orzechy laskowe - 1190 przepisów (strona:49/80)

Chleb z orzechami i płatkami owsianymi 94

płatków owsianych (plus trochę na posypanie) 15 g masła 150 ml mleka 200 ml wody 2 łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży 2 łyżki miodu 80 g orzechów laskowych No i teraz to w sumie już jak zawsze: bez zbędnej zwłoki wrzucamy wszystko do dużej miski i wyrabiamy ciasto. Wyrabiamy tak z 15 minut, a jak mamy siły

Marder&Marder Manufacture
Domowe musli z maślanką 99

proszku- sprawdź na skład opakowania, kupując produkt. Maślanka zawierająca w składzie mleko w proszku jest bardziej kaloryczna i traci swoje bogate wartości odżywcze; po 10-20 sztuk  orzechów laskowych kilka sztuk rodzynek po około 5-10 sztuk kilka sztuk żurawiny suszonej po około 5-10 sztuk około 10 g płatków owsianych około 5 g otrębów zbożowych opcjonalnie 1/3 łyżeczki

KreatywnePiny
Szybkie ciasto z truskawkami i kruszonką pod polewą kakaową. 160

blachę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Wykładamy zwarcie całe truskawki. Posypka: -duża łyżka masła twardego posiekanego -duża garść cukru -garść mąki pszennej TYP550 -garść płatków owsianych -garść zmielonych orzechów laskowych Wszystkie składniki zagniatamy na sypko i wykładamy na truskawki. Wkładamy na 52-55 minut do piekarnika góra - dół w temperaturze 180 stopni. Polewa: -łyżka masła -4 łyżki śmietanki

BaRepas
Keks biszkoptowy 111

mąki pszennej ( ja użyłam 450) * 250 g cukru pudru 5 jajek - oddzielnie żółtka i białka ** łyżka octu aromat waniliowy ( ja dodaję ekstrakt waniliowy) 200 g bakalii - ja użyłam orzechów laskowych, migdałów, suszonych moreli, daktyli, fig, rodzynek, suszonej żurawiny i skórki z cytryny i pomarańczy *** Wykonanie : Do miski wsypałam cukier puder, dodałam żółtka - zmiksowałam na jasną, puszystą masę. Następnie powoli dolewałam

apetytnapieczenie
Ciasto ze śliwkami i bezą 54

szczycie śliwkowego sezonu nie może zabraknąć na Waszym stole ciasta z tym pysznym owocem - kruchy spód, budyń, świeże śliwki, chrupiąca beza i orzechy laskowe. Ciasto nie jest trudne do przygotowania a za to niesamowicie smaczne. U mnie zniknęło w ciągu 3 dni a beza do samego końca była apetycznie chrupiąca. Przepis pochodzi z bloga KwestiaSmaku.com

Milion Smaków
Bajaderki (Ziemniaczki) 391

Bajaderki (Ziemniaczki) to jedne z prostszych "ciastek" głównie przygotowywanych z resztek ciast. Bajaderki z poniższego przepisu wychodzą mięciutkie, wilgotne, aromatyczne i przepyszne w smaku. Ziemniaczki możemy

Słodka Strona
Granola z orzechami i żurawiną 130

pojemności 1 l Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 2 szklanki płatków owsianych (lub orkiszowych, żytnich) ½ szklanki nasion lnu (siemienia lnianego ½ szklanki orzechów laskowych ½ szklanki pestek dyni ½ szklanki suszonej żurawiny ½ szklanki ziaren słonecznika 2 łyżki zarodków pszennych  2-3 łyżki płynnego miodu Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.  Wszystkie suche składniki wsypujemy

bistro mama
Mazurek kokosowy 116

ostudzeniu wylewamy masę kokosową i schładzamy w lodówce przez 2 godziny, bądź zapiekamy przez 15 minut- wtedy mazurek przykryty będzie przepyszną bezą kokosową. Dekorujemy wiórkami, płatkami migdałowymi lub orzechami laskowymi Smacznego

Luźna Kuchnia
Brzoskwinie pieczone z miodem, czekoladą i migdałami 98

kilka chwil, a rodzinka uszczęśliwiona.  Brzoskwinie pieczone z miodem, czekoladą i migdałami  SKŁADNIKI: 2 duże brzoskwinie 2 łyżeczki miodu akacjowego 4 kostki czekolady (u mnie z orzechami laskowymi) płatki migdałowe  PRZYGOTOWANIE: Brzoskwinie przekrawamy na pół, usuwamy pestki, smarujemy miodem - około pół łyżeczki na pół brzoskwini. Na środku układamy kostkę czekolady i całość oprószamy płatkami migdałów. Przekładamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
KULKI RAFFAELLO 399

przygotować je ukochanej osobie własnoręcznie. Czy trudno? nic bardziej mylnego, zobaczcie sami   Składniki: 200g miękkiego masła 200g wiórków kokosowych 200g herbatników 1 szklanka cukru pudru 60g migdałów lub orzechów laskowych 2 całe jajka Wykonanie: Masło ucieramy mikserem. Dodajemy do niego cukier puder, dalej ucieramy. Dodajemy jajko, miksujemy az składniki się dobrze połączą.Wiórki kokosowe dodajemy do masy, mieszamy.- odkładamy

Z Majeczką w kuchni
Bułeczki maślano bakaliowe 133

cukru brązowego, 1 łyżkę cukry z prawdziwą wanilią, 50 g świeżych drożdży, 300 g mleka, 2 żółtka, 50 g miękkiego masła, 500 g mąki pszennej, 2 łyżki tartych orzechów laskowych, 2 łyżki tartych migdałów, 50 g rodzynek, 1 jajko do posmarowania bułek, olej rzepakowy do wysmarowania formy. Przygotowanie: Do naczynia wysokiego włóż cukier, cukier waniliowy, drożdże i mleko, wszystko wymieszaj

Moniki Smakołyki
Ciasteczka waniliowo - kakaowe 220

podzielić na 2 części. Do jednej części dodajemy kakao,a do drugiej łyżkę mąki. Każde ciasto zagnieść osobno, zafoliować i schłodzić przynajmniej przez godzinę. Po wyciągnięciu, odrywać kawałeczki wielkości orzecha laskowego. Kuleczki jedna na drugiej, przycisnąć by się skleiły i spłaszczyć widelcem.  Ciastko ma mieć ok. 1 cm grubości. Układamy je na papierze i pieczemy 17-20 minut. Pycha

Lawendowe Niebo
Sernik nutella 292

lutego to światowy dzień Nutelli. Ten krem orzechowo — czekoladowy zna chyba każdy. Pochodzi on z Włoch i jest znakomitym połączeniem ziaren kakaowca z orzechami laskowymi. Poza tym, że Nutella cudownie smakuje na kanapkach lub wyjadana łyżeczkami ze słoika, jest też idealnym dodatkiem do ciast i kremów. Tak sobie usiadłam i pomyślałam czemu by nie dodać Nutelli do sernika

Wypieki i Rumieńce
Dżem z whisky -- Jam con whisky 123

SKŁADNIKI 10 orzechów laskowych  1 kg marchwi 0,6 kg cukru 4 łyżki koniaku lub whisky 2 cytryny 20 szt migdałów 2 pomarańcze

w mojej kuchni
COŚ na ZĄB --BADAMBURA ------Qualcosa per DENTE --BADAMBURA 139

SKŁADNIKI NA NADZIENIE: 100 g zmielonych orzechów laskowych bez skórki 100g cukru szczypta kardamonu mielonego  DODATKOWO:  ok. 4 łyżek masła, roztopionego do posmarowania ciasta cukier puder do oprószenia WYKONANIE Mielone migdały, cukier ,kardamon mieszamy razem, do uzyskania gęstego nadzienia =Drożdże wymieszać z odrobiną cukru i zalać ciepłym mlekiem, wymieszać i odstawić aż drożdże zaczną pracować. Do miski robota

w mojej kuchni