znikają tak nagle jak się pojawiają. Cudem udało się choć kilka zatrzymać celem uwiecznienia. Składniki: połowa tabliczka mlecznej czekolady połowa tabliczki białej czekolady trzy kostki gorzkiej czekolady 1/2 szklanki orzechów laskowych 5 łyżek mleka zgęszczanego 1 łyżka mleka w proszku Przygotowanie: Mleczną i białą czekoladę łamię na kawałki i wkładam do osobnych miseczek. Najpierw miseczkę z białą czekoladą ustawiam(...)warstwę czekoladą i ponownie wkładam do lodówki, czynnośc powtarzam jeszcze raz. W czasie kiedy foremka chłodzi się w lodówce przygotowuję nadzienie. Do pozostałej białej czekolady dodaję mleko zagęszczane, zmielone orzechy i mleko w proszku. Dokładnie mieszam i ponownie ustawiam w kąpieli wodnej i mieszam aż do momentu kiedy masa zgęstniej. Przestudzoną masę nakładam do czekoladowych foremek. Delikatnie wstrząsam foremką
Magiczna kuchnia Dariimiksu śniadaniowego (każdy chyba ma taki swój miks :) w moim są płatki owsiane, otręby - 2 rodzaje, siemię lniane, samo zdrowie!) 2 figi 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka masła orzechowego orzechy laskowe (ok 5 szt) świeży startu imbir (to nie jest konieczne, ja dorzuciłam bo mam ostatnio problem z odpornością) 100 ml wody Do wody wrzucam miks śniadaniowy, wstawiam na duży(...)niech delikatnie sobie pyrka), raz na jakiś czas mieszam). Po ok. 7 min dorzucam miód, masło orzechowe, imbir. Mieszamy, gotujemy dalej. Po 10 min wyłączamy gaz wrzucamy figi i orzechy, całość mieszamy. Na koniec można udekorować kawałkiem figi, kilkoma orzechami. Smacznego
Brzuszki Łakomczuszkipszennej 0,5 szkl cukru 0,5 szkl mleka 100 g rozpuszczonego masła 2 jajka 10 g drożdży 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego dodatkowo : 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżeczki mielonych orzechów laskowych 1 łyżeczka cukru Ze wszystkich składników z wyjątkiem masła
Polska Zupałyżka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 1 litr śmietanki 30% 2 łyżki żelatyny sok z 1/2 cytryny pół szklanki cukru pudru 100 ml Soplicy - orzech laskowy I zabieramy się do roboty :) Biszkopt Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, w między czasie dodając po 1 łyżce cukru. Ubijam masę dodając po 1 żółtku. Pomalutku
Kolejny blog o gotowaniustanie, możemy pominąć i doprawić do smaku ulubionymi przyprawami). Dodajemy mąkę mieszamy by nie powstały grudki dorzucamy masło i zagotowujemy co jakiś czas mieszając aż sos zacznie gęstnieć. Orzechy laskowe około garści ścieramy na tace o grubych oczkach lub drobno siekamy, prużymy na suchej patelni przez chwilę tak żeby się nie spaliły. Chipsy z pietruszki i buraka(...)smażymy ok 4 min tak by lekko się przypiekły i nabrały chrupkości. Mięso możemy ułożyć na zasmażanej czerwonej kapuście z jabłkami. Gotowym sosem polewamy mięso. Nakładamy puree selerowe. Orzechami posypujemy puree i mięso. Cały talerz przyozdabiamy chipsami z pietruszki i buraków. Smacznego
Piekielna Kuchnia Patiszklanki oleju roślinnego (u mnie rzepakowy) 1/3 szklanki mleka roślinnego lub wody 300 g bardzo słodkich - dojrzałych bananów (u mnie 3 szt) 1 szklanka bakalii (u mnie 3/4 szklanki orzechów laskowych, reszta to pestki dyni i słonecznika, polecam też rodzynki)'; document.write
moj przepis nametabolizm oraz nasyci na długi czas! Składniki* : 3 łyżki kaszy jaglanej 250ml wody (lub mleka) szczypta soli łyżeczka cynamonu łyżeczka rodzynek 2 suszone śliwki 1/2 jabłka 1/2 banana garść orzechów (laskowych, włoskich, migdałów) 1 łyżeczka miodu lipowego z maliną *oczywiście możecie dodać co tylko macie pod ręką ;) Przygotowanie: Aby pozbyć się goryczki, należy wypłukać kaszę jaglaną w letniej wodzie
Kitchens Alphabetjajka Składniki na masę makową: 250g mielonego maku 25 g masła 80 g miodu 225 ml mleka kokosowego 100 g rodzynków 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej 2 łyżki mielonych orzechów laskowych 2 łyżki Amaretto 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka pasty z wanilii 2 jajka dodatkowo: 300-400 g żurawiny 3 łyżki miodu kawałek kory cynamonu cukier puder - do posypania Wykonanie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!innego smaku, a przy tym sprawia, że są zdrowszą przekąską :) Składniki: 1 kostka masła w temperaturze pokojowej 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka ziaren słonecznika (mogą być grubo siekane orzechy laskowe, migdały) 1 i 3/4 szklanki mielonych orzechów (ja użyłam laskowych) 5 łyżek płynnego miodu 2 łyżeczki aromatu waniliowego lub migdałowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Na suchej
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!tortownicy 25cm. Składniki: - 1,5 szklanki suchej kaszy - 1litr mleka roślinnego np.ryżowego lub owsianego - 5 łyżek ksylitolu - duża garść żurawiny - garść prażonego na suchej patelni słonecznika - garść orzechów laskowych - garść orzechów włoskich - ekstrakt waniliowy lub laska wanilii Kaszę podprażyć chwilę w pustym garnku, mieszając ją. Po kilku minutach gdy stanie się ciepława, zalewamy ją mlekiem, mieszamy, zmniejszamy palnik
Smaczne Zdrowesłodkim jak i wytrawnym dodatkiem. Składniki 250g mąki pszennej typ 500 150g mąki żytniej razowej typ 2000 250ml letniej wody 21g drożdży Łyżeczka cukru Łyżeczka soli 50g masła 50g orzechów laskowych 50g orzechów włoskich Sposób przygotowania Drożdże wymieszać z cukrem i 100ml wody. W misce wymieszać ze sobą oba rodzaje mąki. W środku zrobić wgłębienie i wlać do niego rozczyn
Pyry na GazSkładniki na 2 porcje: Jabłka - ilość wg uznania (u mnie 2 ) Orzechy laskowe - garść Orzechy arachidowe- garść Orzechy włoskie - garść Migdały albo płatki migdałowe - 2 łyżki Płatki kukurydziane i owsiane - 2 łyżki Rodzynki - 1 łyżka Miód - 2 łyżki Sos klonowy- 2 łyżki Masło - 1 łyżka Szczypta cukru brązowego albo waniliowego Cytryna Cynamon Rum - do smaku Jabłka
Bon Appetit MałgorzatySkładniki: 200g masła 250g mleka w proszku 1 szklanka cukru 4 łyżki kakao 1/2 szklanki mleka 2 opakowania herbatników Petit Beurre (100g) garść rodzynek 3 pokrojone suszone morele garść orzechów laskowych garść orzechów włoskich Przygotowanie: W rondelku roztapiamy masło z mlekiem, cukrem i kakao. Podgrzewamy, aż powstanie jednolita masa. Następnie dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy. W dużej misce
Smakowity Blog Kulinarnywydaje mi się obecnie najbezpieczniejszym naturalnym słodzikiem. Składniki na tortownicę o średnicy 20-22 cm: spód: 60 g zmielonych ciastek pełnoziarnistych (u mnie słodzone miodem akacjowym) 50 g zmielonych orzechów laskowych (zamiast orzechów można użyć więcej ciastek) 50 g roztopionego masła 1 łyżka kakao 1 łyżka ksylitolu masa serowa: 250 g sera twarogowego 250 g mascarpone 3 jajka (osobno białka
Ze smakiem i z pasją