mimo, iż są kaloryczne zawierają wiele zdrowych tłuszczy. A że ostatnimi czasy zaopatrzyłam się w wiele ich rodzajów to wykorzystałam kombinację ich wszystkich :) Spokojnie jednak możecie dać tylko orzechy włoskie czy laskowe. Coś czuje, że ten przepis będzie moim ulubionym :) Gorąco polecam! Składniki na 2 porcje: 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki proszku(...)otrębów pszennych (dałam płatki żytnie) 50 ml mleczka kokosowego 30 ml mleka 1 łyżka wiórków kokosowych (dałam płatki kokosowe) 1 małe jajko 1 banan 2 łyżki orzechów (dałam kombinację orzechów laskowych, brazylijskich, makadamia i pekan) 1 łyżka cukru (dałam ksylitol) 1 łyżeczka wody 1/2 łyżeczki masła 1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. 2. Mleko podgrzać, zalać nim płatki i odstawić
Moja Galeria Smakuprzekieruje Cię na odpowiadajcą znaczeniu stronę, przepis lub gdzie można nabyć produkt. Składniki: 200 g mlecznej czekolady 3 orzechy brazylijskie 5 orzechów macadamia 5 nerkowców 5 migdałów blanszowanych garść orzechów laskowych Wykonanie: Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej. Orzechy brazylijskie przekroiłam na trzy części, laskowe podpiekłam w piekarniku i usunęłam z nich skórkę. Rozpuszczoną czekoladę wylałam do prostokątnego pojemnika i razem
Blondynka Gotujektóre jak wiadomo stanowią bardzo bogate źródło witamin. Pasuje do różnego rodzaju dodatków i z powodzeniem zastąpi kupne pieczywo. Składniki: 1 szklanka ziaren słonecznika łuskanego 3/4 szklanki migdałów lub orzechów laskowych 1/2 szklanki siemienia lnianego w całości 1/2 szklanki pełnoziarnistych płatków owsianych 10 łyżek mielonego siemienia lnianego 1 i 1/2 szklanki zimnej wody 1 łyżka syropu klonowego, syropu z agawy(...)pojemniku w lodówce (nawet do 2 tygodni). Składniki możemy dowolnie modyfikować wg własnych preferencji: np. część słonecznika zastąpić możemy pestkami dyni lub dodać suszonej żurawiny. Migdały zastąpić orzechami włoskimi lub laskowymi. Ważne tylko by zachować podane proporcje. Chleb jest wilgotny. Pasuje do wędlin, sera jak i słodkich dodatków. To samo zdrowie, a przede wszystkim cudowna alternatywa wszechobecnej mąki pszennej. Dodatkowo
Kuchnia po mojemubiałka, 13 g tłuszczu, 50,4 g węglowodanów oraz 5,3 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: 100 g płatków owsianych 100 g płatków żytnich 50 g orzechów włoskich 50 g orzechów laskowych 50 g orzechów nerkowca 50 g pestek słonecznika 100 g rodzynek 150 g miodu (pół szklanki) 100 - 150 ml soku jabłkowego 1 łyżka mielonego cynamonu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Orzechy
W kuchni KatieSkładniki: ulubiona kawa ziarnista/mielona, płatki gorzkiej czekolady, śmietanka 30-36% (koniecznie schłodzona przed ubijaniem, przyprawa kawowa własnego wyrobu (cukier, imbir, goździki, kardamon, cynamon), karmelizowane orzechy laskowe (3-5 orzechów pokrojonych w kostkę zasypane dwoma łyżeczkami cukru białego i łyżeczką trzcinowego - karmelizowane chwilę przed podaniem kawy) Przygotowanie: Do ulubionego kubasa wsypujemy niecałą łyżeczkę płatków czekoladowych (można pominąć). Następnie
Karczma Honoriettycukru pudru Wykonanie orzeszków Sodę sparzyć w 2-3 łyżkach wrzątku. Z podanych składników dobrze wyrobić ciasto (można ręcznie lub w malakserze). Z ciasta ulepić kuleczki wielkości większego orzecha laskowego. Maszynkę do orzechów dobrze rozgrzać. Kulki włożyć do foremek i zapiekać kilka minut. Mają być w jasnym złotym kolorze. Zdejmujemy ostrożnie patyczkiem do szaszłyków. Teraz nasze orzeszki muszą się
tojestpyszne.blogspot.comtakim śniadaniu jestem najedzona przez kolejne 4 godziny. Jestem pewna, że Wam też tak zasmakuje :) DOMOWA GRANOLA (składniki na 2 duże słoiki) Składniki: - 2 szklanki płatków owsianych - pół szklanki orzechów laskowych - pół szklanki orzechów włoskich - pół szklanki orzechów nerkowca - 2/3 szklanki pestek słonecznika i dyni - pół szklanki siemienia lnianego - 4 łyżki miodu Dodatkowo: - pół szklanki rodzynek - pół szklanki suszonych
Zgrabne GotowanieBaked apples with ice cream and topping Składniki 5 jabłek 3 łyżki kajmak 1 łyżka orzechy laskowe 1 łyżka orzechy włoskie 1 łyżka migdały Polewa 100 ml sok jabłkowy 100 ml wino białe 5 dag cukier 1 łyżeczka mąka kukurydziana Wykonanie. Orzech i migdały posiekać i wymieszać z kajmakiem. W jabłkach wyciąć otwornicą gniazda nasienne, otwory trochę powiększyć, ściąć czapeczki
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: 2 białka 1 cale jajko 3 łyżki mąki 3 łyżki drobno zmielonych orzechów laskowych, np. tarte orzechy BackMit 6 płaskich łyżek cukru owoce - u mnie borówki Jajka ubić z cukrem, aż będą puszyste. Orzechy połączyć z mąką. Dodać do masy jajecznej - delikatnie wymieszać. Masę wylać do blachy - długiej keksówki - na wierzchu ułożyć owoce. Piec 30-35 minut
kolorowotorcikowowiększej, ale nie mniejszej. Moje ciacho bardzo wyrosło, z mniejszej keksówki może się wylać. Co do oryginalnego przepisu - dokonałam jedynie drobnych zmian z powodu braków w zaopatrzeniu. Orzechy macadamia zmieniłam na laskowe, a kakao pominęłam, bo wybyło przy pieczeniu ciasteczek... No i mąki takiej magicznej jak Gosia nie miałam. I tak wyszło pysznie! Bananowo-czekoladowe ciasto z nutką cynamonowo(...)czekolady (70%) 25 g mlecznej czekolady 25 g białej czekolady 4 banany kruszonka: 50 g miękkiego masła 30 g mąki pszennej 30 g cukru 1 łyżka cynamonu 65 g orzechów laskowych Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, partiami dodawać do masy. Czekoladę rozpuścić
Pożeraczka, czyli raz adobrzerodzinnym. Pozdrawiamy Szybki piernik żydowski z bakaliami Składniki: 200 g miodu 250 ml mocnego naparu z kawy 200 g cukru ( u mnie trzcinowy) 100 g posiekanych migdałów i orzechów laskowych (u mnie posiekane orzechy włoskie) 100 g rodzynek 4 jaja 2 szklanki mąki (u mnie prawie 3 szklanki) 3 łyżki koniaku (u mnie rum) 4 łyżki oleju 3 łyżeczki
UgotujmyTo.plbyło laskowych oraz z jogurtem. Składniki: 800 g rabarbaru 150 g cukru waniliowego (domowego, lub z prawdziwą wanilią) 2 - 3 łyżki masła 20 g marynowanego imbiru, posiekanego 150 g orzechów laskowych (lub włoskich) 100 g mąki pszennej 50 g masła (dałam 60) 50 g cukru trzcinowego szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej 50 g płatków owsianych starta skórka z 1/2 cytryny
Sto kolorów kuchniSkładniki na 2 porcje: 1,5 szklanki mleka 1 banan 2 łyżki kakao garść orzechów laskowych gorzka czekolada (do dekoracji) Orzechy podprażyć na suchej patelni. Do blendera wlać mleko, dodać pokrojonego banana oraz orzechy. Dokładnie zmiksować. Przelać do szklanek. W zależności od preferencji udekorować plasterkami banana, kawałkami orzechów oraz startą gorzką czekoladą
Moja Galeria Smakuchrupania J J J Składniki: 300 g schłodzonej margaryny, 550 g mąki pszennej, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 170 g cukru brązowego, 2 jajka, 100 g tartych orzechów laskowych. Przygotowanie: Mąkę mieszamy z orzechami, proszkiem do pieczenia, przesypujemy na stolnicę, dodajemy pokrojoną margarynę i z pomocą dużego noża, kroimy ją jeszcze drobniej, równocześnie mieszając. Dodajemy jajka, cukier
Moniki Smakołyki