orzechy - 16941 przepisów (strona:818/1130)

Orzechy laskowe w karmelu 162

Lubicie orzeszki w karmelu? Bo ja bardzo;) Dzisiaj zrobiłam sobie taką małą porcję, którą zjadłam jeszcze na ciepło :)  Pyszne, słodkie, chrupiące... Składniki: 100 g orzechów laskowych Symbio , 100 g cukru, 30 ml wody. Przygotowanie: Na patelni o grubym dnie podgrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Cały czas podgrzewamy i mieszamy, najpierw będzie powstawać nam taka biała pianka, później

Aga w kuchni
Rabarbarowy śmieciowiec 135

się także w drugim numerze naszej blogerskiej Chochli . Składniki : * 4 łodygi rabarbaru * jabłko * 200g truskawek * szklanka cukru trzcinowego * łyżka cukru waniliowego * garść rodzynek * 3 jajka * 2 łyżki kakao * garść orzechów włoskich * 2 szklanki mąki pszennej * łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie :  W podanej kolejności układamy składniki ciasta w misce. Jeden składnik przysypujemy drugim. Odstawiamy na minimum 30 minut. Wymieszać dokładnie

Magiczne Życie Marty
Sałatka ze szpinaku i pieczarek 153

dzięki amerykańskim farmerom, a później specom od reklamy.  Składniki 250 g świeżego szpinaku ( 1 opakowanie) 10 -12 pieczarek 1 cebula czosnkowa 1 pęczek szczypioru  sól ziołowa garść orzechów nerkowca oliwa z oliwek Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w piórka, a szczypior siekamy. Wszystko mieszamy i posypujemy solą ziołową. Odstawiamy na pół godziny, aż pieczarki

My Chcemy Jeść
Kulki szpinakowe 163

ogniu ok. 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Ziemniaki przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy szpinak, posiekaną natkę pietruszki, kolendrę, słonecznika i mieszamy. Z masy szpinakowej formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Część kulek można posypać sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy ok. 30 minut. Szpinakowe kulki można podawać

My Chcemy Jeść
Torcik z masą z kaszy manny 311

kandyzowaną domowym sposobem (moja Babcia, w okresie Bożego Narodzenia gromadziła skórkę z pomarańczy, które tylko wtedy były dostępne w sklepach), rodzynki, czy suszone śliwki. A zamiast migdałów były wykorzystywane orzechy. Smacznego! Składniki na foremkę 23 x 23 cm: 3/4 szklanki kaszy manny 1/4 szklanki wody 1 szklanka mleka 2 łyżki cukru 2 łyżki kakao 1/2 szklanki bakalii (żurawina, posiekane rodzynki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kruche kwiatki waniliowe jogurtowe i czekoladowe 229

brzoskwiniowej 1 duża łyżka kremu czekoladowego typu nutella 1 duża łyżka schłodzonego masła orzechowego (można zastąpić nutellą) 1 duża łyżka jogurtu naturalnego gęstego (np. typ grecki) garść dowolnych orzechów pokrojonych drobno Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i posiekać z masłem. Jajka ubić lub utrzeć dodając ekstrakt waniliowy i stopniowo dosypując cukier puder. Całość wlać do mąki i w misce

Trzeci talerz
Klopsiki w zalewie octowo -ketchupowej 153

łyżeczki soli cebulowej Kociołek Smaków Do mięsa mielonego dodać jajka, bułkę tartą, cebulę i czosnek  oraz sól i pieprz do smaku. Dobrze wyrobić i formować małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Obsmażyć je na rozgrzanym oleju na złoto-brązowo ze wszystkich stron. Odsączyć na bibule, wystudzić i przełożyć np.do słoików lub jakiegoś pojemnika.Zalać zalewą.Wodę z octem i zagotować

Moje domowe kucharzenie
Mini serniczek kokosowy z truskawkami i migdałami 124

kokosowa i słodycz świeżych truskawek. Ważne, aby były bardzo dojrzałe, ponieważ deser nie jest dodatkowo dosładzany. Kokos można zastąpić ulubionym aromatem, np. waniliowym. Jeśli nie lubicie migdałów, polecam wykorzystać orzechy włoskie lub pełnoziarniste ciasteczka zbożowe :)   Składniki : 90 g twarożku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka wiórków kokosowych 10 świeżych truskawek migdały Na dnie szklanki ułożyć migdały. Twarożek zmiksować

Chocolate Muffin Blog
Ciasto daktylowe z kremem mascarpone i orzechami w karmelu 98

jakiś czas nachodzi mnie na to ochota. Tym razem wybór padł na ciasto na bazie daktyli, kakaa, z pysznym, gęstym kremem mascarpone. Zwieńczeniem całości jest sos kajmakowy i karmelizowane orzechy. Ciasto wymaga sporo pracy ale jeżeli szukacie czegoś efektownego - to dobry wybór. Przepis z kukubuka z moimi modyfikacjami

Milion Smaków
Sałatka ziemniaczana 127

Ostatni wypad na targ przyniósł mi młode polskie ziemniaki – specjalnie wybrane małe okazy zwane „orzechem”. Obiera się je szybko, bo wystarczy przetrzeć je szmatką. Genialnie smakują samodzielnie, posypane jedynie koperkiem, ale pozwalają też na mnóstwo eksperymentów. Sałatki, zapiekanki. I dlatego dziś… sałatka ziemniaczana. Sałatka ziemniaczana zazwyczaj kojarzy się

Gotuj z Blue Raven
Pulpeciki w sosie pomidorowym z bakłażanem i wędzoną papryką 195

następnie wbić jajko i na koniec dodać starty parmezan oraz tartą bułkę. Całość dokładnie wymieszać i przy pomocy łyżeczki nabierać mięso i formować małe kuleczki - najlepiej wielkości mniejszego orzecha włoskiego. Mięsne kuleczki odłożyć na talerz i włożyć do lodówki na czas przesmażenia warzyw.  Cebulę drobno posiekać, seler naciowy pokroić na nieduże kawałki, a marchewkę w pół talarki.  Cebulę

Plate of Joy
Chlebek korzenny z bananami 142

użyłam do dzisiejszego wypieku. Wyszedł pyszny, aromatyczny i mięciutki (za sprawą dodanych bananów). Składniki: 20 dag margaryny 1 ½ szklanki cukru 3 jaja 1 szklanka mąki 1 szklanka musli z orzechami 1 szklanka płatków owsianych 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie mieszanki studenckiej 1 opakowanie przyprawy do piernika 7 dojrzałych bananów Tłuszcz i wiórki kokosowe do formy

Tradycyjna Kuchnia
Proste ciasto orzechowo- jabłkowe 116

jabłek 4 szklanki mąki 1½ szklanki cukru 1 szklanka oleju 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki sody 2 łyżki kakao 1 szklanka orzechów włoskich Wykonanie: Jabłka obrać, pokroić w grubą kostkę. Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka i po kolei wszystkie składniki. Wymieszać dokładnie i na koniec wrzucić pokrojone jabłka. Piec w temperaturze

Tradycyjna Kuchnia
Ekspresowy makowiec 117

jajka Wykonanie: Gotową masę makową wymieszać z bakaliami i miodem. Ciasto francuskie dokładnie rozłożyć i nałożyć masę makową po czym zwinąć w roladę. Wierzch rolady posmarować białkiem i poprószyć orzechami. Piec około 30 minut w temp. 180 stopni

Tradycyjna Kuchnia
Bakaliowy deser wigilijny z chałką i makiem 112

Świąteczny deser z tradycyjną bułką chałką (kiedyś wypominałam o tym, że w naszych stronach jest podstawą na świątecznym stole) Składniki: 1 chałka 20 dag maku suchego 10 dag orzechów włoskich 5 dag rodzynków 5 dag kandyzowanej skórki 1 litr mleka 2 łyżki masła 2 łyżki miodu 2 łyżki mielonych migdałów Wykonanie: Mleko podgrzewamy, dodajemy masło, rodzynki i miód. Mieszamy, wsypujemy

Tradycyjna Kuchnia