orzechy - 16941 przepisów (strona:790/1130)

Ciasto krówka 714

wcale nie aż tak pracochłonne. Po trzecie świetnie się prezentuje więc nadaje się do serwowania gościom. Kolejny świetny przepis ze strony Moje Wypieki jedyne co zmieniłam to zamiast posiekanych orzechów wierzch ciasta posypałam płatkami migdałowymi - nie wiem jak Wam ale mi tak smakuje bardziej :) Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 150 g miodu

cucinare
Szarlotka z mąki krupczatki 100

cytrynowego lub żurawinowego 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego masa jabłkowa : 1 kg jabłek cynamon, cukier i cukier waniliowy  opcjonalnie żurawina lub rodzynki lub orzechy  *opcjonalnie dżem Wykonanie : Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Gotować na małym ogniu aż zaczną się rozpadać. Dodać cukier, cukier waniliowy i cynamon do smaku (zależnie od rodzaju jabłek

cucinare
Pesto bazyliowe 98

blogu   Kuchnia na obcasach  Składniki (wystarczy na 3 porcje makaronu) : pół pęczka świeżej bazylii (2 garście)  2 łyżki płatków migdałowych (ja dodałam orzechów nerkowca) 2 małe ząbki czosnku 2 łyżeczki soku z cytryny 2-3 łyżki świeżo startego sera długodojrzewającego albo innego typu parmezan  2 łyżki oliwy z oliwek kilka

cucinare
Ekologiczne płatki śniadaniowe Symbio 137

burczenia w brzuchu. Świetną opcją na takie szybkie śniadanie są różnego rodzaju granole (np. ta  lub ta ) i płatki. Wystarczy dodać trochę jogurtu lub mleka, ulubione owoce, garść orzechów i śniadanie gotowe. Dziś chciałabym się z Wami podzielić świetnym patentem na ekologiczne płatki śniadaniowe. Przygotujecie je w 15 minut (można to zrobić w weekend lub w wolny wieczór), zamkniecie

Zawsze głodna!
Prawdziwy sernik wegański 172

naprawdę wielu nieudanych próbach nareszcie udało mi się zrobić prawdziwy sernik, nie z jakiś dziwnych kasz, orzechów tofu i innych wegańskich wynalazków tylko z sera uzyskanego z mleka sojowego! Jest obłędny w smaku, na tyle że do zdjęć nie doczekał się całkowitego wystudzenia Składniki na 600 g wegańskiego serka twarogowego: * 200 ml soku z cytryny (użyłam gotowego, ale oczywiście można

greenscarf
Dietetyczny napój na upały, Praga (2) 194

Ginger widok z mostu obok Tańczącego Domu w Loving Hut , Zborovska 19 - polecam gorąco, przepyszne jedzenie trochę śmieciowego picia i dla równowagi duuużo zdrowego: sajgonki, makaron ryżowy z orzechami  i sosem sojowym, warzywa i kiełki, sos do sajgonek kotlety sojowe panierowane (GENIALNE, nie mają nic wspólnego z tymi dostępnymi w polskich sklepach), frytki, keczup, warzywa bardzo smaczny baton sojowy

Qlinarnie i Qlinarnie
Chrupiące ciastka czekoladowe 176

kakao, dodać proszek do pieczenia, wymieszać mikserem (ma powstać gęsta kruszonka, patrz FILM ). Dodać poszatkowaną czekoladę, płatki kukurydziane i wymieszać rękoma. 3. Z ciasta formować w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać (proszę między ciasteczkami zachować odstępy). Piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 190oC) przez około

Mała Cukierenka
Zapiekanka na grzance z kalafiorem i jajkiem z dodatkiem parmezanu 137

stopni i zapiekać przez kilkanaście minut - do odpowiednio przyrumienionego parmezanu i optymalnie ściętego jajka. Podawać gorące. Jeśli lubicie kalafiora, to zapraszam również na pyszną zupę kalafiorową z prażonymi orzechami lub kalafiorową zupę krem z czosnkiem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa pieczarkowa z kuleczkami mięsnymi 160

tarce. Zostawiamy również  ziemniaki.  Pozostałe warzywa nie będą potrzebne; Z mięsa i podanych składników robimy farsz i formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego.  Kuleczki wrzucamy do gotującego się wywaru i gotujemy ok.  15 min. W tym czasie płuczemy pieczarki, obieramy i kroimy w poprzek. Na rozgrzanym tłuszczu

W kuchennym oknie Ewy
Japonia instant. Ramen 172

groszek cukrowy, kapustę bok choy, grzyby, ziarna sezamu, krewetki, mięso kraba, płaty wodorostów nori i algi kombu, smażony, gotowany bądź pieczony boczek, gotowane solone mięso wieprzowe, wołowe, drobiowe, prażone orzechy ziemne, masło orzechowe, pastę sezamową tahini, itd. itp. etc.   Po II Wojnie Światowej Japonię dosłownie zalał import taniej mąki pszennej ze Stanów Zjednoczonych. Jednocześnie z Chin i Azji Kontynentalnej

Karo in the Kitchen
Kluski śląskie idealne 174

Zróbcie to w miarę szybko. Wyciągamy po porcji ziemniaczano-skrobiowo-jajecznej mieszanki i na podsypanej mąką ziemniaczaną stolnicy toczymy obiema dłońmi dość grube wałki, wałki tniemy na kawałki wielkości orzecha włoskiego, turlamy w dłoniach zgrabne kulki, układamy na desce podsypanej mąką i palcem zanurzonym w mące robimy wgłębienia. Wrzucamy partiami po 15 klusek na wrzącą osoloną wodę i gotujemy

Karo in the Kitchen
30-minutowe ciastka – z 2 składników! 195

wtedy jeszcze odrobinę płatków) które wzbogaci ciastka o nienasycone kwasy tłuszczowe, a te z kolei wzmocnią ‘nasercowe’ działanie potasu i magnezu z bananów.   Możemy wsypać garść posiekanych włoskich orzechów lub migdałów. Same w sobie będą miały prawie tyle kalorii co mały pączek, ale dostarczymy organizmowi dodatkowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym Omega-3 i jeszcze więcej dobroczynnego magnezu

Karo in the Kitchen
Labneh-najszybszy domowy ser jogurtowy 155

dalmatyńskie (moje ulubione!), suszone albo świeże oregano, tymianek, bazylię, świeżo utłuczony kolorowy lub czarny pieprz. Ser podzielcie na równe kawałki, nasmarujcie delikatnie dłonie oliwą, utoczcie z sera kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczcie je w wybranych przyprawach. Do słoików wrzućcie po ząbku czosnku, kawałku świeżej chili albo kilka gałązek świeżych ziół (jeśli tylko macie) i w miarę ciasno ułóżcie serowe kulki

Karo in the Kitchen
Marchewkowo-jabłkowe muffinki z cynamonową kruszonką 180

mielonego cynamonu ½ łyżeczki mielonego imbiru ½ mielonej gałki muszkatołowej ½ szklanki wiórków lub płatków kokosowych (jeśli nie lubicie- mogą być suszone owoce, drobniej pokrojone, np. ananas, papaja) 1/3 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich, laskowych, nerkowców, migdałów- lub wszystkie, pomieszane 3 jajka rozmiaru M 150g oleju lub rozpuszczonego masła ¼ szklanki soku pomarańczowego + otarta skórka z pół pomarańczy SKŁADNIKI KRUSZONKI 60g mąki 30g cukru

Karo in the Kitchen
Pstrągi z patelni grillowej, masło koperkowe i młode smażone ziemniaki 229

Lekko solimy i dokładnie mieszamy. Całość wykładamy na folię spożywczą i formujemy maślanego cukierka. Wkładamy masło do lodówki lub zamrażalki. Tak naszykowane będzie dużo łatwiej pokroić. Ziemniaki młode, wielkości orzechów włoskich, dokładnie myjemy z piasku i nie obieramy ich. Osuszamy je, żeby nie było na nich ani kropli wody. W garnku o grubym dnie wlewamy olej, wrzucamy do niego nieobrane

Karo in the Kitchen