kilka dodatków i już mamy lekki i zdrowy lunch, a przy tym jaki pyszny :) SKŁADNIKI ( 1 porcja) 1 burak 1 mandarynka 1 łyżka sera feta 1 łyżka prażonych orzechów (u mnie laskowe, włoskie i płatki migdałów) 2 garści roszponki dodatkowo 2 łyżki soli gruboziarnistej 3 łyżki octu balsamicznego 1/2 łyżki masła 1/2 łyżeczki galangalu mielonego lub sproszkowanego imbiru (można pominąć(...)ocet balsamiczny się zredukuje, a powstały syrop oblepi buraczki. Zdejmujemy z ognnia. Na talerzu ukłdamy roszponkę, kawałki buraczków i cząstki mandarynki. Całość posypujemy pokruszonym serem feta oraz prażonymi orzechami. Smacznego
DefinicjaSmakuowoców noni smakuje (co tu dużo mówić) jak paskudne lekarstwo :) Ale podobno jest bardzo zdrowy i polecany osobom zestresowanym. Na szczęście po sokach nastąpiła degustacja olejów... Z orzechów włoskich i laskowych, pestek winogron i dyni, arachidowy czy sezamowy i inne. Niektóre z nich są tak pyszne, że mogłabym jeść je sobie z chlebem na śniadanie :) A zwłaszcza z pysznymi, świeżymi(...)koniec moja kompozycja: miks sałat, kiełki (m.in. buraka - genialne! tylko gdzie je kupić?), świeże truskawki i winogrona, płatki migdałów i ser kozi, a do tego wszystkiego olej z orzechów włoskich i świeże zioła :) Bardzo dziękuję organizatorom za zaproszenie i świetną zabawę
Kraina Tysiąca Smakówzalegające toksyny. Ważne abyś ten proces kontynuowała przez cały okres jesieni i aby był on systematyczny. Czerp z natury, nie bez powodu o tej porze roku mamy dostępne orzechy włoskie i laskowe, ich obieranie z łupin jest dość uspokajającym zajęciem, ale to właśnie w ich składzie jest szereg substancji odżywczych, które usprawniają nasz mózg. Wpływają pozytywnie na naszą koncentrację
SMYKWKUCHNIrączek). To co? raz, dwa, trzy do kuchni! Ale najpierw zerknij niżej i zobacz czego potrzebujesz. Przepis na domowe kulki ferrero rocher Składniki szklanka daktyli 3/4 szklanki orzechów (nerkowce, ziemne, laskowe) 3/4 szklanki migdałów 1-2 łyżki kakao 2 łyżeczki nasion chia (opcjonalnie) 1 łyżka oleju kokosowego co jeszcze można dorzucić do kulek? słonecznik płatki owsiane kokos rodzynki cynamon
lady-och-mistrzyni.blogspot.comproste i pyszne i jako sos do makaronu i jako dodatek np do zapiekanki czy sałatek-polecam Składniki: garść rukoli garść orzechów(nerkowca,piniowe,laskowa lub nawet włoskie-jakie lubicie) dwie łyżki startego sera najlepiej parmezan ale może być również twardy żółty ser oliwa z oliwek sól pieprz ząbek czosnku Przygotowanie: wszystkie składniki dajemy do blendera i rozdrabniamy razem
Swojskie jedzonkołyżeczka proszku do pieczenia 100 g miękkiego masła (pół kostki) 1,5 szklanki cukru skórka otarta z 1 cytryny kilka kropel aromatu migdałowego opcjonalnie: bakalie: rodzynki,żurawina, daktyle, orzechy włoskie lub laskowe, ja dałam wszystkiego po trochu Najpierw podgrzej mleko z masłem,cukrem i cukrem waniliowym, a następnie gorącym zalej wypłukany mak. Odstawiamy aż napęcznieje na jakieś pół godziny. Warto
Z Kuchni Do Kuchnisuszonej żurawiny * 125 g mieszanki nasion (pestki słonecznika, dyni,siemie) * 125 g niesolonych fistaszków (ja w ogóle nie dawałam fistaszków tylko delikatnie uprażone na patelni orzechy włoskie i laskowe) Dodatkowo 4 łyżki miodu (mój dodatek) Do dzieła!!! Mleko skondensowane podgrzać w garnuszku, ale nie do zagotowania. W misce wymieszać wszystkie suche składniki, dolać ciepłego mleka, dobrze wymieszać. Formę o wymiarach
sierotka maRysia w kuchniszkl. wody - zalane płatki zostawione na noc i zagotowane rano) banan 2 łyżki masła orzechowego (zmielone fistaszki bądź kupne 100% orzechów) dżem z czarnej porzeczki orzechy (nerkowiec i laskowe) ew. ziarna (słonecznik, pestki dyni, siemię lniane) Owsianka owocowa baza owsiana j.w. duże jabłko 2 łyżki masła orzechowego j.w. żurawina nerkowiec/pestki słonecznika Obydwa zestawy są bardzo jesienne i rozgrzewające
Przepysznik - BLW i nie tylkoŚwietnie sprawdzi się jako deser. Zdrowe i pożywne! Nabite bakaliami w zalewie miodowo – cytrynowej z cynamonem. Dla mnie super! SKŁADNIKI 4 szt. dużych jabłek 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych 3 łyżki posiekanych migdałów 8 szt. pokrojonych śliwek suszonych łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki rodzynek łyżka miodu 2 łyżki soku z cytryny cynamon PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzać
zabawa smakiemlepszej formie. Koncept podpatrzyłam u bistro mamy . Owsianka nocna z orzechami i suszonymi owocami 1/2 szkl. płatków owsianych górskich 3/4 szkl. ulubionego mleka łyżka wiórków kokosowych po garstce orzechów włoskich i laskowych oraz posiekanych suszonych fig, wiśni i rodzynek Do słoika wsypujemy płatki i bakalie. Zalewamy mlekiem. Zakręcamy i wstrząsamy. Chowamy do lodówki na kilka godzin
Dzieje kuchennej Wiewiórytargu, ale i tak smakuje genialnie :) I przy okazji odkryłam bardzo zdrowe nasiona babki płesznik* :) składniki 135g nasion słonecznika (1 szklanka) 90g siemienia lnianego (1/2 szklanki) 65g orzechów – w oryginale laskowe lub migdały,- ja natomiast dałam pestki dyni (1/2 szklanki) 145g płatków owsianych (1 1/2 szklanki) 4 łyżki nasion babki płesznik 1 łyżeczka soli 1 łyżka syropu klonowego
Cukier&Puderblacha 35cmx20cm, jeśli chcemy grubsze blaty i więcej kremu użyjmy mniejszej blachy) 6 biał ek 3 żółtka 3/4 szklanki cukru 200 g orzechów włoskich lub laskowych (ja użyłam posiekanych, ale najlepiej gdyby były zmielone) 100 g rodzynków (najlepiej drobnych, gdyż te bardzo duże będą utrudniały krojenie ciasta) 100 g wiórków kokosowych 2 łyżki mąki pszennej
Walijskie Pichcenieowsianka* z gruszką**,ricottą i orzechami włoskimi i laskowymi *gotowana z kawałkiem imbiru, cytryny i cynamonem ** część starta na tarce, część na dnie i na górze Weekend <33333 Zmieniłam się. Fizycznie i psychicznie
More food, love and dreamswlewamy na patelnię, dosypujemy 100 g cukru i podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Następnie do gorącego miodu dodajemy lekko posiekane prażone bakalie (u mnie migdały, orzechy włoskie i laskowe) chwilę razem to smażymy. Dodajemy do tego usmażone wcześniej ciasteczka i dokładnie wszystko mieszamy, tak aby ciastka pokryły się mieszaniną miodu i bakalii. Całość wykładamy np na talerz
Malinowe Pocałunkilubiący samych bez. Przepis pochodzi z książki "Słodkie" Elizy Mórawskiej. Składniki: 4 białka 125 g cukru 75 g cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki cynamonu łyżka orzechów (posiekanych, dałam laskowe) Wykonanie: Białka wymieszać z cukrem i cynamonem. Ubijać na najwyższych obrotach przez około 10 minut. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ubite białka wykładać łyżką
Sto kolorów kuchniskład ciasteczek to punktem wyjścia powinny być płatki owsiane, jako dodatki można dodać co tylko jest pod ręką i co najbardziej lubimy - rodzynki, daktyle, suszone figi, migdały, orzechy włoskie czy laskowe albo sezam. Pamiętacie
sama złodyczużyć żurawiny) ½ łyżeczki sody ½ łyżeczki proszku po pieczenia 3 łyżki skrobi kukurydzianej lub ewentualnie ziemniaczanej 1/3 szklanki mleka 1 jajko 3 łyżki jogurtu greckiego light garść posiekanych orzechów włoskich lub laskowych garść rodzynek 2 łyżki konfitur z czarnej porzeczki 3-4 łyżki słodziku lub cukru trzcinowego Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wszystkie bakalie i suche składniki mieszamy razem
Mania Gotowaniaciężkimi chlebami czy bułkami, ale okazało się, że nadaję się również do takich smakołyków :) Składniki na blachę ciastek: 160 g mąki żytniej typ 1850 100 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3-4 łyżki miodu lub ksylitolu 100 g masła 1 jajko M/L Przygotowanie: Ze wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto. Powinno być miękkie i wilgotne
Ze smakiem i z pasją