orzechy laskowe - 1190 przepisów (strona:63/80)

Sałatka z pieczonym buraczkiem, mandarynką, fetą i orzechami 180

kilka dodatków i już mamy lekki i zdrowy lunch, a przy tym jaki pyszny :) SKŁADNIKI ( 1 porcja) 1 burak 1 mandarynka 1 łyżka sera feta 1 łyżka prażonych orzechów (u mnie laskowe, włoskie i płatki migdałów) 2 garści roszponki dodatkowo 2 łyżki soli gruboziarnistej 3 łyżki octu balsamicznego 1/2 łyżki masła 1/2 łyżeczki galangalu mielonego lub sproszkowanego imbiru (można pominąć(...)ocet balsamiczny się zredukuje, a powstały syrop oblepi buraczki. Zdejmujemy z ognnia. Na talerzu ukłdamy roszponkę, kawałki buraczków i cząstki mandarynki. Całość posypujemy pokruszonym serem feta oraz prażonymi orzechami.  Smacznego

DefinicjaSmaku
"Dietetyczne rewolucje" z Oleofarm 163

owoców noni smakuje (co tu dużo mówić) jak paskudne lekarstwo :) Ale podobno jest bardzo zdrowy i polecany osobom zestresowanym. Na szczęście po sokach nastąpiła degustacja olejów... Z orzechów włoskich i laskowych, pestek winogron i dyni, arachidowy czy sezamowy i inne. Niektóre z nich są tak pyszne, że mogłabym jeść je sobie z chlebem na śniadanie :) A zwłaszcza z pysznymi, świeżymi(...)koniec moja kompozycja: miks sałat, kiełki (m.in. buraka - genialne! tylko gdzie je kupić?), świeże truskawki i winogrona, płatki migdałów i ser kozi, a do tego wszystkiego olej z orzechów włoskich i świeże zioła :) Bardzo dziękuję organizatorom za zaproszenie i świetną zabawę

Kraina Tysiąca Smaków
Sposoby na przetrwanie jesieni 147

zalegające toksyny. Ważne abyś ten proces kontynuowała przez cały okres jesieni i aby był on systematyczny. Czerp z natury, nie bez powodu o tej porze roku mamy dostępne orzechy włoskie i laskowe, ich obieranie z łupin jest dość uspokajającym zajęciem, ale to właśnie w ich składzie jest szereg substancji odżywczych, które usprawniają nasz mózg. Wpływają pozytywnie na naszą koncentrację

SMYKWKUCHNI
Domowe ferrero rocher (kule, które dodają energii) 157

rączek). To co? raz, dwa, trzy do kuchni! Ale najpierw zerknij niżej i zobacz czego potrzebujesz. Przepis na domowe kulki ferrero rocher Składniki szklanka daktyli 3/4 szklanki orzechów (nerkowce, ziemne, laskowe)  3/4 szklanki migdałów 1-2 łyżki kakao 2 łyżeczki nasion chia (opcjonalnie) 1 łyżka oleju kokosowego co jeszcze można dorzucić do kulek? słonecznik płatki owsiane kokos rodzynki cynamon

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Pesto z rukoli-pyszny dodatek do makaronu i sałatek 128

proste i pyszne i jako sos do makaronu i jako dodatek np do zapiekanki czy sałatek-polecam Składniki: garść rukoli garść orzechów(nerkowca,piniowe,laskowa lub nawet włoskie-jakie lubicie) dwie łyżki startego sera najlepiej parmezan ale może być również twardy żółty ser oliwa z oliwek sól pieprz  ząbek czosnku Przygotowanie: wszystkie składniki dajemy do blendera i rozdrabniamy razem

Swojskie jedzonko
Makowiec japoński na spodzie z wegańskich ciasteczek owsianych 166

łyżeczka proszku do pieczenia 100 g miękkiego masła (pół kostki) 1,5 szklanki cukru skórka otarta z 1 cytryny kilka kropel aromatu migdałowego opcjonalnie: bakalie: rodzynki,żurawina, daktyle, orzechy włoskie lub laskowe, ja dałam wszystkiego po trochu Najpierw podgrzej mleko z masłem,cukrem i cukrem waniliowym, a następnie gorącym zalej wypłukany mak. Odstawiamy aż napęcznieje na jakieś pół godziny. Warto

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasteczka musli czyli Pyszne muslinki! 135

suszonej żurawiny * 125 g mieszanki nasion (pestki słonecznika, dyni,siemie) * 125 g niesolonych fistaszków (ja w ogóle nie dawałam fistaszków tylko delikatnie uprażone na patelni orzechy włoskie i laskowe) Dodatkowo 4 łyżki miodu (mój dodatek) Do dzieła!!! Mleko skondensowane podgrzać w garnuszku, ale nie do zagotowania. W misce wymieszać wszystkie suche składniki, dolać ciepłego mleka, dobrze wymieszać. Formę o wymiarach

sierotka maRysia w kuchni
Owsiana, szara breja 158

szkl. wody - zalane płatki zostawione na noc i zagotowane rano) banan 2 łyżki masła orzechowego (zmielone fistaszki bądź kupne 100% orzechów) dżem z czarnej porzeczki orzechy (nerkowiec i laskowe) ew. ziarna (słonecznik, pestki dyni, siemię lniane)   Owsianka owocowa  baza owsiana j.w. duże jabłko 2 łyżki masła orzechowego j.w. żurawina nerkowiec/pestki słonecznika Obydwa zestawy są bardzo jesienne i rozgrzewające

Przepysznik - BLW i nie tylko
jabłka nadziane bakaliami 168

Świetnie sprawdzi się jako deser. Zdrowe i pożywne! Nabite bakaliami w zalewie miodowo – cytrynowej z cynamonem. Dla mnie super! SKŁADNIKI 4 szt. dużych jabłek 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych 3 łyżki posiekanych migdałów 8 szt. pokrojonych śliwek suszonych łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki rodzynek łyżka miodu 2 łyżki soku z cytryny cynamon PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzać

zabawa smakiem
Owsianka nocna z orzechami i suszonymi owocami 155

lepszej formie. Koncept podpatrzyłam u bistro mamy . Owsianka nocna z orzechami i suszonymi owocami 1/2 szkl. płatków owsianych górskich 3/4 szkl. ulubionego mleka łyżka wiórków kokosowych po garstce orzechów włoskich i laskowych oraz posiekanych suszonych fig, wiśni i rodzynek Do słoika wsypujemy płatki i bakalie. Zalewamy mlekiem. Zakręcamy i wstrząsamy. Chowamy do lodówki na kilka godzin

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb z samych ziaren, bez mąki i drożdży 175

targu, ale i tak smakuje genialnie :) I przy okazji odkryłam bardzo zdrowe nasiona babki płesznik* :) składniki 135g nasion słonecznika (1 szklanka) 90g siemienia lnianego (1/2 szklanki) 65g orzechów – w oryginale laskowe lub migdały,- ja natomiast dałam pestki dyni (1/2 szklanki) 145g płatków owsianych (1 1/2 szklanki) 4 łyżki nasion babki płesznik 1 łyżeczka soli 1 łyżka syropu klonowego

Cukier&Puder
KORA ORZECHOWA 224

blacha  35cmx20cm, jeśli chcemy grubsze blaty i więcej kremu użyjmy mniejszej blachy) 6 biał ek  3 żółtka  3/4 szklanki cukru  200 g orzechów włoskich lub laskowych (ja użyłam posiekanych, ale najlepiej gdyby były zmielone) 100 g rodzynków (najlepiej drobnych, gdyż te bardzo duże będą utrudniały krojenie ciasta) 100 g wiórków kokosowych 2 łyżki mąki pszennej

Walijskie Pichcenie
411. 137

owsianka* z gruszką**,ricottą i orzechami włoskimi i laskowymi *gotowana z kawałkiem imbiru, cytryny i cynamonem ** część starta na tarce, część na dnie i na górze Weekend <33333 Zmieniłam się. Fizycznie i psychicznie

More food, love and dreams
Czak Czak 332

wlewamy na patelnię, dosypujemy 100 g cukru i podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Następnie do gorącego miodu dodajemy lekko posiekane prażone bakalie (u mnie migdały, orzechy włoskie i laskowe) chwilę razem to smażymy. Dodajemy do tego usmażone wcześniej ciasteczka i dokładnie wszystko mieszamy, tak aby ciastka pokryły się mieszaniną miodu i bakalii. Całość wykładamy np na talerz

Malinowe Pocałunki
Bezy cynamonowe 126

lubiący samych bez.  Przepis pochodzi z książki "Słodkie" Elizy Mórawskiej.     Składniki: 4 białka 125 g cukru 75 g cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki cynamonu łyżka orzechów (posiekanych, dałam laskowe)   Wykonanie: Białka wymieszać z cukrem i cynamonem.  Ubijać na najwyższych obrotach przez około 10 minut.  2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia.  Ubite białka wykładać łyżką

Sto kolorów kuchni
Ciasteczka owsiane bez cukru i mąki 1131

skład ciasteczek to punktem wyjścia powinny być płatki owsiane, jako dodatki można dodać co tylko jest pod ręką i co najbardziej lubimy - rodzynki, daktyle, suszone figi, migdały, orzechy włoskie czy laskowe albo sezam.  Pamiętacie

sama złodycz
Ciasteczka owsiane z bakaliami bez mąki i tłuszczu 165

użyć żurawiny) ½   łyżeczki sody ½ łyżeczki proszku po pieczenia 3 łyżki skrobi kukurydzianej lub ewentualnie ziemniaczanej 1/3 szklanki mleka 1 jajko 3 łyżki jogurtu greckiego light garść posiekanych orzechów włoskich lub laskowych garść rodzynek 2 łyżki konfitur z czarnej porzeczki 3-4 łyżki słodziku lub cukru trzcinowego Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wszystkie bakalie i suche składniki mieszamy razem

Mania Gotowania
Żytnie ciasteczka orzechowe bez cukru 273

ciężkimi chlebami czy bułkami, ale okazało się, że nadaję się również do takich smakołyków :) Składniki na blachę ciastek: 160 g mąki żytniej typ 1850 100 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3-4 łyżki miodu lub ksylitolu 100 g masła 1 jajko M/L Przygotowanie: Ze wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto. Powinno być miękkie i wilgotne

Ze smakiem i z pasją