orzechy laskowe - 1190 przepisów (strona:56/80)

Ciasto z topinamburem i kremem z czekoladą 84

Pyszne ciasto, z kawałkami orzechów włoskich i laskowych, z dodatkiem topinamburu. W formie tortu, w stylu, ostatnio popularnym, naked cake. Przełożony kremem czekoladowym, na bazie gorzkiego kakao i wiórków czekoladowych. Pomysł na świąteczne ciasto, w nieco mniej tradycyjnym wydaniu. Polecam :) Składniki na ciasto: 3 duże jajka 125 ml oleju 200 g brązowego cukru 125 g mielonych migdałów 200 g mąki(...)pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g posiekanych orzechów włoskich i laskowych 200 g topinamburu startego na tarce o grubych oczkach Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę, dodać olej, mielone migdały i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Do masy dodać orzechy i topinambur, delikatnie wymieszać. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać

Domowa cukiernia Ewy
Babeczki "Brownies" z Orzechami 113

gorzkiej czekolady 100 g brązowego cukru 2 jajka  cukier waniliowy łyżeczka ekstraktu z wanilii 100 g mąki pszennej łyżka kakao 50 g gorzkiej czekolady 60 g orzechów: włoskie, laskowe, fistaszki, pekan, migdały Babeczki "Brownies" z Orzechami -  Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z czekoladą i cukrem. Następnie ściągając z ognia dodajemy rozbełtane jajka, ekstrakt, cukier waniliowy

Słodka Strona
Ciasto wiewiórka 129

ksylitolu) 2 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju (np. rzepakowy) 1 szklanka posiekanych orzechów (np. włoskie i laskowe) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='4 średnie lub 3 duże jabłka 4 ekologiczne jajka 1 szklanka cukru (lub ksylitolu) 2 szklanki mąki pszennej 1 płaska(...)łyżeczka cynamonu 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju (np. rzepakowy) 1 szklanka posiekanych orzechów (np. włoskie i laskowe)'; document.write(" "); Jabłka obieramy i kroimy w średnią kostkę, orzechy siekamy na mniejsze części. Jajka ubijamy wraz z cukrem do czasu, aż będą puszyste i zwiększą swoją objętość. W drugiej misce mieszamy ze sobą mąkę, cynamon

Poezja smaku
wspomnienie PRL-u - orzeszki 145

masła 0,75 szkl.cukru pudru 150 g orzechów włoskich Wykonanie: Masło ucieramy na puszystą masę razem  z cukrem pudrem. Pod koniec dodajemy (najlepiej bardzo drobno podtłuczone) orzechy włoskie,laskowe. Bierzemy jedną połówkę orzeszka, napełniamy „z kopczykiem” masą orzechową i przykładamy drugą połówką orzecha. Posypujemy cukrem pudrem.Polewamy czekolada .lub lukrem. Najlepsze są po kilku dniach. Jak wytrzymają

w mojej kuchni
Tartaletki z makiem 450

makiem Składniki: ciasto 100g mąki pszennej 30g mąki ziemniaczanej 60g masła 50g migdałów 40g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% masa makowa 75g suchego maku 50g orzechów włoskich, laskowych, migdałów 1 łyżka (20g) miodu 1 łyżka (20g) masła 2-3 łyżki cukru pudru 1 jajko 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być prosto(...)lodówce - mak opłukać, zalać gorącą wodą, gotować przez 20-30 minut, odcedzić, zemleć 2-3 razy w maszynce na drobnym sitku - orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, uprażyć przez kilka minut w piekarniku (w 180 stopniach), laskowe jeszcze ciepłe zawinąć w ściereczkę kuchenną, pocierać w celu usunięcia skórki - migdały sparzyć, obrać ze skórki - schłodzone ciasto podzielić na sześć

Smakołyki Bereniki
Ricottowy czekoladowiec z sosem z mango, pomarańczy i mięty 121

     Aksamitne, serowe ciasto z chrupiącymi orzechami z dodatkiem orzeźwiającego sosu na bazie mango i pomarańczy to to, co tygryski lubią najbardziej :) Ciasto: 200

sama złodycz
Ciemny bogaty keks 283

proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka zmielonego cynamonu 1 łyżeczka zmielonego imbiru 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej 150g ciemnego cukru – dark muscovado 200g poszatkowanych orzechów – użyłam orzechów włoskich, laskowych i nerkowca Bakalland 3 duże jajka 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 40g masła – roztopionego Wierzch: 60g orzechów włoskich Bakalland 60g orzechów nerkowca Bakalland 60g żurawiny

Mała Cukierenka
Domowe masło czekoladowo-orzechowe 159

Składniki: 1/4 szklanki wody 150g zmiksowanych orzechów (najlepiej laskowych)  100g czekolady (mlecznej lub gorzkiej) 2,5 łyżki cukru 1 łyżka kakao 120g masła 1. Gotujemy wodę z cukrem, dodajemy kakao. 2. Zdejmujemy z ognia i dodajemy czekoladę i orzechy. 3. Na końcu łączymy z masłem. 4. Przechowujemy w lodówce. Smacznego

Ditecz
Pieczona owsianka z bakaliami i gruszką 151

nieco innej wersji. :) Składniki: 3 łyżki płatków owsianych górskich 1 łyżka mielonego siemię lnianego 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka nasion słonecznika 1 suszona morela kilka orzechów włoskich, laskowych i ziemnych kilka rodzynek kilka suszonej żurawiny 1 łyżeczka miodu 1 mała gruszka  Sposób przygotowania: Płatki mieszamy z mielonym siemię lnianym i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy do całkowitego napęcznienia. Następnie dodajemy

Truskawkowa Fiesta
Pieczony camembert z miodem i orzechami 286

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ser camembert to super pomysł na szybką przekąskę. Upieczony w piekarniku i podany na ciepło z 

Marta Gotuje
"MAGICZNE CIASTO" ORZECHOWE 316

Dlaczego ciasto nazywa się "magiczne"? To bardzo proste - podczas pieczenia ciasta samoistnie tworzą się warstwy kremu budyniowego (czasami dwie o różnej barwie i gęstości

Przepisy Aleksandry
Domowe Jeżyki 125

specjały. Jak się to udało? Wyszły rewelacyjne! Zapraszam na Domowe Jeżyki." Składniki : 55 kruchych ciastek puszka masy kajmakowej 25 g ryżu preparowanego 2 garście żurawiny garść orzechów: włoskich, laskowych, brazylijskich, migdałów 1/2 szklanki płatków śniadaniowych - ryżowych garść płatków owsianych 350 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Puszkę kajmaku wstawiamy do rondelka ze wrzącą wodą i podgrzewamy około 3 minut

Słodkie Przyjemności
CHLEB Z SAMYCH ZIAREN I ORZECHÓW, BEZGLUTENOWY 154

dostatek. Piekłam w formie 24x8cm Składniki: - 125g ziaren słonecznika - 125g siemienia lnianego - 100g pestek dyni - 100g ziaren sezamu (u mnie 70g jasnego i 30g czarnego) - 25g migdalów - 25g orzechów włoskich (laskowych lub dowolnych innych) - 5 jajek - 1,5 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej - 50g dobrej oliwy, u mnie z pestek dyni (poprzednio dodawałam z oliwek ) można dodać  dowolny Dodatkowo: - ziarna

Smaczne Zdrowe
Tort orzechowy. 365

oczywiście z Moje wypieki. Kocham tego bloga <3 Tort orzechowy. Składniki na tortownice od 18 do 22 cm.: 1 szkl. mąki pszennej; 8 jajek; 200 g mielonych orzechów włoskich (laskowych); 3/4 szkl. cukru; 2 łyżeczki cukru waniliowego; 2 łyżki zimnej kawy; 1 cytryna; 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; sól; do nasączenia: 100 ml kawy; 2 łyżki wódki; do przełożenia(...)mascarpone; 200 ml śmietanki 30%; 5 łyżek mleka; 1 łyżka soku z cytryny; 8 łyżeczek cukru waniliowego; 50 g startej czekolady;  do dekoracji: czekolada 150 g; dodatkowo: owoce, orzechy, maltikeksy (jak u mnie) i inne :) Ciasto: Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy. Dodajemy żółtka

Miksturownik
Mazurek chałwowy z czekoladą i orzechami 130

się zarumieniło). Odłożyć do wystudzenia.  Składniki na masę chałwowo - orzechową: 200 g chałwy (najlepiej orzechowej, ale może też być waniliowa) pół szklanki śmietany kremówki 30% 100 g orzechów (włoskich, laskowych bez skórki, fistaszków, pekanów) 3 łyżki cukru pudru Wykonanie masy: Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć ją do rondelka i zagotować, mieszając od czasu(...)tylko 3 minuty, tak by trochę zgęstniało. Powstałą masę wylać na wystudzone ciasto i wyrównać. Gotowe ciasto ozdobić gorzką czekoladą (70-80g) roztopioną w kąpieli wodnej i posypać orzechami. Przepis pochodzi ze strony: http://www.mojewypieki.com/przepis/mazurek-chalwowo---orzechowy-z-czekolada

Mania Wypiekania