pszennej 15 dag cukru pudru 20 dag masła 8 dag mielonych orzechów szczypta soli 1 jajko masa marcepanowa czerwony barwnik garść goździków Przesianą mąkę wymieszać ze szczyptą soli,mielonymi orzechami laskowymi i 10 dag cukru pudru.Dodać miękkie masło i jajko - szybko zagnieść gładkie ciasto.Uformować kulę i włożyć na godzinę do lodówki. Ze schłodzonego ciasta uformować po 10 małych
Niespełnione zdolności kulinarneszklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru kryształu 250g płatków owsianych 3 jajka 250g margaryny 2/3 szklanki ziaren słonecznika Sposób wykonania: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Uformować w kształcie orzecha laskowego i delikatnie spłaszczyć. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni C przez ok 25-30 minut. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąmałe podłużne foremki: 400 g mąki 250 g cukru 250 g masła 8 jajek 2 łyżki cukru waniliowego 150 g suszonej lub wędzonej polskiej śliwki węgierki 100 g orzechów laskowych 100 g suszonych fig 100 g suszonej moreli 100 g migdałów bez skórki 100 g drobnych rodzynek 100 g kandyzowanej skórki z limonki lub z cytryny 100 g kandyzowanej skórki
maniapieczeniawcześniej nie znikną. Zachowują swój wycięty kształt, idealne do zdobienia lukrem Royal Icing. SKŁADNIKI 200g mąki pszennej, używam wrocławskiej, typ 500 150g bardzo zimnego masła 50g mąki z orzechów – migdałowej, laskowej, z orzechów włoskich 60g bardzo drobnego cukru do wypieków lub 70g cukru pudru 20g dobrego, gorzkiego kakao 1 czubata łyżka przyprawy do piernika ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 jajko
Karo in the Kitchenlubimy z mężem robić najbardziej – naleweczki. Szczególnie mój mąż para się w przerabianiu wszelkiego rodzaju „owoców” na nalewki. Były już pigwy, jarzębiny, tarniny, wiśnie a nawet orzechy laskowe Czasem nalewki robimy na prawdziwym bimbrze Bełchatowskim, mają moc ale są bardzo, bardzo smaczne, polecam. Składniki na około 2 litry 2 kg bardzo słodkich owoców 1 kg cukru
moj przepis naDziś mam dla Was przepis na przepyszne ponczowe babeczki. Babeczki / muffinki z ciasta drożdżowego , nasączone orzeźwiającym ponczem i obsypane dużą ilością moich ulubionych , chrupiących bakalii i kokosem. Mamy tu orzechy laskowe , nerkowce oraz prażony kokos. Do szczęścia potrzeba jeszcze tylko kubka ulubionej , pachnącej kawy. Spróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 125 g * drożdże suszone – 1 łyżeczka * cukier
Ostra na SłodkoKREM: [na 4 pucharki lub do przełożenia 1 tortu] 500 ml.śmietany kremówki 100 g. ciemnej czekolady 1o0 g. mlecznej czekolady 3 łyżki nutelli 3 łyżki drobno posiekanych orzechów laskowych- delikatnie podprażonych na patelni Przepis: W garnuszku podgrzewamy śmietanę razem z ciemną i mleczną czekoladą (podgrzewamy, ale nie zagotowujemy ). Mieszamy, aż czekolada dokładnie się rozpuści i połączy ze śmietaną, następnie
Domowe Tortyciasto i smażyć z obu stron. Pancakes przełożyć na talerz, każdy z nich polewając syropem trzcinowym. Z naleśników ułożyć niewielką piramidkę. Polać syropem i posypać skondensowaną skórką pomarańczy i orzechami laskowymi. Podawać na ciepło
Smakołyki Asiwiększych wyrzutów sumienia ;) Polecam i Wam! 400g płatków owsianych błyskawicznych 1/2 szkl słonecznika 1/2 szkl orzechów włoskich 1 szkl rodzynków 1/2 szkl pestek z dyni 2/3 szkl mieszanki orzechów laskowych, nerkowca, migdałów 1 szkl wiórków kokosowych puszka mleka skondensowanego słodzonego 250g dżemu brzoskwiniowego W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Mleko i dżem przełożyć do garnuszka, lekko podgrzać. Dokładnie
Smakołyki Asimigdałów , orzechów i żurawiny .Do ciasteczek użyłam wyśmienitej Mąki tradycyjnej z Młyna zbożowego w Szadku Pysznie i zdrowo :) Zapraszam :) Składniki : 50 g mielonych migdałów 50 g mielonych orzechów laskowych 50 g płatków owsianych 100 brązowego cukru 110 g masła roztopionego 2 jajka 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 100 g mąki
Sama słodycz i szczypta chilisklepie, dajcie znać, żeby wieść szła w świat. Jeśli chodzi o smak, krem jest bardzo słodki i delikatny, lekko kakaowy, jeśli chcielibyście upodobnić go bardziej do nutelli, proponuję zmielić orzechy laskowe albo nerkowce i dodać do kremu. Naleśniki dyniowe z serem 1 szkl. mąki pszennej lub orkiszowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru
Przepysznik - BLW i nie tylkołyżeczki zmielonego imbiru 1,5 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36% około 300g biszkoptów (najlepiej podłużnych) Do nasączenia: 1 szklanka zaparzonej mocnej kawy 200ml likieru orzechowego (użyłam Soplica Orzech Laskowy) 3/4 szklanki wody 2 łyżki spirytusu (niekoniecznie, ale ja dodałam dla wzmocnienia smaku :)) Dodatkowo: cynamon do posypania 1. Składniki do nasączenia wymieszać. 2. Biszkopty maczać w kawowym ponczu
Mała CukierenkaCudownie kruche, smaczne i bardzo, bardzo aromatyczne ciasteczka z orzechami laskowymi. PRZEPIS NA MOIM BLOGU KLIK
SMYKWKUCHNIciasto piecze się i stygnie w mig Torcik czekoladowy pieczenie ok 30 - 40 minut w 170 stopniach bardzo łatwe Składniki ciasto 6 białek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych - zastąpiłam siekanymi migdałami 50 g posiekanych suszonych fig - użyłam siekanych daktyli 50 g żurawiny suszonj 50 g siekanej gorzkiej czekolady 50 g siekanej mlecznej czekolady - stanowczo stwierdzam
sierotka maRysia w kuchnipieprzem - przyprawiamy do smaku (dodałam jeszcze odrobinę tartej marchewki jednak to było takie moje, zupełnie zbędne, widzi mi się Lepimy z niego małe pulpeciki - u mnie wielkości dużego orzecha laskowego i obtaczamy je w mące kukurydzianej/zwykłej. Kroimy cebulę w drobną kostkę, czosnek siekamy a marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Selera wrzuciłam do rozdrabniacza i solidnie zmieliłam
sierotka maRysia w kuchni