wyłożyć na tortownicę (o średnicy 24-26 cm). 1/3 ciasta włożyć do lodówki. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Nadzienie: 2-4 dojrzałe banany 100 gram zmielonych orzechów włoskich lub laskowych 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonego kardamonu 3 białka Orzechy wymieszać z cynamonem i kardamonem. Banany obrać, pokroić w plastry. Wyłożyć na spód tortownicy. Posypać delikatnie
Kuchnia smakówpapaję – 100 g fig – 100 g ananasa – 150 g mango – 100 g daktyli Orzechy i migdały 450 g – zamiast włoskich orzechów można dać laskowe lub każde inne, nie dawałabym jednak ziemnych – 200 g obranych migdałów – 250 g orzechów włoskich Owoce kandyzowane 200 g – 100 g kandyzowanej skórki z cytryny
To co kochamPyszne i zdrowe lody bananowe:) Banalnie prosto - bananowo pysznie! Składniki: 2 banany 1 gorzka czekolada orzechy (włoskie lub laskowe) Banany obrać, przekroić na połowę, wbić patyczki. Czekoladę roztopić, zanurzać w niej banany, posypać posiekanymi orzechami i odstawić do zamrażarki na około 2 godzin (chociaż już wcześniej, w wersji mocno schłodzonej też są pyszne
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałałyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/4 łyżeczki soli 1/4 szklanki siekanych orzechów włoskich lub laskowych – opcjonalnie 1. Do miski przesiać mąkę, sodę, proszek, sól, cynamon i kardamon. Dodać cukier i posiekane orzechy. 2. Gruszki umyć, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce, Dodać
UgotujmyTo.plpestek słonecznika 30 g pestek dyni 25 g suszonych gruszek 25 g suszonych moreli 4 łyżki syropu z agawy 1/3 łyżeczki cynamonu 75 g suszonej żurawiny 120 g orzechów (migdały, brazylijskie, laskowe, nerkowca) 5 łyżek oleju W miseczce wymieszać olej z syropem z agawy i cynamonem. Dodać wszystkie składniki oprócz żurawiny i orzechów. Wymieszać. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem
Moja Galeria Smakuczęści. Jedną z części zapiec z nałożoną na wierzch poniższą masą orzechową, drugą bez. Piec około 15- 20 minut w temp 180`C. MASA ORZECHOWA 20 dag orzechów włoskich lub laskowych 12 dag margaryny 0,5 szkl. cukru 3 łyżki miodu 2 łyżki wody Margarynę, cukier, miód, wodę zagotować. Na koniec dodać orzechy. Gotować do osiągnięcia karmelu. BUDYŃ 3/4 litra
Kuchenne aromatyMASA : 1/2 szklanki orzechów ( ziemnych, włoskich, laskowych ) 1/2 szklanki mleka 3-4 łyżki cukru 1 i 1/2 szklanki mleka pełnego w proszku 200 g masła naturalnego 1 kieliszek wódki Orzechy mielimy drobno blenderem, przesypujemy do garnka, wlewamy mleko i zagotowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wsypujemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy masę na około 20 minut
Kulinarne Fantazje Marioliząbki czosnku (u mnie było to pieczony, który został z poprzednik obiadów) 1-2 gałązki rozmarynu 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia opakowanie ciasta francuskiego około 30 g orzechów (włoskie, pekan, laskowe) Przygotowanie: Cebulę drobno pokrój i podsmaż na złoto (3-4 minuty), dodaj to tego starte na tarce o grubych oczkach pieczarki, przyprawy, posiekany czosnek i orzechy. Smaż razem
greenscarfSkładniki: (na około 30 sztuk) - 1,5 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka cukru pudru - opakowanie cukru waniliowego - 1 łyżka miodu - 1/2 szklanki pokruszonych orzechów (włoskich lub laskowych) - 3 łyżki płatków owsianych - 3 czubate łyżki masła - 2 żółtka Sposób przygotowania : 1. Mąkę, cukier, masło (najlepiej miękkie) ,żółtka oraz miód zagniatamy
Gotuj Z Muzykąmąki ziemniaczanej duże jajko 50 ml śmietanki kremówki 30% 50 g czekolady gorzkiej cukier waniliowy łyżka kakao 50 g czekolady białej 50 g czekolady mlecznej 100 g dowolnych orzechów: u mnie laskowe, ziemne, włoskie Masa śmietanowa: 200 ml śmietanki kremówki 2 łyżki likieru czekoladowego 2 łyzki cukru pudru łyżka kakao 100 g herbatników łyżka kakao łyżka masła Sernik Czekoladowy
Słodka Stronagotowe, mielone twarogi 200 g śmietany 30% (jeden mały kubeczek) 3 jajka ok 100 g masła szklanka cukru 1 budyń waniliowy spód ok 100 g herbatników 3/4 szklanki orzechów włoskich i laskowych (mieszanki) ok 100 g masła dodatkowo 3/4 szklanki cukru pól szklanki wody 3 jabłka Polewa czekoladowa 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki mleka kilka kropli olejku rumowego
sierotka maRysia w kuchnismaku mniej słodka. Ogólnie pisząc - bardzo dobra! ORZECHY kakao - masło kakaowe, kakao w proszku (50%) * olej kokosowy * ciemny syrop z agawy * orzechy: włoskie, nerkowca, laskowe (po 6%) * brazylijskie (6%) * karob * cynamon * sól himalajska Zdziwiłam się, że ma tylko 50% kakao, ponieważ pachnie bardzo intensywnie czekoladowo
Zdrowie na języku :Płyżki w ciasto, boki bułki wywijają się. Uformowana bułka Składniki: arkusz gotowego ciasta drożdżowego (450 g) 8 płaskie łyżki drobnego cukru 3 łyżeczki cynamonu 1/2 szkl. siekanych orzechów włoskich lub laskowych 50 g masła (1/4 kostki) 1 jajko - do posmarowania bułek Przygotowanie: Rozwinąć zrolowany arkusz ciasta drożdżowego . Rozpuścić masło, gdy lekko przestygnie posmarować ciasto drożdżowe. Następnie całą powierzchnię
Codziennik Kuchennykokosem i orzechami serniczki cieszą nie tylko oko ale i podniebienie. Doskonale sprawdzą się jako świąteczny deser. 1 litr śmietany 18% 150 g wiórków kokosowych 50 g orzechów włoskich i laskowych bez łupinek 50 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej białka 5 szt szczypta soli 1/2 szkl cukru do serniczka kilka kropel aromatu waniliowego 1/2 łyżeczki proszku
Smakołyki Asimasło – 200 g * budyń waniliowy – 1 łyżka NADZIENIE: * jabłka – ok. 800 g * kasza manna – 3 łyżki * rodzynki – ok. 70 g * orzechy ( u mnie laskowe ) – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i połową cukru. Dodajemy masło i żółtka – zagniatamy. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, prażymy w garnku
Ostra na Słodko