Szybkie, bo pieczemy je do czterdziestu minut maksymalnie i łatwe ciasta z owocami są idealne na niedzielne popołudnie przy kawie. A ja chętnie przygotuję je dla Was dzisiaj. Pomoże mi w tym jak zawsze niezawodna Kasia. Składniki : * kostka do pieczenia Kasia * 2 szklanki jogurtu owocowego morelowego bądź brzoskwiniowego * 4 szklanki mąki pszennej * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)mąkę i cały czas ubijać mikserem ciasto. Morele pokroić w ósemki, czekoladę posiekać nożem. Dodać do ciasta i wymieszać. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do suchego patyczka, około 40 minut w 180 stopniach. Dodatkowo ciasto można polać polewą bądź lukrem i obłożyć świeżymi owocami. Pamiętajcie, że więcej słodkich inspiracji znajdziecie na http://www.mojeciasto.pl
Magiczne Życie MartyRozpuszczone i lekko przestudz one masło wlewamy do masy i mieszamy. 3. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czekoladę i (mrożone) maliny, całość mieszamy. 4. Smażymy placki z obu stron. 5. Podajemy z ulu bionymi dodatkami - np. bitą śmietaną, cukrem pudrem , owocami lub jak u mnie z sosem owocowym.(Zmi ksowałam słoiczek truskawek w cukrze ). Smacznego
Kuchnia domowa Anijajek 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Owoce: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki pomarańczowe + woda Wierzch: 600 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 3 śmietan-fixy tarta gorzka czekolada Sposób wykonania: 1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier i żółtka, ubijamy. Delikatnie wmieszamy
Kuchnia domowa Aniwypróbować mój dzisiejszy przepis! Prezentuję Wam galaretkę z pomarańczy, ale możecie przygotować swoją z innych Waszych ulubionych owoców:) Moje Dzieci ją uwielbiają, ale i dorosłym ogromnie smakuje. Wspaniały cytrusowy, głęboki smak i ten intensywny pomarańczowy kolor, do tego starta gorzka czekolada... mmmm... coś pysznego.... Zapraszam serdecznie! SKŁADNIKI na 4 porcje: 500 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy wraz
Słodko-Słony Świat Ilonysedna:) Według slowfoodowych mistrzów kuchni jesienne śniadanie powinno opierać się przede wszystkim na kaszach, ziarnach i sezonowych owocach. Pierwsze danie przygotowane przez blogerkę Rudej Gotowanie składało się ze śliwek duszonych na maśle z kakao (tzw. czekośliwka) z chrupiącą posypką. Zapach czekolady był nieziemski, a ja nie mogłam się doczekać, aż będę mogła tego skosztować :) Z kolei blogerka Kasza Jaglana
Chilli Czosnek i Oliwakoniec wylizywałam głęboki talerz, z którego najlepiej się jadło. Mój syn niechętnie patrzy na całe owoce. Postanowiłam przełamać jego niechęć i zaserwowałam mu w pierwszej kolejności truskawki z ubitą kremówką i ziarnem kakaowca. Wykorzystując fakt iż uwielbia gorzką czekoladę. I wiecie co? Ku mojemu zdziwieniu zjadł cały taki pucharek. Następnego dnia zjadł również truskawki ze zwykłą śmietaną
Blondynka Gotujeświąteczne połączenie. Zapraszam do wypieków świątecznych razem ze mną :) Następnym razem bierzemy się za śliwkę w czekoladzie. Przepis już niebawem :) Forma keksówka Czas pieczenia : ok. 1 godz. Temp. pieczenia 180 C Składniki: 40 dag bakalii ( orzechy włoskie, rodzynki, kandyzowane owoce - wiśnie, skórka pomarańczowa, papaja) 2 szkl. mąki 25 dag masła 3/4 szkl. cukru pudru 4 jajka
Słodkości i nie tylkoczekoladą? Zapraszam." Składniki : szklanka cukru 3 szklanki mąki 200 g masła 2 jajka 1/4 szklanki sezamu Dodatkowo : 12 śliwek 3 łyżki cukru łyżka wody 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sezam i pokrojone na małe kawałki masło, wbijamy jajka i ugniatamy, do momentu utworzenia się okruszków. Foremki do tartaletek smarujemy olejem, a następnie(...)pieczemy do złotego koloru. W tym czasie przygotowujemy śliwki: Owoce myjemy, wydłubujemy pestki i wrzucamy do rondelka. Posypujemy cukrem i polewamy wodą. Dusimy pod przykryciem około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Na lekko ostudzone babeczki nakładamy po dwie połówki śliwek, a następnie polewamy je roztopioną czekoladą. Podajemy na ciepło jak i na zimno. Smacznego
Słodkie Przyjemnościciastkami do wystygnięcia.Posypać cukrem pudrem lub dowolnie udekorować. Nazwa wanilii wywodzi się od wyrazu „vaina”- oznaczającego „futerał”, „strąk”. W XVII w. wanilia była podstawowym dodatkiem do czekolady. Wierzono też, że ma właściwości pobudzające i zwiększające popęd płciowy, dlatego przepisy kościelne zabraniały duchownym jej spożywania.Obok szafranu i kardamonu wanilia jest najdroższa przyprawą na świecie. Aztecy stosowali wanilię(...)gorzkawy. Owoce zbiera się przed całkowitym dojrzeniem, kiedy zaczynają żółknąć. Świeże owoce wanilii nie mają zapachu. Dopiero po procesie fermentacji pojawia się charakterystyczny, dla wanilii zapach. Zastosowanie w kuchni: • Wanilia jest powszechnie używana w kuchni. Aromatyzuje się nią desery, ciasta, lody, czekoladę, napoje alkoholowe i tytoń; • Jest dodawana do potraw z białego
Moje domowe kucharzenieszczęścia mi niewiele potrzeba. Granola rano i dzień staje się lepszy. Moje dziecko też lubi domową granolę, ale wyjada ją na sucho, ja z mlekiem i owocami. W tej granoli wyczujecie gamę smaków, które świetnie ze sobą współgrają. Zrobicie raz domową granolę, a zapewniam, że więcej nie sięgniecie po kupną. Ze mną tak się stało. W sklepie przechodzę obojętnie(...)chipsów kokosowych Skworcu 45 g orzechów laskowych Skworcu 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka cynamonu 100 g masła 3 łyżki miodu 60 g suszonej miechunki Skworcu 100 g gorzkiej czekolady 2/3 szklanki cukru trzcinowego Skworcu Wykonanie: Do miski wsypujemy płatki owsiane, migdały w płatkach,chipsy kokosowe,sól i cynamon. Orzechy laskowe kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do miski z płatkami
Blondynka Gotujeżółtek dodać czekoladę i wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą. Następnie dodać pianę z białek i mąkę , wymieszać łyżką delikatnie, ale dokładnie. Tortownicę o średnicy 21-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Przełożyć do niej połowę ciasta i na wierzchu rozłożyć połowę malin. Owoce przykryć resztą ciasta(...)najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie ciasto wyjąć z tortownicy. Po wystudzeniu ciasta przygotować polewę. Czekoladę razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej, ciągle mieszając. Gotową polewą polać wierzch ciasta i udekorować je malinami. Ciasto wyszło bardzo wilgotne i czekoladowe naprawdę polecam
Cukier&Pudernadaję się idealnie na wieczorne posiedzenia przy kubku ciepłej herbaty. Kruchy spód, puszyste wnętrze i kwaśne owoce to idealne jesienno-zimowe połączenie. Ciasto idealnie komponuje się z gałką lodów waniliowych (cóż lody są świetne ze wszystkim :) ) albo z gorącą czekolad ą (tylko błagam nie z proszku!). Dla bardziej świątecznego efektu, do ciasta można dodać szczyptę cynamonu, albo domowej
Słodkie Przyjemnościmieszając, aż krem zgęstnieje. Zdjąć z palnika i wmieszać ekstrakt z wanilii. Do gorącego kremu dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż do jej rozpuszczenia w kremie. Jeszcze ciepły krem przelać na wystudzony spód od tarty, wyrównać. Na ciepły krem wyłożyć osuszone owoce. Udekorować listkami mięty. Polać polewą żelującą. Smacznego
Mia Cucina Sofietapłaskie łyżki mąki ziemniaczanej czubata łyżka kakao 3 łyżeczki żelatyny 20 dag truskawek 2 łyżki soku z cytryny 150 g śmietany kremówki 2 gałązki mięty 2 małe kosteczki gorzkiej czekolady (nie dałam) Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z pięcioma łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Nie przerywać ubijania i dodawać po jednym żółtku. Następnie przesiać na ubite(...)stężenia (ale nie całkowitego!). Biszkopt rozwinąć a na nim rozsmarować tężejący krem truskawkowy i posypać owocami pokrojonym w kostkę. Zwinąć roladę. Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny, do całkowitego stężenia. Zmielić 2 łyżki cukru z listkami mięty. Oprószyć ciasto i posypać startą czekoladą
Sto kolorów kuchni