ziemniaczanej 200 g mąki 100 g mielonych migdałów (nie dodałam ponieważ nie miałam, jednak myślę, że dodatek migdałów dodatkowo podniesie walory smakowe babki. Można również zamiast migdałów dodać mielone orzechy) cukier puder do posypania Marchewkę i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać sok z cytryny i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem na miękki puch. Wlać miód
My simple kitchencukru 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu po 1/4 łyżeczki: imbiru, kardamonu i gałki muszkatałowej skórka z 1/2 pomarańczy garść orzechów i garść rodzynek (lub dowolnych bakalii) Krem: 350 g kremowego serka naturalnego 2 łyżki cukru pudru skórka z 1/2 pomarańczy Ciasto: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać olej
My simple kitchencukru 1 jajko 3 łyżki powideł 2 łyżeczki kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika lub 2 łyżeczki przyprawy domowej (klik) 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej bakalie (posiekane orzechy, migdały, rodzynki itp.) polewa czekoladowa Margarynę roztopić i wystudzić. Jajka ubić z cukrem. Następnie wlać mleko, wsypać mąkę, sodę, kakao i przyprawę do piernika. Mieszając dołożyć powidła. Wlać roztopioną margarynę
My simple kitchenplacek. Przykryć z wierzchu papierem do pieczenia i obciążyć czymś ciężkim. Pozostawić tak najlepiej na całą noc. Następnego dnia polać go polewą i ozdobić według uznania (ja użyłam mielonych orzechów włoskich i posypki w kształcie śnieżynek i gwiazdek). Polewa: Masło rozpuścić i zdjąć z ognia. Do gorącego wsypać cukier puder i dokładnie wymieszać. Następnie dodać kakao. Nadal mieszając dolać
My simple kitchenpuder. Wymieszać. Następnie dodać kakao i mieszać, aż polewa zgęstnieje. Na końcu dodać 2 łyżki zimnej wody. Gotową polewą polać sernik i posypać np. wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi lub orzechami. Ciasto smakuje najlepiej na drugi – trzeci dzień po upieczeniu, gdy smaki się ze sobą przegryzą
My simple kitchenpłatków jęczmiennych, 50 g. płatków orkiszowych, 3 czubate łyżki wiórków kokosowych, 2 łyżki ziaren słonecznika, 4 łyżki pestek dyni, 3 łyżki sezamu oraz po 25 g. posiekanych migdałów i orzechów włoskich. Wszystkie suche składniki umieściłam w dużej misce. Następnie do rondelka wlałam 200 ml miodu postawiłam na małym ogniu. Dodałam łyżeczkę kakaa. Mieszałam aż kakao się połączy z miodem
apetytnapieczeniedrobno siekamy. Szklimy na rozgrzanej oliwie. Mięso mielone łączymy z cebulka i porem, jajkiem, buka tarta oraz przyprawami. Dodajemy posiekaną kapustę. Z masy mięsnej formujemy kulki nieco większe od orzecha włoskiego. Przesmażamy na rozgrzanym oleju na złoto ze wszystkich stron. Podlewamy przecierem lub pomidorami pelatti. Doprawiamy solą, czarnym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Dusimy pod przykryciem około 15 minut
Pyry na Gazekspandowany amarantus i dokładnie mieszamy. Mnie wyręcza w tym hak miksera, ale można również zagnieść kruche ciasto ręcznie. Następnie z otrzymanego ciasta odrywamy kawałki i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które delikatnie spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy na kilka minut do lodówki i zapełniamy ciastkami drugą blaszkę. Schłodzone ciacha wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Smaczne Zdrowewojaże w obce strony? Oto kilka wskazówek: Miej coś na "czarną godzinę" Zawsze mam ze sobą w torebce mały pojemnik z przegryzaczami na czarną godzinę - mogą to być orzechy, pestki dyni, ziarna słonecznika - zależy co lubimy i na co mamy ochotę ;) Praktykuję to nie tylko w czasie wyjazdów, ale również na co dzień. Żeby nie kupować bezsensownie jakiegoś zapychacza
Bananowe Polestopniowo dodawać wymieszane razem suche składniki. Ciasto zawinąć folią spożywczą i włożyć na 10 minut do zamrażalnika lub na 1-2 godziny do lodówki. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą rozpłaszczyć i ułożyć na wyłożonej papierem blasze. Piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Gotowe ostudzić na kratce. Szczelnie zamknięte można przechowywać nawet
W poszukiwaniu inspiracjiblachę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Wykładamy zwarcie całe truskawki. Posypka: -duża łyżka masła twardego posiekanego -duża garść cukru -garść mąki pszennej TYP550 -garść płatków owsianych -garść zmielonych orzechów laskowych Wszystkie składniki zagniatamy na sypko i wykładamy na truskawki. Wkładamy na 52-55 minut do piekarnika góra - dół w temperaturze 180 stopni. Polewa: -łyżka masła -4 łyżki śmietanki
BaRepasnaleśniki?! Przecież ja kocham naleśniki! No i są:) - naleśniki o niskim IG, bazujące na mące białkowej - z cieciorki:) Są rewelacyjne, bardzo elastyczne, a podczas smażenia pachną orzechami:) Te krokiety stworzyłam na potrzeby wigilii w pracy, z racji różnych potrzeb żywieniowych współpracowników - miało być bez glutenu i wegańsko. No i jest:) Krokiety są pyyycha! :D Niestety, po dokonaniu dzieła zdałam
pyszne zdrowościLubicie orzeszki w karmelu? Bo ja bardzo;) Dzisiaj zrobiłam sobie taką małą porcję, którą zjadłam jeszcze na ciepło :) Pyszne, słodkie, chrupiące... Składniki: 100 g orzechów laskowych Symbio , 100 g cukru, 30 ml wody. Przygotowanie: Na patelni o grubym dnie podgrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Cały czas podgrzewamy i mieszamy, najpierw będzie powstawać nam taka biała pianka, później
Aga w kuchnisię także w drugim numerze naszej blogerskiej Chochli . Składniki : * 4 łodygi rabarbaru * jabłko * 200g truskawek * szklanka cukru trzcinowego * łyżka cukru waniliowego * garść rodzynek * 3 jajka * 2 łyżki kakao * garść orzechów włoskich * 2 szklanki mąki pszennej * łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie : W podanej kolejności układamy składniki ciasta w misce. Jeden składnik przysypujemy drugim. Odstawiamy na minimum 30 minut. Wymieszać dokładnie
Magiczne Życie Martydzięki amerykańskim farmerom, a później specom od reklamy. Składniki 250 g świeżego szpinaku ( 1 opakowanie) 10 -12 pieczarek 1 cebula czosnkowa 1 pęczek szczypioru sól ziołowa garść orzechów nerkowca oliwa z oliwek Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w piórka, a szczypior siekamy. Wszystko mieszamy i posypujemy solą ziołową. Odstawiamy na pół godziny, aż pieczarki
My Chcemy Jeść