zmieliłam razem z zeszkloną cebulą i ugotowaną, przestudzoną kaszą gryczaną. Do masy dodałam jajko, sól i pieprz do smaku, bardzo dokładnie wyrobiłam. Z masy, wilgotnymi dłońmi, uformowałam kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyłam je w bułce tartej. Kuleczki usmażyłam na rumiano. Osączyłam na papierowym ręczniku. Najlepiej smakują podane z sosem pieczarkowym, grzybowym lub pomidorowym. Ja podałam z domowym pomidorowym – przepis poniżej
Kuchenne zapiski EdytySkładniki: 3 jabłka o wadze ok. 30 dag każde (takie były moje) 4 łyżeczki żurawiny ze słoiczka 1 łyżeczka miodu szczypta przyprawy do piernika po łyżeczce rodzynek i posiekanych orzechów laskowych Wykonanie: Jabłka umyłam, przekroiłam na pół. Z każdej połówki łyżeczką usunęłam gniazdo nasienne. Jeśli mamy małe jabłka nie kroimy ich na pół, tylko od strony ogonka usuwamy gniazdo nasienne
Kuchenne zapiski Edytyprzepis. Oczywiście wypróbowałam również wiele innych przepisów, ale najbardziej podpasował mi właśnie ten. Do ciasta dodaję takie bakalie, jakie akurat mam w spiżarni: morele, żurawinę, orzechy, czy rodzynki, i zawsze obowiązkowo czekoladę. W każdej wersji smakują wyśmienicie J Ciasteczka teoretycznie można całkiem długo przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce, ale w moim domu znikają jeszcze tego samego dnia
Kuchenne zapiski Edytymięso, jajko, pokrojoną w drobniusieńką kosteczkę czerstwą bułkę i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Masę bardzo dokładnie wyrobiłam ręką i utoczyłam z niej kulki wielkości orzecha włoskiego. Bulion zagotowałam w rondelku i na wrzątek włożyłam pulpeciki. Gotowałam na wolnym ogniu przez około 20 minut. Mąkę rozprowadziłam w niewielkiej ilości zimnej wody, wymieszałam ją ze śmietaną
Kuchenne zapiski EdytyIdealne wczesnojesienne ciasto, niezwykle aromatyczne, bardzo proste i szybkie w wykonaniu. W mojej kuchni pachniało tak cudownie, że nie mogliśmy się doczekać aż wyjmę je z piekarnika. Połączenie orzechów ze śliwkami to strzał w dziesiątkę :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytytych pierogów rozpoczęła się moja wielka miłość do dyni. Kiedy robiłam je po raz pierwszy, miałam poważne obawy co do smaku, ale farsz z dyni, cebulki i orzechów okazał się pyszny! W każdym bądź razie mnie i mojemu Połówkowi bardzo smakowały :) I nadmienię, że zostały laureatem konkursu organizowanego przez jeden z portali kulinarnych... Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytygonię, ale zapragnęłam przygotować własną wersję tego wypieku. Pomysł na ciasto zaczerpnęłam z tego przepisu , ponieważ jest w smaku genialne, zmniejszyłam jedynie ilość składników i dodałam mielone włoskie orzechy. Ciasto wyszło przepyszne, pachnące i mięciutkie, a gruszki upiekły się idealnie :) Wprawdzie dopiero po zjedzeniu przyszło nam go głowy, ze można było już na talerzyku polać gruszki sosem czekoladowym
Kuchenne zapiski Edytywyłącznie z ciekawości, ale posmakowała mi tak bardzo, że na stałe zagościła w moim domu. Ciasto jest niezykle kruche, a nadzienie słodkie, pachnące cynamonem i chrupkie dzięki dodatkowi orzechów i pestek dyni. Oczywiście ilekroć ją piekę, zapominam zwiększyć ilość miąższu dyni, a potem tego żałuję. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytyCiasteczka owsiane uwielbiam. To kolejna ich odmiana, tym razem z dodatkiem prażonych i siekanych orzechów włoskich. Kruche i chrupiące, doskonale smakują oblane mleczną czekoladą. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytyKolejne kruche słone ciasteczka , tym razem jednak słony smak przełamałam słodyczą kanapkowego kremu z orzechów ziemnych. Dla mnie rewelacyjne połączenie :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytybiałka cukier puder do posypania Przygotowanie: Wymieszać mielone migdały z cukrem i olejkiem migdałowym, dodać ubite na bardzo sztywną pianę białka. Mokrymi rękoma formować z masy niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego), trochę spłaszczyć i ułożyć na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (a raczej suszyć) ok. 25 min. w temperaturze 160 stopni C (z termoobiegiem 130 stopni C). Ź ródło
Domowa Cookierenka AgiSpencer) 30 szt. patyczków do lizaków kolorowe posypki do dekoracji Przygotowanie: W malakserze (lub blenderze) drobno kruszymy ciastka, dodajemy Nutellę i miksujemy do połączenia składników. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i chowamy do zamrażalnika na 15 minut, aby ciasto stwardniało. W międzyczasie roztapiamy w kąpieli wodnej czekoladę (można dodać 1 łyżkę oleju, wtedy czekolada będzie lepiej spływała z lizaków
Domowa Cookierenka Agiwody i ekstrakt z wanilii. Kolejno dodawać: szczyptę soli, cynamon, stopniowo dosypać mąkę i budynie. Miksować do połączenia składników. Na koniec delikatnie wmieszać łyżką suszone maliny. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć je w cynamonowym cukrze i kłaść na blasze leciutko od góry spłaszczając (ale nie za bardzo, bo zobaczycie, że w piekarniku same się "rozleją"), zachować odstęp
Domowa Cookierenka Agiszklanki soku pomarańczowego lub wody 1/2 szklanki wiórków kokosowych 2 łyżki mąki sojowej lub kukurydzianej 1/2 łyżeczki soli Do dekoracji: Śmietanka owocowa: 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 łyżki orzechów nerkowców 1 szklanka dowolnego soku owocowego Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Zamiast śmietanki: świeże owoce (np. truskawki) zmiksowane z 3-4 łyżkami jogurtu naturalnego i odrobiną miodu/ syropu z agawy
Domowa Cookierenka Agiulubionych lodach :) Składniki (na 6 szt.): 3 banany 200 g mlecznej czekolady (lub deserowej, gorzkiej bądź białej - jak kto woli) 1-2 łyżki oleju do posypania: wiórki kokosowe, mielone orzechy, mielone migdały, kolorowa posypka Dodatkowo: 6 patyczków do lodów Przygotowanie: 1. Banany obrać i przekroić na pół, w każdy kawałek wbić patyczek. Przełożyć do pudełeczka i schować do zamrażalnika
Domowa Cookierenka Agi