dużej miski. Dodajemy posiekaną drobno czekoladę, cukier, szklankę mleka, jajko oraz olej. Całość dokładnie mieszamy. Gdy powstanie w miarę jednolita masa dodajemy owoce. Dajemy do foremek trochę ciasta na spód. Układamy 2 wiśnie, znów dajemy ciasto i znów wiśnie. Całość przykrywamy ciastem. Muffinki pieczemy
Apetyczna babeczka