wiórków kokosowych 2 duże słodko- kwaśne jabłka (np. ligole) 4 łyżki ulubionego miodu (lejącego) 1 kopiasta łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego po upieczeniu 1/2 szklanki ulubionych orzechów (u mnie migdały, laskowe, włoskie) 1/2 szklanki suszonej żurawiny (najlepiej nisko słodzonej i miękkiej) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W sporej misce lub garnuszku mieszamy płatki, otręby, wiórki i pestki słonecznika. Na drobniutkiej tarce ścieramy(...)dzięki temu granola upiecze się równomiernie) i wkładamy na kolejne 10-15 minut. Kiedy granola jest upieczona i chrupiąca wyciagamy ją z piekarnika i studzimy. Dodajemy lekko przesiekane orzechy oraz żurawinę (w całości) i mieszamy. Przekładamy do szczelnego słoja. Najlepiej smakuje z jogurtem naturalnym i owocami np. malinami, kiwi, bananem, jako dodatek do deserów, albo wyjadana prosto
DefinicjaSmakuładnie podane są gratką dla mięsnych smakoszy. 1 ozór wołowy (ok. 1kg) 3 marchewki 2 pietruszki nieduży kawałek selera 0,5 szklanki wytrawnego czerwonego wina garstka orzechów, pół na pół laskowych i włoskich łyżka masła łyżka mąki pszennej sól, pieprz, pieprz ziarnisty, ziele ang., liście laurowe Ozór pod bieżącą, zimną wodą, kilka chwil dobrze szorujemy szczoteczką. Po przepłukaniu, przekładamy(...)momentu, aż nabierze lekko brązowego koloru. Wlewamy do niej szklankę wywaru z ozora i dobrze mieszamy, by nie powstały grudki. Do sosu dolewamy wino oraz dorzucamy niezbyt drobno posiekane orzechy. Jeśli zachodzi potrzeba, doprawiamy solą oraz pieprzem. Na patelni przez kilka minut utrzymujemy jeszcze niezbyt wysoką temperaturę. Ozór kroimy w niezbyt grube plastry i podajemy na podgrzanym talerzu, polane gorącym
Kuchenna Kontrrewolucyaszklanki wody 1,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 4 łyżki kakao 3 szklanki mleka pełnego w proszku 3 paczki herbatników twardych - łamiemy na kawałki. bakalie: rodzynki, orzechy (mogą być rożne: laskowe, włoskie..) 3 szt wafli suchych kwadratowych - łamiemy na kawałki Sposób przygotowania: 1. Przygotowujemy garnek - najlepiej jeśli będzie on o grubych ściankach albo np żeliwny. Chodzi(...)blok się zsiadł. 12. Gdy blok się zsiądzie jest już gotowy do jedzenia SMACZNEGO!!! * PS: Ja w prezentowanej wersji użyłam tylko herbatników i orzechów włoskich - taki okrojony blok, najbardziej lubi moje dziecko
Kulinarnie z Polką na Kresachwymieszaniu - wbić jajko. Następnie wsypać mąkę - wymieszaną z sodą. Całość dokładnie zagnieść (ręcznie lub mikserem z końcówką do mieszania). Z ciasta formować kulki (mniejsze od orzechów włoskich, większe od laskowych). Kuleczki obtoczyć w cukrze, lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując odstępy, bo odrobinę urosną i "rozpłyną się") na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 12 minut
Di gotujebawić się składnikami i ich doborem "na raty". składniki: 10 sztuk suszonych fig 20 sztuk suszonych daktyli 10 sztuk suszonych moreli 10-15 sztuk orzechów brazylijskich (lub włoskich, laskowych czy migdałów) 3 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej Z fig odcinamy twarde końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie bakalie umieszczamy w blenderze
bistro mamaCiasteczka: 3 szklanki mąki 1 ½ szklanki cukru 2 jajka 1 kostka margaryny ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 1 op. cukru waniliowego ½ łyżeczki soli 1 szklanka orzechów (mogą być mieszane: laskowe, włoskie, pekany) 200-300g czekolady (lub czekoladowe kropelki) Miękką margarynę ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajka, proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier waniliowy i mąkę. Całość należy dobrze
Smakowy Rajodżywcza takiego mleka? Szklanka wypita na kolację pokrywa całodzienne zapotrzebowanie człowieka na białko :)) Dzieciom podajemy pół szklanki. SMACZNEGO! P.s. 2 Tak samo robimy mleczka z wszelkich innych orzechów - przepyszne jest z laskowych, włoskich, migdałów :) Poza tym - kokosowe z wiórków kokosowych, słonecznikowe z pestek słonecznika, sezamowe z ziaren sezamu. Można zrobić też mleko owsiane z płatków owsianych jednak wymaga dosolenia
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEpuszce. Z podanych składników wychodzi ok.50 sztuk. Przepis znaleziony tutaj . Składniki: - 250g mąki jaglanej - 150g mąki kukurydzianej - 200g wiórków kokosowych - 4 łyżki mąki ziemniaczanej - 200g rozdrobnionych orzechów (u mnie niesolone pistacje, laskowe i włoskie) - 200g ksylitolu lub cukru trzcinowego - 250 zimnego masła lub margaryny bezmlecznej (dałam masło) - 150ml jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka sody (nie trzeba) - szczypta soli + cukier trzcinowy
Smaczne Zdrowekawą lub mlekiem, a do tego nie muście się martwić, że jest niezdrowo lub kalorycznie :) Składniki : 3 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki orzechów (ja użyłam brazylijskich i laskowych) szczypta soli płaska łyżeczka proszku do pieczenia lub sody 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika 1-2 łyżeczki ksylitolu (można użyć cukru lub w ogóle pominąć
zdrowa vege kuchniabardzo klei dosypujemy łyżkę mąki). Po około 8-10 minutach wyrabiania ciasto oprószamy mąką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut. NADZIENIE: 170-180 orzechów w karmelu (mogą być np. ziemne, laskowe, migdały) 125 g miękkiego masła 3 łyżki brązowego cukru 1 płaska łyżeczka cynamonu Orzechy rozdrabniamy w blenderze (malakserze), łączymy z pozostałymi składnikami i mieszamy
Rozpustne gotowaniemąki ryżowej - 80 g masła - 100 g cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 1 łyżeczka aromatu waniliowego - 100 gram mieszanki orzechów (u mnie nerkowce, włoskie i laskowe) - 50 gram pokruszonej czekolady - szczypta soli Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy puree z dyni, sól, cukry, proszek do pieczenia, aromat waniliowy. Mieszamy. Dorzucamy orzechy, czekoladę i mąkę - zagniatamy
Życie zamknięte w smakumasło i ponownie wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Masa : 400 g maku 100 g cukru łyżka masła 50 g rodzynek 3 łyżki skórki pomarańczowej w syropie 50 g orzechów u mnie włoskie i laskowe Mak płuczemy, zalewamy wrzątkiem ( na 100 g maku - 100 g wody) Odstawiamy na noc ( albo na co najmniej 2 godziny). Po tym czasie mak mielimy trzykrotnie
Słodkie PrzyjemnościMasa makowa. 200 gram suchego, zmielonego maku zalewamy wrzątkiem, odsączamy. Na patelni topimy 1/3 kostki masła i łączymy ze 100 g miodu. 150 g dowolnych, posiekanych orzechów i suszonych owoców (użyłem laskowych, włoskich i moreli), wrzucamy do masła z miodem, podsmażamy ze dwie minuty, łączymy z makiem. Na patelnię po maśle i miodzie wrzucamy dwie garście rodzynek, podlewamy słodkim
BaRepaslaski wanilii MASA SEROWA: 1 kg sera (u mnie moje ulubione Emilki) 250g mascarpone (od Mlekomy) 5 jajek 1/2 szklanki cukru brązowego 1/2 szklanki mielonych orzechów (u mnie mieszanka włoskich i laskowych) 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1 łyżka kaszy manny (suchej) 3 łyżki suchego maku Przygotowanie: SPÓD: Herbatniki zmielić na proszek (najlepiej zrobić to w blenderze), dodać ziarenka wanilii, masło(...)tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki. MASA SEROWA: W misce umieścić ser, mascarpone, cukier i jajka. Zmiksować aż składniki porządnie się połączą. Następnie dodać mak, budyń, orzechy i kaszę mannę. Wymieszać ponownie. Masę wylać na przygotowany spód, piec w 160'C około 60-70 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Gotowy można polać polewą, posypać cukrem pudrem
Cakes By Kejtdużego nakładu pracy możemy zaspokoić potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego. A więc…. smacznego. 1 szkl. suszonych daktyli bez pestek 1 szkl. suszonych śliwek 1 szkl. orzechów włoskich (u mnie mieszanka: włoskie, pekan, laskowe i kilka brazylijskich) 4 łyżki miodu 1/3 szkl. kakao 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (ja miałam z pomarańczą, i dość mocno zdominowała ona smak trufli) 1-2 łyżki
Smaki Na Talerzu