orzechy - 16941 przepisów (strona:802/1130)

Muffinki czekoladowe- przepis podstawowy. 123

suchych składników wlewamy mokre, chwilkę mieszamy łyżką, ale tylko do połączenia składników (ciasto może mieć konsystencje grudkowatą, ale takie ma być). Jeśli mamy ochotę dodajemy rodzynki, pokrojoną czekoladę, posiekane orzechy, skórkę pomarańczową, owoce lub co nam jeszcze wyobraźnia podpowie. Powstałą masę nakładamy do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami do 3/4 wysokości. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, po 20 minutach sprawdzamy patyczkiem

Rozpustne gotowanie
Muffinki mocno czekoladowe. 136

inki lub po prostu ją pominąć. Jeśli chodzi natomiast o czekoladę, to ja używam dobrej czekolady gorzkiej, lecz jeśli lubicie słodsze desery to można użyć czekolady mlecznej, białej, z orzechami, a nawet takiej z nadzieniem, np.toffi. Babeczki smakują najlepiej, gdy są jeszcze ciepłe, a czekolada swobodnie się rozlewa po babeczce, tworząc czekoladową rzekę. Jeśli zostanie nam kilka babeczek, to przed

Rozpustne gotowanie
Ciasteczka imbirowe. 107

Studzimy. Zimne ciasteczka dekorujemy lukrem lub rozpuszczoną czekoladą. Jeśli zamierzamy je powiesić na choince to robimy dziurki wykałaczką ;)      Przed pieczeniem czasami wtykam w nie połówki orzechów. Ciasteczka są wtedy przyjemnie chrupiące

Rozpustne gotowanie
Wieniec drożdżowy z makiem. 249

zgodnie stwierdzili, że ciasto ma idealny, wręcz świąteczny, smak. Sprawdzi się w Święta Wielkanocne i Bożego Narodzenia, choć w wersji świątecznej warto do masy makowej dodać garść drobno posiekanych orzechów. Szczerze polecam! Składniki na wieniec drożdżowy z makiem  na formę o średnicy 30 cm i wysokości 10 cm: ZACZYN: 600 g mąki tortowej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka

Rozpustne gotowanie
Mazurek kajmakowy. 121

dekorujemy ranty mazurka. Lukier wlewamy do woreczka, na rogu robimy małą dziurkę i dekorujemy wierzch (mogą to być np. bazie, jajka, napis lub fantazyjne esy-floresy), możemy posypać wierzch orzechami bądź suszonymi owocami. Gotowe ciasto zostawiamy w chłodnym miejscu do stężenia. Gotowe!      Jeszcze raz życzę Wam wesołych Świąt Wielkanocnych

Rozpustne gotowanie
Krucha tarta z rabarbarem i truskawkami. 156

widelcem i pieczemy około 10 minut na jasno złoty kolor. KRUSZONKA: 2 łyżki ciasta kruchego 1-2 łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki 1 łyżka ziaren słonecznika lub posiekanych orzechów lub pokruszonych płatków migdałów      Wszystkie składniki na ciasto siekamy, a następnie rozcieramy w palcach do uzyskania kruszonki.      Na podpieczony spód wykładamy nadzienie, przykrywamy kruszonką

Rozpustne gotowanie
Ziemniaczano-twarogowe knedle z truskawkami. 227

masie robimy wgłębienie, wbijamy w nie jajko i mieszając najpierw nożem, później rękami, zagniatamy gładkie ciasto. Z ciasta odcinamy kawałek, formujemy wałeczek i dzielimy na równe porcje wielkości sporego orzecha włoskiego. Każdą porcję ciasta spłaszczamy, formujemy placuszek, na środku kładziemy truskawkę i ciasto sklejamy formując okrągłą kluskę. Tak przygotowane knedle gotujemy porcjami w osolonej wodzie po około 2-3 minuty

Rozpustne gotowanie
Pieczona sernikowa owsianka 147

twarogu  2 duże jajka 2 łyżki miodu lub 4 łyżki cukru  150 g gęstego jogurtu naturalnego 3 łyżki budyniu waniliowego 90 g płatków owsianych  ew. owoce, orzechy, czekolada itp. do masy Wszystkie składniki wymieszać w misce trzepaczką.  Całość wstawić na całą noc do lodówki*. Masę przełożyć do kokilek wysmarowanych masłem. Piec 30 minut w 180 stopniach

tost z dżemem
Mąka z ciecierzycy – jak zrobić domową 211

zrobionej mąki mi nie odpowiadały. Postanowiłam zrobić więc mąkę sposobem drugim. Bardziej pracochłonny, ale efekt smakowy i zapachowy jest zdecydowanie lepszy, bardziej intensywny. Podpieczone ziarna ciecierzycy w smaku przypominają orzechy laskowe. Ja użyłam : 200 g. ziaren ciecierzycy wody około 5 litrów 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Ziarna ciecierzycy opłukałam, wsypałam do garnka. Zalałam wodą i dosypałam sodę. Gotowałam na małym ogniu

apetytnapieczenie
Drożdżówki z makiem 198

Masa makowa domowa: 180 g suchego maku 50 g miodu suszone śliwki 20 szt rodzynki sułtanki 50 g ( wcześniej zamoczyłam je we wrzątku) 50 g orzechy laskowe 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy 50 g płatków migdałów  2 białka do maku    Składniki na drożdżówki : 20 g świeżych drożdży 60 g cukru 125 g mleka

Różowa kuchnia
Lody bananowo-migdałowe + recenzja Primavika 161

Post zacznę od smacznej, żeby nie powiedzieć PYSZNEJ recenzji ;) pod mój "nóż" trafiło masło migdałowe firmy Primavika Najpierw podstawowe informacje :) Składniki: migdały prażone 99%, sól morska. Tłuszcz z orzechów na powierzchni masła jest zjawiskiem naturalnym. Produkt bez użycia glutaminianu monosodowego. Moja opinia: Jeżeli chodzi o smak to byłam w niebie smakowym ;) moja mama i siostra mogą potwierdzić,  10/10

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Gwiezdna droga, czyli Łazanki! 112

tradycję, dodając również coś od siebie :) Gwiezdna droga to moja wersja klasycznych łazanek na słodko. Podam Wam przepis, jaki przekazała mi babcia, bez pełnego ziarna, substytutu cukru, czy masy orzechów :) Przepis, który nie jest błyskawiczny :) Składniki na ciasto: 500g mąki pszennej (u mnie typ 450) + do podsypania ciepła woda Składniki na masę makową: 2 szklanki maku (ok. 280g) 2 łyżki

Spektrum Smaku
Wakacyjna kolacja - lekka sałatka z łososiem 215

bardzo szybką sałatkę z wędzonym łososiem. Proste składniki i pełnia smaku, to to, co cenię na swoim talerzu. Dlatego też wyeliminowałam ze swoich dań dressingi, używając jedynie oliwy z orzechów włoskich, oleju lnianego lub arganowego. Polecam! Odkryjecie na nowo bogactwo smaków :) Składniki: pomidory malinowe czarne oliwki sałata rzymska suszone pomodory wędzony łosoś ogórek gruntowy pełnoziarniste wafle żytnie  awokado

Spektrum Smaku
Chlebek z ziołowych kuleczek z płatkami owsianymi 143

odstawić na ok 40 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem do urośnięcia. Po tym czasie podsypać ciasto mąką i wyrobić kulę, następnie odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy kulki na blaszkę, nie musi być pełno, bo chlebek i tak urośnie, pieczemy ok 40 minut w temperaturze 175 stopni

zdrowa vege kuchnia
Recenzja książki: Mamma Mia. Domowa kuchnia włoska – Frank Bordoni 151

wzbogacić naszą wiedzę kulinarną. Zaznaczony jest także czas przygotowania i gotowania. Wśród różnorodnych przepisów znajdziemy m.in.: Focaccia, Ribollita, Carpaccio,  pizza z kozim serem rukolą i gruszkami, risotto z orzechami włoskimi i czosnkiem, Gnocchi z gorgonzolą, sałatka z zapiekanych pomidorów i papryki, miodownik z orzeszkami piniowymi, tiramisu, babeczki z figami i ricottą i wiele inne. Zdecydowanie polecam, na pewno wykorzystacie

noteskulinarnyfiga