maku 1 szklanka cukru 6 jajek 1 jabłko 0,5 margaryny 6 łyżek kaszy mannej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki rodzynek 1 łyżka skórki pomarańczowej garść posiekanych orzechów włoskich szczypta soli Mak gotujemy z wodą. Następnie mielimy 2-3 razy (ja jeśli mam czas mielę 2 razy, jeśli nie tylko raz i też nikt nie skarży się
Cynamonowe szczęścieŚliwki pieczone z kruszonką orzechową Składniki: - 5 dużych śliwek - 1 łyżeczka naturalnego miodu (u mnie wielokwiatowy) kruszonka: - 1/4 szklanki mąki pszenne - 1/4 szklanki tartych orzechów włoskich (u mnie: Backmit) - 2 łyżeczki cukru pudru - 30g masła (zimne) Forma: naczynie żaroodporne Przygotowanie: Śliwki myję, przekrawam na pół i wyjmuję z nich pestki. Przekładam no naczynia żaroodpornego kładąc skórką w dół. Na każdej
Kuchnia co dniabanana i smażyć chwilkę, przylać od wierzchu ciastem i smażyć, aż lekko się zetnie. Przewrócić na drugą stronę i smażyć, aż ciasto nie będzie surowe. Podawać z jogurtem i orzechami. Smacznego
Chocolate Muffin Blogtakowych słodkości. Ciasto jest delikatnie wilgotne, aromatyczne i pyszne :) Moja propozycja podana jest z cukrem pudrem jednak świetnie nada się tu w zamian polewa czekoladowa i okruchy orzechów do dekoracji. Ciasto marchewkowe SKŁADNIKI : 2 szklanki mąki 2 szklanki tartej marchewki 1 pełna czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżka cukru waniliowego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimaku 50 g łuskanych pestek dyni 50 g ziaren sezamu 50 g suszonej żurawiny łyżeczka proszku do pieczenia * „ziarna” można dowolnie zastąpić: migdałami w płatkach, orzechami ziemnymi, rodzynkami itd. , kandyzowanymi skórkami z cytrusów, byle nie przesadzić z ilością bo ciasto tego nie udźwignie Przygotowanie: wodę po ciecierzycy ubić mikserem na sztywną pianę (3 minuty- serio) Dodać cukier
greenscarfskładniki: 220 g płatków owsianych 70 g orzechów włoskich 80 g migdałów 45 g żurawiny 40 g sezamu 50 g pestek słonecznika 30 g siemienia lnianego 1 – 2 łyżeczka cynamonu 1 szczypta soli 60 – 100 g miodu 20 g masła wykonanie: Masło roztapiamy na małym ogniu, dodajemy miód i mieszamy do połączenia się składników. W osobnym naczyniu mieszamy
Domowy Smak Jedzeniawstawiłam na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie podłączyłam piekarnik ustawiając na 180 stopni. Na blachę do pieczenia położyłam małe papilotki. Łyżeczką nabierałam małe porcje, formowałam kulki wielkości orzecha włoskiego i wkładałam je do foremek. Piekłam 30 minut aż się zrumieniły - u mnie piekarnik gazowy, więc pieczenie trwa zwykle dłużej niż w elektrycznym. W tym ostatnim wystarczy
apetytnapieczeniekakao, dodać proszek do pieczenia, wymieszać mikserem (ma powstać gęsta kruszonka, patrz FILM ). Dodać poszatkowaną czekoladę, płatki kukurydziane i wymieszać rękoma. 3. Z ciasta formować w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać (proszę między ciasteczkami zachować odstępy). Piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 190oC) przez około
Mała Cukierenkaproszku i gorzkiego kakao jest bardzo słodka i smaczna :) Jeżeli nie macie pomysłu do czego wykorzystać mleka w proszku to przygotujcie makowe bułeczki lub kuleczki owsiane z orzechami i wiórkami kokosowymi . Składniki: 1 opakowanie małych, okrągłych wafli 3 szklanki ryżu preparowanego (60 g) 4 łyżki ciemnego kakao 1/2 szklanki zwykłego mleka 2 szklanki mleka w proszku
Ugotowaćenergii na cały dzień. Brzmi znajomo? Tutaj znajdziecie ich więcej - SERNICZKI. Składniki : 100 g twarożku 1 banan kropelka aromatu waniliowego 1 jajko 1/2 łyżeczki cynamonu plasterki banana maliny orzechy kawałki nektarynki Wszystkie składniki oprócz dodatków miksujemy na gładką masę. Gotujemy na małym ogniu ok. 10-15 minut. Pod koniec dodajemy borówki i mieszamy delikatnie. Podajemy z kolejną porcją dodatków
Chocolate Muffin Blogwcale nie aż tak pracochłonne. Po trzecie świetnie się prezentuje więc nadaje się do serwowania gościom. Kolejny świetny przepis ze strony Moje Wypieki jedyne co zmieniłam to zamiast posiekanych orzechów wierzch ciasta posypałam płatkami migdałowymi - nie wiem jak Wam ale mi tak smakuje bardziej :) Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 150 g miodu
cucinarecytrynowego lub żurawinowego 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego masa jabłkowa : 1 kg jabłek cynamon, cukier i cukier waniliowy opcjonalnie żurawina lub rodzynki lub orzechy *opcjonalnie dżem Wykonanie : Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Gotować na małym ogniu aż zaczną się rozpadać. Dodać cukier, cukier waniliowy i cynamon do smaku (zależnie od rodzaju jabłek
cucinareblogu Kuchnia na obcasach Składniki (wystarczy na 3 porcje makaronu) : pół pęczka świeżej bazylii (2 garście) 2 łyżki płatków migdałowych (ja dodałam orzechów nerkowca) 2 małe ząbki czosnku 2 łyżeczki soku z cytryny 2-3 łyżki świeżo startego sera długodojrzewającego albo innego typu parmezan 2 łyżki oliwy z oliwek kilka
cucinare