Znudziły się już Wam grillowe karkówki i kiełbaski? Może spróbujcie tego pysznego, soczystego łososia w słodkiej glazurze z dodatkiem miodu. Jest ultra szybki w przygotowaniu, wystarczy
karmelowySkoro pogoda nie zachęca od jakiegoś czasu do gotowania, to przygotowałam coś na zimno! Śledzie! Niby z cebulką, ale dodatek sosu Worcestershire nadał im korzennego
Eksperyment sobotniJesienią zeszłego roku byliśmy z mężem w kraju makaronu. Podczas tej wycieczki jedliśmy najlepszy makaron w życiu, a poniższy przepis nie
KuchniaWeDwoje.plOśmiornica podana z ziemniakami to tradycyjna hiszpańska przystawka, znana także jako sałatka galicyjska / ośmiornica po galicyjsku (pulpo a la gallega). To wyjątkowo prosta receptura. Idealnie sprawdza
Poezja smakuChudsza wersja placków ziemniaczanych bo pieczone, a nie smażone. Podane w towarzystwie łososia oraz twarożku bez laktozy Mlekovita, któremu nadałam chrzanowo – ziołową nutę. Myślę, że
KierunekuchniaWiosenne pierogi z pokrzywą młodą i tuńczykiem w roli głównej. Tuńczyk jest bardzo dobrą rybą nie tylko do sałatek ale także do farszów. W połączeniu z
wesoła kuchniaSałatka fattoush – tradycyjne libańskie danie z czerstwym chlebem, delikatnym dresingiem i warzywami. Sycąca i orzeźwiające danie idealne na wiosnę! Sałatka fattoush – czyli libańska panzanella
Niedzielny kucharzOnigirazu to połączenie japońskiej kulki ryżowej (onigiri) z kanapką. Podstawą jest ryż oraz glony nori, (takie jak wykorzystujemy do sushi), dodatki są dowolne. Do moich onigirazu
KierunekuchniaDziś przygotowałam dla Was kolejny plan prostych obiadów na cały tydzień. Mam nadzieje, że przypadnie do gustu facetom, bo tym razem pokusiłam się o wersję 2
Chilli Czosnek i OliwaTo jest danie, które mogłabym jeść codziennie, jeszcze, żeby ktoś ugotował za mnie, to by było super :) Trochę się trzeba ubrudzić obierając krewetki, ale warto! Składniki
Quinoa Raz!Biała ryba – zmora wielu z nas. To mięso uwielbia przywierać nawet do teflonu, łamać się i rozpadać – co gorsza bez mrożenia, świeże. Nic w tym dziwnego
Karo in the KitchenTo już kolejny pomysł na szybkie, pyszne i pożywne danie kuchni włoskiej jakim jest risotto. Tym razem na patelni wylądował groszek cukrowy, zwykły, mrożony i ukochane
Moje Małe CzarowanieSkładniki: 30-40 dkg filetów rybnych, u mnie dorsz 1 cebula 3-4 ziemniaki 1/2 kalafiora 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 2-3 ząbki czosnku kawałek imbiru
czarrna od kuchniFrytki z pieca niczym nie różnią się od smażonych w głębokim oleju. Poza tym że są o niebo zdrowsze. Do tego chrupiące paluchy rybne i złamie
Niedzielny kucharzCo powiecie na zupę krewetkową.Zupą krewetkową zachwyciłam się na Lanzarote. Po powrocie do Polski spróbowałam odtworzyć smak. Zupa wyszła genialna :) Składniki: 100 g mrożonych krewetek
Kuchnia w oparach