razem powstała granola z musem rabarbarowym. Jest lekko kwaskowata, ale przepyszna. Składniki: 400 g płatków owsianych 100 g słonecznika 50 g siemienia lnianego 150 g orzechów włoskich 50 g wiórków kokosowych 250 g rabarbaru 2 łyżki oleju 2 łyżki miodu / syropu z agawy Wykonanie: Rabarbar umyć, pokroić na kawałki. Wrzucić do garnka i zalać odrobiną
Sto kolorów kuchnisernik! Ogórek, najbardziej orzeźwiający ze wszystkich, sprawdzi się w upalne dni i dobrze nawodni! Ojej, tyle dobra, a to dopiero początek lata! Następne w kolejce stoją: słony karmel z orzechami, czkoladowiec z tahini oraz…lody Ciasteczkowe! Składniki lody ogórkowo-kokosowe sok z połowy cytryny (lub z limonki) 2 ogórki 1 szklanka mleka kokosowego + 2 łyżki 4 łyżki erytrotulu
Fill The Bowltrakcie spotkania mieliśmy możliwość przekonać się o ich potencjale. Soalheiro Alvarinho Reserva 2010 - 100% Alvarinho. Jednoszczepowe Alvarinho fermentowane w beczkach z francuskiego dębu. Wspaniale skoncentrowane aromaty anyżku, skórki pomarańczowej, orzechów i liczi. Eleganckie dobrze zbalansowane w ustach z długim ziołowym finiszem i delikatną nutą maślaną. Doskonałe jako aperitif, również do homara oraz potraw z owocami morza, rybami, drobiem. Idealne
królestwo garówzamknięte. W pistacjach dla mnie najważniejszy jest smak, ale również to czy do orzeszków mogę się bez przeszkód dobrać ;) Oczywiście Maluch może zjeść takie spaghetti, jak najbardziej, ale bez orzechów polecam - chyba, że maluch już spory ;) Mi orzeszki zastąpiły sól całkowicie. Potrzebujemy: 1 paczka pełnoziarnistego spaghetti, u mnie Primo Gusto 1,5 małej cukinii bez skóry 1 cebula 1 ząbek
MamaOskarkasłodko i te na słono. Ostatnio nawet zakupiłam odpowiednie do tego małe foremki do pieczenia . Byłam również na warsztatach w Kulinarnych Kreacjach gdzie robiliśmy tartę z orzechami więc stwierdziłam że i ja muszę jakąś sama stworzyć. Ponieważ jabłek mam jeszcze pod dostatkiem bo to odmiana zimowa więc z nich zrobiłam tartę. Składniki na ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej - ¾ kostki
Kuchenne WariacjeMasa makowa: - 167 gr suchego maku – ja korzystałam z maku już mielonego - 56 gr cukru - 1 łyżka miodu - 1/2 aromatu migdałowego - 1/3 łyżeczka cynamonu - 1/3 miękkiego masła - 2 białka - orzechy włoskie, rodzynki, skórka pomarańczowa kandyzowana Najpierw robimy ciasto. Mąkę mieszamy z drożdżami i resztą suchych składników, potem dodajemy żółtka, mleko i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania ciasta dodajemy rozpuszczone
Kuchenne Wariacjepieczenia. Ciasto mamy gotowe więc przygotowujemy posypkę (oczywiście można to zrobić w odwrotnej kolejności bo jedynie co to musimy wymieszać cynamon z cukrem). Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha i obtaczamy w posypce, a w międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 160 stopni (góra i dół). Uformowane kuleczki układamy na blasze pokrytej papierem i lekko zgniatamy – stworzą się takie małe dyski
Kuchenne Wariacjeskładniki się połączą. Następnie przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia, solą i przyprawą dodajemy do wcześniej utartej masy. Gdy wszystkie składniki się połączą to zaczynamy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układamy na wyłożoną papierem blachę i delikatnie spłaszczamy. Ja je jeszcze troszkę posypałem cukrem ale nie jest to konieczne. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy blachę i pieczemy przez
Kuchenne Wariacjecukru pudru - 1 łyżka śmietany 18% Składniki na nadzienie: - 250 g mielonego maku - 500 ml wody - 50 g cukru - 50 g masła - 250 g bakalii (rodzynki, żurawina, skórka pomarańczowa, orzechy włoskie i laskowe) - 2 jajka - 1 łyżka amaretto Dekoracja: - 1/2 szklanki cukru pudru - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżka ciepłej wody - cukier dekoracyjny niebieski Forma do tarty
Kuchenne Wariacjeudziału w akcji i „CIACHO ZA CIACHO” , organizowanej przez grupę charytatywną Szpunt, działającej przy DDA „Beczka” w Krakowie, a na której znajdziecie i nasze cynamonowe muffinki z orzechami, a która odbędzie się w niedzielę 14-tego grudnia 2014 „Ciacho za Ciacho” to kiermasz ciast i książek, odbywający się na krużgankach krakowskiego klasztoru oo. Dominikanów. Celem akcji
Kuchenne Wariacjeuwagę, ponieważ mam zawsze ich nadmiar. Ponadto te 12 żółtek w kremie nieco mnie przeraziło, toteż zmniejszyłam ich ilość do pięciu. Szczególnego smaku nadają temu ciasto prażone orzechy laskowe i mocno czekoladowy krem. Jest doskonałe i wspaniale się prezentuje". Czytaj więcej
Wiem co jemtropico , chociaż pomysł na nie zrodził się w mojej głowie już dość dawno. Akcja zdecydowanie jednak przyspieszyła jego realizację. Babeczki zrobione są z ciasta biszkoptowego z dodatkiem bananów i orzechów pekan, które sprawiają, że jest bardziej wilgotne. Uzupełnienie smaku stanowi krem na bazie kokosa. Ja użyłam do jego wykonania świeżo utartych wiórków kokosowych, bardzo drobnych. Można jednak z powodzeniem użyć
Wiem co jemzrobione. Osobiście nie przepadam za płatkami owsianymi w ciastach, ale tutaj w ogóle się ich nie czuje. Trzeba je tylko dobrze zmielić. Można to zrobić w młynku do mielenia orzechów". Przepis dodaję do akcj i "W wiśniowym sadzie" . Czytaj więcej
Wiem co jemdaję pół na pół) 1kg mąki pszennej 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej ½ szklanki mleka ½ łyżeczki soli 2-3 torebki przypraw korzennych do piernika ( daję mniej) ewentualnie posiekane orzechy i smażona skórka pomarańczowa Podgrzej w garnku miód, cukier i tłuszcz. Doprowadź do wrzenia i wystudź. Do letniej masy dodaj całe jajka, mąkę, przyprawę do piernika i sodę rozpuszczoną w zimnym
Wiem co jem