szklanki cukru 3 łyżeczki sody spożywczej 1 cukier wanilinowy 3/4 szklanki oleju słonecznikowego 3 szklanki mąki pszennej 6-7 dużych jabłek antonówek 1 szklanka pokruszonych orzechów laskowych 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. W drugim(...)ciasto będzie dość gęste wiec dobrze jest stopniowo dodawać mąkę). Następnie dodajemy pozostałą część piany z białek i mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki. Na koniec dosypujemy pokrojone jabłka i orzechy - jeszcze raz mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut (do suchego patyczka). Placek z jabłkami i orzechami Placek
peggiwkuchniodmiany Golden Delicious 2-3 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki cukru z wanilią Warstwa orzechowa: 100 g masła 2/3 szklanki cukru 2 łyżki miodu 100 g płatków migdałowych 50 g orzechów laskowych grubo posiekanych 50 g płatków owsianych 1/3 szklanki mleka Masło pokroić w kostkę, połączyć z przesianą mąką, wymieszaną z cukrem pudrem, proszkiem i solą. Zrobić w rękach kruszonkę(...)minimum 1 godzin, by odpoczęło. Przygotować warstwę orzechową. Cukier stopić na patelni lub grubym rondelku na jasny karmel. Dodać masło i miód. Do masy dodać płatki migdałowe, owsiane i orzechy. Dolać mleko, wymieszać i przestudzić. Następnie obrać jabłka, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w ósemki, a następnie w plastry. Delikatnie wymieszać z cukrem waniliowym i cynamonem. Dużą prostokątną blachę wyłożyć
Czerwień i błękitSkładniki na ciasto: 45 dag mąki krupczatki 15 dag cukru pudru 5 żółtek / 15 dag oliwy Składniki nadzienia : 1,2 jabłek, preferuje szarą renetę 20 dag orzechów laskowych 15 dag moreli suszonych lub świeżych 10 dag rodzynek 10 dag fig suszonych lub świeżych Wykonanie ; Z podanych składników wyrobić ciasto – będzie sypkie, byle by dobrze wymieszane.Wysypujemy(...)kroimy, jabłka obieramy i szatkujemy na plasterki. Przygotowujemy blaszkę (25 cm x25 cm )– wykładamy papierem do pieczenia i układamy kolejno ….ciasto na dno, 1/3 cześć jabłek i sparzone pokrojone orzechy …sypiemy ciasto – lekko ugniatamy, następnie 1/3 jabłek i rodzynki, znów warstwa surowego ciasta i …1/3 jabłek oraz figi …zasypujemy resztą ciasta i na górze układamy morele i posypujemy cukrem kryształem
Apetyczna babeczkaSkładniki na około 25 szt.: 100 g mąki 50 g zmielonych orzechów laskowych 75 g cukru pudru 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej 1/3 łyżeczki cynamonu niewielka szczypta kardamonu 1 żółtko 100 g masła Dodatkowo: 25 g cukru 1 płaska łyżeczka cynamonu 100 g białej czekolady do dekoracji Świąteczne pieczenie czas zacząć! :) - a na pewno nie ma nic lepszego(...)pomarańczy i przypraw korzennych. Ciasteczka są bardzo kruche i z powodzeniem dotrwają do Bożego Narodzenia przechowywane w puszce... pod warunkiem, że je dobrze ukryjemy przed domownikami :) Z mąki, orzechów, cukru pudru, skórki pomarańczowej, 1/3 łyżeczki cynamonu, kardamonu, żółtka i masła zagnieść szybko kruche cisto. Zagniatać tylko do połączenia się składników. Owinąć folią i schłodzić w lodówce przez minimum
Świat Ciastacukru szczypta soli 1/2 kostki miękkiego masła 1,5 łyżeczki octu jabłkowego 6 łyżek zimnej wody składniki krem: 150 g migdałów 150 g orzechów pekan 50 g orzechów laskowych 1 łyżka masła torebka cukru waniliowego 0,5 szklanki cukru 1 jajko 2 żółtka 0,5 szklanki płynnego miodu cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie: Mąkę, cukier(...)tarty o średnicy 26-28 cm - wystające skrawki odkroić nożem. Masło roztopić. W misce ubić jajko z żółtkami, cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać miód i płynne ostudzone masło. Orzechy posiekać dość grubo i połączyć z kremem - dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Krem orzechowy wylać na ciasto i piec w rozgrzanym piekarniku na 160 C przez 50-55 minut. Tartę ostudzić
Niezły Młynekfrancuzów, powoli podbijają również serca polaków – Makaroniki. Makaroniki to nic innego jak bezy z dodatkiem zmielonych orzechów. Czyli białko plus cukier plus migdały, można też użyć innych orzechów np. laskowych, włoskich czy pistacji. U mnie własnie wersja pistacjowa. Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki, odrobinkę go zmodyfikowałam. Makaroniki fajnie smakują następnego dnia po przełożeniu, wówczas z wierzchu są fajnie(...)skórki, zmielić na mąkę, nie wolno mielić zbyt długo aby nie zrobiła się pasta. Dodać cukier puder, zmiksować do połączenia, około 2 min. Przesiać przez drobne sitko. Uzupełnić ubytek orzechów, dodając około łyżeczkę zmielonych drobno pistacji. Dodać białka, dokładnie wymieszać, dodać barwnik, pamiętajmy że kolor musi być bardzo intensywny, ponieważ rozjaśni się podczas dodawania ubitych białek. W misie miksera umieścić
moj przepis namąki pszennej 1 jajko 150 ml mleka 45 g cukru 4 g cukru waniliowego 50 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki soli 7 g suchych drożdży Nadzienie: 100 g orzechów (laskowych, włoskich lub pekan) sok z 1/2 cytryny 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Kruszonka: 50 g masła 10 łyżek mąki 4 łyżki cukru cukier(...)sól i wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (np do piekarnika nagrzanego do 35 st. C) na około 1,5 godz. Przygotowujemy nadzienie. Orzechy rozdrabniamy w kielichu blendera, wsypujemy do miski. Dodajemy cynamon, sok z 1/2 cytryny, miód, ekstrakt z wanilii. Wszystko razem mieszamy. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy, krótko wyrabiamy i wałkujemy na grubość około
Smakowity Blog Kulinarnyjabłek jako dodatek polecam także selerowo-ziemniaczane purée (przepis wkrótce). Składniki na 4 porcje: 2 polędwiczki wieprzowe 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku 200 g wyłuskanych orzechów laskowych 2 jaja 4 łyżki bułki tartej 3 łyżki miodu 2 łyżki klarowanego masła 3 duże twarde jabłka (najlepiej lekko kwaskowate, jak np. ligol) sól świeżo mielony pieprz Polędwiczki umyć(...)olejem, natrzeć solą, świeżo mielonym pieprzem i tymiankiem. Odstawić do lodówki na 1 godzinę. Na patelni roztopić 2 łyżki klarowanego masła. Obsmażyć mięso 2-3 minuty z każdej strony. Orzechy posiekać, wymieszać z 2 łyżkami miodu, jajami i bułką tartą. Przygotowaną masą oblepić polędwiczki. Piec ok. 15 minut w 180°C. Jabłka przekroić tak, aby wyciąć ze środka plaster
Pełny talerzpełni możemy przygotować oto takie smaczne ciasto . Śliwkowe z posypką orzechową SKŁADNIKI: 1,5 łyżki kwaśnej śmietany cukier kryształ - 0,5 szkl 0,5 kg mąki orzechy laskowe mielone do obsypania jajka -2 szt drożdże -3 dag 125 g margaryna 125 g smalec szczypta soli jajko do posmarowania ciasta tłuszcz(...)formę keksową, wyłożyć połową ciasta, lub wyłożyć do wąskiej długiej blaszki jak na metrowca, całe ciasto. Śliwki węgierki, wypestkować, ułożyć na cieście. Jajko roztrzepać, posmarować nim ciasto, posypać mielonymi orzechami. Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec w 180 stop.przez ok.40 minut (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src
Kuchnia Danusipomysłowe jak przystawki i dania główne. Składniki: 150g mąki 2 jajka 1 żółtko 1 1/4 szklanki mleka (310ml) 1,5% tłuszczu 1 łyżeczka cukru pudru szczypta soli 150g mielonych orzechów laskowych 1/4 szklanki mleka (60ml) 2 łyżki rumu 125g cukru 2-3 łyżki rodzynek szczypta startej skórki z cytryny 1 łyżka soku z cytryny 50g roztopionego masła Sos czekoladowy(...)oraz żółtko i znowu mieszamy. W razie potrzeby masę przecieramy przez sitko, aby nie było grudek. Z ciasta smażymy bez tłuszczu na teflonowej patelni 12 cieniutkich naleśników. Orzechy mieszamy z mlekiem, cukrem, rumem, sokiem z cytryny, skórką z cytryny i rodzynkami. Tym nadzieniem smarujemy cienko każdy naleśnik, zawijamy i układamy obok siebie w formie posmarowanej roztopionym masłem. Naleśniki
Smakowity Blog Kulinarnyciemnego brązowego cukru 250 ml śmietany kremówki (38%) 300 ml mleka 1 laska wanilii 3 banany 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki ciemnego rumu 60 g orzechów laskowych Żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. W tym czasie zagotować mleko ze śmietaną i z przeciętą na pół laską wanilii (wyskrobane ziarenka dodać do mleka). Gorące mleko powoli wlać(...)ostudzić. Do ostudzonej masy dodać rum. Schłodzić w lodówce. Schłodzoną masę przelać do maszyny do lodów, kilka minut przed końcem jej pracy dodać uprażone na suchej patelni i ostudzone orzechy. Przełożyć do pojemnika na lody, zamrozić. Smacznego! Za oknem ciemno, w domu zimno, ale jeszcze chwila, i włączę piekarnik. I w całym domu zapachnie ciastem drożdżowym. Jak ja to lubię
Pożeraczka, czyli raz adobrzenadzieję, że tak, ponieważ dzisiejszy przepis jest propozycją dla każdego. Zapraszam na sernik orzechowy na spodzie z herbatników . Składniki : 400 g sera białego 5 łyżek śmietany 100 orzechów laskowych 120 g cukru 5 łyżeczek cukru waniliowego 4 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g herbatników 80 g masła tabliczka białej czekolady + 2 łyżeczki mleka Sposób przygotowania: Herbatniki(...)ucieramy do białości – najlepiej użyć mielonego. Dodajemy śmietanę, cukier i cukier waniliowy – ucieramy. Następnie dodajemy jajko – gdy masa się połączy dodajemy kolejne (to samo z resztą jajek). Orzechy mielimy i dosypujemy do mąki ziemniaczanej – mieszamy i stopniowo wsypujemy do miski z serem. Ciasto wylewamy na gotowy blat i wstawiamy ponownie do piekarnika Pieczemy w 170`C przez około
Słodkie Przyjemnościszkl. mleka 2 szkl. mleka w proszku 2/3 szkl. cukru 350 g masła 2,5 łyżki cappuccino orzechowego Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 1 łyżka posiekanych orzechów laskowych lub włoskich Sposób przygotowania: Ciasto : Ubij białka, dodaj cukier, żółtka rozmieszane z olejem i na koniec mąkę wymieszaną z budyniem, kakao i proszkiem do pieczenia. Przelej ciasto do formy(...)połowę masy na ciasto, nasącz spód ciasta przygotowanym ponczem ( rum z kawą ) przykryj jego drugą częścią i rozsmaruj resztę kremu. Polewa: Masło i czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj orzechy, ostudż i powstałą polewą polej wierzch ciasta. Wstaw ciasto do lodówki
Słodkości i nie tylkoporcji ;) Składniki: 250 g mąki 3 g drożdży instant 60 g + 2 łyżki cukru szczypta soli 1 jajko ok. 100 ml letniego mleka 35 g miękkiego masła 35 g orzechów laskowych ½ łyżeczki cynamonu 200 g śliwek węgierek 1 łyżeczka śmietanki 30% Wykonanie: Mąkę, sól, drożdże, 60 g cukru mieszamy w misce robota. Dodajemy jajko i stopniowo dolewamy mleko. Wyrabiamy(...)rosło przez noc w lodówce). Keksówkę o długości 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy tak, aby krótszy bok miał długość 25 cm. Posypujemy 3/4 ciasta cukrem, posiekanymi orzechami (zostawiamy odrobinę do posypania ciasta) i układamy kawałki śliwek. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Przekładamy do przygotowanej keksówki. Smarujemy śmietanką i posypujemy odrobiną cukru i orzechami. Ciasto odstawiamy na około
Sto kolorów kuchnimusem czekoladowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) ciasto orzechowo-marcepanowe: 150 g miękkiego masła 100 g cukru 50 g surowego marcepanu 3 jajka 75 g zmielonych orzechów laskowych 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu mus z białej czekolady: 80 g białej czekolady 200 ml śmietany kremówki (38%) 1 listek żelatyny mus z ciemnej czekolady(...)czekolady Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać cynamon i starty na tarce o dużych oczkach marcepan, połączyć. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Orzechy wymieszać z proszkiem, partiami dodawać do masy maślanej. Papierem do pieczenia wyłożyć spody 3 form o średnicy 18 cm. Równomiernie rozłożyć w nich ciasto. Piec w 175 st. c. przez
Pożeraczka, czyli raz adobrze