nadziewane twarogiem i bakaliami (inspiracja przepisu: Cukrowa Wróżka ) Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - twaróg chudy 200g - 1 łyżka śmietany (u mnie 18%) - garść bakalii (rodzynki melelaye, żurawina suszona, pokrojone orzechy laskowe łuskane) - opakowanie cukru waniliowego - 1 jajko - cukier do posypania Forma: blacha z piekarnika Przygotowanie: Twaróg łączę ze śmietaną i cukrem waniliowym. Cukru dodać tyle, aby uzyskać odpowiednią słodkość
Kuchnia co dniaSkładniki: ciasto: -180 g mąki pszennej - 50 g cukru pudru - 50 g margaryny roślinnej - jajko - szczypta soli dekoracja mazurka: - konfitura z owoców róży - lukier (sok z cytryny, cukier puder) - orzechy laskowe łuskane, migdały płatki, morele suszone Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie: W misce mieszam mąkę z cukrem. Dodaję też posiekaną margarynę. Dodaję do tego jajko i szczyptę soli. Zagniatam
Kuchnia co dniaBaton Cynamonowy Raj z prażonymi ziarnami Składniki: - mieszanka musli z płatkami owsianymi - mieszanka z cynamonem i prażonymi ziarnami (u mnie Cynamonowy Raj Ziarenkowo ze składem: prażony słonecznik, orzechy arachidowe, sezam, cynamon, kardamon, goździki) - rodzynki - kandyzowana skórka pomarańczowa - 3 jajka - 1 łyżka miodu (u mnie wielokwiatowy) - mleko Forma: mała keksówka 25 cm Przygotowanie: Mieszankę musli oraz rodzynki moczę w mleku
Kuchnia co dniabiałka - 1 szklanka cukru - 1 cukier waniliowy - 2 łyżki mąki ziemniaczanej kruszonka: - 100g margaryny roślinnej - 6 łyżek cukru pudru - 1 żółtko - 3/4 szklanki mąki pszennej - 2 łyżki mielonych orzechów laskowych dodatki: - tłuszcz i mąka do wysmarowania formy Forma: duża prostokątna 24 x 40 cm Przygotowanie: Składniki na ciasto szybko zagniatam. Zawijam w folię i odkładam na godzinę
Kuchnia co dniaserwowania warzywa, obok ułóż pierś . Całość posyp sezamem i/lub świeżą kolendrą. Sałatkę dla niejedzących mięsa proponuję z dodatkiem tofu i orzechów arachidowych
AZgotuj!golfowe turlały się wśród zieleni rukoli. Składniki: 2 szklanki mąki pół szklanki mąki razowej szczypta soli i cukry chlust oliwy 3/4 szklanki ciepłej wody drożdże wielkości orzecha włoskiego 500 gram pieczarek lub grzybów leśnych cebula ząbek czosnku małe kuleczki mozzarelli 2 łyżki oliwy sól pieprz do smaku Przygotowanie: Wyrób ciasto ze składników
AZgotuj!pewna ciasta, ale farsz jest bardzo, bardzo podobny. Jeśli ktoś zna przepis na ciasto będę wdzięczna. Na ciasto: 500 gram mąki, świeże drożdże wielkości orzecha włoskiego, szczypta cukru, pół łyżeczki sol i 3 jajka, 3 łyżki masła, pół szklani mleka. Zagnieć składniki i odstaw na 45 minut w ciepłe miejsce. Zamiast tego ciasta
AZgotuj!foremkami do wycinania np. małe listki "wystemplować" cały blok. Rok 2012: Obecnie: cukier zamieniłam na trzcinowy, wanilinę na prawdziwą wanilię, dodałam składnik nieosiągalny suszone owoce i orzechy, folia spożywcza, zamiast folii aluminiowej... świeża mięta - obłędny dodatek:) ! No i masło 82% zamiast Palmy On i mięta.... pasują do siebie niebiańsko
AZgotuj!zupy zagęszczone mleko. Zagotuj. Dodaj zeszkloną cebulę. Zagotuj. Podawaj z ziemniakami pure lub z krakersami własnej roboty. Krakersy: szklanka mąki orkiszowej sól szczypta soli drożdże wielkość orzecha laskowego na tą ilość mąki. Zagnieć ciasto. Rozwałkuj na cienki placek. Wycinarką do faworków wycinaj małe kwadraty. Piecz ok 10 minut w piekarniku, aż zaczną być rumiane (180 stopni
AZgotuj!bitą śmietaną. Wpadł mi do głowy nagle pomysł i musiałam go zrealizować. Wyszedł pyszny budyń z miętową nutką. Można go wykonać z każdym rodzajem mleka: sojowym, migdałowym, z orzechów laskowych i owsianym. 2 szklanki mleka 2-3 łyżki syropu miętowego 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej pół opakowania śmietany kremówki odrobina śmietanżelu Z podanej ilości mleka odlej odrobinę
AZgotuj!bardzo szybki obiad! Przywiozłam z Sycylii sporo różnych produktów z pistacji. Sycylia pistacjami stoi! Migdałami też. Ale mnie zachwyciły pistacje. Lubię ten orzech;) W jednym ze sklepów kupiłam krem pistacjowy. Wyjadłam do sama ze słoika palcem. Nienaganne maniery;) Pyszny kremowy. To taka nutella z pistacji. Kupiłam jeszcze Pesto z pistacji, yyyyyy trochę gorzkawe i .... likier z pistacji
AZgotuj!400g - cukier wanilinowy - opakowanie sucharów Sposób przygotowania: Paczkę sucharów zgniatamy w pył. (można rozbić tłuczkiem do mięsa) Suchary nie muszą być miałkie, drobne grudki sprawiają wrażenie obecności orzechów. Nutellę wkładamy do gorącej wody żeby się rozpuściła. Dobrze mieszamy z sucharami i wykładamy na blaszkę. Wygniatamy spód w blaszce. 2 kostki twarogu miksujemy z pół szklanki cukru pudru
Pan i Pani Smith w kuchninasze pomysły na pyszne dania i ciasta. Dziś przedstawiamy połączenie dużej ilości bakali z dojrzałymi bananami. Smak ciasta za każdym razem może się trochę różnić. Wszystko zależy od rodzaju orzechów, rodzynek i bananów. Składniki: - 2 dojrzałe banany - 1,5 szklanki mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 1/2 łyżeczki soli - 11 dag masła - 1 szklanka cukru
Pan i Pani Smith w kuchniwiem właściwie dlaczego zrobiłam ją dopiero teraz ;) Idealnie smakuje z jogurtem naturalnym albo samodzielnie, do poskubania. Przepis prosty, dla każdego. Skład można modyfikować: zamiast żurawiny dać rodzynki, dodać migdały, orzechy, pestki dyni itd. Ostatnio, to moja ulubiona przekąska na szybko i na pewno zrobię jeszcze raz jak mi się skończy :) Inspiracja Dyniowa granola Składniki ( ok. 10 porcji): - 1/4 szklanki nieugotowanej
Corner With Recipessię sprawdziło. 2) Raw-tagliatelle z marchewki od MniuMniu To danie musi być super, nie wiem dlaczego jeszcze nie wypróbowałam, ale zrobię to na pewno. Marchewki, awokado, suszone pomidory, orzechy nerkowca, bomba zdrowia i pyszności :) 3) Jagielnik na zimno od Zdrowo i na temat W końcu znalazłam przepis na jagielnik bez cudacznych składników, więc nie ma wymówek, trzeba zrobić
Corner With Recipes