orzechy - 16941 przepisów (strona:809/1130)

Pierniczki I 136

przed pieczeniem (najlepiej wykałaczką). Lukrujemy lub polewamy czekoladą po upieczeniu, natomiast jeśli chcemy pierniczki udekorować bakaliami, perełkami cukrowymi to smarujemy przed pieczeniem powierzchnię pierniczka roztrzepanym jajkiem, naklejamy cukrowe perełki, orzechy itp. i wkładamy do piekarnika.   Piec około 7 - 10 minut w temperaturze 180ºC. Pierniczki po upieczeniu są dość twarde, ale później miękną.  Można przechowywać kilka miesięcy

Mania Wypiekania
Ciasteczka piernikowe z czekoladą 132

końcu wmieszać czekoladę w kawałkach. Masę wyrobić, spłaszczyć, owinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki, formować z masy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w białym cukrze. Kłaść na blachę w sporych odstępach, spłaszczyć łyżką. Piec w temperaturze 160ºC przez około 12-15 minut. Po upieczeniu odczekać 5 minut i zdejmować z blachy

Mania Wypiekania
Ciasteczka "Brzoskwinie" 110

ucieramy z cukrem, dodajemy do tego jajka i przesianą mąkę. Miksujemy do uzyskania gładkiej, miękkiej masy. Wykładamy blachę silikonową matą lub papierem do pieczenia. Formujemy z ciasta kulki wielkości orzechów włoskich (powinno nam wyjść ok. 22-24 kulki). Układamy je na blaszce i lekko przyciskamy, by spłaszczyły się delikatnie na spodzie (ale z góry zostały zaokrąglone). Pieczemy

Mania Wypiekania
Czekośliwka do słoików na zimę 76

śliwek dla czekołasuchów Składniki: 1,5kg śliwek (waga po wypestkowaniu) łyżeczka (płaska) cynamonu 7 tabliczek gorzkiej czekolady 2 tabliczki mlecznej czekolady 550g cukru 6 łyżek kakao 1,5 szklanki orzechów włoskich, laskowych lub fistaszków lub migdałów Wykonanie: Umyć śliwki, wypestkować, zasypać cukrem. Postawić na malutkim ogniu i gotować, aż cukier się roztopi i śliwki puszczą sok (nie nakrywać garnka pokrywką

Mania Wypiekania
Krem czekoladowy z awokado 107

lubiących kremy czekoladowe do kanapek dla lubiących kuchenne eksperymenty Składniki: 1 dojrzałe awokado* 2 łyżki kakao 50g masła (opcjonalnie) 2 łyżki cukru pudru (lub miodu - najlepiej akacjowy) mielone orzechy lub migdały - wg uznania Wykonanie: Awokado umyć, obrać. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na gładką, jednolitą masę. Spróbować - w razie, gdyby był zbyt mało słodki- dosłodzić i ponownie zmiksować

Mania Wypiekania
Piernik staropolski - dojrzewający 119

soli Składniki na masę i polewę: słoik powideł śliwkowych (lub dwa słoiki jeśli chcemy mieć grubą warstwę) można także do przełożenia jednej warstwy użyć czekośliwki masa marcepanowa (opcjonalnie) bakalie - orzechy, migdały, skórka pomarańczowa, rodzynki (opcjonalnie) czekolada lub lukier do polania (opcjonalnie) Wykonanie ciasta: Miód, cukier i masło podgrzej, aż prawie zaczną wrzeć, potem ostudź. Gdy masa będzie już chłodna dodaj

Mania Wypiekania
Ciasteczka z masłem orzechowym i M&M's 125

łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 szklanki masła orzechowego (może być zwykłe lub crunchy) ok. 180g 3/4 szklanki czekoladowych cukierków typu M&M's (bez orzechów) ok. 150g Wykonanie: Ucieramy masło z dwoma rodzajami cukru. Dodajemy masło orzechowe i miksujemy. Następnie wbijamy jajko, dodajemy ekstrakt oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą. Miksujemy. Wsypujemy

Mania Wypiekania
Pełnoziarniste ciasteczka z bakaliami 92

Wszystkie składniki poza bakaliami zmiksować ze sobą. Wsypać bakalie i zagnieść, by połączyły się z ciastem. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub silikonową matą. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Między ciastkami należy zostawić dość duże odstępy gdyż podczas pieczenia ciastka rozleją się trochę na boki. Piec ok. 13-15 minut w temperaturze 190 stopni. Z przepisu otrzymamy

Mania Wypiekania
Konkurs z Anielskim Domem - wyniki 99

Przyszedł czas na wyniki na, które z pewnością czekacie! Po pierwsze: dziękuję Wam za zgłoszenia (zarówno te mailowe jak i blogowe).  Po drugie : daliście mi ciężki orzech do zgryzienia z wybraniem najbardziej kreatywnej odpowiedzi.  Po trzecie : niech nie martwią się Ci, którym tym razem się nie powiodło - na wszystkich uczestników konkursu czeka specjalna zniżka na zakupy w Anielskim

Mania Wypiekania
"Kulki życia" - pralinki z migdałami, orzechami, daktylami i kokosem (bez cukru, glutenu i laktozy) 104

cukrowe słodkości dla małych dzieci dla tych, którzy stawiają na zdrowy tryb życia Składniki: szklanka wiórków kokosowych (+ ew. do obtoczenia) szklanka migdałów (bez skórki) szklanka daktyli bez pestek szklanka orzechów nerkowca łyżka kakao Wykonanie: Wszystkie składniki blendujemy na masę w misie blendera. Najlepiej blendować składniki partiami, by nie spalić sobie urządzenia. Można ewentualnie pokroić daktyle na cząstki, by szybciej się

Mania Wypiekania
Ciacha z truskawkami 174

dodać masę maślano-bananową, wymieszać. Powinna powstać taka kulka: Owoce drobno posiekać Dodać do ciasta razem z mąką pełnoziarnistą- delikatnie razem wyrobić. Wykładać ciasto łyżką lub uformować kulki wielkości orzecha włoskiego (ciasto trochę się lepi przez sok z owoców). Piec w temp. 180 C około 25 minut

greenscarf
Śniadaniowe Bananowe Pole 165

śniadanie Przepis na 2-3 porcje Potrzebujemy: 1 woreczek ryżu lub jedną szklankę ryżu 1 banan 1 jabłko Mieszankę płatków śniadaniowych: kukurydziane, owsiane, zbożowe  itp. Garść rodzynek Garść orzechów włoskich (mogą być inne) Garść migdałów Garść nasion słonecznika Kilka kostek gorzkiej czekolady Łyżeczkę cynamonu Łyżeczkę cukru trzcinowego lub miodu Przygotowanie: 1. Najpierw nastawiamy do ugotowania ryż. Możemy go lekko

Bananowe Pole
Kalarepki nadziewane 84

piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 – 50 minut. Podałam z czereśniami. 400 g czereśni bez pestek, 2 łyżki cukru, 50 ml sherry, sól, 2 łyżki zmiksowanej czekolady z orzechami włoskimi. Na rozgrzaną patelnię wrzucić czereśnie, dodać cukier, smażyć mieszając około 4 minut, aż cukier się rozpuści. Wlać sherry, gotować aż płyn odparuje. Doprawić szczyptą soli. zastawa

królestwo garów
KOKOSOWE CIASTKA Z KLEIKU RYŻOWEGO, BEZGLUTENOWE 233

również posiekać ciasto nożem i zagnieść ręcznie.       wersja z cukrem trzcinowym i z ksylitolem (po 50g) Z wymieszanego ciasta odrywamy kawałki i toczymy dłońmi kule wielkości orzecha włoskiego, odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie przyduszamy każde ciastko widelcem, tak by utworzył się wzorek. Blaszkę z ciachami wstawiamy do lodówki i zapełniamy drugą. Schłodzone ciastka

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania