orzechy laskowe - 1190 przepisów (strona:20/80)

Fasolowe babeczki z serkiem, jeżynami i polewą czekoladową 211

płatków owsianych górskich 2 łyżki jogurtu greckiego 1 op. Serka Almette fruit z wiśnią i żurawiną 1 łyżka budyniu śmietankowego 100 g czekolady gorzkiej 4 łyżki nalewki jeżynowej karmelizowane orzechy laskowe jeżyny Przygotowanie: Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Do formy na muffiny wkładamy papilotki. Fasolę przesypujemy z puszki na durszlak i płuczemy. Przekładamy ją do misy blendera, dodajemy cukier(...)rondelku nalewkę, dodajemy połamane kostki czekolady, mieszamy aż masa będzie gładka. Na babeczkach układamy jeżyny, polewamy każdą masą czekoladową, na środku babeczki kładziemy po 1 jeżynie, obsypujemy siekanymi, karmelizowanymi orzechami laskowymi. Smacznego!       The post Fasolowe babeczki z serkiem, jeżynami i polewą czekoladową appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Obiad na słodko 172

żółtko 2 łyżki brązowego cukru 0,5 szklanki mleka szczypta soli 16 truskawek równej wielkości Sos truskawkowy składniki: 300 g truskawek 1 laska wanilii 1 łyżka miodu akacjowego uprażone orzechy laskowe do posypania - opcjonalnie wykonanie  Wszystkie składniki ciasta zagniatamy razem. Cisto będzie się lepić, wtedy można dodać więcej mąki. Ja podzieliłam całe ciasto na 16 małych kulek, które rozgniatałam(...)pomocą noża wyskrobujemy z niej miąższ, który dodajemy do sosu truskawkowego. Aby dobrze się połączył jeszcze raz miksuję wszystko razem. Do posypania knedli użyłam uprażonych i posiekanych orzechów laskowych

Przysmaki Karolki
Francuskie babeczki 164

suszone w soku z pomarańczy gotujemy, ciasto cukrem brązowym posypujemy, orzechy dokładamy i gotowe babeczki francuskie mamy. Składniki: 400 g ciasta francuskiego, 150 g śliwek   suszonych, 20 g orzechów laskowych, 2 łyżki owoców goji, 4 suszone daktyle, 1 duża pomarańcza. 100 g cukru brązowego   Przygotowanie: Ciasto możemy przygotować samemu lub kupić gotowe. W rondelku podgrzewamy sok z pomarańczy(...)Ciasto dociskamy tak, aby cukier się przykleił, następnie z powrotem je odklejamy (cukier powinien być równo rozprowadzony na całym cieście). Na całe ciasto przekładamy przygotowane i wystudzone owoce, dodajemy orzechy laskowe i delikatnie zwijamy ciasto w rulon zaczynając od dłuższego boku. Rulon kroimy na równe części o długości ok. 5 cm. Każdy „walec” wkładamy do foremek sylikonowych do wypieku babeczek

Moniki Smakołyki
Rolada wieprzowa z ricottą. 167

Składniki na 2 rolady: 800g schabu wieprzowego 200g ricotty 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka majeranku olej z orzechów laskowych Przygotowanie: Schab myjemy i osuszamy. Łożymy tłustą stroną na wielką deskę do krojenia i kroimy prawie do końca, następnie przewracamy, aby tłuszcz był odwrócony w stronę deski i z małym odstępem(...)Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 35-40 minut.    Roladę serwujemy na zimno, jako dodatek do kanapek lub jako danie głowne polane olejem z orzechów laskowych

Kuchnia Łukasza
Zimowa tarta z jabłkami 336

łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 0,5 kostki margaryny 1 łyżka tłustej śmietany 1 kg jabłek gałka muszkatołowa imbir przyprawa do piernika 2 łyżki miodu 100 g orzechów laskowych Jabłka (im bardziej dojrzałe tym lepiej, dzięki temu nie będzie trzeba ich dodatkowo słodzić) obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka i smażymy na małym ogniu około(...)przygotowaną formę. Ścinki zagniatamy w kulkę i odkładamy przykrywając czystą ścierką, będą potrzebne na górę ciasta. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Do przesmażonych jabłek dodajemy miód, drobno pokrojone orzechy laskowe, po pół łyżeczki gałki muszkatołowej i imbiru oraz łyżeczkę przyprawy do piernika. Całość dokładnie mieszamy i wkładamy do przygotowanej formy na tartę. Pozostały kawałek kruchego ciasta wałkujemy i wycinamy

Ciastkozercy
motylem jestem-- ciasto tortowe 192

około 40cm.Ostudzony kroimy . Krem: mleka 3 żółtka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki masła dodatkowo dżem z czarnej porzeczki, orzechy laskowe migdały kulki tutaj Wykonanie Dwie szklanki mleka, masło, cukier i cukier waniliowy gotujemy razem. W osobnym naczyniu dokładnie łączymyć resztę mleka, obie mąki i żółtka .Wszystko wlewamy do gotującego(...)koniec niewielkim strumieniem wlewamy rozpuszczoną żelatynę.:) składanie od dołu: blat biszkoptu dżem z czarnej porzeczki krem blat ciasta bita śmietana, blat ciasta cołość wykończona bita śmietan , posypka ze zmielonych orzechów laskowych i migdałów oraz kulkami baileys cream

w mojej kuchni
Klopsiki inne niż zwykle 147

ponury listopadowy dzień.   Klopsiki z pszenicy składniki: 150 g ziaren pszenicy 1 marchewka 1 szalotka 2 jajka 20 g tartego parmezanu 4 gałązki natki pietruszki 20 g orzechów laskowych 2 łyżki oleju 30 g masła sól, pieprz Wykonanie: Pszenicę zalewamy wodą w proporcji 2 do 1 czyli wody ma być dwa razy więcej niż pszenicy. Solimy, doprowadzamy do wrzenia(...)wszystkie składniki, a następnie formujemy klopsiki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W rondelku topimy pozostałe masło (20g) i polewamy nim każdy z klopsików, posypujemy też pokruszonymi orzechami laskowymi. Pieczemy je w nagrzanym wcześniej piekarniku do 210°C przez 15-20 minut. Podajemy ze sosem pomidorowym lub sałatką z pomidorów i bazylii

Przysmaki Karolki
WIELKANOCNA BABA 136

Składniki: 40 dkg mąki 30 dkg cukru 10 dkg całych orzechów laskowych 100 ml mleka 20 dkg masła 6 jajek 3 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml kawy 2 kopiaste łyżeczki kakao 1 łyżka kawy rozpuszczalnej szczypta soli tłuszcz do smarowania formy 1 torebka polewy czekoladowej Sposób przygotowania: Do garnka wsypać 5 dkg cukru i stopić go na jasny karmel(...)dokładnie wymieszać. Pozostałe trzy białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Połowę piany połączyć z ciastem karmelowym, a drugą połowę z ciastem kawowym. Do ciasta kawowego dodać całe orzechy laskowe. Wymieszać. Dużą formę z kominem wysmarować tłuszczem i napełniać ją na przemian ciastem jasnym i ciemnym. Każdą warstwę lekko przemieszać widelcem tak aby powstał marmurkowy wzorek (u mnie pierwsza

Z Kuchni Do Kuchni
Kruche babeczki z masłem orzechowym i musem czekoladowym 198

CIASTO: 150 g masła 30 g tartych orzechów laskowych 100 g cukru szczypta soli 1 żółtko 250 g mąki pszennej masło orzechowe Masło kroimy w kosteczkę. Łączymy z pozostałymi składnikami - szybko zagniatamy ciasto. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą - odkładamy na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy, wykrawamy koła. Foremki do babeczek smarujemy olejem, posypujemy tartą bułką(...)Masło orzechowy solimy szczyptą soli morskiej. Jeśli mamy masło solone - pomijamy ten krok. Do każdej kruchej babeczki nakładamy po łyżeczce masła orzechowego. Następnie babeczkę uzupełniamy musem czekoladowym, posypujemy tartymi orzechami laskowymi. Gotowe babeczki wstawiamy do lodówki, żeby mus zastygł. Smacznego

kolorowotorcikowo
MAKOWIEC JAPOŃSKI W WERSJI DE LUXE - Z KASZĄ JAGLANĄ, NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE 266

ksylitolu (lub cukru) - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukru waniliowego) Składniki masy makowej: - 200g mielonego maku - 400g obranych, startych jabłek (najlepiej winnych) - 125g stopionego masła - 40g rozdrobnionych orzechów laskowych - 20g płatków migdałów - 4 łyżki surowej kaszy jaglanej - 4 łyżki mielonych migdałów - 5 jajek - kilka kropli aromatu migdałowgo - 150g ksylitolu - 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo(...)gorącej wody, zamieszać i odstawić. W misie miksera ubić jajka z ksylitolem lub cukrem na puszystą masę. Do masy dolewamy stopione, ciepłe masło, dosypujemy stopniowo, mieszając kaszę jaglaną, rozdrobnione orzechy laskowe, płatki migdałów, proszek do pieczenia, aromat i lekko przestudzony mak, dokładnie zamieszać. Na samym końcu dodajemy starte jabłka (u mnie na dużych oczkach tarki). Gotową masę wylewamy na schłodzony

Smaczne Zdrowe
Dynia i papryka. Wędzony twaróg i orzechy. Zupa. 181

dyni bez skóry 1 duża papryka czerwona 2 cebule 2 małe ziemniaki 600-700 ml bulionu warzywnego chilli w proszku sól, pieprz  olej do smażenia śmietana kremówka orzechy laskowe twaróg wędzony - u mnie z dodatkiem papryki wykonanie: Paprykę po umyciu kroimy na pól, usuwamy gniazda nasienne i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 °C do chwili aż skóra zacznie(...)zbyt gęsta należy dodać odrobinę wody. Zmiksowaną zupę doprowadzamy do wrzenia i  wyłączamy. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podajemy z pokruszonym twarogiem i prażonymi orzechami laskowymi

Przysmaki Karolki
Duńskie pierniczki, czyli orzeszki z pieprzem 192

właśnie on stanowi o wyjątkowości tych ciasteczek! Po duńsku nazywają się pebernødder , czyli dosłownie orzeszki z pieprzem . Orzeszki - ze względu na swój kulisty kształt, wielkością zbliżony do orzecha laskowego. Z pieprzem - wiadomo.  Moje wyszły trochę za duże - oryginalne są mniej więcej o połowę mniejsze. Niemniej, smakują wyśmienicie. I nadają się do jedzenia od razu po upieczeniu! Jeśli więc szukacie(...)składniki, miksując na najniższych obrotach miksera.  Z gotowego ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha laskowego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy (ciasto urośnie). Piec w 200 st. C. przez 10-12 minut. Ostudzić. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Smacznego! Dziś pierwsza część

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Orzeszki z kremem chałwowo-kawowym 556

wykonania. Ciasto zagniata się błyskawicznie, ale do ich wykonania potrzebna jest specjalna patelnia, która nada naszych orzeszkom właściwy kształt. Nie nakładajmy zbyt dużo ciasta do wgłębień, wystarczą kawałki wielkości orzecha laskowego. Ja przed każdym nałożeniem ciasta, smaruję patelnię olejem za pomocą pędzla silikonowego. Dzięki tej warstwie oleju, orzeszki bardzo prosto wyjąć z patelni. Orzeszki tuż po wyjęciu z patelni(...)pieczenia szczypta soli Krem 2 żółtka 100 g masła 100 g cukru pudru 100 gr chałwy 100 ml mocnej kawy 1 łyżka spirytusu/wódki (może być smakowa u mnie orzech laskowy) Wykonanie Ze składników zagniatamy ciasto. Patelnię nagrzewamy, smarujemy olejem i wkładamy kawałki ciasta. Smażymy/pieczemy z obu stron do zrumienienia. Wystygnięte skorupki orzeszków napełniamy kremem Krem Żółtka ubijamy

Mieszam w Garnku
Tarta nadziewana orzechami w karmelu / Caramel and nut tart 149

cytryny 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 arkusze ciasta francuskiego, rozmrożonego 1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich Bakalland ½ szklanki grubo posiekanych lub w płatkach migdałów Bakalland ½ szklanki grubo posiekanych orzechów laskowych Bakalland 1 duże jajko, roztrzepane 1 duże żółtko Przygotowanie: W małym rondelku wymieszaj 1/3 szklanki, miód i masło i podgrzewaj w na średnim ogniu aż do rozpuszczenia masła i odstaw(...)średnicy i umieść na blaszce do pieczenia. Następnie rozwiń drugie ciasto i wytnij okrąg o średnicy 25 cm, nakłuj go widelcem i natnij na środku. Do przygotowanego karmelu wmieszaj orzechy i wysmaruj brzegi mniejszego okręgu roztrzepanym jajkiem. Wyłóż nadzienie orzechowe na mniejszy okrąg i rozłóż je równomierną warstwą pozostawiając wysmarowany brzeg. Następnie przykryj większym okręgiem i zlep brzegi. Zawiń brzegi

karmelowy
Sernik wiejski 353

szklanki mąki szklanka cukru Masa serowa: 200g masła 220g cukru 4 łyżki cukru waniliowego Wanilia 5 żółtek 70g mąki 1kg twarogu 3 krotnie mielonego 5 białek karmel, czekolada, orzechy laskowe Sposób przygotowania: Kruche ciasto : Mąkę, masło, cukier i wanilię wsypujemy do miski i mieszamy robotem kuchennym na najniższych obrotach. Następnie wbijamy jajko i dodajemy żółtko i nadal miksujemy. Gdy ciasto(...)ciasta folią aluminiową, aby się przesadnie nie przypiekło. Sernik studzimy w piekarniku, lekko uchylając drzwiczki. Po ostudzeniu wierzch dekorujemy  karmelem, następnie ścieramy czekoladę na tarce i posypujemy poszatkowanymi orzechami laskowymi. Idealny smak uzyskamy po paru godzinach trzymania sernika w lodówce. Smacznego

Słodkie Przyjemności

Proponowane wyszukiwania