czubatych łyżeczek cukru trzcinowego 2 łyżki masła orzechowego 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia przyprawa do piernika i cynamon 1/3 szkl suszonej żurawiny 4 łyżki płatków migdałowych 1/4 szkl orzechów laskowych (przekrojonych na połowy) 2 łyżki melasy z karobu listonic_name = "Piernikowe gryczano – owsiane biscotti z melasą (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1,5 łyżki mielonego(...)czubatych łyżeczek cukru trzcinowego 2 łyżki masła orzechowego 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia przyprawa do piernika i cynamon 1/3 szkl suszonej żurawiny 4 łyżki płatków migdałowych 1/4 szkl orzechów laskowych (przekrojonych na połowy) 2 łyżki melasy z karobu " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Siemię połączyć z ciepłą wodą i odstawić. Mąki, proszek do pieczenia, cukier, przyprawę, cynamon, orzechy
CoolinarniePLjego wyjątkowego orzechowo-karmelowego smaku. Blat białkowo-orzechowy: 3 białka (razem 9) 2 łyżki cukru (razem 6) 1/2 łyżki mąki pszennej (razem 1,5) 3 czubate łyżki mielonych orzechów laskowych (razem 9) Masa budyniowa: 10 żółtek 10 płaskich łyżek cukru 5 i 1/2 łyżki mąki pszennej 1 małe opakowanie cukru waniliowego 340 ml mleka (nieco mniej niż 1,5 szklanki(...)masła Masa z bitej śmietany: 340 g śmietany kremówki (ciut mniej niż 1,5 szklanki) 1 szklanka + 2 płaskie łyżki cukru 100 g orzechów laskowych lub płatków migdałów listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Blat białkowo-orzechowy: Trzy białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier cały czas miksując. Wyłączamy mikser, wsypujemy powoli mąkę i orzechy, a następnie delikatnie
Poezja smakusłodkie lub słodkie z umiarem. Składniki. 150g knafeh 3 łyżki masła Syrop. 1/4 szkl. wody 60 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka wody pomarańczowej Nadzienie. Orzechy laskowe, pistacjowe, dakyle Wykonanie. Z cukru i wody ugotować syrop, dodać wodę pomarańczową lub różaną i sok z cytryny ,jeżeli nie ma być bardzo słodki. Stopić masło. Z kunafy wyciągnąć pasemka(...)zwinąć je w gniazdka. Ułożyć w blaszce do muffinek lub bezpośrednio na zwykłej. Każde gniazdko polać stopionym masłem, w środku umieścić orzechy laskowe lub inne . Piec w temp.180stop. około 15 min, aż ciasto się zarumieni. Po wyjęciu z pieca, gorące gniazdka polać syropem i posypać zmielonymi pistacjami. Ciasteczka orientalne, oryginalne i smaczne. Kunafa z syropem cukrowym i orzechami włoskimi. Składniki
Kulinarny karnet Christopheraserowa 450g twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego 90g masła 70g cukru pudru 50ml mleka 2 żółtka 15g mąki ziemniaczanej olejek migdałowy polewa śmietankowa 150ml śmietanki 30% 50g białej czekolady garść orzechów laskowych do dekoracji Wykonanie: - składniki na ciasto kruche powinny być zimne, na masę serową - w temperaturze pokojowej KRUCHE CIASTO MAKOWE - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem(...)razu przygotować polewę ze śmietanki i całość schłodzić przez noc, lub zrobić to następnego dnia, tak jak poniżej POLEWA ŚMIETANKOWA - na drugi dzień sernik wyjąć z lodówki - przygotować orzechy laskowe: jeśli są w łupinkach, należy podprażyć je kilka minut w piekarniku, uprażone gorące przełożyć do czystej ściereczki kuchennej, pocierając zdjąć skórki z orzechów - obrane orzechy pokroić na duże kawałki - czekoladę
Smakołyki Berenikiopinią podzielcie się w komentarzu ;) A może macie jakiś swój ulubiony przepis na ciasto bez mąki? Składniki (na okrągłą blaszkę o średnicy 24 cm): 100 g drobno mielonych orzechów laskowych 100 g drobno mielonych migdałów 80 g masła 5 jajek (osobno białka i żółtka) 3 łyżki miodu akacjowego (lub cukru/ksylitolu) 1/3 łyżeczki sody 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)mnie 81%) + 2 łyżki mleka - na polewę Przygotowanie: Piekarnik nastawić na 170 stopni aby rozgrzał się podczas przygotowywania ciasta. Masło rozpuścić i przestudzić. W osobnym naczyniu wymieszać zmielone orzechy laskowe, migdały, proszek do pieczenia i sodę. Białka jajek ubić na sztywną pianę. Miksując na małych obrotach dodawać kolejno żółtka i miód. Następnie szpatułką delikatnie wmieszać w ciasto zawartość naczynia
Ze smakiem i z pasjątarta z gruszkami i marcepanem. Krucha, trochę kremowa, rozpływa się w ustach. Fantastycznie aromatyczna, delikatnie waniliowa i orzechowa mmm… Upieczona masa marcepanowa jest przepyszna z gruszkami i uprażonym orzechem laskowym, poezja. Zamierzam przygotować osobny przepis na takie ciasteczka:). Do tarty radzę użyć delikatnie miękkich gruszek (nie całkiem twardych) i najbardziej mi smakowała z orzechami. Można ją również przygotować(...)opakowanie cukru wanilinowego 16g 1,5 łyżki budyniu w proszku waniliowego bez cukru Masa marcepanowa: 150g marcepanu 1 białko Dodatkowo: 4 nieduże, lekko miękkie gruszki sok z cytryny 8 orzechów laskowych lub migdałów Do dekoracji: drobne owoce, użyłam malin i porzeczek cukier puder do posypania Spód: 1. Wymieszać razem mąkę, migdały, sól i cukier. Dodać pokrojone masło
Mała Cukierenkatarta z gruszkami i marcepanem. Krucha, trochę kremowa, rozpływa się w ustach. Fantastycznie aromatyczna, delikatnie waniliowa i orzechowa mmm… Upieczona masa marcepanowa jest przepyszna z gruszkami i uprażonym orzechem laskowym, poezja. Zamierzam przygotować osobny przepis na takie ciasteczka:). Do tarty radzę użyć delikatnie miękkich gruszek (nie całkiem twardych) i najbardziej mi smakowała z orzechami. Można ją również przygotować(...)opakowanie cukru wanilinowego 16g 1,5 łyżki budyniu w proszku waniliowego bez cukru Masa marcepanowa: 150g marcepanu 1 białko Dodatkowo: 4 nieduże, lekko miękkie gruszki sok z cytryny 8 orzechów laskowych lub migdałów Do dekoracji: drobne owoce, użyłam malin i porzeczek cukier puder do posypania Spód: 1. Wymieszać razem mąkę, migdały, sól i cukier. Dodać pokrojone masło
Mała Cukierenkaucierając, dodawać na przemian zwykłe mleko i to w proszku. Masa czekoladowa: 200 g kremu czekoladowego np. Nutella, 100 g masła, łyżka kakao, 100 g zmielonych orzechów laskowych, andruty, polewa czekoladowa. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodać kakao i dodawać po łyżce kremu czekoladowego. Na koniec dodać zmielone orzechy laskowe. Na pierwszym andrucie rozsmarować
Z miłości do słodkościnimi opinia wręcz nieosiągalnych w domowych pieleszach dla zwykłych śmiertelników. Gwarantuję, że żadni goście nie wyjdą rozczarowani po takim deserze. Ja dzisiaj proponuję makaroniki nieco inne, bo z orzechów laskowych. Dzięki temu są wyraźniejsze w smaku, takie trochę jesiennie. Do przełożenia przygotowałam curd z marchewki, który jest moją najnowszą wielką miłością. Ma piękny, intensywny kolor, smakuje cytrynowo z lekką nutą(...)przesadnie słodkie, a wyglądają zniewalająco (jak makaronikom przystało). Skusicie się na taką opcję...? Orzechowe makaroniki z kremem marchewkowo-cytrynowym Składniki: (na 20 złożonych makaroników) 125 g mielonych orzechów laskowych 125 g cukru pudru 30 ml wody 125 g cukru 100 g białek krem: 250 g serka mascarpone 100 g curdu marchewkowo-cytrynowego dodatkowo: 60 g curdu marchewkowo-cytrynowego Orzechy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeznajomych i rodzinę. Świetnie nadają się do tego tego małe grzybki, orzeszki i szyszki napełniane słodkim kremem. W tym roku dodatkowo posmarowałam je czekoladową polewą i obtoczyłam w zmielonych orzechach laskowych. Są pyszne, kruche słodkie, idealne;) Ciasto: 2 jajka, 250g margaryny, 3 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru pudru, 1/3 łyżeczki soli, 1 szczypta sody oczyszczonej. Ze wszystkich składników(...)margaryną na puch, dodawać po łyżce masy budyniowej. Kremem napełniać skorupki i sklejać. Dodatkowo: 100g mlecznej czekolady, 2 łyżki śmietany 30%, łyżka masła, 100g tartych orzechów laskowych (użyłam Back Mit). Czekoladę stopić wraz z masłem i śmietanką na parze. Lekko przestudzoną masą smarować orzeszki, grzybki i szyszki z obu stron, następnie od razu obtaczać
Z miłości do słodkoścismakowało. Ciasto nie jest bardzo słodkie i amatorzy słodkości muszą pamiętać o tym przy wyborze dodatków i ewentualnie użyciu polewy. Ja do tego czekoladowego ciasta na twarogu wybrałam dodatek orzechów laskowych zamiast kawałków czekolady i jestem z tego wyboru zadowolona. Przepis znalazłam u Kasi . Zapraszam Ciasto czekoladowe na twarogu Składniki: 150 g tłustego twarogu 2 jajka 1/3 szklanki mleka(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru demerara (lub 3/4 jeśli lubimy słodsze smaki) 1/2 szklanki kropelek czekoladowych + kropelki do posypania wierzchu / można zastąpić pokrojoną czekoladą (u mnie orzechy laskowe) 1. Zmiksować twaróg, jajka, mleko i olej rzepakowy na jednolitą masę. 2. Do miski przesiać mąkę z proszkiem i kakao, dodać cukier i wymieszać. 3. Suche składniki wlać do mokrych
UgotujmyTo.plPyszne, szybkie, słodkie kartofelki. Wykonuje się je błyskawicznie, polecam szczególnie początkującym :) Składniki: 2 i ½ szklanki orzechów laskowych 1 szklanka zmielonych biszkoptów 1 szklanka cukru 4 łyżki kakao 5 łyżek śmietany 1 kieliszek alkoholu 1/3 szklanki soku z pomarańcza Wykonanie: Zmielić 2 szklanki orzechów( ½ szklanki zostawiamy na faszerowanie ziemniaczków), zmieszać z mielonymi biszkoptami i połową kakao. Następnie dodać śmietanę, alkohol, cukier(...)pomarańczy. Składniki dokładnie wymieszać, kształtować na dłoni małe placuszki , nadziewać po 1 orzechu laskowym i formować małe kule. Następnie obtaczać w kakao, ułożyć w ozdobnej misce i odstawić w chłodne miejsce
Tradycyjna KuchniaBardzo smaczne bułeczki z dodatkiem karobu, orzechów laskowych i sekretnego składnika - smarowidła z syropu jabłkowo-gruszowego. Jeśli akurat nie posiadamy takowego, można zastąpić je zmiksowanymi na mus daktylami lub suszonymi śliwkami, też będzie pysznie :) Składniki: Koncentrat mąki uniwersalny bezglutenowy 500 g karob mielony 3 łyżeczki siemię lniane mielone siemię lniane całe ziarna 2 łyżeczki 2 łyżeczki cukier (najlepiej brązowy(...)łyżeczki drożdże instant 7 g olej (użyłam rzepakowy) smarowidło jabłkowo-gruszkowe 3 łyżki 2 łyżki woda 1 szklanka mleko (sojowe, ryżowe lub inne) 1 szklanka orzechy laskowe (niekoniecznie) Przygotowanie: Wymieszać suche składniki, dodać mleko, wodę (powinna być ciepła - około 30 stopni C) i olej oraz smarowidło z syropu gruszkowo-jabłkowego (zamiast tego może być syrop daktylowy, zmiksowane namoczone daktyle
głodny alergiksmakiem". Konkretnie z bloga : notatnikkulturalny.blogspot.com Składniki : truskawki cukier puder łyżka octu balsamicznego 2 - 3 łyżki płatków migdałowych - u mnie migdały 200 ml śmietany 36 % ewentualnie olej z orzechów laskowych Przygotowanie : Truskawki umyj, pokrój i wymieszaj z 1-2 łyżkami cukru pudru ( w zależności od słodkości truskawek ) Dodaj łyżkę octu balsamicznego i ewentualnie łyżkę oleju z orzechów laskowych
Proste Potrawy