orzechy - 16941 przepisów (strona:810/1130)

Soto Ayam (indonezyjski rosół) 245

Pasta/baza: 1-2-centymetrowy kawałek imbiru, utarty 3 ząbki czosnku, utarte 1\3 łyżeczki pasty krewetkowej (opcjonalnie) 1 zielona papryczka chili, bardzo drobno posiekana, lub utarta w moździerzu 5 orzechów kemiri lub macadamia duża szczypta mielonej kurkumy 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1\2 łyżeczki soli 1\4 łyżeczki czarnego pieprzu zielone części trawy cytrynowej, posiekane  5-6 listków

Kuchnia Prezydentowej
Ciastka z masłem orzechowym made with love 152

wszystkie składniki się połączą.  Następnie zagniatamy ciasto na kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 20 minut.  Po tym czasie odrywamy kulki ciasta wielkości orzecha włoskiego, rolujemy je w dłoniach, tak aby były gładkie. Następnie umieszczamy kulkę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przyciskamy stempelkiem. Postępujemy tak, aż do wykończenia ciasta. Ciastka nie powinny

Emcia Pichci
Surówka z młodej kapusty z truskawkami 177

produkty do sushi,  sól i kasze z całego świata,  kaszki dla dzieci,  suszone i liofilizowane owoce,  konopia siewna,  pestki, ziarna, nasiona, mąki ekologiczne, orzechy mąka ekologiczna naturalne przyprawy ekologiczne płatki drożdżowe płatki śniadaniowe fitness makarony, octy i oleje   Surówka z młodej kapusty z truskawkami Składniki: 1/4 młodej kapusty 4 duże truskawki 2 rzodkiewki gruby

Moja smaczna kuchnia
Granola rabarbarowa 132

razem powstała granola z musem rabarbarowym.  Jest lekko kwaskowata, ale przepyszna.     Składniki: 400 g płatków owsianych 100 g słonecznika 50 g siemienia lnianego 150 g orzechów włoskich 50 g wiórków kokosowych 250 g rabarbaru 2 łyżki oleju 2 łyżki miodu / syropu z agawy   Wykonanie: Rabarbar umyć, pokroić na kawałki.  Wrzucić do garnka i zalać odrobiną

Sto kolorów kuchni
Lody, lody, lody! Ogórkowe, buraczane i truskawkowy sernik…Z polewą czekoladową (choć bez czekolady). Wegańskie, bezglutenowe i 146

sernik! Ogórek, najbardziej orzeźwiający ze wszystkich, sprawdzi się w upalne dni i dobrze nawodni! Ojej, tyle dobra, a to dopiero początek lata! Następne w kolejce stoją: słony karmel z orzechami, czkoladowiec z tahini oraz…lody Ciasteczkowe! Składniki lody ogórkowo-kokosowe sok z połowy cytryny (lub z limonki) 2 ogórki 1 szklanka mleka kokosowego + 2 łyżki 4 łyżki erytrotulu

Fill The Bowl
Flavours of Portugal - kolacja, Tejo oraz wielkie białe wina Portugalii 148

trakcie spotkania mieliśmy możliwość przekonać się o ich potencjale. Soalheiro Alvarinho Reserva 2010 - 100% Alvarinho. Jednoszczepowe Alvarinho fermentowane w beczkach z francuskiego dębu. Wspaniale skoncentrowane aromaty anyżku, skórki pomarańczowej, orzechów i liczi. Eleganckie dobrze zbalansowane w ustach z długim ziołowym finiszem i delikatną nutą maślaną. Doskonałe jako aperitif, również do homara oraz potraw z owocami morza, rybami, drobiem. Idealne

królestwo garów
Pełnoziarniste spaghetti z sosem cukiniowo - pomidorowym z pistacjami 182

zamknięte. W pistacjach dla mnie najważniejszy jest smak, ale również to czy do orzeszków mogę się bez przeszkód dobrać ;) Oczywiście Maluch może zjeść takie spaghetti, jak najbardziej, ale bez orzechów polecam - chyba, że maluch już spory ;) Mi orzeszki zastąpiły sól całkowicie. Potrzebujemy: 1 paczka pełnoziarnistego spaghetti, u mnie Primo Gusto 1,5 małej cukinii bez skóry 1 cebula 1 ząbek

MamaOskarka
Tarta z jabłkami i kokosową pianką 146

słodko i te na słono. Ostatnio nawet zakupiłam odpowiednie do tego małe foremki do pieczenia . Byłam również na warsztatach w Kulinarnych Kreacjach gdzie robiliśmy tartę z orzechami więc stwierdziłam że i ja muszę jakąś sama stworzyć. Ponieważ jabłek mam jeszcze pod dostatkiem bo to odmiana zimowa więc z nich zrobiłam tartę.   Składniki na ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej - ¾ kostki

Kuchenne Wariacje
Makowiec 128

Masa makowa: - 167 gr suchego maku – ja korzystałam z maku już mielonego - 56 gr cukru - 1 łyżka miodu - 1/2 aromatu migdałowego - 1/3 łyżeczka cynamonu - 1/3 miękkiego masła - 2 białka - orzechy włoskie, rodzynki, skórka pomarańczowa kandyzowana   Najpierw robimy ciasto. Mąkę mieszamy z drożdżami i resztą suchych składników, potem dodajemy żółtka, mleko i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania ciasta dodajemy rozpuszczone

Kuchenne Wariacje
Ciasteczka cynamonowe 133

pieczenia. Ciasto mamy gotowe więc przygotowujemy posypkę (oczywiście można to zrobić w odwrotnej kolejności bo jedynie co to musimy wymieszać cynamon z cukrem). Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha i obtaczamy w posypce, a w międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 160 stopni (góra i dół). Uformowane kuleczki układamy na blasze pokrytej papierem i lekko zgniatamy – stworzą się takie małe dyski

Kuchenne Wariacje
Miodowe ciasteczka 104

składniki się połączą. Następnie przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia, solą i przyprawą dodajemy do wcześniej utartej masy. Gdy wszystkie składniki się połączą to zaczynamy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układamy na wyłożoną papierem blachę i delikatnie spłaszczamy. Ja je jeszcze troszkę posypałem cukrem ale nie jest to konieczne. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy blachę i pieczemy przez

Kuchenne Wariacje
Tarta makowa z bakaliami 153

cukru pudru - 1 łyżka śmietany 18% Składniki na nadzienie: - 250 g mielonego maku - 500 ml wody - 50 g cukru - 50 g masła - 250 g bakalii (rodzynki, żurawina, skórka pomarańczowa, orzechy włoskie i laskowe) - 2 jajka - 1 łyżka amaretto Dekoracja: - 1/2 szklanki cukru pudru - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżka ciepłej wody - cukier dekoracyjny niebieski Forma do tarty

Kuchenne Wariacje
„CIACHO ZA CIACHO” 109

udziału w akcji i „CIACHO ZA CIACHO” , organizowanej przez grupę charytatywną Szpunt, działającej przy DDA „Beczka” w Krakowie, a na której znajdziecie i nasze cynamonowe muffinki z orzechami, a która odbędzie się w niedzielę 14-tego grudnia 2014 „Ciacho za Ciacho” to kiermasz ciast i książek, odbywający się na krużgankach krakowskiego klasztoru oo. Dominikanów. Celem akcji

Kuchenne Wariacje
Ciasto czekoladowo-waniliowe 152

uwagę, ponieważ mam zawsze ich nadmiar. Ponadto te 12 żółtek w kremie nieco mnie przeraziło, toteż zmniejszyłam ich ilość do pięciu. Szczególnego smaku nadają temu ciasto prażone orzechy laskowe i mocno czekoladowy krem. Jest doskonałe i wspaniale się prezentuje". Czytaj więcej

Wiem co jem