Kuleczki śliwkowe bez pieczenia Brazylianka Keks na białkach Kasztanki Drożdżowe kapuśniaczki Amoniaczki Lebkuchen Ciasteczka z maszynki Kruche babeczki z powidłami i orzechową bezą Rogaliki z białym makiem Rogaliki z orzechów laskowych Sałatka szuba Krokiety z mięsem Pierniczki królewskie z marcepanem Piernik staropolski z powidłami śliwkowymi Ciasteczka z kremem karpatkowym Likier piernikowy Miodownik z kremem grysikowym wiśniami i orzechami Pomarańczowe paluszki
Ala piecze i gotujekakao, orzechy, ksylitol, olej kokosowy, mleko ryżowe. Jednym słowem bardzo zdrowy zamiennik dla spragnionych niezdrowych czekoladowych słodyczy. Ja przygotowywałam od razu z podwójnej porcji. Składniki na 1 porcję: - 100g orzechów laskowych - 2 czubate łyżki kakao - 1/4-1/3 szklanki mielonego ksylitolu lub 1/4 szklanki syropu z agawy - 6-10 łyżek mleka (dałam ryżowe) - 1 łyżeczka oleju kokosowego (nie trzeba) Orzechy wysypać
Smaczne Zdroweposiekanej) lub groszków czekoladowych 100 g mąki orkiszowej 200 g masła z obniżoną zawartością tłuszczu 1/3 torebki cynamonu/przyprawy do piernika 1 łyżka proszku do pieczenia 200 g uprażonych orzechów laskowych i włoskich Dżem malinowy Starta mleczna/gorzka czekolada/groszki czekoladowe Przygotowanie: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mikserem ubijamy cukier i masło, dodajemy żółtka. Mąkę mieszamy ze zmielonymi orzechami, cynamonem, czekoladą
Czarnawisienkaposiekanej) lub groszków czekoladowych 100 g mąki orkiszowej 200 g masła z obniżoną zawartością tłuszczu 1/3 torebki cynamonu/przyprawy do piernika 1 łyżka proszku do pieczenia 200 g uprażonych orzechów laskowych i włoskich Dżem malinowy Starta mleczna/gorzka czekolada/groszki czekoladowe Przygotowanie: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mikserem ubijamy cukier i masło, dodajemy żółtka. Mąkę mieszamy ze zmielonymi orzechami, cynamonem, czekoladą
Czarnawisienkarustykalnej z owocami. Tym razem z jagodami :) Cukier ograniczony do minimum, pyszna mąka kasztanowa i orzechy oraz cynamon tworzą przepyszną całość, polecam :) 130 g mąki kasztanowej 45 g mielonych orzechów laskowych łyżka cukru pudru łyżeczka cynamonu żółtko 40 g masła płaska łyżka śmietany 12% szklanka jagód 0/5 łyżeczki cynamonu 2 łyżki płatków migdałów Mąkę przesiewamy, mieszamy z orzechami oraz cynamonem
Mienta blogkartonu 200 g. płatków owsianych 100 g. płatków jęczmiennych 50 g. płatków orkiszowych 25 g. mlecznej czekolady mlecznej 2 łyżeczki kakaa łyżeczka cukru pudru Garść suszonej żurawiny Garść orzechów laskowych Do rondelka wlałam mleko, wsypałam cukier i kakao - podgrzewałam mieszając. Dodałam pokruszoną czekoladę mleczną, mieszałam do jej rozpuszczenia. Masę mleczną przelałam do miski, dodałam płatki, żurawinę oraz orzechy. Całość dobrze
apetytnapieczenieprzekroić na 3 części. Nasączyć herbatą z cukrem. Krem: 500ml śmietanki 30%, 250g serka mascarpone, 100g mlecznej czekolady, 1/2 szklanki cukru pudru, 100g posiekanych orzechów laskowych, dżem z czarnej porzeczki. Śmietankę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone i ubijać chwilę do połączenia się składników. Dodać posiekaną czekoladę oraz posiekane orzechy
Z miłości do słodkościspokój. Ważne jest również że mają coś słodkiego i nie szkodzącego . Składniki 250 g herbatników 100 g gorzkiej czekolady 150 g masła 2 łyżki miodu 100 g orzechów laskowych ( mogą być inne) Wykonanie - Do miski włożyć pokrojone masło i połamaną czekoladę . Miseczkę położyć na garnku z gorącą wodę. Gdy czekolada i masło rozpuszczą się . Miskę odstawić . - Orzechy posiekać
Eli Gotowanierównież nie możemy odmówić sobie płatków z mlekiem. Poniższy przepis pochodzi z 23go numeru Foods&Friends, zmieniłam co nieco. Bezglutenowe, gryczane, musli z bakaliami po 100 ml migdałów, orzechów laskowych i wiórków kokosowych 200 ml ziaren słonecznika 300 ml płatków gryczanych 200 ml posiekanych, suszonych owoców np rodzynek, fig, żurawiny Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Migdały i orzechy siekamy
Dzieje kuchennej Wiewióryłyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka jogurtu Wierzch. 100g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła 7 śliwek świeżych lub mrożonych 1 łyżka cukru 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich orzechy włoskie orzechy laskowe migdały Wykonanie. Masło stopić, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż się roztopi. Śliwki rozgotować i przetrzeć przez sitko. Dodać cukier zagotować, dodać połowę stopionej czekolady oraz zmielone orzechy. Dobrze wymieszać
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: 1/2 szklanki orzechów włoskich, 1/2 szklanki orzechów laskowych, 100 g suszonych fig, 10 suszonych daktyli, 1/2 szklanki migdałów, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, 1/2 szklanki miodu, 5 łyżek mąki, 2 łyżki masła. Przygotowanie: Wszystkie bakalie i orzechy mieszamy razem. Figi i daktyle kroimy na mniejsze kawałki (wcześniej pozbawiamy fig ogonka, a z daktyli wyjmujemy pestki). Orzechy siekamy
Aga w kuchniWyrobione ciasto odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Nadzienie makowe: 150 g maku 300 ml mleka 2 łyżki miodu 1 łyżka masła 25 g rodzynek 50 g orzechów laskowych lub włoskich 1 łyżka cukru 1 żółtko Mak płuczemy zimną wodą, zalewamy wrzącym mlekiem i gotujemy ok. 30 minut na wolnym ogniu. Odcedzamy go i przepuszczamy razem z orzechami
Salonik smakówprzepis na kruche kwiatki migdałowe albo kruche ciasteczka z orzechami. Orzechowo-migdałowe makaroniki z gorzką czekoladą na Święta. Składniki na 40 sztuk: 125 g tartych migdałów 125 g tartych orzechów laskowych 100 g gorzkiej czekolady 4 białka 200 g cukru szczypta soli lukier: 1/2 szkl. cukru pudru 2-3 łyżki zimnej wody posypki dekoracyjne Jeśli mamy mielone migdały i orzechy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękawy. Byli bardzo zawiedzeni, że deseru było tak mało:) Składniki: 100g gorzkiej czekolady, 300ml mleka, 3 łyżki masła, łyżeczka kawy rozpuszczalnej, 3 żółtka, 4 białka, 4 łyżki zmielonych orzechów laskowych (użyłam BackMit), 3 i 1/2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki cukru waniliowego, szczypta soli. Przygotowanie Czekoladę stopić wraz z mlekiem. Masło stopić w osobnym naczyniu, dodać
Z miłości do słodkościzakup wszystkich składników potrzebnych do jej wykonania. Składniki na 2 porcje: 1 ¾ szklanki roślinnego mleka (350 ml) 2 mrożone banany ½ dojrzałego mango ½ szklanki górskich płatków owsianych 2/3 szklanki orzechów laskowych 1/3 szklanki suszonej żurawiny 2 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki (lub do smaku) syropu klonowego Do kielicha blendera wlej mleko, dodaj banany, pokrojony miąższ mango, płatki owsiane
Roślinna - blog wegańskichoć raz spróbował batonika Kinder Bueno i marzył o następnym. W ciąży, to była moja największa zachcianka. Teraz postanowiłam wykonać w domu swój własny krem. Składniki: 150g orzechów laskowych 1 szklanka mleka w proszku 250g masła 125 ml śmietanki 30% 125 ml mleczka kokosowego 2 cukry waniliowe 1/2 olejku waniliowego Dr Oetker 5 łyżeczek miodu wielokwiatowego Sposób przygotowania: Orzechy siekamy
Kuchnia w czekoladzie