pieczenia … błyskawicznie … a z talerzy znika w ekspresowym tempie! Delikatna masa serowa i soczyste owoce zachwycą każdego! SKŁADNIKI: - herbatniki – 1 op. - andrut – 1 szt. - masło – 1 czubata łyżka - mascarpone – 125 g - biała czekolada – 100 g - śmietana 36% – 100ml - cukier puder – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Herbatniki i andruta kruszymy bardzo drobno
Ostra na Słodkosztuka gruszka, 6 sztuk śliwki, 2 łyżki miód wielokwiatowy, 1/2 szklanki woda, 1 kisiel wiśniowy, - ile potrzeba płatki migdałowe i czekolada w młynku umyte jabłka, gruszka ze skórką, śliwki bez pestek pokroić na mniejsze kawałki owoce wsypać do rondla, dolać miodu, wody i dusić na średnim ogniu z 5 minut - wsypać proszek kisiel i szybko zamieszać do zagęszczenia - odstawić(...)24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem i tartą bułką ciasto rozsmarować w blaszce, na wierzch dać kisiel z owocami piec w 200C około 40 minut, upieczone ciasto posypać płatkami migdałowymi i posypać czekoladą zmieloną..........SMACZNEGO!!! skórka cytrynowa -posypka Royal Brand - zapach: charakteryzuje się intensywnym cytrynowym zapachem - zastosowanie: stosowana jako dodatek do ciast, herbat - przy intensywnym
W Mojej Kuchni Lubięlektury. Byle do wiosny :) Składniki: płatki owsiane otręby płatki kukurydziane żurawina pokrojone suszone morele, śliwki, banany, jabłka puszka mleka zagęszczonego słodzonego pokrojone orzechy czekolada opcjonalnie Wykonanie: Siekamy, kroimy i szatkujemy suszone owoce i orzechy, a następnie dodajemy płatki, jakie mamy w domu. W wersji prostszej możemy użyć po prostu musli. Nie podawałam ilości gdyż wszystko zależy(...)blaszce. Pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut. Gotowy placek powinien być bardzo twardy więc należy uważać przy jego krojeniu aby się nie pokruszył. Gotowe batony można oblać czekoladą ale to wersja dla tych nie dbających o linie:) Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieDługi weekend się rozpoczął :) No to mamy dużo czasu na popis w kuchni. Proponuję czekoladowe muffiny do kawy, przepis jest łatwy szybki w przyrządzeniu, a
Niezły MłynekPrzepyszne czekoladowe ciasto ….. delikatny krem karpatkowy … mnóstwo soczystych truskawek – to połączenie musiało się udać! Ciasto powstało tak naprawdę zupełnie przypadkowo , bo w
Ostra na Słodkozamrażarki lub lodówki i chłodzimy. Z gotowych, delikatnie zdejmujemy papilotki lub foremki silikonowe. Wypełniamy – czym kto lubi – bitą śmietaną, masą ze śmietany i mascarpone… owocami… i nie tylko. Wybór jest ogromny. Foremki z białej czekolady wypełniłam masą z ubitej śmietany z dodatkiem serka mascarpone, cytryny (trochę soku i skórki) i ozdobiłam wiśnią z syropu oraz „supełkiem” ze skórki cytrynowej
mojewypiekiinietylkocukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody i powoli wlewamy do kremówki, mieszając. Nakładamy śmietanę na babeczki. Następnie kroimy owoce i dekorujemy nimi nasze babeczki. Do każdej wkładamy jeszcze czekoladowy krążek i posypujemy startą czekoladą. Wkładamy do lodówki do schłodzenia
Aga w kuchniDzisiaj proponuje typowo wielkanocny przepis, mazurek. W zeszłym roku robiłam kajmakowy dla tego tym razem postanowiłam zrobić inne smak. Pomarańcza kazała się strzałem w dziesiątkę
ciastkarnia na kruchym spodziebabki migdałowej z Asi z Kwestii smaku . Zrezygnowałam z dużej ilości cukru, dodałam mnóstwo suszonych owoców, a zamiast polewy z białej czekolady.Wypiek pokryłam masą marcepanową i cukrowym ozdobami. I tak, z babki wielkanocnej powstał bożonarodzeniowy keks z marcepanem. Składniki: 130 g białej czekolady, połamanej na kosteczki 80 g masła, pokrojonego w kostkę 3 jajka, oddzielone żółtka od białek(...)niewielką ilością gotującej się wody i mieszać składniki aż się roztopią i połączą w jedną masę. Ostudzić. Dodać żółtka, wymieszać. Do rozpuszczonej czekolady dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz zmielone migdały. Owoce odcedzić, dodać do masy i wymieszać łyżką. W osobnym naczyniu ubić pianę z białek i delikatnie połączyć łyżką z masą czekoladowo-migdałowo-bakaliową. Przełożyć
Czerwień i błękitmango średniej wielkości * 1 żółtko * 1 jajko * 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego ( lub sok z 1 cytryny ) * 70 g masła * 3-4 łyżki cukru ( w zależności od słodkości owocu ) * 1 płaska łyżeczka żelatyny ( jeśli używaliście soku z cytryny, 1,5 łyżeczki ) Wykonanie: Zimne masło pokroić w kostkę, dodać mąkę, cukier puder i żółtka. Szybko zagnieść kruche ciasto. Ciasto uformować we kulę(...)się zarumieni. Upieczone ciasto pozostawić do wystygnięcia. Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej. Pozostawić do wystygnięcia. W tym czasie ubić śmietankę, razem z cukrem. Do ubitej śmietanki dodać mascarpone - zmiksować na puszystą masę. Do masy dodać roztopioną, ostudzoną czekoladę - połączyć składniki. Krem wyłożyć na kruchy spód - wstawić do lodówki. Przygotować mango curd. Owoce mango obrać ze skóry, oddzielić miąższ
kolorowotorcikowoduet...granat i czekolada:) Nie czekaj...zrób!!! Składniki; puszka mleka skondensowanego, 500 g czekolady u nas gorzkiej ale możecie użyć też mleczną, 1 granat Wykonanie; Czekoladę z mlekiem skondensowanym podgrzewamy do rozpuszczenia. Część owoców granatu mieszamy z masą czekoladową.Wylewamy na wcześniej przygotowaną blaszkę. Pozostały granat wysypujemy na wierzch. Wkładamy do lodówki i po 2 godzinach możemy już
Anioły w kuchniWiśnie to taki owoc, za którym jedni przepadają, a drudzy wręcz przeciwnie. Kwaśny … raczej nadający się do przetworów czy też soków i kompotów niż do
Ostra na SłodkoŚwięta tuż, tuż, wszędzie pachnie piernikiem, czekoladą i pomarańczami, a na straganach pełno suszonych owoców. Postanowiłam więc skorzystać z okazji i trochę poeksperymentować. Okazało się, że przyprawa korzenna świetnie komponuje się nie tylko z suszonymi owocami, ale także z kaszą manną. Dzięki temu powstał przepis na pyszne, aromatyczne śniadanie, które nawet wybrednym dzieciom przypadnie do gustu. Potrzebne
W poszukiwaniu inspiracjiBardzo prosty w przygotowaniu, a przy tym przepyszny deser z włoską stracciatellą oraz uwielbianymi przez wielu poziomkami. Bita śmietana, poziomki, kawałki czekolady... czy można
Słodka StronaPoszłam dziś do warzywniaka, a tam - TRUSKAWKI! Dużo pięknych i słodziutkich truskawek. Nie mogłam ich nie kupić :) Kolorowe truskawki podam z Różową babeczką w
My Culinary Art