orzechy laskowe - 1190 przepisów (strona:65/80)

Owsiane ciasteczka orzechowe 163

ciasteczka orzechowe Składniki: 1 łyżka mąki 2     łyżki otrębów owsianych 2 szklanki płatków owsianych 100 g dowolnych orzechów (użyłam pecan) 5 łyżek zmielonych na mączkę orzechów (migdałów, włoskich lub laskowych) garść rodzynek (opcjonalnie) 4 łyżki miodu lub innego słodzika kilka kropel aromatu migdałowego 4 łyżki odtłuszczonego masła orzechowego (można użyć również standardowego) 30 g czekolady 1/5 szklanki oleju(...)proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 1 jajko Przygotowanie: Płatki owsiane mielimy na mączkę. Nie muszą być idealnie zmielone, jednak większość powinna być rozdrobniona. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. Orzechy siekamy na mniejsze kawałki, możemy je również zmielić ale tak aby pozostały większe cząstki. Czekoladę również kroimy na małą kosteczkę. Orzechy oraz czekoladę dodajemy do suchych składników. Do miski dodajemy

Mania Gotowania
Świąteczny piernik staropolski, dojrzewający z orzechami 201

miodu 400g cukru 100ml mleka 3 łyżeczki sody 4 średnie jajka kostka smalcu (200g) 2 łyżki przyprawy korzennej, z lekkim czubkiem 2 kopiaste łyżeczki kakao garstka łuskanych orzechów, pół na pół laskowych i włoskich szczypta soli W wysokim i szerokim garnku umieszczamy miód, cukier i smalec. Cały czas dobrze mieszając doprowadzamy do wrzenia, pilnując, by cukier dobrze się rozpuścił. Pozostawiamy(...)najpierw jajka, mleko z sodą i szczyptę soli. Mąki dodajemy po łyżce, w trakcie ich wsypywania wciąż porządnie wyrabiamy ciasto. Na koniec wrzucamy przyprawę korzenną oraz kakao i posiekane orzechy. Jeśli chodzi o moją korzenną przyprawę, to namęczyłam się z moim malutkim moździerzem, ale jak po staropolsku, to i zaszalałam. Zmiażdżyłam goździki, ziarenka kardamonu, cynamon oraz czarny pieprz. Gotowe ciasto

Kuchenna Kontrrewolucya
Granola jabłkowo - cynamonowa z orzechami i żurawiną 204

wiórków kokosowych 2 duże słodko- kwaśne jabłka (np. ligole) 4 łyżki ulubionego miodu (lejącego) 1 kopiasta łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego po upieczeniu 1/2 szklanki ulubionych orzechów (u mnie migdały, laskowe, włoskie) 1/2 szklanki suszonej żurawiny (najlepiej nisko słodzonej i miękkiej) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W sporej misce lub garnuszku mieszamy płatki, otręby, wiórki i pestki słonecznika. Na drobniutkiej tarce ścieramy(...)dzięki temu granola upiecze się równomiernie) i wkładamy na kolejne 10-15 minut.  Kiedy granola jest upieczona i chrupiąca wyciagamy ją z piekarnika i studzimy. Dodajemy lekko przesiekane orzechy oraz żurawinę (w całości) i mieszamy. Przekładamy do szczelnego słoja.  Najlepiej smakuje z jogurtem naturalnym i owocami np. malinami, kiwi, bananem, jako dodatek do deserów, albo wyjadana prosto

DefinicjaSmaku
Ozór wołowy w różowym sosie z orzechami 106

ładnie podane są gratką dla mięsnych smakoszy. 1 ozór wołowy (ok. 1kg) 3 marchewki 2 pietruszki nieduży kawałek selera 0,5 szklanki wytrawnego czerwonego wina garstka orzechów, pół na pół laskowych i włoskich łyżka masła łyżka mąki pszennej sól, pieprz, pieprz ziarnisty, ziele ang., liście laurowe Ozór pod bieżącą, zimną wodą, kilka chwil dobrze szorujemy szczoteczką. Po przepłukaniu, przekładamy(...)momentu, aż nabierze lekko brązowego koloru. Wlewamy do niej szklankę wywaru z ozora i dobrze mieszamy, by nie powstały grudki. Do sosu dolewamy wino oraz dorzucamy niezbyt drobno posiekane orzechy. Jeśli zachodzi potrzeba, doprawiamy solą oraz pieprzem. Na patelni przez kilka minut utrzymujemy jeszcze niezbyt wysoką temperaturę. Ozór kroimy w niezbyt grube plastry i podajemy na podgrzanym talerzu, polane gorącym

Kuchenna Kontrrewolucya
BLOK 184

szklanki wody 1,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 4 łyżki kakao 3 szklanki mleka pełnego w proszku 3 paczki herbatników twardych - łamiemy na kawałki. bakalie: rodzynki, orzechy (mogą być rożne: laskowe, włoskie..) 3 szt wafli suchych kwadratowych  - łamiemy na kawałki  Sposób przygotowania: 1. Przygotowujemy garnek - najlepiej jeśli będzie on o grubych ściankach albo np żeliwny. Chodzi(...)blok się zsiadł. 12. Gdy blok się zsiądzie jest już gotowy do jedzenia SMACZNEGO!!!  * PS: Ja w prezentowanej wersji użyłam tylko herbatników i orzechów włoskich - taki okrojony blok, najbardziej lubi moje dziecko

Kulinarnie z Polką na Kresach
Kruche ciasteczka z masłem orzechowym (w cukrze) 154

wymieszaniu - wbić jajko. Następnie wsypać mąkę - wymieszaną z sodą. Całość dokładnie zagnieść (ręcznie lub mikserem z końcówką do mieszania).  Z ciasta formować kulki (mniejsze od orzechów włoskich, większe od laskowych). Kuleczki obtoczyć w cukrze, lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując odstępy, bo odrobinę urosną i "rozpłyną się") na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 12 minut

Di gotuje
Batoniki 100% bakalii 109

bawić się składnikami i ich doborem "na raty".  składniki: 10 sztuk suszonych fig 20 sztuk suszonych daktyli  10 sztuk suszonych moreli  10-15 sztuk orzechów brazylijskich (lub włoskich, laskowych czy migdałów) 3 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej  Z fig odcinamy twarde końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie bakalie umieszczamy w blenderze

bistro mama
American Chocolate Chips Cookies- kruche ciasteczka z czekoladą i orzechami, tzw. pieguski 143

Ciasteczka: 3 szklanki mąki 1 ½ szklanki cukru 2 jajka 1 kostka margaryny ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 1 op. cukru waniliowego ½ łyżeczki soli 1 szklanka orzechów (mogą być mieszane: laskowe, włoskie, pekany) 200-300g czekolady (lub czekoladowe kropelki) Miękką margarynę ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajka, proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier waniliowy i mąkę. Całość należy dobrze

Smakowy Raj
MLEKO Z NERKOWCÓW i inne MLECZKA WEGAŃSKIE 140

odżywcza takiego mleka? Szklanka wypita na kolację pokrywa całodzienne zapotrzebowanie człowieka na białko :)) Dzieciom podajemy pół szklanki. SMACZNEGO! P.s. 2 Tak samo robimy mleczka z wszelkich innych orzechów - przepyszne jest z laskowych, włoskich, migdałów :) Poza tym - kokosowe z wiórków kokosowych, słonecznikowe z pestek słonecznika, sezamowe z ziaren sezamu. Można zrobić też mleko owsiane z płatków owsianych jednak wymaga dosolenia

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
CIASTKA JAGLANE Z ORZECHAMI 195

puszce. Z podanych składników wychodzi ok.50 sztuk. Przepis znaleziony tutaj  . Składniki: - 250g mąki jaglanej - 150g mąki kukurydzianej - 200g wiórków kokosowych - 4 łyżki mąki ziemniaczanej - 200g rozdrobnionych orzechów (u mnie niesolone pistacje, laskowe i włoskie) - 200g ksylitolu lub cukru trzcinowego - 250 zimnego masła lub margaryny bezmlecznej (dałam masło) - 150ml jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka sody (nie trzeba) - szczypta soli + cukier trzcinowy

Smaczne Zdrowe
Chrupiąca szarlotka owsiano orzechowa w wersji fit bez mąki i cukru 128

kawą lub mlekiem, a do tego nie muście się martwić, że jest niezdrowo lub kalorycznie :)    Składniki :  3 szklanki płatków owsianych  3/4  szklanki orzechów (ja użyłam brazylijskich i laskowych) szczypta soli płaska łyżeczka proszku do pieczenia lub sody  1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika 1-2 łyżeczki ksylitolu (można użyć cukru lub w ogóle pominąć

zdrowa vege kuchnia
Bożonarodzeniowy wieniec z orzechami w karmelu. 152

bardzo klei dosypujemy łyżkę mąki). Po około 8-10 minutach wyrabiania ciasto oprószamy mąką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut. NADZIENIE: 170-180 orzechów w karmelu (mogą być np. ziemne, laskowe, migdały) 125 g miękkiego masła 3 łyżki brązowego cukru 1 płaska łyżeczka cynamonu      Orzechy rozdrabniamy w blenderze (malakserze), łączymy z pozostałymi składnikami i mieszamy

Rozpustne gotowanie
Ciasteczka dyniowe z mąki ryżowej z orzechami i czekoladą 166

mąki ryżowej - 80 g masła - 100 g cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 1 łyżeczka aromatu waniliowego - 100 gram mieszanki orzechów (u mnie nerkowce, włoskie i laskowe) - 50 gram pokruszonej czekolady - szczypta soli Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy puree z dyni, sól, cukry, proszek do pieczenia, aromat waniliowy. Mieszamy. Dorzucamy orzechy, czekoladę i mąkę - zagniatamy

Życie zamknięte w smaku
Strucla z Makiem 160

masło i ponownie wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Masa : 400 g maku 100 g cukru łyżka masła 50 g rodzynek 3 łyżki skórki pomarańczowej w syropie 50 g orzechów u mnie włoskie i laskowe Mak płuczemy, zalewamy wrzątkiem ( na 100 g maku - 100 g wody) Odstawiamy na noc ( albo na co najmniej 2 godziny). Po tym czasie mak mielimy trzykrotnie

Słodkie Przyjemności
Makowe francuskie koperty. 126

Masa makowa. 200 gram suchego, zmielonego maku zalewamy wrzątkiem, odsączamy. Na patelni topimy 1/3 kostki masła i łączymy ze 100 g miodu. 150 g dowolnych, posiekanych orzechów i suszonych owoców  (użyłem laskowych, włoskich i moreli), wrzucamy do masła z miodem, podsmażamy ze dwie minuty, łączymy z makiem. Na patelnię po maśle i miodzie wrzucamy dwie garście rodzynek, podlewamy słodkim

BaRepas

Proponowane wyszukiwania