zmieniać i komponować wedle Waszych upodobań, gdyż granola nie może się nie udać :) Składniki: - ok. 200g rabarbaru - 150g płatków żytnich - 150g płatków owsianych - 50g słonecznika - 40g orzechów włoskich - 30g orzechów laskowych - 30g nerkowców - 30g płatków migdałów - 30g siemienia lnianego - 2 łyżki miodu (u mnie rzepakowego) - 2 łyżki oleju kokosowego *opcjonalnie: ksylitol do posłodzenia Rabarbar płuczemy pod bieżącą wodą, obieramy(...)miodem. Dusimy pod przykryciem do uzyskania konsystencji musu, co jakiś czas mieszając. Rabarbar ma być miękki, jeżeli jest za mało słodki - dosładzamy ksylitolem. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Orzechy możemy rozkruszyć na mniejsze kawałeczki, ale nie na pył. Wystudzony mus łączymy w sporej misce z resztą składników do całkowitego ich połączenia. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i staramy
Be Fit Be Strongpieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 2 łyżeczki przyprawy do piernika (u mnie: Kotanyi) skórka otarta z 1 (sparzonej wcześniej) pomarańczy opcjonalnie: po 25 g obranych migdałów i orzechów laskowych Krem do dekoracji: 200 ml śmietany 30% 150 g serka kremowego śmietankowego zagęstnik do śmietany 4 łyżki cukru pudru zielony barwnik spożywczy w żelu Przygotowanie: Marchew umyć, obrać(...)lekko je ubić. Do jajek z olejem wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, przyprawy, ekstrakt z wanilii i wymieszać. Na koniec dodać skórkę otartą z pomarańczy, marchew, posiekane orzechy i migdały. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do papilotek (do 2/3 wysokości) i piec ok. 20 min. w temperaturze 180°C (z termoobiegiem). Inspiracja: Przepis na Piernik z marchwi z książki "Przysmaki
Domowa Cookierenka Agilikieru cointreau 15 g cukru 2 łyżeczki suszonej skórki pomarańczowej Gold Pak Na warstwę migdałową [orzechową]: 3 jajka 90 g mielonych migdałów [ orzechy laskowe tarte Back Mit] 50 g cukru Morele pokroić na mniejsze kawałki i zalać gorącą wodą. Dolać cointreau. Odstawić na 30 minut. Dodać cukier i skórkę pomarańczową, po czym zmiksować blenderem(...)malakserze). Rozbić jajka, oddzielając żółtka od białek.Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty kogel-mogel.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.Do kogla-mogla wmieszać mielone migdały [ orzechy]. Do powstałej masy delikatnie dodać pianę z białek. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. C (grzanie góra-dół). Formę do pieczenia (prostokątną o wym. 20 x 30 cm) wyłożyć papierem
Moje domowe kucharzenieskładzie mąki. Orzechy mielone dają bardzo ciekawy smak. Zachęcam do upieczenia. Ciasto mocno czekoladowe bez mąki z kremem z Nutelli Składniki: 4 jajka 200 g masła 200 g zmielonych orzechów laskowych 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 150 g drobnego cukru trzcinowego 2 łyżki rumu Krem: 200 g serka mascarpone 5-6 łyżek Nutelli Dodatkowo: Marmolada lub dżem(...)stopni. Czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej, odstawiany do przestygnięcia. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka miksujemy z cukrem, na puszystą masę. Stopniowo dodajemy czekoladę, cały czas miksując. Dodajemy orzechy, rum i miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę . Za pomocą łyżki delikatnie łączymy pianę z masą. Formę o średnicy około 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Przelewamy
Mania Gotowaniasmaku orzechowym to dokładnie to czego mi było potrzeba. Przepis jest na dużą kesówkę. Składniki na ciasto: 7 łyżek mąki pszennej ( trochę więcej niż płaskich ) 100 g mielonych orzechów laskowych 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g gorzkiej czekolady startej na tarce o małych oczkach 4 jajka 1 łyżeczka kakao 100 g cukru 100 g masła(...)koniec ubijania dodać stopniowo cukier a następnie po jednym żółtku. Rozpuszczone i schłodzone masło lub margarynę dodać do ubitej masy, całość dokładnie wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać mąkę, orzechy, proszek do pieczenia, kakao, czekoladę startą na tarce o małych oczkach i wszystko dokładnie wymieszać a nastepnie połączyć z ubitą masą jajeczną i wszystko delikatnie wymieszać, aż do dokładnego połaczenia się
Na słodko lub wytrawniefrajda przy przygotowaniu będzie na pewno! :-) szczególnie jak zaangażujesz dziecko do pomocy. Deser Monte zna chyba każdy. Smakołyk pełen (??) mleka, wapnia i orzechów. Niestety nie. Orzechów laskowych jest 0,6 %, choć przez intensywny zapach, wydaje się, że jest ich znacznie więcej - tak około kilograma ;) (aromat robi swoje). Czy jest to idealny deser dla dzieci? Nie sądzę(...)Ciebie przepis na zdrowszą wersję tego przysmaku. Raz na jakiś czas możesz zrobić swoim dzieciakom. Porównanie Lila bardzo lubi Bielucha, więc pomyślałam, że po dodaniu kakao, syropu klonowego/miodu i orzechów wyjdzie pyszne, zdrowe Monte :) Poniżej możesz zobaczyć skład deserów, domowego i kupionego. Który wybierasz? porównanie składu, Monte domowe, Monte Zott Przepis na domowe Monte Składniki serek (polecam Bieluch
lady-och-mistrzyni.blogspot.comsmaku idealny i czekoladowy. Składniki: ciasto 560 g mąki 250 ml mleka 50 g drożdży 100 g masła 1 łyżeczka cukru nadzienie 100 g orzechów laskowych 100 g migdałów 1/4 szklanki kakao 50 g masła 50 g cukru trzcinowego 5 łyżek miodu Przygotowanie: Drożdże z cukrem i 2 łyżeczkami ciepłego mleka zostawić dostawić(...)Wszystko z sobą połączyć i wyrobione ciasto przykryć ściereczką, aż zwiększy swoją objętość. W misce utrzeć masło z kakaem, cukrem i miodem dodać zblendowane migdały i orzechy. Ciasto rozwałkować na stolnicy i pokryć nadzieniem - zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem przekroić zrolowane ciasto na pół. Obie połówki owinąć wokół siebie, końce skleić. Ciasto układamy na blasze
Niezły Młynekmogą lub nie chcą jeść zwykłego chleba. Znalezione tutaj . Składniki: -1 szklanka nasion dyni lub słonecznika (dałam pół na pół) -1/2 szklanki nasion lnu -1/2 szklanki orzechów laskowych lub migdałów -1 1/2 szklanki płatków owsianych (bezglutenowych lub zwykłych gdy nie zależy nam na tym, by chleb był bezglutenowy) -8 łyżek mielonego siemienia lnianego -1 1/2 łyżeczki soli himalajskiej(...)wody -można dodać łyżkę miodu lub szczyptę stewii (ja nie dałam-uważam że nie ma takiej potrzeby) Wszystkie suche składniki prócz soli tj. słonecznik, dynia, len cały i mielony, orzechy, migdały oraz płatki owsiane wymieszać w misce. Odstawić. W garneczku zagotować wodę z solą i olejem kokosowym. Odstawić do lekkiego przestudzenia i po ok. 10 minutach połączyć z suchymi składnikami
Smaczne Zdrowespędzanie czasu z dobrą książką na powietrzu, o czym mowa? A o tym!" Składniki na 3-4 miseczki: 2 banany 3 kiwi 1 grejpfrut 1 jabłko garść migdałów i orzechów laskowych garść żurawin 3-4 plasterki melona 150 ml jogurtu naturalnego łyżka cukru waniliowego łyżeczka ekstraktu waniliowego Sposób przygotowania: Owoce myjemy i obieramy ze skórki. Banany kroimy na 4 części(...)dzielimy na mniejsze kawałki. Do miseczek wrzucamy po jednym plasterku melona, dodajemy kilka cząstek jabłka i kiwi, po jednej części banana. Całość posypujemy zmiażdżonymi i pokrojonymi na drobno orzechami i żurawiną. Do oddzielnej miski wlewamy jogurt, dodajemy łyżkę cukru waniliowego oraz ekstrakt waniliowy - mieszamy, wstawimy do lodówki na około 30 minut. Owoce podajemy polane dipem, bądź osobno. Smacznego
Słodkie Przyjemnościsztuk) 2 jajka 150 ml mleka 80 ml oleju 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 40 g cukru 20 g mielonych orzechów laskowych dodatkowo: 3 jabłka 50 g cukru 50 g miodu 2 łyżki wody Najpierw przygotować jabłka: Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Na patelni skarmelizować cukier(...)rozpuści i wszystko się połączy. Dodać jabłka, dusić pod przykryciem, aż zmiękną. Odstawić. Jajka lekko ubić, wymieszać z mlekiem i olejem. Mąkę przesiać, wymieszać z sodą, solą, cukrem i orzechami. Dodać do mokrych składników, dokładnie wymieszać. Smażyć placuszki na rozgrzanej patelni bez tłuszczu z obu stron, aż nabiorą jasnobrązowego koloru. Jabłka podgrzać, lekko odparować. Pancakes podawać gorące z jabłkami
Pożeraczka, czyli raz adobrzepieczenia słodkich wypieków, naleśników, ciast, ciasteczek, a także chlebów, pizzy. MĄKA OWSIANA PŁATKI OWSIANE MUSLI ORZECHOWE Musli orzechowe to mieszanina czterech rodzajów płatków zbożowych - owsa, pszenicy, jęczmienia, żyta oraz orzechów - laskowych, migdałów, nerkowców, rodzynek i nasion - słonecznika, lnu, sezamu, pestek dyni. Idealne na szybkie i pożywne śniadanie, z mlekiem czy jogurtem. QUINOA MAKARON PSZENNY ZE SPIRULINĄ Makaron powstał z pszennej(...)sprawia, że makaron świetnie wygląda na talerzu, wśród sałat, z sosem i warzywami. Należy gotować go w lekko osolonej wodzie, 15-17 minut od czasu do czasu mieszając. ORZECHY NERKOWCA OLIWA Z OLIWEK NAPÓJ JAGLANY Napój z prosa, czyli właśnie kaszy jaglanej. Świetny zastępnik mleka. Naturalnie bezglutenowy, bez dodatku substancji słodzących. W składzie znajdują się: woda, proso włoskiego
Zdrowie na języku :Pszparagami. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu." Składniki : garść rukoli garść świeżego szpinaku garść mieszanki sałat - greckiej, lodowej, masłowej 5-6 truskawek 5 zielonych szparagów mała garść orzechów laskowych i włoskich kilka pestek moreli garść suszonej żurawiny dressing: dwie łyżeczki miodu gryczanego 1,5 łyżki octu balsamicznego 5 łyżek oliwy sól Sposób przygotowania: Sałaty myjemy, rwiemy na mniejsze kawałki(...)połówki. Szparagi myjemy, odłamujemy końcówki i wrzucamy do osolonej wody z dodatkiem cukru. Gotujemy około 5 minut. Po tym czasie szparagi wyławiamy i wrzucamy do miski z zimną wodą Orzechy i suszone pestki moreli miażdżymy i kroimy na małe kawałki, posypujemy nimi sałatę, na wierzchu układamy szparagi. Przygotowujemy dressing. Do shakera/zamkniętego słoika wlewamy oliwę z oliwek, ocet i miód
Słodkie Przyjemnościśrednicy 26 cm) spód: 75 g ciemnej czekolady (81%) 75 g masła 50 g cukru 2 jajka 60 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 40 g mielonych orzechów laskowych masa serowa: 800 g serka kremowego 450 g puree z dyni 350 g słodzonego mleka skondensowanego 250 ml śmietany kremówki (38%) 3 łyżki budyniu waniliowego (proszek) 1/2 łyżeczki cynamonu(...)śmietany kremówki (38%) Czekoladę z masłem rozpuścić na parze, ostudzić. Wsypać cukier, zmiksować. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąkę przesiać z proszkiem, wymieszać z orzechami. Partiami dodawać do ciasta, miskując na najniższych obrotach miksera. Ciasto równomiernie wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 175 st. C. przez 15 minut. Przestudzić. Serek zmiksować
Pożeraczka, czyli raz adobrzemała tortownica o średnicy 8 cm. Chrupiący spód z granoli: 3 łyżki płatków owsianych łyżka miodu 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka orzechów nerkowca 1 łyżka orzechów laskowych 1 łyżeczka nasiona chia 2 łyżki oleju kokosowego + do wysmarowania obręczy cukierniczych lub 6-7 łyżek gotowej granoli orzechowej np. z tego przepisu Lekki sernik truskawkowy na jogurcie(...)opakowania galaretki truskawkowej lub malinowej 10-12 świeżych truskawek 100 ml wrzątku kilka świeżych truskawek do dekoracji Przygotowanie spodu z granoli Na suchej patelni prażę płatki owsiane z posiekanymi orzechami przez 5-6 minut, do zarumienienia. Dodaję miód i karmelizuję całość jeszcze przez 2 minuty, cały czas mieszając, tak by miód pokrył wszystkie składniki. Studzę granolę i miksuję w malakserze
Mango Papajamąki i trafiłam, bo mogło być 200 gram. Piernik polecam. 200 gram miodu 250 ml mocnego naparu z kawy 200 gram cukru (dałam trzcinowy) 100 gram posiekanych migdałów i orzechów laskowych 100 gram rodzynek 4 jaja 2 szklanki mąki 3 łyżki koniaku (u mnie brandy) 4 łyżki oleju (zapomniałam dać, ale wyszedł,uff) 3 łyżeczki proszku do pieczenia (dałam(...)mielonego ziela angielskiego 1/2 łyżeczki imbiru szczypta gałki muszkatołowej Zagotuj kawę z miodem. Wystudź i dodaj koniak. Do miski przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, wsypać orzechy, migdały, rodzynki i przyprawy. W drugiej misie ubić jaja z cukrem, dodaj olej i stopniowo dodać składniki z suchej misy na przemian z płynnym miodem z kawą. Chwilę mieszać
AZgotuj!koniecznie wypróbować tę recepturę. Pesto dyniowo-orzechowe Składniki: 300 g dyni (najlepiej Hokkai do, takiej z szarą, matową skórką) 1 litr bulionu 1 duża słodka papryka 40 g orzechów laskowych, uprażonych na patelni i pozbawionych skórki 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku 2 łyżki oleju orzechowego 4 łyżki oleju kukurydzianego lub słonecznikowego 30-40 g drobno utartego(...)skórka lekko sczerniała, ostudzić, obrać, pokroić w kosteczkę, odstawić. Dynie pokroić w grubą kostkę ok. 2x2cm, obgotować w litrze bulionu przez 10 minut. Odcedzić, osuszyć na papierowym ręczniku. Prażone orzechy i czosnek posiekać, zmiksować razem z dynią, solą i pieprzem. Dodać oba rodzaje oleju i dalej miksować aż do uzyskania puree. Paprykę, pietruszkę i parmezan dołożyć do masy i dokładnie
Kuchnia Prezydentowej