orzechy - 16941 przepisów (strona:801/1130)

Lebkuchen Niemieckie pierniczki 131

białko - 150 g cukru - 50 g mąki - 1 łyżka kakao - przyprawa do piernika - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/2 łyżeczki amoniaku - płatki do ciastek oblaten (nie koniecznie ) Sposób przygotowania 1. - Migdały orzechy kakao mąkę przyprawę do pierników cynamon amoniak wymieszać  w pojemniku 2. - Jajka i białko ubić z cukrem na białą masę Dodać kandyzowaną skórkę i starty na dużej  tarce

W królestwie smaków Beaty
Jajecznica idealna 149

bardziej wysmażona jajecznice. Doprawić solą i pieprzem. Aldamer MSM Mońki to ser żółty typu szwajcarskiego, charakteryzujący się łagodnym, słodkawym smakiem. Jego zwarty miąższ usiany jest oczkami o wielkości orzecha laskowego. Aldamer MSM Mońki doskonale nadaje się do błyskawicznego przygotowania szybkich przekąsek w postaci koreczków i kanapek, jak również do zapiekanek, sosów, pizzy czy dań bardziej wyszukanych, jak coraz popularniejsze fondue

ClauditteMissCooking
Pieczona owsianka z owocami 158

Należę do osób, które uważają, że dzień bez owsianki to stracony dzień. Płatki można urozmaicać orzechami, nasionami chia lub siemienia lnianego, suszonymi i świeżymi owocami. Dla odmiany owsiankę można też upiec. Obok płatów owsianych w rolach głównych występują agrest i białe porzeczki. Składniki 100 g płatków owsianych górskich 100 ml ciepłego mleka lub mleka roślinnego 1 szklanka białych porzeczek

My Chcemy Jeść
Lody proteinowe Olimp Pure Whey Isolate 95 132

minuty. Dodajemy odżywkę i ponownie miksujemy blenderem. Potem dodajemy ubite białka i delikatnie mieszając łyżką lub taką łopatką łączymy to ze sobą przez 20-30 sekund. Do smaku dodałam orzechy.  Mroziłam 5 godzin. OLIMP Pure Whey Isolate 95    Odżywka w formie proszku, która dostarcza dużej ilości białek z serwatki. Białko ma strukturę zapewniającą najwyższą wchłanialność i szybkie

ClauditteMissCooking
Sałatka chrzanowa 10539

jest tylko akcentem, choć dałam cały mały słoiczek chrzanu, jest pyszna, polecam. Dodając więcej śmietany uzyskamy sos, którym z powodzeniem możemy polać np. ugotowane jajka. Można również dodać posiekane orzechy włoskie, sałatka, nabierze wtedy bardzo oryginalnego posmaku. Składniki: 2 słoiczki selera konserwowego 3-4 jabłka puszka kukurydzy mały słoiczek tartego chrzanu 4-5 ugotowanych jajek 6-7 łyżek

na moim stole...
Kaszanka waflowa 237

margaryny 3 łyżki kakao galaretka-kolor nieważny 100 g herbatników 1 szklanka cukru dowolne bakalie około 150-200 g (u mnie rodzynki, ale mogą być też posiekane orzechy, skórka pomarańczowa-co kto lubi) Sposób przygotowania: Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzącej wody i zostawiamy do ostygnięcia. Z opakowania wafli odkładamy 2 całe wafle. Czyste ściereczki zwilżamy wodą i obkładamy odłożone wafle

na moim stole...
Labneh marynowany w przyprawach i oliwie 173

obtoczenia: oregano papryka wędzona tymianek pieprz kolorowy posiekane oliwki Do zamarynowania: oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku  Serek wymieszać z solą i przyprawami. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Do środka można włożyć oliwkę. Obtaczać w tymianku, oregano, papryce i pieprzu kolorowym. Do słoika nalać oliwę do połowy wysokości i wrzucić czosnek. Ułożyć kulki serowe, jedne na drugich i zalać

Chocolate Muffin Blog
CHAŁWOWA JAGLANKA Z BAKALIAMI 145

chwilę, warto chociaż raz w tygodniu zafundować sobie taką przyjemność! Składniki na 2 porcje: 120 g kaszy jaglanej 800 ml mleka 25 g chałwy (my użyłyśmy bakaliowej) banan garść orzechów ziemnych (lub innych ulubionych) garść rodzynek W rondelku zagotować mleko. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i powoli wsypywać kaszę. Gotować przez ok.15 minut do napęcznienia i uzyskania gęstej konsystencji

Banana Smiles
Owsianka z bananem i masłem orzechowym 150

Składniki: (na 1 porcję) 1 szkl mleka 5 łyżek płatków owsianych 1 łyżka miodu (opcjonalnie, ja nie dodałam) 1 mały banan 1 łyżka masła orzechowego (zwykłego lub z kawałkami orzechów tzw. crunchy) Przygotowanie: Mleko przelać do garnuszka, wsypać do niego płatki owsiane. Gotować na małym ogniu do zmięknięcia płatków (około 5-10 minut). Po tym czasie zdjąć owsiankę z ognia

Nastoletnie Wypiekanie
MUFFINY Z JABŁKAMI 97

mąki 3/4 szklanki cukru 0,5 łyżeczki cynamonu 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 150 ml oleju 100 ml mleka 1 duże jabłko migdały lub orzechy włoskie do dekoracji Przygotowanie: Jabłko ubrać i w drobną kostkę pokroić. Przygotować sobie dwie miski. Do jednej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. W drugiej misce ubić jajka

Ciastka - domowe słodkości
Marlenka 2605

budyniu. Powstała masa będzie dość płynna. Nadmiar wilgoci wchłonie ciasto Upieczone, wyrównane i wystudzone blaty smaruj masą. Wierzch ciasta również posmaruj masą i posyp go posypką zrobioną ze zmielonych orzechów włoskich, skrawków ciasta i wiórków czekolady. Ciasto odstaw na około 12 godzin (najlepiej na noc), aby blaty zmiękły. Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
LENIWY PORANEK #5: PŁATKI GRYCZANE Z PORZECZKAMI, MIODEM I KARDAMONEM 195

świetnie, zbliżenie do palonej kaszy gryczanej, jednak są znacznie delikatniejsze i nieco bardziej orzechowe. Po pierwszej łyżce od razu skojarzyła mi się kasza gryczana palona na słodko z prażonymi orzechami, której niegdyś miałam okazję spróbować. Płatki te połączone z miodem i aromatycznym kardamonem, dają zabójczo smaczny efekt, godzien powtórzenia.     Do tego, dla przełamania słodyczy, kwaśne czerwone porzeczki. Harmonia

W kuchni Karmel-itki
CIASTECZKA Z KLEIKU RYŻOWEGO 160

każdym dodaniu, aż do połączenia. Następnie dodajemy pozostałe składniki: kleik, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i sezam. Chwilę ucieramy całość. Z| powstałej masy  formujemy kulki wielkości  orzecha włoskiego i układamy je  na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach (trochę urosną). Lekko spłaszczamy i  w każdej kulce robimy wgłębienie okrągłym końcem drewnianej łyżki

Walijskie Pichcenie
Ciasto marchewkowe. 122

pieczenia (2 pełne łyżeczki) 23g sody oczyszczonej (2 pełne łyżeczki) 200g ananasa z puszki w kawałkach (ja dodałam 300g ananasów z cukinii własnej roboty) 100g rodzynków 100g posiekanych orzechów włoskich (ja pominęłam) cukier puder do posypania      Jajka z cukrem i olejem ubijamy na puszystą masę. Część mąki mieszamy z marchewką, dodajemy do masy i mieszamy. Do reszty

Rozpustne gotowanie
Bułeczki drożdżowe z dżemem i serem. 150

cukrem, żółtkiem i rodzynkami- nadzienie gotowe.      Gdy ciasto podwoi objętość przekładamy je na wysypaną mąką stolnicę i delikatnie wyrabiamy. Dzielimy na kawałki wielkości sporego orzecha włoskiego, spłaszczamy tworząc podłużny placuszek, który następnie skręcamy jednokrotnie tworząc ósemkę. Po jednej stronie wykładamy łyżeczkę dżemu, po drugiej łyżeczkę masy serowej.  Następnie przenosimy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

Rozpustne gotowanie