orzechy laskowe - 1190 przepisów (strona:37/80)

Mufinki dyniowe 166

szklanki oleju 2  jajka 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli 1/2 szklanki pokrojonych orzechówlaskowych lub włoskich Przygotowanie: Puree z dyni: Dynię pokroić na plastry (ze skórą), ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia, piec w 190 stopniach około 1 godzinę. Upieczoną ostudzić, łyżką

Cakes By Kejt
Serniczki dyniowe na czekoladowo-orzechowym spodzie z orzechami i karmelem 181

koniecznie na swojej jesiennej liście "must do". Składniki na 12 sztuk: Spód czekoladowo-orzechowy: 100 g ciemnej czekolady 50 g masła 50 g cukru 1 jajko 100 g mielonych orzechów laskowych Masa serowo-dyniowa: 125 g serka mascarpone 75 g serka typu philadelphia 100 g białej czekolady 1/2 szklanki puree z dyni  (przepis) 25 ml śmietany 30% 2 jajka

Smakowity Blog Kulinarny
Ciasteczka owsiane z orzechami i migdałami 98

Starmach" pyszne 25". Zapraszam... Stopień trudności - prosty, należy pamiętać żeby rozgrzać piekarnik przed włożeniem ciastek inaczej mogą się rozlać. Skala smaku - 10/10 Składniki na 16 ciasteczek: 50 g zmielonych orzechów laskowych 50 g zmielonych migdałów 50 g płatków owsianych 50 g rodzynek dałam żurawinę 100 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru brązowego 110 g masła

Kubki smaku
Islandzkie słodycze, wegańskie brownie i pinacolada 108

kawy rozpuszczalnej 1/2 łyżeczki soli 1/3 szklanki gorącej wody 1 1/3 szklanki brązowego cukru (dałam 1 szklankę, a i tak było b. słodkie) 6 łyżek oleju słonecznikowego 1/3 szklanki orzechów laskowych, drobno posiekanych (dałam całe migdały) Pyszne ciasto pinacolada wg przepisu Jadłonomii Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. Siemię zalej wodą i odstaw. W międzyczasie w niedużej  misce wymieszaj mąkę(...)dużej misce połącz posiekaną czekoladę, kakao, kawę i sól. Wlej gorącą wodę i intensywnie mieszaj (aż składniki się rozpuszczą). Do czekoladowej masy dodaj cukier, namoczone siemię, olej oraz orzechy i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj mąkę i znów wymieszaj łyżką. Ciasto będzie bardzo gęste (prawie niemożliwe do wymieszania), ale tak ma być. Don’t panic:). Gdy jest już gotowe

Qlinarnie i Qlinarnie
Kukurydziane kruche ciasteczka 245

mąka kukurydziana – 40 g – sól – 1 szczypta – polewa czekoladowa biała – 100 ml – polewa czekoladowa ciemna – 100 ml – orzechy laskowe – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Obie mąki i sól przesiewamy. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olejek waniliowy. Nie przerywając miksowania stopniowo wsypujemy przesiane mąki. Dokładnie mieszamy(...)Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy ( lekko podsypanej mąką ). Wycinamy kieliszkiem kółka. . Pieczemy ok. 12 minut, do stwardnienia i lekkiego przyrumienienia ciasteczek. W tym czasie roztapiamy polewy i siekamy orzechy. Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy ciasteczka na kratce i dekorujemy czekoladą i orzechami. Zajadamy po zastygnięciu

Ostra na Słodko
Tort makowy z kremem 362

jajek ·          125 g cukru pudru ·          2 łyżki mielonych orzechów laskowych ·          100 g mąki pszennej ·          2 łyżki mąki ziemniac zanej(...)pieczemy dzień wczesniej, bedzie się lepiej kroił. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier puder, a następnie żółtka. Przesiane mąki, mielone orzechy, mak i proszek mieszamy razem. Powoli, partiami sypiemy na masę jajeczną i delikatnie mieszamy,  na koniec dodajemy tłuszcz.   Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy margaryną i wysypujemy bułką

Mia Cucina Sofieta
Babka "Zachód słońca" 181

składa się z trzech warstw: makowej, kokosowej i kakaowej. Smaki bardzo fajnie się przenikają. W zależności od potrzeb można dzielić na dwie, trzy lub więcej części. Np. z dodatkiem orzechów laskowych, włoskich czy migdałów. Przepis daje wiele możliwości a pochodzi z rodzinnego zeszytu. Ciasto nie tylko od Święta. ;) Babka "Zachód słońca" PRZEPIS /z rodzinnego zeszytu/ Temperatura pieczenia(...)Ciasto 1 kostka margaryny 5 jajek 1 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mąki ziemniaczanej 1 szkl. cukru trzcinowego (może być zwykły) 6 łyżek oleju z orzechów włoskich (może być zwykły) łyżeczka rumu łyżeczka aromatu waniliowego/migdałowego 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkl. maku 3/4 szkl. wiórek kokosowych 1-2 łyżki kakao polewa czekoladowa

coolinarnastrefa.blogspot.com
Uroki lata 139

jajka 250g maki 1 lyzeczka proszku do pieczenia masa serowa 100g serka mascarpone 100g gestej smietany 1 zoltko 2 lyzki maki ziemniaczanej 3 lyzki cukru 125g zmielonych orzechow laskowych okolo 800g malin (dalam mrozone) wykonanie: Maslo ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do chwili az powstanie kremowa masa. Dodajemy kolejno jajka i nadal ucieramy ciasto. Na koncu dodajemy make wraz(...)piekarniku nagrzanym do 180°C W tym czasie robimy mase serowa. Miksujemy serek mascarpone ze smietana, cukrem, zoltkiem i maka. Podpieczone ciasto wyciagamy z piekarnika i posypujemy mielonymi orzechami laskowymi oraz smarujemy masa serowa. Na koncu ukladamy osuszone maliny. Placek ponownie wkladamy do piekarnika na okolo 40 minut. Po wystudzeniu upieczonego ciasta mozemy je posypac cukrem pudrem. zrodlo "Pieprz

Przysmaki Karolki
Panforte czekoladowe. 113

warto więc upiec je już teraz i cieszyć się jego bogatym smakiem w okresie świątecznym. Polecam! Składniki na Panforte czekoladowe: tortownica o średnicy 24 cm 140 g całych, blanszowanych orzechów laskowych 140 g całych, blanszowanych migdałów 450 g suszonych i kandyzowanych owoców (morele, daktyle, skórka pomarańczowe, rodzynki, kandyzowane ananasy itp.) 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej(...)łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki soli 85 g mąki pszennej 2 łyżeczki kakao 130 g cukru 230 g miodu 30 g masła 100 g gorzkiej czekolady      Orzechy i migdały osobno prażymy na patelni lub w piekarniku (na złoto). Chłodne orzechy, migdały, suszone i kandyzowane owoce, przyprawy, mąkę oraz kakao mieszamy w sporej misce, odkładamy

Rozpustne gotowanie
Om Ali (Umm Ali) - deser wg Hossama 209

już nie ten sam smak) 1 szklanka posiekanych orzechów pekan albo innych 1 szklanka wiórków kokosowych   1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich  1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych 1 szklanka rodzynek 1,25 szklanki cukru  4 szklanki mleka  1/2 szklanki śmietany tortowej albo piana ubita z białek jaj  masło do posmarowania blachy  Przygotowanie Rozgrzać piekarnik(...)stopni Ciasto ułożyć na wysmarowanej masłem blasze i upiec zgodnie z instrukcją każdy arkusz na jasno złoty kolor Kiedy wszystkie arkusze będą gotowane porwać je na małe kawałki. Wymieszać orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe i ćwierć szklanki cukru. Dodać upieczone połamane na niewielkie kawałki ciasto i połączyć z bakaliami, a następnie przełożyć do formy do zapiekania.  Mieszaninę ciasta, orzechów, rodzynek

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Batony owsiane - zdrowa przekąska do pracy i szkoły 163

dają radę, prawda? ;) Idealnie sprawdzą się jako drugie śniadanie/przegryzka dla dzieciaków :) Składniki: 2 szklanki płatów owsianych 1 szklanka orzechów/suszonych owoców/pestek/pokruszonych płatków śniadaniowych – ja dałam: posiekane orzechy laskowe, ziarna słonecznika i kokos 1/4 kostki masła 4 łyżki brązowego cukru 1/4 szklanki miodu łyżeczka ekstraktu waniliowego Masło, cukier, ekstrakt waniliowy i miód wkładamy do garnka i podgrzewamy. Po chwili(...)bulgotać – nie zmniejszając temperatury trzymamy na ogniu jeszcze około 2-3 minuty (warto pilnować, żeby nic nie wykipiało).  Po tych paru minutach wyłączamy i dodajemy wszystkie sypkie składniki (orzechy, ziarna, owoce, itp) i dokładnie mieszamy.  Całość przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia lub folią spożywczą blaszkę, wyrównujemy, lekko ugniatamy i jak ostygnie – wstawiamy do lodówki na około godzinę

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Zakończenie Ciasteczkowego rozdania w Marty ! Wrzesień 2013 95

komentowania które ciasteczka według Was mogą być najpyszniejsze ! Przepisy dodawane według kolejności zgłoszeń. 1) Ciasteczka anyżowe z nutką chili przepis z bloga magicalcuisine.blogspot.com 2) Pyszne ciasteczka z młodymi orzechami laskowymi i gorzką czekoladą przepis z bloga wkuchniuli.blogspot.com 3) Kokosanki przepis z bloga ciateczkowypotwor.blogspot.com 4) Ciastka z tahini i kawą  przepis z bloga szalonapatelnia.blogspot.com 5) Czekoladowe ciasteczka truflowe przepis(...)przepis z bloga wdomowymzaciuszu.blogspot.de 7) Kruche ciasteczka z herbatą  przepis z bloga decorateacake.blog.pl 8) Waniliowe kwiatuszki   przepis z bloga izioni-smaki.blogspot.com 9) Ciasteczka z białą czekoladą i orzechami pecan przepis z bloga szalonapatelnia.blogspot.com 10) Kruche ciasteczka z nutą cytrynową przepis z bloga przepisy-misiaczek.blogspot.com 11) Ciastka mocno czekoladowe przepis z bloga fiveer-nourriture.blogspot.com 12) Ciastka z masłem orzechowym przepis

Magiczne Życie Marty
Pierniczki w czekoladzie (szybkie) 248

zrobić. Robiłam je 3 dni temu i dziś są idealnie mięciutkie. W sam raz do niedzielnej kawki:-) Składniki (ok. 26 małych pierniczków): 125 g maki pszennej 43 g zmielonych orzechów laskowych 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżeczki przyprawy do piernika 3/4 szklanki mieszanki keksowej (suszone owoce) 43 g masła(...)czekolady gorzkiej 2 łyżki masła (do polewy) płatki migdałów do posypania pierniczków Wykonanie: Owoce z mieszanki keksowej bardzo drobno pokroić. Następnie owoce mieszamy ze wszystkimi suchymi składnikami (mąką, orzechami, sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika) Masło wraz z miodem rozpuszczamy na patelni lub w garnku (mikrofala też może być) Jeszcze ciepłe masło, ale nie gorące dodajemy

IMPRESJA SMAKU
PIERNIK BERNARDYŃSKI 169

masą, i z każdym dniem jest jeszcze lepszy.Baaaardzo go polecam!!!!. 1 szkl.miodu 4 szkl.mąki pszennej 3 jajka 1 szkl.cukru 1 szkl.śmietany 1 łyżeczka sody 1/2 szkl.posiekanych orzechów laskowych 1 łyżka smażonej ,drobno pokrojonej skórki pomarańczowej po 1 łyżeczce startej , świeżej skórki pomarańczowej i cytryny 1 łyżeczka mielonego cynamonu i mielonych goździków 1 łyżka masła *********************************************  Do rondla wkładamy(...)ogniu , stopniowo wsypywać 2 szkl.przesianej mąki , cały czas mieszając , aż utworzy się gładka ,jednolita masa.Zdjać z ognia  i nadal mieszając dodawać po jednym jajku,dodac sodę ,przyprawy,orzechy i smażona skórkę pomarańczową.Wlać śmietanę i wsypać tyle przesianej mąki pszennej ,aby ciasto był gęste,wymieszać ,po czym ciasto wylać na blachę wysmarowaną masłem.Pieczemy ok.1 godziny w piekarniku

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Wiewiórkowy chlebek bananowy. FIT 453

najlepiej 200 g mąki pszennej typ 550 i 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej) 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 3 banany im bardziej dojrzałe tym lepiej garść orzechów laskowych garść różnych ziaren, u mnie: siemię lniane prażone, ziarno sezamu prażony, pestki dyni prażone, ziarno słonecznika prażone garść rodzynków (tym razem u mnie bez rodzynków) jajko 70 g masła 80 g cukru(...)przyprawy do piernika Banany rozgniatamy w misie tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem. Dodajemy topione masło, cukier i mąkę, mieszamy. Wsypujemy mąki z sodą oczyszczoną, przyprawą korzenną i ziarnami oraz orzechami. Mieszamy do połączenia składników. Formę (keksówkę) smarujemy masłem, przekładamy do środka ciasto i pieczemy w 170 stopniach przez 45 minut. Upieczony chlebek wyciągamy z formy i studzimy na kratce. Smacznego

Kocham Czekoladę

Proponowane wyszukiwania